Talladega utställning. Världsrekordfordon.

Förarsätet ligger utanför serien. Den är stoppad med dyrbar velour i ikonisk Bokhara röd, i sätet är monteringen för ett trepunktsbälte. Det finns ingen radio och ingen luftkonditionering ombord. Dessutom har någon limt ett lim med nummer 1 på Saab-Scania-logotypen på ratten.

Visa från Talladega nummer 1 på 9-5 NG
Visa från Talladega nummer 1 på 9-5 NG

Vindrutan har en lång spricka, och framför Talladega nummer 1 mina Saab 9-5 NG parker.

Välkommen till Trollhättan, välkommen till Saab-museet.

Att en av de sista 9-5-sedansna kan slå ett världsrekordbil händer bara här. Här har varumärket sitt hem, här är allt möjligt. När du går in i museet, väntar blicken snabbt på galleriet. Där parkerar man i en underhållslåda en av världsrekordbilarna. Lådan är ny, en reproduktion efter originalteckningar från 80er år. Saab veteranerna har rekonstruerat dem till minsta detalj i flera månader.

Ärr av en lång, snabb åktur

Det finns en bilmilestone i gropen. Med ärren som du har som bil efter 100.000 kilometer så full gas. Det spridna glaset av strålkastarna är skräpt av otaliga små kratrar. Ett glas har ett hål, färgen tas, vindrutan berättar historien om en lång, snabb resa.

Interiören är nästan densamma som serien. Bara några små ändringar, ett varningslampa för överhettning, några fler ljus vars funktioner förblir oklara för mig. Återigen, en förarstol med trepunktsbälte, rullstång, en reservdelsbox. Alla Talladegas har en drinkhållare i passagerarens fotvård, ingen har luftkonditionering. Utan klimat kan du spara kompressorns vikt. Utan luftkonditionering ingen extra förbrukning, bra för rekord. Hård för hjältarna som var på lång sikt.

Sammanträffande, på samma dag, besöker en fransk tv-grupp. De filmar Olle Granlund, uppfinnaren av Talladega-historien. Och de vill köra genom Trollhättan med Talldega nummer 1. Vi tar tillfället i akt och tar ännu fler Talladega-visningar till läsarna. TV-teamet ger oss en prioritet, jag kan ta världsrekordhållaren under mikroskopet innan han går till filmen.

Världsrekordbilarna är otroligt nära serien

Ja, och sedan sitter du oväntat i en Saab av fordonshistoria. Han ser sin egen bil parkerad framför den, och orden saknas. 9000, det var en stor tid. Turboens genombrott i lyxklassen, banbrytande för hela bilindustrin. Det är fascinerande, även idag, eftersom bilarna är det sätt de kom ifrån spåret av 1986. Du kan känna andan i Talladega, och det är som om Olle Granlund, Erik Carlsson och de andra ryttarna bara släppte hjälmarna igår.

Ingen har tagit bort rester av tejp från inredningen under de senaste 30-åren. Ingen kom upp med tanken att återställa någonting eller att utbyta. 109.000 Kilometer har numret 1 av Talladega Long Run idag på klockan. Varav 100.000 för världsrekordet, resten fördelat över 30 år.

Du kan vrida tändningsnyckeln och bara köra bort. Vilket kan vara lite nykterande. Eftersom Talladega Saab matchar serien. Ingen stor prestanda, ingen ruckus. Odlad, vilket är så vanligt i 9000, drar 9000 Turbo bort lite senare.

Efterföljd av en son, ett vätefordon och filmat från ett terrängfordon med norskt godkännande och franskt besättning. Här är Trollhattan. Allt är möjligt.

8 tankar också "Talladega utställning. Världsrekordfordon."

 • Bra rapport och en passande start på veckan!

 • fin rapport! tack!

 • Tack för den fantastiska rapporten och bilderna! Inte minst på grund av dessa fordon kom jag till Saab (sent, väldigt sent). Och Talladega-bilarna ligger väldigt nära serierna ... det är exakt hur jag ser i inredningen. En touch av Talladega blåser så genom min bokhara-utrustade klimalosen 9000er, om än utan turbo, men med modern radio ... Jag ser fram emot återupptagningen efter vinterhelgen på våren!

 • Tack för den trevliga rapporten! Var Talladega 9000 faktiskt med Kat (118kw) eller Kat utan (129 kW)?

  • Jag antar, utan att verkligen veta det, utan Kat. Men fråga!

 • Kära Tom,

  med nostalgi jag tittar på bilderna, mina ögon flyga över raderna och mitt sinne är tillbaka i en vecka där skottlossningen och historien uppstod i oktober i Trollhättan. Hur vackert och hur ledsen att vara lika. En hyllning till härliga, bättre tider, från några svenskar som gick ut i världen för att bevisa pålitligheten och hållbarheten hos deras produkt under allmänhetens ögon. Makalös. Unique. Enastående. Låt oss böja för de gamla herrarna och de tre 9000 som har packat detta.

  • Det är rätt! Det finns viss wistfulness, men det är kul att se hur väl museet hanterar Saabs historia och håller den levande!

 • Gamla goda tiden!
  När man arbetar i ett museum, spenderas pengarna som jag lämnade för (egna) julklappar i museibutiken dubbelt.

Kommentarer är stängda.