Framtidens bilmärken

De senaste dagarna hade vi pratat mycket om framtiden i Trollhättan. Ett annat nytt varumärke firade sin debut i Göteborg den 19 oktober. Lynk & Co är det nyaste varumärket från Geely Group. Spännande, eftersom både Lynk och NEVS sätter kursen för tidigare Saab-utvecklare.

Mats Fägerhag Lynk Co Event Göteborg. Foto: David Cheskin / Lynk Co
Mats Fägerhag Lynk Co Event Göteborg. Foto: David Cheskin / Lynk Co

Mats Fägerhags karriär som utvecklingschef vid Saab slutade i december 2011. En kort tid senare tecknade han med Volvo som utvecklingspartnerskapsledare. Bara en kort interlude, någon gång senare kallades Fägerhag som VD för CEVT. Geely-finansierade bolaget i Göteborgs Lindholmen-distrikt blev snabbt ett ingenjörsföretag med fler än 1.900-anställda.

Mats Fägerhags karriär

Nu har Fägerhags karriär nått ännu en imponerande höjdpunkt. Han utvecklar produktionsklara fordon för Geely, ger grunden för nya, kompakta Volvo och kommer i framtiden att styra sitt eget märke med Lynk & C0. Eftersom Lynk också har sitt huvudkontor i Lindholmen och ingår i CEVT.

Det nya varumärket är digitalt, det vänder sig till en ung publik. Utvecklingen sker i Göteborg, där Peter Horbury, tidigare Volvo-designchef, ansvarar för designen. Produktionen sker i Kina, Lynk & C0 01 kommer på marknaden under fjärde kvartalet 4 och kommer också att finnas tillgängligt i Sverige 2017.

Framåtblick är varumärket, eftersom alla fordon är ständigt online med Ericssons teknik. Den kommande App Store är öppen för alla utvecklare, Lynk Co tillhandahåller extern programmering av utvecklarmiljön. Försäljningen i Göteborg bryter konsekvent på nytt. På kort sikt spekulerades det att det nya varumärket skulle använda Volvos distributionsnät. Det är inte så.

Försäljning via egna butiker

Detta sparar uppskattningsvis 20 - 30% på distributionskostnader, överför prisfördelen till kunderna och säljer via Internet och sina egna butiker. Ytterligare externa servicepunkter kan eventuellt läggas till. Det kommer att finnas ett fast, transparent pris för produkterna. Hälsningar från Tesla och Apple, orealistiska listpris och rabattstrider är en saga historia, åtminstone här. Tillverkaren levererar direkt till kunden.

Lynk 01, ett annat fordon av en genre utan vilken vår värld uppenbarligen inte kan leva, bygger på den nya CMA-plattformen. Den utgör grunden för Volvos nya 40-serie, Geelyfordon och en hel generation av den nya leverantören från Lindholmen. Lynk kommer att visa en hatchback och en MPV utöver SUV, och plug-in hybrider kommer att lanseras i Europa för lansering.

Delad ekonomi och schablonbelopp

Naturligtvis litar strategerna på Lynk & Co också på delad ekonomi och schablonbelopp. Om du vill kan du dela ditt fordon med andra användare och tjäna pengar under viloläge. Lynk & Co ger en försmak på en bransch som förändras. Målgruppen är en storstadspublik mellan 25 och 35 år - människor som växte upp med smartphones och schablonbelopp.

Lynk gör mycket av vad NEVS kommer att göra - med en uppskattad ledning på 1 till 2 år. Hos NEVS, det är min bedömning, du kommer att vara lite mer progressiv och modig, även inom fordonsdesign. Lynk fick mycket erkännande i pressen för sitt framtidsorienterade koncept, i vissa styrelserum kommer du nu att se marknadens och kundgruppens reaktion mycket noggrant.

Framtidens bilmärken

Sverige har två framtida mobilitetsleverantörer i början. I Göteborgs Lindholmen och i Trollhättan. Det antyder intressanta tider senast när båda framtidens bilmärken kommer att finnas på marknaden. Och frågan uppstår om Fägerhags progressiva Lynk & Co-varumärke kommer att kannibalisera det gamla goda Volvo-varumärket en dag inte så avlägset.

5 tankar om “Framtidens bilmärken"

 • Jag tror att Geely-koncernens struktur kommer att fungera. Detta kommer troligen att vara detsamma med andra företag som VW, Renault eller GM. NEVS kommer att visa om denna nya mobilitet accepteras av användarna. Men jag tror att det kommer ta väldigt lång tid tills analoga freaks, som jag, är utdöda. Jag tror att varje tillverkare kommer att vara välinformerad med strategin att göra en sak och inte lämna den andra. Du kan också bygga bilar med elektrisk enhet, utan att vara nätverk och får köra. I alla fall vill jag äga en bil, ta hand om mig själv och tvätta den och stå redo att vara utanför ytterdörren och inte ständigt under vård av storebror. Så länge som det finns tillverkare som kan erbjuda detta i nytt skick kommer jag att vara kund. Är redan nästan korv hur som helst den här tillverkaren, så länge han kan leverera anständig kvalitet, om det inte finns några nya Saabs mer.

 • En dramatisk förändring i bilindustrin och mycket spännande eftersom 2 Startups Ex SAAB-anställda är på tåget. Jag är helt i målgruppen, men tycker jag verkligen om det? Svaret kommer från NEVS och LYNK är på väg

 • Jag tror inte att Lynk Volvo kommer att kannibalisera inom en snar framtid. Men målgruppen är annorlunda och det finns fortfarande många som vill ha ett fordon och inte bara hyra det. Volvo är för etablerad för det.
  Personligen bryr jag mig inte om den delade ekonomin och flatraterna, såväl som ytterligare anslutningsproblem, även om jag brukar vara ett Lynk-mål efter ålder.
  Särskilt i premiumområdet är ett fordon för mig en viss lyx, jag vill inte sublata blygsamma.
  När jag är i bilen koncentrerar jag mig på turen och kanske lyssnar på musik. Istället för körglädje och bra design behöver en bil mig inte.

  • Exakt! Jag skriver till 100%!

 • Moin Tom.
  Intressant rapport!

  I det här sammanhanget är jag också nyfiken på att se hur det kommer att se ut som de normala / normala bilhandlarna som fortfarande är vanliga idag om 10-20 år ... om de ser utvecklingen på ett liknande sätt eller kanske till och med i hemlighet fruktar för deras fortsatta existens?

  Tillverkarna verkar vara (delvis?) På väg bort från det (se Tesla) ....

Kommentarer är stängda.