Framtidens bilmärken

Under de senaste dagarna hade vi pratat mycket om framtiden i Trollhättan. På 19. Oktober i Göteborg firade ett nytt varumärke sin debut. Lynk & Co är det senaste varumärket från Geely Group. Spännande, eftersom både Lynk och NEVS sätter kursen för tidigare Saab-utvecklare.

Mats Fägerhag Lynk Co Event Göteborg. Foto: David Cheskin / Lynk Co
Mats Fägerhag Lynk Co Event Göteborg. Foto: David Cheskin / Lynk Co

Mats Fägerhags karriär som utvecklingschef vid Saab slutade i december 2011. En kort tid senare tecknade han med Volvo som utvecklingspartnerskapsledare. Bara en kort interlude, någon gång senare kallades Fägerhag som VD för CEVT. Geely-finansierade bolaget i Göteborgs Lindholmen-distrikt blev snabbt ett ingenjörsföretag med fler än 1.900-anställda.

Mats Fägerhags karriär

Nu har Fägerhags karriär nått ett annat imponerande klimax. Han utvecklar färdiga fordon för Geely, ger grunden till nya, kompakta volvos och styr i framtiden sitt eget bilmärke med Lynk & C0. Eftersom Lynk också har sitt huvudkontor i Lindholmen och ingår i CEVT.

Det nya varumärket är digitalt, det riktar sig till en ung publik. Projektet utvecklas i Göteborg, och designavdelningen är ledd av Peter Horbury, en före detta Volvo designchef. Producerad i Kina blir Lynk & C0 01 4. 2017 och 2018 i Sverige.

Framåtblick är varumärket, eftersom alla fordon är ständigt online med Ericssons teknik. Den kommande App Store är öppen för alla utvecklare, Lynk Co tillhandahåller extern programmering av utvecklarmiljön. Försäljningen i Göteborg bryter konsekvent på nytt. På kort sikt spekulerades det att det nya varumärket skulle använda Volvos distributionsnät. Det är inte så.

Försäljning via egna butiker

Det sparar försäljningskostnaderna för uppskattade 20 - 30%, övergår till prisfördelen för kunden, och säljs via Internet och egna butiker. Ytterligare externa servicepunkter kan läggas till. Det kommer att finnas ett fast, öppet pris för produkterna. Tesla och Apple skickar hälsningar, orealistiska listpriser och rabattkrig är åtminstone här förbi. Levereras av tillverkaren direkt till kunden.

Lynk 01, ett annat fordon av en genre utan vilken vår värld uppenbarligen inte kan leva, bygger på den nya CMA-plattformen. Den utgör grunden för Volvos nya 40-serie, Geelyfordon och en hel generation av den nya leverantören från Lindholmen. Lynk kommer att visa en hatchback och en MPV utöver SUV, och plug-in hybrider kommer att lanseras i Europa för lansering.

Shared Economy & Flatrates

Naturligtvis är strategerna hos Lynk & Co beroende av delad ekonomi och fasta priser. De som vill ha det, som kan släppa sitt fordon för andra användare och så tjäna pengar under dödtid. Lynk & Co ger en smak av en bransch i övergång. Publiken är ett storstads publik i åldersgruppen 25 till 35 år - människor som har vuxit upp med smartphone och schablonbelopp.

Lynk gör mycket som NEVS kommer att göra - med en beräknad bly från 1 till 2 år sedan. På NEVS, det är min bedömning, blir du ännu mer progressiv och modig, även i fordonsdesign. Lynk fick mycket mediebevis för sitt banbrytande koncept, och i vissa styrelserum ses nu reaktionen på marknaden och kundkretsen mycket nära.

Framtidens bilmärken

Sverige har två mobilitetsleverantörer i framtiden i början. I Göteborgs Lindholmen och i Trollhättan. Detta föreslår intressanta tider, senast när båda bilmärkenna kommer att finnas på marknaden. Och det ber om frågan om Fägerhags progressiva Lynk & Co-märke av en inte så avlägsen dag kommer att kannibalisera det gamla gamla varumärket Volvo.

5 tankar om "Framtidens bilmärken"

 • Jag tror att Geely-koncernens struktur kommer att fungera. Detta kommer troligen att vara detsamma med andra företag som VW, Renault eller GM. NEVS kommer att visa om denna nya mobilitet accepteras av användarna. Men jag tror att det kommer ta väldigt lång tid tills analoga freaks, som jag, är utdöda. Jag tror att varje tillverkare kommer att vara välinformerad med strategin att göra en sak och inte lämna den andra. Du kan också bygga bilar med elektrisk enhet, utan att vara nätverk och får köra. I alla fall vill jag äga en bil, ta hand om mig själv och tvätta den och stå redo att vara utanför ytterdörren och inte ständigt under vård av storebror. Så länge som det finns tillverkare som kan erbjuda detta i nytt skick kommer jag att vara kund. Är redan nästan korv hur som helst den här tillverkaren, så länge han kan leverera anständig kvalitet, om det inte finns några nya Saabs mer.

 • Exakt! Jag skriver till 100%!

 • En dramatisk förändring i bilindustrin och mycket spännande eftersom 2 Startups Ex SAAB-anställda är på tåget. Jag är helt i målgruppen, men tycker jag verkligen om det? Svaret kommer från NEVS och LYNK är på väg

 • Jag tror inte att Lynk Volvo kommer att kannibalisera inom en snar framtid. Men målgruppen är annorlunda och det finns fortfarande många som vill ha ett fordon och inte bara hyra det. Volvo är för etablerad för det.
  Personligen bryr jag mig inte om den delade ekonomin och flatraterna, såväl som ytterligare anslutningsproblem, även om jag brukar vara ett Lynk-mål efter ålder.
  Särskilt i premiumområdet är ett fordon för mig en viss lyx, jag vill inte sublata blygsamma.
  När jag är i bilen koncentrerar jag mig på turen och kanske lyssnar på musik. Istället för körglädje och bra design behöver en bil mig inte.

 • Moin Tom.
  Intressant rapport!

  Jag är i detta sammanhang också nyfiken på att se hur det ser ut med dagens vanliga / normala bilhandlare i 10-20 år så ... .. om också se en utveckling av liknande eller kanske till och med i hemlighet rädd även för deras överlevnad?

  Tillverkarens sätt verkar ja (delvis?) Att gå bort (se Tesla) ....

Kommentarer är stängda.