"Det har zoomats in ..."

Det måste ha varit 1969 på hösten: Fadern till min sandboxvän sålde sin humped volvo och på gården var en helt ny Saab 99 i beige. Han togs av två herrar från Frankfurt till byn i Schleswig-Holstein, där jag växte upp.

Den ursprungliga Saab går med (stigande!), Så det är klart hur allt började.
Den ursprungliga Saab går med (stigande!), Så det är klart hur allt började.

Jag var 6 år och anser mig idag för första gången i den här bilen sitter djupt fascinerad av den böjda vindrutan, det stora rummet på instrumentbrädan där föraren tobakspipor funnit sin plats och tändningslåset mellan framstolarna.

Denna bil var väldigt speciell och så annorlunda än min pappas Ford Taunus (P 5). Kort sagt, jag blev ungdomad av bilbranschen - även om Ford var mycket större externt, men det hade bara 60 PS och Saab "nästan 100", som min vän försäkrade mig (och om jag så visat att motorn av Ford sitter också i en Saab 96, jag skulle inte ha hjälpt).

Åren gick bokstavligen till landet jag växte upp på. Varje tur i Saab var en upplevelse och den sena 70er var från Saab i familjen av min vän en Volvo 264 GLE i vinröd metallic, med 6 cylindrar och en jättestor 140 PS (som för övrigt har ersatts av en nyare Saab 99 igen ). Vår Ford hade gett under tiden en Peugeot 504 - också trevligt, men det är inte en stor svensk och inte lika stark och säker.

Det tog en evighet, men 1981 jag kom till dagen i mitt 18.Geburtstages mitt körkort och förvärvat sponsras av min far en Ford Fiesta och ett år senare, samtidigt som en high school, en Mercedes 220D / 8, 115 W60 med HP. Det var stor: Street cruising med långsiktig planering av omkörningar - tid fick en annan innebörd och termen "dynamik" drabbades av min vokabulär (tillfälligt).

Inom en relativt kort tid följde Daimler en Passat-stationsvagn (med 75 PS - på grund av dynamiken!) Och sedan en W115 (huvud sak stor och cruising).

Hösten 1984, 15 år efter den barnsliga Saab-upplevelsen, träffade jag en annan Saab i trädgården hos en liten bilhandlare i Schleswig med samma hårdhet som då: A 900 GLs i grönt metall, från 1979, 101st tkm, 107 hk, 1st hand . Pris 4400, - DM.

Jag var tjänsteman (med ett sidobjekt), började beräkna och undersöka (reservdelar, verkstäder mm ...), sålde Mercedes och köpte den här bilen. Min första Saab! En dröm! Det följdes av ytterligare två (en efter den andra 900 GL från 1981 och 900i från 1985) i silver.

Efter att ha studerat och tagit ett jobb och de saker som livet medför, förändrades prioriteringarna och passionen för bilar förlorade betydelse.

Efter överföringen av 900i ville inte och jag behövde snabbt en ny bil, följt några bil varumärke experiment: 2 gånger BMW (320i och 520i alltid används) och 2 gånger VW (Golf IV och V respektive ny). Alla bilar var fina och funktionella - men bara funktionella, lätt bara för att få mer eller mindre bekvämt från A till B.

Min fru var där !! Du, det bästa av allt och inte ens Saab affin, gav mig ett tryck som du ibland behöver komma ihåg vad du vill ha. "Om du säljer golfen kan du få dig en Saab igen, t.ex. en konvertibel ...?" (!!!!!)

Sagt, gjort! En 900II, svart, 2,3 med trattratt och CD-växlare, lätt läder, uppvärmda säten, luftkonditionering och ... åh det spelar ingen roll! Det var en Saab!

Min äldre bror, mig med Saab virus (han körde en 9000 TÜV vid en körsträcka på över 400T separationen ägde rum och nu 9-3 I, 18 år som ser ut som om han hade igår i butiken stående), frågade mig hur det var att köra Saab tillbaka till mig: "När du kommer hem", var mitt svar.

Den nuvarande 9-3
Den nuvarande 9-3

Genom segling blev det klart att du inte riktigt kan transportera mycket med en konvertibel och så blev det en 9-5 2.0 t i svart från samma år som projektet "Paul", (bara inte så fint). På vägen från Osnabrück till Kiel ringde jag min fru för att uttrycka min entusiasm för körupplevelsen.

Idag, under tiden 53 år gammal, jag köra min 6. Saab, som jag hittade i Allgäu (Mr. LaFrentz förlåta mig), en 9-3 kombination även svart, modell 2007, 1.8t och jag har misstanke om att det inte kommer att bli min sista.

Jag kör honom så länge jag kan, och om han inte kan göra det längre, söker jag och jag är säker: Jag hittar en !!

Tack till Frieder för hans Saab-berättelse! Har du också något att berätta om Saab?

 Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss.

8 tankar om “"Det har zoomats in ...""

 • blank

  Klasshistoria och motivation för mig att tänka på ett annat köp ... .. Saab mer än en bil ......

 • blank

  Tack för historien! Jag skulle vara glad om en lista med alla Saab skulle komma och till var och en en bild med en kort mening som gör honom så speciell, så en slags historia

   • blank

    Bra, jag ser fram emot det ...

    Jag hade inget krav på att intervjua samtida vittnen när jag gjorde mitt förslag. Vem är jag Vi har alla skäl att vara tacksamma för den här bloggen.

 • blank

  Vackert skrivet, trevligt att läsa.

  Tom,

  Alla artiklar och läsarens berättelser om 9000 var jättekul. Och om och om igen kom jag över nya eller glömda fakta om mig.

  99 kommer hit igen och visas för andra gången inom en kort stund på bloggen.
  Han var också den första, det var också med Turbo och något som pappa eller äldre bror till 900, eller hur?

  Vad sägs om att gå bakåt från 9000, ansluta en serie över 900 (I) och sedan en över 99 etc.?

  Skulle vara ett läsning nöje för mig.

  • blank

   Det skulle vara ett utmanande projekt! 9000er-tiden finns fortfarande i Trollhättan, men utvecklarna är redan runt 80-åren. De strävar efter att dokumentera Saabs berättelse och göra det väldigt bra. Om du går längre tillbaka blir det hårt. Vittnen från utvecklingen av 99? Svårt, svårt att leva 1.200 kilometer bort.

   Två delar av 9000-berättelsen väntar fortfarande på utgivning, nästa stora projekt är ännu inte känt. Men trenden är mer mot en nyare Saab.

 • blank

  Ja, Saab är något mycket speciellt ...
  Förresten var 99 den enda bilen som var tillåten vid evenemang utan rullbur. Interiören är så solid ....

 • blank

  Underbar 🙂

Kommentarer är stängda.