Saab Pylons. Ingenting varar.

Klassiska berättelser börjar alltid med "en gång i tiden". En gång i Trollhättan skulle det vara förspel till en lång, nordisk saga - att matcha de mörka och till synes oändliga vinternätterna. En gång i Trollhättan är det också legenden om ett bilmärke som långsamt försvinner.

Saab Pylons i stallbacka
Saab Pylons i stallbacka

Inte från fansens hjärtan, där bor det vidare. Men från allmänhetens uppfattning och även på hennes födelseort, försvinner allt fler tecken på hennes tidigare närvaro. Sverige blir fattigare av en industriell kultur, men kanske växer nya saker på historisk mark.

Saab Pylons. Defiant och stark som en svensk ek.

De stora Saab-pylonerna som skyddade ingången till huvudportalen - det hör till det förflutna! Definitivt, och hon överlevde trotsigt slutet av märket med nästan 5 år. I oktober 2011 var det fotopunkten för Saabs start från förserien mot Tyskland. I vackert väder, även om himlen över Saab var gråsvart då.

Det överlevde konkurs, och ett år senare var det fortfarande kvar. Den traditionella Scania Griffin saknades nu, men Saab -bokstäverna fanns kvar. I mars 2013 gav NEVS pylonerna en ansiktslyftning. Saab, ja fortfarande, men nu utan det heraldiska djuret och med "National Electric Vehicle Sweden" bokstäver. Nytt, men på något sätt bekant. Ett lugnande piller för fans som ska visa kontinuitet.

Vi vet idag att det inte ska bli så. När vi ser tillbaka är vi alltid smartare och tre år senare, sommaren 3, begravde NEVS alla planer på att återaktivera Saab-varumärket. Pylonerna stod fortfarande där, trotsiga, okänsliga, såg väldigt solida ut, som en knotrig svensk ek. En slags Saab-fyr i Stallbacka. En relikvie av tidigare prakt, uppenbarligen opåverkad av några förändringar.

I oktober besökte Mark och jag Trollhättan. Vi stannade kort på Saab Pylone. För en souvenirbild, för det var tydligt för oss, skulle det vara det sista besöket på historisk grund med de framstående pylonen i bakgrunden. Och så var det. Det är november, den första snön faller i Trollhättan. Och det finns ett Saab-tecken mindre. Bara fundamenten påminner om vad som var här för en kort tid sedan.

Sakerna rör sig, ingenting är bestående. Ny kommer att komma. Nästa vår. Men inget är som det var.

21 tankar om “Saab Pylons. Ingenting varar."

 • blank

  Jag måste säga något generellt. Igår och idag ”rev jag” bra 1.100 10 km med min 9-åring 5-XNUMX. Inte bara jag utan även mina passagerare blev mer än positivt överraskade av den avslappnade resan. Även om pylonerna inte längre finns, kör mina SAAB: er fortfarande. Jag hoppas att de andra på bloggen känner likadant.

  • blank

   Jag antar det. För tillfället kör jag mot vintern med ”Anna”. Nästan 20 år gammal, men det går fortfarande riktigt bra.

 • blank

  Vad jag inte förstår, jag kanske är för naiv, varför är det inte möjligt med den skandinaviska know-how, vad är det utan tvekan och andas skandinavisk design som kallas Saab Automobile liv tillbaka. Tekniken behöver inte vara GM, när jag tittar på dagens bilar ser underifrån, är väldigt mycket från tillbehör, t ex bromsar, fjädring, styrning, elektronik, multimedia, säten och så vidare. Bosch är en av de största leverantörerna, Magna och resten av dem, tycker jag i alla exklusiva produkter från Audi till VW, det finns tillräckligt kreativa människor som har visat stor skicklighet, hur framtiden för Saab utseende.
  Var det de senaste 100.000 4 bilarna? Andra företag kan göra slut på dem. Och produkter för Saab-kunder tack, dvs hatchback, stor ventil, 2-cylindrig turbo, säkerhet, robusthet, exotisk - en Saab ska alltid kännas igen som en Saab, 3-dörrars (4-dörrars), 4-dörrars, roaming runt Vindruta, baserad på flygplan, lämplig för vintern, gärna igen en XNUMX-sits cabriolet, stor plattform, mindre plattform, klasslösa touringbilar och kraftfulla sportbilar,
  9000 / 9-5, 900 / 9-3, Cabrio, Sonett - vad mer behöver vi mer. Bilarna behöver inte jaga varje mode heller, de kan vara sina egna, men de är bra och av god kvalitet.

  Om jag tittar på skandinavisk design, Jensen, Stelton, Tandberg, Eva Solo, DK, Bang & Olufsen, Ericsson, ...
  Volvo har förskjutit, du behöver inte tycka om det, men kunder uppskattar verkligen Volvos
  enkelt koncept, inte bilar för varje nisch i varje variant ... ja några tankar,
  i Bremen upplever vi Borgares uppståndelse, och många är glada
  Triumf inom motorcyklar slog också bra och moderna retrocyklar anländer ...
  Jag har fortfarande inte pengarna ...

  • blank

   Kanske kommer något typiskt Scnadinavian att följa från Trollhättan. Simning i den vanliga mainstream skulle också vara extremt ofördelaktig för utvecklingen av NEVS - fula och tråkiga fordon har kommit från alla håll i fordonsindustrin i flera år och speciella grupper av köpare (t.ex. SAAB-entusiaster som är distribuerade över hela världen) har det svårt att hitta ett adekvat transportmedel.

   Från varumärket är detta i slutändan inte beroende.

 • blank

  Det är bara synd och jag är personligen väldigt ledsen. Återigen en del av vad för mig förblir livet och värdet försvann försvinner. Vad som än händer med Nevs, jag har svårt med det. Avancerad teknik accelererar våra liv och, enligt min mening, mer och mer ytligt. Jag känner också designelement, t.ex. Audi och co är helt knubbig och kan inte börja med det. Bara med en blinkande Audi framför mig är jag omedelbart medveten om det. Kanske ser jag saker för konservativ. Hur är det med? Jag ser bara några alternativ. Därför är mitt första fokus min Saab, som jag hoppas jag kommer att ha många år kul. Jag hoppas att Tom och Mark kommer att fortsätta länge och hålla blocket och fansen vid liv.
  Med vänliga hälsningar från Sachsen ...

  • blank

   Jag skulle vilja gå med, även franc troll:
   Förhoppningsvis kommer du, Tom och Mark, att fortsätta länge !!!

   Vem behöver allomfattande media och viral marknadsföringsstöd för bilens passion när de har saabblog.net ...?

  • blank

   Kära Gebhard, det är precis så det är! Och vi är inte ensamma, bara inte en ”marknad” som det skulle vara värt. En sådan rörlig dator förklädd till en bil är inte aktuell för mig. I Schweiz kan du för närvarande köpa mycket bra Saab för lite pengar. Jag är väldigt frestad att sätta min femte i garaget ...
   Hälsningar från Basel, Hans

 • blank

  När denna nyhet kom på bloggen tidigt i sommar som NEVS kommer att fortsätta utan SAAB-märket, tyckte jag att det var lite panik:
  Kör SAAB i 12 år, med ett ökande antal fordon, och sedan strax före mitt allra första besök i Trollhättan borde SAAB-skyltarna falla….

  Puuuh, i efterhand just gjord. De obligatoriska bilderna i stablebacka med egen SAAB finns i lådan och på varje skärm arbetsstation som jag använder.
  Och i slutet av augusti sken solen från en ljusblå himmel över skyltarna ...

 • blank

  Finns det inget monumentskydd i Schwenden? Jag tycker att det ser ut som om Trollhättans stadsadministration hade varit där ordentligt.

  • blank

   En av Saab-skyltarna kommer att hitta ett nytt hem på Innovatum. I Trollhättan tar man hand om sig själv, även NEVS är medveten om ansvaret för historien.

   • blank

    Till exempel kan Saab-logotyperna på fabrikshallarna ha varit relativt säkert skyddade, åtminstone i Tyskland, om de hade verkställt ett monumentskydd. Men det skulle vara stadsförvaltningens uppgift.

    • blank

     Har du någonsin haft att göra med monumentskyddet i Tyskland?

     Jag undrar i båda riktningarna, både om vad monumentskyddet förbjöd så och om dess utelämnanden.

     Permanenta byggnader rivs eller vanställd av Zeitgeist ombyggnad, där det är troligt att de skulle uppskatta kort därefter som en framstående representant för sin tid och bevara - något sådant, som om du nu ersätta en välbevarad SAAB 9000 mot en skrotning schema.

     Och när det gäller varumärke och reklam, verkar det också vara något mycket "dåligt" hos D, en profan representant för industri och företag, för handel. Fyra bokstäver i Gill Sans fetstil?
     Innan någonting som detta skulle vara listat här skulle det åtminstone ha fått internationella och museumsbeslut, med tanke på dess designkvalitet. Annars dyker tyska naturvårdare bara upp sina näsor. Är inte arkitektur.

 • blank

  Verkligen ledsen. Kanske gör NEVS något av SAAB-arvet som är bra för framtiden? Jag hoppas att Tom och Mark kommer att ha möjlighet att skriva blogg under en lång tid framöver. Denna förlust skulle vara riktigt dålig.

  • blank

   Jag citerar titeln på artikeln: "Ingenting varar". Det här året har varit extremt dåligt för märket, jag skulle helt förstå om de slutade. Det har trots allt varit i daglig användning för SAAB i nästan 6 år.
   Självklart hoppas jag på ytterligare 6 år

   • blank

    Naturligtvis tänker vi på den framtida utvecklingen, som är logisk. Dessutom kommer några detaljer snart.

 • blank

  Låter väldigt ledsen.
  Jag är glad att jag har (tyvärr utan Saab flaggor) har gjort festivalen 2013 precis framför denna ursprungliga pyloner och innan Saab logotyp med 5 flaggstänger med min Saab före bilder. Hon kommer aldrig att vara där igen.
  Förresten har de senaste två dagarna sorterat alla broschyrer, böcker, modeller och allt annat om Saab och omlagras. Å ena sidan finns det en del sorg på den andra sidan, men också stolthet att äga dessa unika saker. Dessutom kommer naturligtvis Saab-bilarna i originalet.

 • blank

  Tja, det är så hur bilkulturen dör.
  Kanske ännu bättre så, innan hon blir våldtagna - se Lancia.
  Om jag hör namnet Mini idag och ser, gör allt ont.
  Mainstream säljs som ett individuellt koncept. Med få färgade accenter.
  Och vem vet vad som kommer från Sverige då.
  Vad ska du köpa idag i bilsektorn?
  Jag har aldrig varit så förvirrad som idag-
  Är alla ändå gryma blinkande klädsel den i mörkret tillmötesgående - och ingen mer färg !!
  Svart, silver, svart, grå.
  Bilar - de färgade I-telefonerna.
  Sad, ledsen.

  • blank

   Helt överens Det finns alltför många designelement från Proll-tuning scenen kommer in i mainstream, plus krystat design med konsumtion faktor (konkav yta där du ser) och hipsters och andra bilder. Sachargumente när man köper en bil tycks inte dra längre eller existerar inte längre.

 • blank

  Grunden för hobby SAAB (delleverans för alla befintliga SAAB) står fortfarande ..

  • blank

   Och det är bra!

Kommentarer är stängda.