28 år Saab passion

Hej till alla Saab älskare. Kanske är du intresserad av min Saab-historia. I år 2002 måste en andra bil parkeras bredvid en företagsbil. Eftersom jag var tvungen att köra de tyska "premium varumärkena" professionellt, ville jag ha en mer pålitlig och inte så daglig bil.

Saab 9-5, Kanada version.
Saab 9-5, Kanada version.

En vän hade en Saab 80 med mer än 9000PS i slutet av 200-åren, som de inte tittade på. Jag kom ihåg det och bestämde mig för att få en "understatement_carriage" kallad Saab. Härifrån började min (ibland orimlig) passion för Saab. Nu, efter en lång sökning, har jag hittat en kandidat. En Saab 9000 CSE, 2,0 med 150 PS. Kortfattat övervägd, tittade på testrisker och köpt. En super bekväm turné limousine jag körde om 2 år utan några problem.

Sen kom en Saab 9-5 Aero-vagn 2,3 med 230 PS till familjen och ersatte 9000er. Han körde också 2 år utan problem. Samtidigt köpte jag en grön 900 2,0 med 185 PS som konvertibel, eftersom en underbar bil och en helgbil under tiden skulle kunna produceras. Detta körde vi också om 2 år.

Under tiden hade jag blivit erbjuden en Saab 9-3 2,0 med 150 PS som en sedan i metallisk metall, till ett pris där jag inte kunde säga nej. Tyvärr är "Threespoke double" Alus inte monterad på bilden. Jag sålde den här bilen i ungefär ett halvt år för 3-vikten. Jag kunde inte säga nej igen. En kort stund ville ha en svart 900-konvertibel med 2,0-motor och 185 PS till oss (jag). Som ni kan föreställa mig kunde jag inte motstå det heller. Sett, driven, köpte.

Även denna konvertibla glädde oss 2 år utan betydande problem. En kort tid senare behövde vi igen ett fordon med lite mer utrymme och bagage. Vid Bodensjön upptäckte jag en Saab 9-5 Aero som en salong i silver. 2,3 liter 230 PS. En perfekt underhållen Aero med ny automatisk växellåda, motor och turboladdare toppad av original Saab-räkningar. Det här körde vi om 3 år utan problem tills jag såg en Saab 9 5 NG 2,0 BioPower med 220 PS i nätet och var stolt över färgschemat och utrustningen.

Han stod vid en flaggman som insisterade på att bilen skulle exporteras. Jag tog snabbt sin tand och fick bilen 7000, - € billigare !!!!! få. Konverteringen för den tyska trafiken (var en Kanada-modell) har gjort ett välkänt företag i norr. Jag organiserade 21er själv, så vi hade en trevlig och extraordinär men tyvärr inte så bra Saab för mer 2 år.

Vissa vill definitivt veta vad det betyder. Han hade problem med korrosionsskyddet på underkroppen och chassidelementen, chassit var för hårt och polterigt, 2 hjullager gjorda efter cirka 60000Km slipsljud ect. ect. Men det är bara en vacker och sällsynt Saab. Sedan förlåt dig mycket.

Parallellt köpte jag (ganska osjälviskt för min dotter) en annan Saab 9 3, 2,0 150 PS i svart hos en årlig bilhandlare för VW och Audi nära Magdeburg för 500, - €. En väl underhållen bil som årsdagsmodell. Detta måste dock ge plats, för jag fann en kort tid senare en "kromglas" Aero. Sett, driven, köpte. Allt var bra tills efter 1 år fick ingen ryggraden på framaxeln under kontroll. I slutändan, efter en odyssey vid garagebesök, identifierades motorfästet / underramen, där alla gummibussar var utslagna ???

Eftersom denna Saab verkligen hade irriterat mig först, såldes han igen efter reparationen. Nu letade jag efter en annan Saab. Men som det är, om du letar efter något specifikt, hittar du det inte. Jag letade efter en första generationens 9-5 Aero. När jag inte hittade något riktigt erbjudande efter 4 månader kom tanken över att köpa en Saab 9-3 Combi som diesel. Jag hade det ännu inte. Det ska vara en 1,9 TID med 150PS. En kort tid senare ringde den igen: såg, körd, köpte. Tyvärr har jag ingen bild än vad jag kan visa dig. Jag kör dessa 3 månader nu och jag är väldigt nöjd än så länge.

Retroaktivt säger min fru alltid, "du är galen" med dina bilar. Kanske har hon rätt. Men det är verkligen något speciellt att driva det här varumärket. Denna passion har funnits i nästan 28 år. Och så länge som det fortfarande finns mobila och prisvärda Saabs, kommer jag inte att köra något annat. Den verkliga spänningen i min Saab-berättelse är att jag hittills alltid haft tur att köra dessa bilar gratis. Jag kunde sälja alla bilar som jag hade till vinst igen. Saab är inte bara elegant, men enormt ekonomiskt.

Tack till Björn för hans Saab-berättelse! Har du också något att berätta om Saab?

 Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss.

10 tankar om “28 år Saab passion"

 • Trevlig och trevlig positiv historia!

 • Hej Björn,
  Jag kan förstå dig väl, för jag har bränt för att vara en "aktiv" Saab-förare i nästan 20 år. Jag bytte vanligtvis mina fordon efter två och ett halvt år eller 150-200 tkm. Extrapolerat, det är cirka 1,2 miljoner km med vårt favoritmärke (jag erkänner det: eländig CO2-balans ...), upplevelserna (positiva såväl som negativa) kan fylla en bok. Vi har för närvarande fyra Saabs i familjen, och eftersom min fru drar nytta av en underbar cabriolet från 2008 har jag lyckligtvis inte kallats galen ännu.

  • Hej Thomas
   Min fru menar att det är ganska sarkastiskt att vara galen. Hon drar också nytta av min passion och tycker om att köra och köra alla Saabs. Jag kan också skriva en bok om de goda och dåliga sidorna i mina modeller. Så om du behöver tips om dessa modeller är du välkommen att kontakta. Efter dessa många år med Saab insåg jag att den långsiktiga kvaliteten på vårt varumärke är mycket bättre än de så kallade ”tyska premiumvarumärkena”. Jag hoppas att du fortsätter att ha kul med dina Saabs.
   (och låt dem gå igenom vinterolyckan utan kostnad).

 • Vad jag ännu inte förstår:
  Hur mår det med 28 år? Texten är bara något av 2002.
  Och av vilken anledning håller du SAAB i högst två år?

  • Hallå
   Saab fan sedan 28 år, för jag blev medveten om Saab i mitten av 80-åren, och min vän köpte en i slutet av 80-åren.
   Varför jag byter bil vartannat år är väldigt enkelt. Jag skulle vilja ha drivit hela Saab och oftare en "förändring av landskap". Vid någon tidpunkt kommer jag att äga en eller två Saab permanent. .

   • Ah, jag inser nu, tack. 🙂
    Jag klarar inte helt att separera efter två års limning - så SAAB (an) -kollektionen fortsätter att växa, någon gång kommer rätt stickpunkt att komma och jag kommer ihåg de modeller som jag verkligen vill behålla.

 • Detta kallas Saab-viruset. Det som saknades är en konvertibel av den andra 9-3-generationen. Jag har sålt några Saab efter 2 år, men min konvertibel har funnits i 7 år och jag är fortfarande upphetsad.

  • Hej troll
   Du kan räkna med det. En konvertibel av 2ten-generationen 9-3 finns redan på min lista. Tyvärr är marknaden för närvarande dålig (kvalitet) eller dyr. men jag har tid. Slutbestämmelsen är förstås en 900 / 1-konvertibel. Naturligtvis säljs det inte längre.
   Fortsätt att njuta av din konvertibla.

 • Tack för historien! Verkligen imponerande och körde nästan allt som fanns.

 • Stor historia och mycket fina bilar

Kommentarer är stängda.