Saab 9000. Bilen från den högteknologiska smeden.

I mitten av 80-talet var Saab på språng. Det nya FoU-komplexet byggdes i Stallbacka och laboratorierna var färdiga för inflyttning 1986. Varumärket hade äntligen sin egen, moderna vind- och luftkonditioneringstunnel, akustiklaboratorier och den senaste datortekniken. Saabs bilavdelning muterades till en högteknologisk smide. Fans som var i Trollhättan för festivalen 2015 kunde besöka rummen. Du andas fortfarande andan från de spännande 80- och 90-talen, som borde ha en varaktig inverkan på varumärkets utveckling.

Saab högteknologiska av 80er. JAS 39 Gripen och 9000 CC. Bild: Saab Automobile AB.
Saab högteknologiska av 80er. JAS 39 Gripen och 9000 CC. Bild: Saab Automobile AB.

Saab 9000 betraktades som ett avantgarde högteknologiskt fordon från Sverige, produktionen växte från år till år och nådde 1988 med 52.199-enheter en heltidshöjd. Saab Turbotechnik ansågs vara ledande, om än dyr, som miljövänliga fordon med låg konsumtion.

En Saab Turbo 9000 175 med PS vann konsumtion testet av Auto Zeitung (12 / 86) mot Ford Scorpio 2.8i, Mercedes 260E, Lancia, Renault 25, Opel Senator, Peugeot 505, BMW och Volvo 525i 760. Den mindre 9000i pekade i test av Auto Bild maj 86 Ford Scorpio, Audi 100, Mercedes 230E, Opel och BMW Senator 525i till de platser. Allt var fantastiskt, men Saab ville ha mer.

På 80-talet ansågs turbomotorer i allmänhet inte vara hållbara, men i Trollhättan var Olle Granlund övertygad om konstruktionens stabilitet. Motorerna och den manuella växellådan i 9000 kan klassificeras som överdimensionerade, den stora Saab är okrossbar, och så länge som motorn och dess växellåda hittar en droppe olja någonstans kommer de att gå.

Talladega Long Run

Bra förutsättningar, eftersom Talladega Superspeedway i Alabama hade en hård utmaning. Mercedes hade försökt rekordkörningen med 190 2.3 16 och hade lämnat när, efter 50.000 kilometer, bara en av 3-sedanserna sprang. Audi kom till spåret efter Mercedes. Turbosna från Ingolstadt misslyckades på den ovala i Alabama. Audi slutade mardrömmen, grep ihop och svenskarna anlände.

Historien är välkänd och en del av Saabs saga. 3 Turbo sedans, som fördes av representanter för Motorsport Authority i tillverkningstillståndet för bandet. 31-drivrutiner, högst 85 kilo reservdelar per bil fick transporteras. Saab Turbo Talladega Long Run startar vid 7. Oktober. Efter 5 minuter, den första posten för 10 kilometer vid stillestånd. Och det borde bara vara förspelet. Inom 24 timmar vann Saab 13 internationella poster!

30 år senare. Talladega nummer 1 är fortfarande en stjärna. Med en filmpersonal från Frankrike.
30 år senare. Talladega nummer 1 är fortfarande en stjärna. Med en filmpersonal från Frankrike.

Var 20.000 2 kilometer rullade saaberna i groparna för en planerad ”inspektion”. Ny olja, nytt oljefilter och färska tändstift, det är allt du behöver. Den snabbaste inspektionen sägs ha tagit bara 18 minuter och 20 sekunder. Saab är på väg fantastiskt och turboerna äter upp kilometer dag och natt med hög precision. Efter 9000 dagar är det dags. Den snabbaste Saab 100.000 Turbo har satt det eftertraktade rekordet för 213.229 3 kilometer med en medelhastighet på XNUMX XNUMX kilometer, och alla XNUMX fordon kan täcka sträckan utan problem.

Den mest innovativa Saab någonsin

Saab har imponerande demonstrerat kvaliteten på sina fordon och på 80-talet jagar en innovation nästa. Aldrig förr och aldrig mer kommer Saab att visa så många innovationer som i Saab 9000: s livscykel. Och svenskarna gör allt rätt just nu. Ansiktslyftning - konsten att alltid hålla fordonet önskvärt - är högst upp på listan.

1985 Saab ger den revolutionära direkta tändningen. Systemet avyttrar rörliga delar, vilket minimerar felkällor. Tändningsspänningen ökar med 60%, tändningen är 20 gånger snabbare än med konventionella system. Samtidigt är Trollhättan en av de första tillverkarna som installerade remsträckaren i 9000. Året därpå dyker 9000i 16 upp, även med en 80-ventilsmotor som ansågs vara högteknologisk på 16-talet. 1988 presenterades prestige sedan 9000 CD i Nice med mycket ansträngning, avgaskontrollen förbättrades med en uppvärmd lambdasond, airbags infördes för föraren, ett dragkraftssystem introducerades.

Saab 9000 produktion. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9000 produktion. Bild: Saab Automobile AB

1990 uppstod 2.3-litersmotorn med balansaxlar och Saab lovade kunderna att en 6-cylindrig gång skulle fungera smidigt. Löftet hålls inte 100%, 2.3 är fortfarande mycket kultiverat och Saab eliminerar också turbofördröjningen med de milt laddade mjuka turbomodellerna. Saab Turbo-motorer odlas ständigt, deras acceptans ökar och ökar, och floden av innovationer från de 1.400 ingenjörerna verkar inte känna några gränser. Saab är ledande inom turboteknik och de kommer att bevisa för världen att de tillverkar de mest miljövänliga motorerna.

Högteknologisk här - ladugård där

Designavdelningen står i konstig kontrast till den högteknologiska atmosfären i Saab. Ingenjörerna har de bästa datorerna och de modernaste laboratorierna. den VAX 8800 och VAX11 / 785 är direkt med Cray 1 från Aerospace Division i Linköping. Samtidigt arbetar Björn Envalls designteam i en byggnad i fabrikslokalerna som kan beskrivas som en ladugård. Bara tillräckligt stor för att ställa in en 1: 1-modell och med en balkong så att du kan se designen från alla perspektiv.

Envall var aldrig nöjd med designen av den första Saab 9000-generationen, nu kallad 9000 CC och 9000 CD. Originallinjerna kom från ItalDesign, Envall kunde bara bidra i detaljområden. Men Envalls stora timme kommer med andra generationen av den stora Saab. 9000 CS kommer att vara den sista modellen som kommer att designas i Trollhättan utan specifikationer från USA. Precis som 9000 var den enda moderna Saab där Saab fick göra vad du ville. Envall skulle säga det offentligt mycket senare, cirka två decennier borta.

Men det är sanningen, för Saabs bilavdelning har under tiden drivit in i förlustzonen igen med höga investeringar. Förhandlingar med Ford misslyckades, i mars 1990, spreddes personbilsavdelningen från Saab Scania Group. GM tog över 50% av aktierna och beslut fattades som skulle väsentligt påverka Saab 9000 livscykel.

Vad är nästa med Saab 9000 saga?

Envall ger världen en kil. Möjligheterna används inte, tävlingen har hamnat. Och 9000 lever längre än planerat. Varför? Allt i nästa del.

Läs del 1:

Saab 9000. Den första Tech Saab.

Tack:

Vi tackar dig Saab arkiv av Wolfgang Schmel för pressfoton som tillhandahålls.

8 tankar om “Saab 9000. Bilen från den högteknologiska smeden."

 • blank

  Naturligtvis är alla som är hemma här på bloggen nöjda. Jag är särskilt nöjd med att Audi misslyckades ....
  Bara faktum idag; Audi och MB spelar i Champions League och tyvärr är Saab död. Det är detsamma med Lancia, min andra passion bredvid Saab. Vilken bra är titeln 6 World Rally Championship i rad idag? Lancia är också död.
  Det blir allt svårare och naturligtvis dyrare att hålla de stora bilarna från Trollhättan och Turin levande.

  • blank

   Det är rätt. Men det är kul att köra SAAB och de moderna bilarna är bara vanliga tråkiga. Bättre en gammal SAAB, även om det gör problem.

 • blank

  På den 50: e "jubileumsdagen" den 30 augusti 1987 i Trollhättan var fabriksturen ännu mer intressant och framför allt större än 2015 på hela fabrikslokalerna, inklusive guidade visningar genom den dåvarande produktionsanläggningen, testhallar , forskningslaboratorium och lager med idéer för framtida projekt och en tyvärr regnig demonstration av flygplan och fordonsakrobatik följt av en presentation av museibilar på flygfältet. Det var verkligen värt ett oförglömligt besök, klart bättre och mer intensiva föreställningar än 1997 och 2007! Synd att dessa tider är över ...

 • blank

  Därigenom anser jag 9000 turboS MY91, det vill säga CC med en sluttande front, byggd bara ett år för att vara en av, om inte THE, den vackraste 9000 någonsin ... 😉

 • blank

  ... i vår familj var en av dessa "gateway -läkemedlet" (som ersättning för 528i)!
  ... och tyvärr är jag fortfarande helt beroende den här dagen! 😉

 • blank

  Bra skrivet. Och som alltid tar detta ämne (SAAB) mig mer än den andra (NEVS).

  Inspektion i 00: 02: 18? Wow!

  Detta resulterar i en workshop uppsättning 85 - plus € / h underhållskostnader € 3,26 material och moms ..

  Har någon faktiskt någonsin tittat om bloggen har drivit ytterligare sedan början av hans lättläst och spännande serie artiklar att 9000 upp sina priser?

  • blank

   Artiklarna skriver 9000 åtminstone tillbaka i intresse. Eftersom det inte finns mycket som kan driva dig. Marknaden är nästan tom, vad gäller bra och väl underhållna fordon. Innan 4 eller 5 år var valet fortfarande bra. Vem köpte då gjorde allt rätt.

 • blank

  Historia ...., som alltid, gripande skriven och extremt intressant att läsa!
  Viruset kvarstår ... även om SAAB: n fortsätter att bli äldre.
  Bra att uppföljaren är i färd med att ... 😉

Kommentarer är stängda.