Tillverkad av NEVS. Besök NEVS FoU-centrum (2/2)

NEVS FoU-center har 16 olika avdelningar. Vi besöker fyra av dem och är på väg till testbänkarna för motorer och drivenheter. Detta avsnitt är särskilt hemligt eftersom framtiden redan körs på testbänkarna idag.

NEVS vind och lufttunnel.
NEVS vind och lufttunnel.

Om 30 år på Saab.

Ronnie Hermansson hälsar oss varmt välkomna och översvämmer Mark och mig med en serie idéer om vad som skulle vara intressant och vad vi kunde se. Han är den obegränsade mästaren på testbänkarna för motorer, transmissioner och faktiskt allt som bildar en drivenhet. Laboratorierna i hans avdelning testar inte bara förbränningsmotorer och hybrider utan kör också tåg med elmotorer.

18 anställda arbetar här. Vi hör att de är de bästa av de bästa som redan har varit med Saab. Stoltheten i Ronnies röst kan inte ignoreras, och den berättar om en lång Saab-tradition, mycket erfarenhet och framtiden. Han har varit hos Saab i 34 år och på något sätt gillar vi bloggare honom från första stund.

Det finns presshändelser där marknadsföring och pressansvariga har ordet. För det mesta finns det en mycket speciell, filtrerad vy av saker att höra. Denna tidpunkt vid NEVS är annorlunda. Okonventionella och modiga eftersom våra kontakter är ingenjörer och utvecklare. Unfiltered just. De pratar öppet med oss, alltid med mycket humor, och i bakgrunden är arbetets stolthet och historien alltid känd. Vi reser från avdelning till avdelning, ritar bågen från 80 år till framtiden. I året kan 2020 eller 2025 kanske.

En elektrisk drivenhet för en NEVS EV körs på en av testställen. Teststället kan värmas upp till höga temperaturer, och det är också möjligt att simulera den djupaste skandinaviska vintern med minusgrader. Ett annat testställ för transmissioner kontrollerar deras motståndskraft, specialmaskiner tillåter simulering i olika lutningsvinklar.

Saab, Ronnie säger till oss, har en mycket lång historia av testning, du måste lägga till. Som en liten tillverkare var pengarna alltid knappa. Och testning på testspåret har alltid varit dyrt. Därför har komponent-för-komponenttestning utförts intensivt i utvecklingslaboratorierna i årtionden, långt innan bilarna slog vägen. Denna tidigare erfarenhet är nu att utnyttja NEVS.

Vind- och klimatunnel.

Testbänkarna och arbetet där är topphemliga områden. Framtiden är där, och därför används inte Nikon. Vi går vidare genom byggandet av utvecklingscentret. Vår nästa destination är vind- och klimattunneln. Den togs i drift 1987 och motsvarade Saabs filosofi att testa så omfattande som möjligt i laboratoriet i ett tidigt skede.

Klimat- och vindtunnel ligger nästan på botten av platsen, bara materialtestlaboratoriet ligger längre bort från vår utgångspunkt. På vägen där vi passerar en parkeringsplats med skärm, kör NEVS provfordon förbi oss. Det är sent på eftermiddagen, och du kan känna rörelsen i alla avdelningar.

Vindtunneln går 16 timmar om dagen och är också mycket bokad av andra märken. En annan tillverkare testar idag; denna del är naturligtvis stängd för oss. Vi inspekterar teststället och släpps sedan in i den tomma tunneln. Värmare i taket kan värma kanalen upp till 50 grader, de var i drift för några minuter sedan, och vi hälsas med värme som midsommar. Det är också möjligt att sänka temperaturen till -35 grader, låta Sahara-solen skina, antända snöstormar eller vindhastigheter på upp till 200 kilometer i timmen.

Det finns ett program som visar regn på tyska autobahns, stadstrafik i Los Angeles eller svenska landsvägar. Kort sagt, jag är ganska imponerad. Systemet är nästan 30 år gammalt, men fortfarande toppmodernt. Under det kommande året kommer den "elektriska solen" i taket att förnyas. Investeringen är nödvändig eftersom styrtekniken måste bytas ut.

Från historia till framtid.

Klimat- och vindtunneln är en del av Saabs historia och NEVs framtid. Den automatiska klimatkontrollen för Saab 9000 och dess efterträdare har utvecklats, testats och förbättrats om och om igen. I 9000er var det förmodligen den bästa luftkonditioneringen av sin tid. Elbilar från Trollhättan, testad för alla klimatförhållanden på denna planet, kommer att bilda framtiden. Och det är just vad vårt nästa möte handlar om.

Mark och jag går tillbaka från vindtunneln via utvecklingsavdelningens utomhusanläggningar. Olika testfordon jagar fortfarande över webbplatsen. Vi säger adjö till Thomas, som ledde oss på eftermiddagen. Med Ulrika träffar vi nu Christian Bromander, chef för mekanisk och elektrisk arkitektur. Han arbetade på BMW i mer än tio år innan han flyttade tillbaka till Sverige 10.

Sedan dess har han upplevt mycket. Arbetar för Saab Automobile, för likvidatorerna, för Lean Nova. Samtal med potentiella köpare, början med NEVS. Om du vill förstå framtiden måste du också veta det förflutna. Så låt oss prata om de gamla tiderna. Om den aldrig producerade Saab 9-3 SUV, som förhindrade GM hemma direkt. Saab-hybriden, som inte fick komma. 2011 / 12 om den svaga, hårda vintern när Christian var ensam i den stora byggnaden för att arbetet skulle vara klart.

Någon gång under konversationen sjunker mitt öre. Under de många samtalen på eftermiddagen och nu här med Christian Bromander kretsar man alltid kring ett ämne. Man fick aldrig bevisa sina förmågor, alltid motverkades. Och sedan kommer det, skålsatsen. ”Nu, med NEVS, kan vi visa vad vi kan göra. Om det går fel finns det inga fler ursäkter. "

De laterala tänkarna

Under samtalet blir det snabbt klart för mig att något väldigt spännande nytt växer upp här. Mycket av Saab kändes i laboratorierna. Människor som har ägnat årtionden åt varumärket och som jag tycker om av denna anledning ensam. Men det är inte bara bilfolket. Smarta sinnen från många andra branscher samlas på NEVS. Från IT, från möbelindustrin. Möbel? Ja, förstås, för att ta in nya material och externa idéer. Att tänka utanför lådan är ett måste hos NEVS. Det påminner mig om ”Lunatic Factor”.

Lego-kit

Nyckeln till framtiden bör vara Phoenix E-arkitekturen. Namnet är det enda gemensamt med överväganden som började under Saab Spyker-eran. Phoenix E är ny, helt utvecklad av NEVS, och Phoenix E är revolutionerande. Eftersom Lego-byggsatsen, som Christian humoristiskt kallar det, tillåter NEVS, som en liten producent, att täcka många fordonsklasser.

Grafiken visar hur satsen fungerar, vilka delar som måste vara flexibla för att effektivt kunna producera en sedan, hatchback, SUV eller kompakt bil. Jag lär mig, jag förstår. Framför allt förstår jag nu varför det tar tid för de nya produkterna att vara färdiga. När satsen är på plats kan NEVS utveckla otroligt många olika modeller och lansera dem på marknaden på mycket kort tid.

Det är lätt att förklara med exempel på en ratt. Att konstruera ett enda ratt är tillräckligt om du gör det rätt. Den kan produceras i ett oändligt antal mönster och varianter, så att du kan uppfylla absolut varje kundförfrågan. Personen vid ratten kommer aldrig att anta att från utvecklarens synpunkt är det alltid samma del. Ibland med 2, ibland med 3 eller med 4 ekrar. Genial!

Håll det enkelt

Att hålla saker enkelt är en stor utmaning. Särskilt i denna bransch, där en mängd olika alternativ är tillgängliga för köparen. NEVS är på väg. Phoenix E definierar saker tydligt och enkelt och ändå är extremt flexibelt. Phoenix E är designad för autonom körning direkt från början. Ett ämne som verkligen går igång just nu. Och NEVS är i det, helt upp till den helt autonoma nivån 5. Trollhättan Lego-kit är också konstruerat för elbilar, hybrid och konventionella motorer.

Planerar du en plug-in hybrid eller en förbränningsmotor på NEVS? Nej, säger Christian till oss. NEVS kommer bara att bygga elbilar, men det finns ett stort intresse från kunder som också vill använda NEVS-teknik för konventionella enheter.

Sedan finns det ämnet ”delad rörlighet”. Det är lite i magen och jag klarar inte helt det. I mänsklighetens historia har egendom alltid varit viktigt och önskvärt. Mitt hus, min båt, min bil - eller något liknande. Och tidigare vad det var min häst eller mina hästar. Så varför ska framtida kunder bli glada över att dela sina bilar?

Christian Bromander, chef för mekanisk och elektrisk arkitektur och presschef Ulrika Hultgren. Ingång NEVS FoU-center.
Christian Bromander, direktör och presschef Ulrika Hultgren.
NEVS är premium

Svaret förvånar mig till viss del. Det är önskvärt att köra en NEVS. Precis som grannarna reflekterar över det nya leasingfordonet för närvarande, så kommer det att vara med "delad rörlighet" i framtiden. Bara lite mer intelligent.

Det kommer att finnas leverantörer i olika segment. Högre klass eller i träklassen. Men vem kan hämtas av en NEVS, som bara måste vara framgångsrik. Eller för att uttrycka det tydligare måste han ha råd med det. Vad sägs om att kristen frågar mig om du hämtas varje morgon med ett rent, nyvasket fordon och favoritläsningen (på förfrågan i analogt format) är redo?

Ja, hur mår det? Det skulle jag vilja ha. Mycket jämnt. Eftersom NEVS tar saker från mig, som jag knappt hittar tid. Eller de som är irriterande. I framtiden betalar jag ingen bilförsäkring och inga skatter. Jag behöver ingen workshoputnämningar, jag behöver inte tvätta eller damma en bil. För det är det som NEVS bryr sig om. Jag betalar bara om jag använder bilen. Och för min fritid och hobby finns de analoga Saabs i garaget. Eller jag kör med en NEVS EV-konvertibel på helgen i bergen.

Ser NEVS sig som ett premie? Ja, NEVS kommer att bli premie.

Vi tackar Christian Bromander för hans tid, samtalet och de många informationen. Allvarligt är det fortfarande så mycket att prata om med honom. Men idag försvinner informationsflödet mig, jag måste först klassificera och bearbeta det jag hört. Med Christian och Ulrika gör vi avskedsfoto i foajén. Framför den historiska Saab elbilen, som återigen har en symbolisk karaktär.

Epilog

Bloggen är en autoblogg. Ingen affärs- eller biltidning, och Mark och jag är inte journalister. Vi är faktiskt amatörer som gillar bilar - helst när de kommer från Trollhättan och bär Saabs logotyp. I framtiden möjligen också om de är från NEVS. För de borde också vara från Trollhättan.

Vi kommer att se!

Under besöket handlade det inte om att bedöma saker och sedan kommentera. Det var snarare viktigt för oss att prata med människorna som arbetar för NEVS dagligen. För närvarande är dessa intryck tusen gånger mer meningsfulla än presentationer på någon presskonferens.

Uppriktigt sagt tackar vi NEVS för det förtroende de har lagt till oss. Vi såg ingen hemlig prototyp, men den ocensurerade vandringen genom det förbjudna området var värt så mycket mer. Jag kan nu förstå varför saker tar tid, jag förstår varför människor från Göteborg pendlar till Trollhättan varje dag och inte till Hisingen.

Vägen är fortfarande en lång väg för NEVS och inte utan obetydliga. Det finns hinder. Produktionstillståndet för Kina kommer att vara en av dem. Om några år vet vi vart de stolta, kreativa och ambitiösa sidotänkarna från Stallbacka i slutändan kommer att resa. Fram till dess kommer vi att fortsätta stödja NEVS. Vi kommer tillbaka. 2017. Om vi ​​får ...

20 tankar om “Tillverkad av NEVS. Besök NEVS FoU-centrum (2/2)"

 • blank

  Det är roligt, NEVS vill vara "premium", förutom det faktum att termen är överanvänd, förbinder ingen NEVS "premium". Det här är Kina och det kanske också fungerar där i Kina. Här i Europa är idén helt löjlig.

 • blank

  Tack för den här rapporten "Varmt välkommen" under den möjliga nya tiden. Från beskrivningen känner jag entusiasmen för arbetet och de "tillåtna att tänka" idéerna och de möjligheter som öppnas från dem. SPÄNNANDE.

  • blank

   ”Att få tänka” låter som en bra atmosfär och mycket anda.

   Jag var glad att läsa vid denna tidpunkt. Och särskilt för ex-Saabers bland NEVS-folket. De vet det annorlunda under GM ...

 • blank

  Tack för förstklassig rapport! Äntligen positiva nyheter från Trollhättan! Du gör ett utmärkt jobb!
  Som fan av elektrisk rörlighet skulle NEVS vara ett riktigt alternativ för mig!

 • blank

  Tack vare Tom och Mark, en riktigt spännande rapport
  med saabigen sidan kommentarer. Du blev väldigt bra
  Ambassadör för den tyska Saabgemeinde. Tack!

  Dietmar

 • blank

  Denna rapport är Champions League! Jag hejade verkligen. Tack för det! En enorm komplimang måste också gå till NEVS. Ingen annan tillverkare skulle göra det. Det kan också bero på att det inte finns några nuvarande fordon. Men att hålla dina potentiella kunder varma på det här sättet är absolut rätt sätt i mina ögon. Kanske kommer det att upprepas 2017 och då kan vi redan ta en titt på nya produkter. Kanske…

  • blank

   Tack, Mark och jag är väldigt glada! Vi försökte fånga atmosfären på NEVS och transportera den till våra läsare. Tydligen lyckades vi.

   • blank

    Det är väldigt framgångsrikt! Toppklass!

   • blank

    Ja, det var väldigt bra gjort.

    För mig är det sant att användarbeteendet har förändrats dramatiskt sedan 1-året.

    De ständigt överbelastade gatorna och meningslösa, oförutsedda timmar på gatan har lett till en anpassning.

    Jag har börjat digitalisera så mycket av de aktiviteter som möjligt för vilka jag brukade köra runt i Europa med SAABs hela tiden på dygnet. Detta har redan lett till en minskning av> 1/3 av körarbetsbelastningen. Om jag kunde låta en del av resten köra autonomt skulle det vara en ytterligare ökning av produktiviteten och livskvaliteten.

    Tankriktningen är korrekt. Huruvida det behövs NEVS och om NEVS är tillräckligt tidigt är en annan fråga. Om några år vet vi mer.

 • blank

  Hej Tom och Mark,
  bra - tack så mycket för att du besökte Trollhättan och den fantastiska rapporten :).
  Allt annat än vanligt ...

 • blank

  Och vilka är de många som har gått i pension från yrkeslivet efter deras ålder och vill fortfarande hitta sin egen progressiva bil i garaget?

  I framtiden tenderar denna grupp människor att vara större än mindre och alla fordonstillverkare bör inte glömma dessa mest rika kunder - så ämnet delad rörlighet bör inte överskattas! Även bland yngre konsumenter kommer det alltid att finnas människor som föredrar sin egen bil.

  NEVS kommer inte heller att göra sig nåd med att nicka och smälla - från min synvinkel kan delad rörlighet i bästa fall bli en framgångshistoria parallellt med konventionella metoder. Men inget mer.

  Ändå är det trevligt att se att NEVS tydligen gör enorma framsteg mot en ny början i Trollhättan - vi hoppas att det finns något för alla i framtiden!

  • blank

   Det kommer att finnas leverantörer för varje prisklass, och därför för varje handväska. Ett annat nytt varumärke har talat om att erbjuda mycket billiga fasta priser. Mer om det snart.

   • blank

    Med smak menade jag faktiskt också möjligheten att köpa fordon. Om det verkligen bara uppgår till delad rörlighet, skulle NEVS äntligen vara ute för mig.

 • blank

  Din rapport inspirerade mig och jag ser väldigt mycket fram emot framtiden. Du skriver så levande som om jag var där. Tack igen.

 • blank

  Tom och Mark; Tack för detta "flyg" in i framtiden. Det ser bättre och bättre ut och vi är glada att läsa mer information om NEVS. Det som imponerade mest på mig är att det fortfarande finns denna Saab-atmosfär för att kunna tänka annorlunda och därmed utveckla något helt nytt. Förhoppningsvis kommer NEVS igen att vara ett varumärke som Saab alltid har varit; Geni.

 • blank

  Tja, du har verkligen fått en bra inblick.
  När du läser kommer entusiasm, till en punkt.
  Autonom körning och gemensam rörlighet.
  Ska jag verkligen tro att en nyvasket mig NEVS tar upp honom på morgonen? Här? I Pampa, 20km från Bremen? Jag tror att även i Bremen City kommer det inte att komma till det, inte i 10, inte i 20 år. Detta fungerar maximalt i Berlin, Köln och München. Eller Paris, kanske London.
  Ärligt talat, irriterar mig all Zukunftsderflänkel för närvarande.
  Jag vill ha en bil som jag kan köra till jobbet och tillbaka, till snabbköpet och på semester. Ingen nätverksbaserad Science Fiction-mobil som skickar data om min hjärtfrekvens till närmaste satellit och frågar mig hur jag är idag.

  Och ja, jag vill tvätta min bil själv, ändå byta hjul och irritera mig om något är trasigt. Och inte bara klicka på en knapp i någon APP så att en ny kommer ifrån.

  Real old school, eller hur?

  • blank

   Det är förmodligen början på en lång diskussion för de kommande åren. Jag gillar mina gamla analoga Saabs. Ingen fråga, deras vård är en lyx jag njuter av. Men en modern bil, nu när det inte går att såga än nya bilar, påverkar inte mig. Jag kan väl föreställa mig en NEVS fast räntesats. 2, 3x en månad när jag åker till Frankfurt eller Nürnberg. Eftersom det vore bra att köra och boka via flatrate.
   Frågan om infrastruktur är spännande. Vi får se vad som kommer, även för oss ”pampas-dwellers”.

   • blank

    Det kommer förmodligen inte finnas något definitivt svar på denna fråga just nu. Men deras svar kretsar enligt min mening en enda aspekt: ​​Är det billiga högpresterande batteriet eller inte? När han kommer kommer den tidigare modellen för ägande av bilar att fortsätta. Om inte, måste fordonen importera sina extrakostnader genom ytterligare arbete för flera användare.

  • blank

   Jag har mycket liknande tankar. Bra rapport, men ...

   Jag gillar allt jag läste där? Är NEVS-idéerna för mobilitet realistiska? Envy faktor?

   Det betyder att det måste vara dyrt: "Titta, jag har råd att INTE äga en bil."

   Så det skulle vara CarCloud från NEVS. Som Adobes CreativeCloud. Adobe har spottat på mig med flera e-postmeddelanden en vecka sedan det först introducerades. "Uppmärksamhet, uppmärksamhet 40% bara den här veckan!" Och det fortsätter vecka efter vecka, efter vecka ...

   Spännande, men det kommer förmodligen ta år tills vi vet om NEVS kan sälja människor en ekonom ekonomiskt framgångsrik, om den här bilen kunde ha uppenbarligen billigare.

 • blank

  Bra rapport! Tack för det! Och håll upp det.

Kommentarer är stängda.