Gjord av NEVS. Besök på NEVS R & D Center (2 / 2)

NEVS R & D Center har flera avdelningar på 16. Vi besöker 4 och är på väg till testbänkarna för motorer och drivenheter. Det här avsnittet är särskilt hemligt eftersom framtiden redan körs på testställen.

NEVS vind och lufttunnel.
NEVS vind och lufttunnel.

Om 30 år på Saab.

Ronnie Hermansson välkomnar oss varmt och översvämmer Mark och jag med en serie idéer om vad som skulle vara intressant och vad vi kan se. Han är den obegränsade mästaren på testställen för motorer, överföringar och faktiskt allt som utgör en drivenhet. Laboratorierna i hans avdelning testar inte bara brännare och hybrider, utan även drivmotorer med elmotorer.

18 anställda arbetar här. Det är det bästa av det bästa som har varit runt Saab, vi hör. Stoltheten i Ronnies röst är omedvetlig, och han berättar om en mycket lång Saab-tradition, en hel del erfarenhet och framtiden. Han har 34 år på Saab, och på något sätt är han oss bloggare sympatiska vid första ögonkastet.

Det finns presshändelser där marknadsföring och pressansvariga har ordet. För det mesta finns det en mycket speciell, filtrerad vy av saker att höra. Denna tidpunkt vid NEVS är annorlunda. Okonventionella och modiga eftersom våra kontakter är ingenjörer och utvecklare. Unfiltered just. De pratar öppet med oss, alltid med mycket humor, och i bakgrunden är arbetets stolthet och historien alltid känd. Vi reser från avdelning till avdelning, ritar bågen från 80 år till framtiden. I året kan 2020 eller 2025 kanske.

En elektrisk drivenhet för en NEVS EV körs på en av provbänkarna. Testrullen kan värmas till höga temperaturer, och det är också möjligt att simulera den djupaste skandinaviska vintern med minusgrader. Ett annat provstånd för växellådor kontrollerar sin lastkapacitet, speciella maskiner tillåter simulering vid olika lutningsvinklar.

Saab, Ronnie säger till oss, har en mycket lång historia av testning, du måste lägga till. Som en liten tillverkare var pengarna alltid knappa. Och testning på testspåret har alltid varit dyrt. Därför har komponent-för-komponenttestning utförts intensivt i utvecklingslaboratorierna i årtionden, långt innan bilarna slog vägen. Denna tidigare erfarenhet är nu att utnyttja NEVS.

Vind- och klimatunnel.

Testställen och arbetet där är det hemliga området. Det är där framtiden är och Nikon används inte av den anledningen. Vi går vidare genom byggnaderna i utvecklingscentret. Vårt nästa mål är vind- och klimatunneln. Den sätts i drift av 1987 och var i linje med Saabs filosofi om testning i laboratoriet så tidigt som möjligt.

Klimat- och vindtunnel ligger nästan på botten av platsen, bara materialtestlaboratoriet ligger längre bort från vår utgångspunkt. På vägen där vi passerar en parkeringsplats med skärm, kör NEVS provfordon förbi oss. Det är sent på eftermiddagen, och du kan känna rörelsen i alla avdelningar.

Vindtunneln går 16 timmar om dagen och bokas också mycket intensivt av andra märken. Idag testar en annan tillverkare; Naturligtvis är den här delen stängd för oss. Vi inspekterar provbänken och får sedan komma in i den tomma tunneln. Spotlightsna på taket kan värma kanalen upp till 50 grader, de var i drift minuter sedan, det tar emot en midsommarvärme. Dessutom är det möjligt att sänka temperaturen till -35 grader, för att göra Sahara solsken, för att spränga snö eller vindhastigheter upp till 200 km / h.

Det finns ett program som kartlägger regn på tyska motorvägar, stadstrafik i Los Angeles eller svenska landsbygdsvägar. Kort sagt, jag är ganska imponerad. Anläggningen är nästan 30 år gammal, men ändå på framkanten av tekniken. Nästa år kommer den "elektriska solen" på taket att förnyas. Investeringen är nödvändig eftersom kontrolltekniken måste bytas ut.

Från historia till framtid.

Klimat- och vindtunneln är en del av Saabs historia och NEVs framtid. Den automatiska klimatkontrollen för Saab 9000 och dess efterträdare har utvecklats, testats och förbättrats om och om igen. I 9000er var det förmodligen den bästa luftkonditioneringen av sin tid. Elbilar från Trollhättan, testad för alla klimatförhållanden på denna planet, kommer att bilda framtiden. Och det är just vad vårt nästa möte handlar om.

Mark och jag går från vindtunneln tillbaka till utvecklingsavdelningen utomhus. Flera provfordon jagar fortfarande terrängen. Vi säger adjö till Thomas, som har lett oss på eftermiddagen. Med Ulrika möter vi nu Christian Bromander, chef för Mechanical & Electrical Architectur. Han har arbetat på BMW i mer än 10 år innan han flyttat tillbaka till Sverige med 2002.

Sedan dess har han upplevt mycket. Arbetar för Saab Automobile, för likvidatorerna, för Lean Nova. Samtal med potentiella köpare, början med NEVS. Om du vill förstå framtiden måste du också veta det förflutna. Så låt oss prata om de gamla tiderna. Om den aldrig producerade Saab 9-3 SUV, som förhindrade GM hemma direkt. Saab-hybriden, som inte fick komma. 2011 / 12 om den svaga, hårda vintern när Christian var ensam i den stora byggnaden för att arbetet skulle vara klart.

Vid något tillfälle under samtalet faller öre för mig. I de många diskussionerna på eftermiddagen och nu här på Christian Bromander kretsar du alltid kring ett ämne. Det var aldrig tillåtet att bevisa sina förmågor och var sakta ner igen och igen. Och då kommer han, skålen. "Nu med NEVS kan vi visa vad vi kan göra. Om det går fel, så finns det inga fler ursäkter. "

De laterala tänkarna

Att något mycket spännande nytt växer här är i samtalet snabbt klart. Det fanns en massa Saab i laboratorierna. Människor som har engagerade årtionden av varumärket och som jag finner sympatiskt av den anledningen ensam. Men det finns inte bara bilarna. Vid NEVS samlas smarta sinnen från många andra branscher. Från IT, från möbelindustrin. Möbler? Ja, naturligtvis, att ta med nya material och externa idéer. Att tänka utanför lådan är ett måste hos NEVS. Detta påminner mig om "Lunatic Factor".

Lego-kit

Nyckeln till framtiden ska vara Phoenix E-arkitekturen. Namnet är det enda som är gemensamt med överväganden som började i Saab Spyker-tiden. Phoenix E är ny, helt utvecklad av NEVS, och Phoenix E är revolutionerande. Eftersom Lego-kit, som Christian kallar det humoristiskt, tillåter NEVS att täcka många fordonsklasser som en liten producent.

Grafik visar oss hur kitet fungerar, vilka delar måste vara flexibla för att effektivt producera en sedan, en baklucka, en SUV eller en kompakt bil. Jag lär mig, jag förstår. Framför allt förstår jag nu varför det tar tid för de nya produkterna att slutföra. Med byggsatsen kan NEVS utforma ett otroligt stort antal olika modeller och starta dem på en mycket kort tid.

Det är lätt att förklara med exempel på en ratt. Att konstruera ett enda ratt är tillräckligt om du gör det rätt. Den kan produceras i ett oändligt antal mönster och varianter, så att du kan uppfylla absolut varje kundförfrågan. Personen vid ratten kommer aldrig att anta att från utvecklarens synpunkt är det alltid samma del. Ibland med 2, ibland med 3 eller med 4 ekrar. Genial!

Håll det enkelt

Att hålla saker enkelt är en stor utmaning. Särskilt i denna bransch, där en mängd olika alternativ är tillgängliga för köparen. NEVS är på väg. Phoenix E definierar saker tydligt och enkelt och ändå är extremt flexibelt. Phoenix E är designad för autonom körning direkt från början. Ett ämne som verkligen går igång just nu. Och NEVS är i det, helt upp till den helt autonoma nivån 5. Trollhättan Lego-kit är också konstruerat för elbilar, hybrid och konventionella motorer.

Planerar NEVS en plugg i hybrider eller en gasbrännare? Nej, Christian berättar för oss. NEVS kommer bara att bygga elbilar, men det finns ett starkt intresse från kunder som vill använda NEVS-teknik för konventionella enheter.

Det finns fortfarande ämnet "gemensam rörlighet". Det är på något sätt i min mage och jag är inte helt klar över det. Ägarskap har alltid varit viktigt och önskvärt i mänsklig historia. Mitt hus, min yacht, min bil - eller något sådant. Och tidigare var det min häst eller mina hästar. Så varför borde framtida kunder vara glada att dela sina bilar?

Christian Bromander, chef för mekanisk och elektrisk arkitektur och talesman Ulrika Hultgren. Entré NEVS R & D Center.
Christian Bromander, direktör och presschef Ulrika Hultgren.
NEVS är premium

Svaret bafflar mig i viss utsträckning. Det är önskvärt att köra en NEVS. Precis som grannarna i nutiden reflekterar över det nya leasade fordonet, så kommer det i framtiden att bli "delad rörlighet". Bara lite smartare.

Det kommer att finnas leverantörer i olika segment. Högre klass eller i träklassen. Men vem kan hämtas av en NEVS, som bara måste vara framgångsrik. Eller för att uttrycka det tydligare måste han ha råd med det. Vad sägs om att kristen frågar mig om du hämtas varje morgon med ett rent, nyvasket fordon och favoritläsningen (på förfrågan i analogt format) är redo?

Ja, hur mår det? Det skulle jag vilja ha. Mycket jämnt. Eftersom NEVS tar saker från mig, som jag knappt hittar tid. Eller de som är irriterande. I framtiden betalar jag ingen bilförsäkring och inga skatter. Jag behöver ingen workshoputnämningar, jag behöver inte tvätta eller damma en bil. För det är det som NEVS bryr sig om. Jag betalar bara om jag använder bilen. Och för min fritid och hobby finns de analoga Saabs i garaget. Eller jag kör med en NEVS EV-konvertibel på helgen i bergen.

Ser NEVS sig som ett premie? Ja, NEVS kommer att bli premie.

Vi tackar Christian Bromander för hans tid, samtalet och de många informationen. Allvarligt är det fortfarande så mycket att prata om med honom. Men idag försvinner informationsflödet mig, jag måste först klassificera och bearbeta det jag hört. Med Christian och Ulrika gör vi avskedsfoto i foajén. Framför den historiska Saab elbilen, som återigen har en symbolisk karaktär.

Epilog

Bloggen är en automatisk blogg. Ingen affärs- eller bilmagasin, och Mark och jag är inte journalister. Vi är egentligen amatörer som gillar bilar - föredrar när de kommer från Trollhättan och bär Saab-logotypen. Även i framtiden, om de kommer från NEVS. Eftersom de också borde vara från Trollhättan.

Vi kommer att se!

Besöket handlade inte om att döma saker och sedan kommentera. Samtalet med de människor som arbetar för NEVS varje dag var snarare mycket viktigt för oss. Dessa intryck av ögonblicket är tusen gånger mer meningsfulla än presentationer på några presskonferenser.

Helt uppriktigt tackar vi NEVS för deras förtroende för oss. Även om vi inte såg en hemlig prototyp var den ocensurerade passagen genom förbjudet territorium så mycket mer värdefullt. Jag kan nu förstå varför det tar tid, jag förstår varför människor från Göteborg pendlar dagligen till Trollhättan och inte till Hisingen.

Vägen är fortfarande bred för NEVS och inte utan imponderables. Det finns hinder. Produktionslicensen för Kina kommer att vara en av dem. Där resan av de stolta, kreativa och ambitiösa contrarians resulterar från Stallbacka i slutändan vet vi om några år. Fram till dess kommer vi fortsätta att stödja NEVS. Vi kommer tillbaka. 2017. Om vi ​​är tillåtna ...

20 tankar om "Gjord av NEVS. Besök på NEVS R & D Center (2 / 2)"

 • Redan roligt vill NEVS vara "premium", förutom att termen är överdriven förbinder ingen med NEVS "premium". Det är Kina och kanske fungerar det också i Kina. Här i Europa är tanken helt löjlig.

 • "Tänkandet tillåtet" låter som en bra atmosfär och en hel del ande.

  Jag såg fram emot att läsa just nu. Och speciellt för ex-Saabler bland NEVSlern. Den vet att enligt GM, ja, annars ...

 • Har mycket liknande tankar. Bra rapport, men ...

  Jag gillar allt jag läste där? Är NEVS-idéerna för mobilitet realistiska? Envy faktor?

  Det betyder att det måste vara dyrt: "Se, jag har råd att inte äga en bil."

  Det skulle vara bilmoln av NEVS. Gilla Adobe CreativeCloud. Adobe spammar mig med flera e-postmeddelanden per vecka sedan de lanserades. "OBS! Var försiktig med 40% bara denna vecka!" Och det går på vecka för vecka, för vecka ...

  Spännande, men det kommer förmodligen ta år tills vi vet om NEVS kan sälja människor en ekonom ekonomiskt framgångsrik, om den här bilen kunde ha uppenbarligen billigare.

 • Tack för den här "Värmande välkomst" -rapporten i den möjliga nya tiden. Från beskrivningen känner jag entusiasmen om arbetet och de "tänkande" idéerna och möjligheterna som öppnar sig från dem. Spännande.

 • Med smak menade jag faktiskt också möjligheten att köpa fordon. Om det verkligen bara uppgår till delad rörlighet, skulle NEVS äntligen vara ute för mig.

 • Tack för förstklassig rapport! Äntligen positiva nyheter från Trollhättan! Du gör ett utmärkt jobb!
  Som fan av elektrisk rörlighet skulle NEVS vara ett riktigt alternativ för mig!

 • Tack vare Tom och Mark, en riktigt spännande rapport
  med saabigen sidan kommentarer. Du blev väldigt bra
  Ambassadör för den tyska Saabgemeinde. Tack!

  Dietmar

 • Ja, det var väldigt bra gjort.

  För mig är det sant att användarbeteendet har förändrats dramatiskt sedan 1-året.

  De ständigt överbelastade gatorna och meningslösa, oförutsedda timmar på gatan har lett till en anpassning.

  Jag började digitalisera så mycket av arbetet som möjligt, vilket jag brukade göra runt i Europa med SAAB: n hela tiden på dagen och natten. Detta har redan lett till en minskning av> 1 / 3 av drivkraften. Om jag skulle kunna låta en del av resten gå autonomt, skulle det vara en ytterligare ökning av produktivitet och livskvalitet.

  Tankriktningen är korrekt. Huruvida det behövs NEVS och om NEVS är tillräckligt tidigt är en annan fråga. Om några år vet vi mer.

 • Det kommer förmodligen inte finnas något definitivt svar på denna fråga just nu. Men deras svar kretsar enligt min mening en enda aspekt: ​​Är det billiga högpresterande batteriet eller inte? När han kommer kommer den tidigare modellen för ägande av bilar att fortsätta. Om inte, måste fordonen importera sina extrakostnader genom ytterligare arbete för flera användare.

 • Det är väldigt framgångsrikt! Toppklass!

 • Det kommer att finnas leverantörer för varje prisklass, och därför för varje handväska. Ett annat nytt varumärke har talat om att erbjuda mycket billiga fasta priser. Mer om det snart.

 • Tack, Mark och jag är väldigt glada! Vi försökte fånga atmosfären på NEVS och transportera den till våra läsare. Tydligen lyckades vi.

 • Denna rapport är Champions League! Jag var verkligen glad över det. Tack för det! En stor komplimang måste också gå till NEVS. Ingen annan tillverkare skulle göra det. Det kan också bero på att det inte finns några aktuella fordon. Men att hålla din potentiella kundkrets varm på detta sätt är absolut vägen att gå. Kanske är 2017 en upprepning och kanske kan du redan titta på nya produkter. Kanske ...

 • Hej Tom och Mark,
  bra - tack för ditt besök i Trollhättan och den stora rapporten :).
  Allt annat än vanligt ...

 • Och vilka är de många som har gått i pension från yrkeslivet efter deras ålder och vill fortfarande hitta sin egen progressiva bil i garaget?

  Denna grupp av människor kommer att bli större i framtiden snarare än mindre och alla tillverkare av fordon ska inte glömma dessa mest rika kunder - så du bör inte överstate ämnet för gemensam rörlighet! Även bland de yngre konsumenterna kommer det alltid att finnas personer som föredrar egen bil.

  NEVS kommer inte att göra sig själv en tjänst med slapping och slipping - delad rörlighet kan, från min synvinkel, i bästa fall bli en framgångshistoria parallellt med konventionella metoder. Men inte mer.

  Det är dock trevligt att se att NEVS verkar göra enorma framsteg mot en ny start i Trollhättan - låt oss hoppas att det finns något för varje smak i framtiden!

 • Din rapport inspirerade mig och jag ser väldigt mycket fram emot framtiden. Du skriver så levande som om jag var där. Tack igen.

 • Tom och Mark; Tack för detta "flyg" till framtiden. Det ser bättre ut och vi ser fram emot att läsa mer om NEVS. Vad imponerade mig mest är att det fortfarande ger den här Saab atmosfären att tänka annorlunda och att utveckla något helt nytt. NEVS kommer förhoppningsvis vara ett varumärke Saab har alltid varit; Genialitaet.

 • Det är förmodligen början på en lång diskussion för de kommande åren. Jag gillar mina gamla analoga Saabs. Ingen fråga, deras vård är en lyx jag njuter av. Men en modern bil, nu när det inte går att såga än nya bilar, påverkar inte mig. Jag kan väl föreställa mig en NEVS fast räntesats. 2, 3x en månad när jag åker till Frankfurt eller Nürnberg. Eftersom det vore bra att köra och boka via flatrate.
  Spännande är frågan om infrastruktur. Vi kommer att se vad som kommer, även för oss "Pampa-dwellers".

 • Tja, du har verkligen fått en bra inblick.
  När du läser kommer entusiasm, till en punkt.
  Autonom körning och gemensam rörlighet.
  Ska jag verkligen tro att en nyvasket mig NEVS tar upp honom på morgonen? Här? I Pampa, 20km från Bremen? Jag tror att även i Bremen City kommer det inte att komma till det, inte i 10, inte i 20 år. Detta fungerar maximalt i Berlin, Köln och München. Eller Paris, kanske London.
  Ärligt talat, irriterar mig all Zukunftsderflänkel för närvarande.
  Jag vill ha en bil som jag kan köra till jobbet och tillbaka, till snabbköpet och på semester. Ingen nätverksbaserad Science Fiction-mobil som skickar data om min hjärtfrekvens till närmaste satellit och frågar mig hur jag är idag.

  Och ja, jag vill tvätta min bil själv, ändå byta hjul och irritera mig om något är trasigt. Och inte bara klicka på en knapp i någon APP så att en ny kommer ifrån.

  Real old school, eller hur?

 • Bra rapport! Tack för det! Och håll upp det.

Kommentarer är stängda.