Tillverkad av NEVS. Besök R&D Center (1/2)

Molnen över Göteborg är mörkgrå i morse när vår Saab 9-5 NG rullar av bildäcket på Stena Germanica. En höstblues ligger över Västragötland; vi styr via Inlandsvägen mot Trollhättan. Tvåfils E45 är inte särskilt upptagen och det är inte en gyllene svensk höst som välkomnar oss. Sverige visas i dämpade färger i början av vårt besök.

NEVS-flaggor, grå himmel, Saab-logotypen.
NEVS-flaggor, grå himmel, Saab-logotypen.

prolog

Vi har fortfarande lite tid kvar till vår tid på NEVS. På vägen genom staden, till vår förvåning, upptäcker vi fortfarande "SAAB" på skyltar. Det är nästan som gamla dagar. När vi sätter kursen mot fabriken hälsar den stora Saab -bokstaven oss på uppfarten.

I bakgrunden blåser NEVS-flaggan i den hårda höstvinden. NEVS och Saab. Den här bilden kommer att vara symbolisk för de närmaste timmarna.

Vi cirklar anläggningen, passerar norra portalen, kör ner till Göta Älv. Det är en obehaglig lugn över hallarna, och bara ibland passerar en bil genom siktlinjerna. Vissa salar har fått en ny färgbeläggning; en stor kranbil arbetar på en av byggnaderna. Bilden av anläggningen, som fortfarande inte bygger fordon, är deprimerande. Mitt humör har nu närmade sig noll - på något sätt.

Marks smartphone svarar och drar mig ur mina gråa höstblues tankar. Michèl Annink, Senior Director Mobility Services and Customer Journeys, ringer. Han väntar på oss på FoU-centret.

NEVS Technical Center

Protokoll senare. Talskvinnan Ulrika Hultgren och Michèl Annink välkomnar dig varmt till Technical Center. I samband med besöket hade vi kommunicerat våra önskningar och intressen. Vissa saker, vi hör, kan realiseras. Annat är inte möjligt. Vad väntar på oss? Vi kommer att se!

Innan vi börjar med besöksprogrammet stärker vi oss i restaurangen på bottenvåningen. Om du vill få ett originalintryck av vad som händer i Stallbacka kan du göra det Saltes restaurang besök Tekniska centret. Det är fritt tillgängligt för alla besökare och inte bara NEVS-anställda spenderar sin lunchpaus där. Maten är en blandning av internationellt kök och svenska menyer. Atmosfären i en matsalstyp ska klassificeras som opretentiös och funktionell. Gästerna är internationella, du hör en översvämning av språk. Svenska och engelska talas i en blandning av alla typer av accenter.

Efter middagen letar vi efter ett gratis konferensrum. Vilket inte är lätt, för den pulserande liv och rörelse i FoU-centrum står i kontrast till den spöklika tystnaden på produktionsplatsen. Hjärtat i företaget slår i teknikkomplexet, majoriteten av de nästan 1.000 NEVS-anställda är ingenjörer och utvecklare.

Framtida Lab NEVS

Michèl Annink berättar om sina täta besök i Peking, där NEVS också har ett kontor. Han beskriver imponerande den skarpa, gula smogen som nästan riva dina lungor isär så fort du lämnar flygplanet. Han beskriver de pressande miljöproblemen som skadar människor och gör människor sjuka. Sedan pannar han runt och pratar om den omvälvning som ligger framför oss inom bilindustrin. Digitalisering, alternativ körteknik, autonom körning.

Varje ämne är en stor utmaning. Buntningen av alla förändringar är en revolution. NEVS kommer att få rätt svar och presentera rätt lösningar för mer hållbarhet och en bättre miljö. Men han rekommenderar, diskuterar det bäst med Christian Bromander. Han kommer att berätta mer.

Från konferensrummet börjar vi vandringen genom utvecklingsavdelningarna - varje företags fristad. Mark och jag får röda ID-kort som identifierar oss som besökare. Thomas kommer fram till oss. Han är vår guide, förmodligen också vår vårdnadshavare, och tillsammans med Ulrika Hultgren startar vi en mycket spännande turné som ger oss många nya insikter.

Det började under 80-åren

NEVS Technical Center sätts i drift i mitten av XAB-årens Saab-Scania och har sedan dess ständigt utökats. Historiska bilder på väggarna visar byggnadsfaserna på väg till första laboratoriet.

Anläggningarna för "Ljud- och vibrationsanalyser" har en speciell strukturell egenskap. Så att ingenting kan förfalska mätresultaten har laboratorierna ingen direkt anslutning till byggnadens andra delar och lagras på ett vibrationsneutralt sätt.

En anställd i Nevs arbetskläder, tar oss genom Labs. Den absoluta tystnaden i lokalerna efter stängning de tunga dörrarna är mycket imponerande, utrustningen aktuell. En laser mäter vibrationerna av komponenter i labbet bredvid brus beteendet hos en servostyrning på hela fordonet analyseras.

Flera generationer av Saab-fordon har testats i dessa rum. NEVS testar nu sina egna produkter och arbetar även för andra företag. Vi fortsätter och träffar Lars Hoffmann. Och det ger oss ett första intryck av framtiden.

NEVS 9-3 EV Mule i FoU-centrum.

Några dörrar nere är testverkstaden. En limousine, inte det vanliga silver eller svart, täcks i rummet. En förserie av EV för Kina? Vi får inte reda på det. Alldeles intill finns en 9-3 EV-mul på lyftplattformen, i bakgrunden ytterligare ett testfordon med gröna registreringsskyltar. Vi tittar på fordonet på scenen. Mycket intensiv, också underifrån. Thomas, vår guide, blir mer och mer nervös nu, särskilt när vi packar upp Nikon. Jag undrar varför ? Muldelen är utrustad med testutrustning. Men regeln är: förtroende mot förtroende. Den som öppnar dörrarna för oss behöver inte oroa sig. Endast bokstäverna på Mule finns på bloggen.

Lyckligtvis finns det en officiell visningstavla för besökare i hallen framför laboratoriet. Vi kan fotografera dem och vi ställer frågor till Lars Hoffmann om NEVS 9-3 EV för Kina. Svaren, eller snarare fakta, är avslöjande.

NEVS 9-3 EV-sedan används i Kina för professionell persontransporter. Didi, motsvarande i Kina, arbetar med NEVS kund Panda New Energy och har mäklat 1.4 miljarder resor under det senaste året. I år förväntar vi oss en fördubbling.

Elektrisk bil ja. Men snälla på Aero-nivå.

Det finns litiumjonbatterimoduler i prismatiska celler i elbilens underdel. Var och en av dessa moduler hanteras separat. Jag frågar Lars vilken livscykel han förväntar sig för batterierna. Tidsramen tills endast 80% av den ursprungliga kapaciteten är tillgänglig. Svaret överraskar mig lite, för det borde vara 150.000 XNUMX kilometer. Åtminstone!

Anledningen till detta är utformningen av batterierna som används. Av goda skäl är NEVS inte beroende av den populära cylindriska konstruktionen av 18.650- eller 20.700-celler. Fördelarna med hård och professionell användning är uppenbara. En prismatisk design ger bättre termiska egenskaper och kräver mindre kylning än cylindriska celler. Antalet möjliga laddningscykler är också högre med upp till 4 gånger.

Livslängden för batterierna är dock betalas med högre kostnader på upp till 50% av en lägre energitäthet jämfört med celler med cylindrisk utformning. Den NEVS 9-3 50 EV kWh kommer att ha mer än 300 km räckvidd, elmotorn 16o KW (217 PS) och gör 500 Newtonmeter. Stark utveckling på Saab Aero-nivå och ett högt vridmoment redan från början lovas det.

När vi sa adjö till Lars, som lät oss känna att han tyckte om att arbeta med NEVS, går vi med Ulrika och Thomas genom FoU-centret - till motortestbänkarna.

I morgon fortsätter vi med del 2 av vårt besök på NEVS.

 • motorprovbänk
 • Vind- och klimatunnel
 • Håll det enkelt. Samtal med Christian Bromander.

19 tankar om “Tillverkad av NEVS. Besök R&D Center (1/2)"

 • blank

  Super!

  Förresten, jag hade bara en patentansökan på sådana batterier i min hand och det talades också om "prismatiska" förpackningar, men det som är konstigt, är rektangulära, det vill säga lådor istället för cylindrar.

  • blank

   Det är rätt. Prismatiska förpackningar är boxade, se bilder.

 • blank

  Åh, den 80% lovade lastkapaciteten efter 150.000km-körsträckan låter lite.
  (Tesla) Elon Musk en gång förklarade det till 800.000km! fortfarande 80% bör vara möjligt.
  Vid 200 har Tesla 200.000km 90km uppmätt vid 20%. Och det med mestadels snabb laddning på Supercharger inom XNUMX minuter.
  Kanske beror det på batteriets lilla storlek med bara 50 kWh ...?
  Men den nya designen bör vara bättre, bättre kylning etc. Eller menas istället för 150.000km kanske 1,5 miljoner km?

  • blank

   Hur länge batteriet lever beror på flera faktorer. Snabb strömleverans, som upprepade gånger begärts, är dålig. En mycket varm miljö också. Uttalandet av Musk verkar överdrivet. Experterna från BMZ ser Tesla under en livstid i ett hett område från 4 till 5 år sedan. Om batteriet är sparat är miljön mindre krävande, då i 8 år.

   NEVS planerar att använda 9-3 EV som en taxi i en het miljö med (förmodligen) mycket svår användning. Därför ser jag bedömningen som positiv och endast med serien kommer vi att ha officiella uppgifter.

  • blank

   Jag tycker att det är utomordentligt anmärkningsvärt att nämna preliminära tekniska data i detta utvecklingsskede. Det är förmodligen den nuvarande statusen. Utvecklingen fortsätter. Vidare är frågan var 9-3 EV ska hamna för Kina vad gäller kostnader. Ju fler celler som installeras, desto dyrare blir det roliga. Jag kan mycket väl tänka mig att framtida EU och amerikanska versioner kommer att ha betydligt mer lastkapacitet under huven (eller fordonsgolvet). NEVS verkar utvecklas med större lastkapacitet, som man kan se i testmotorn "Mule" med en längre golvbricka. (ren spekulation)
   Det är också frågan om vem som ska fråga om intervall och laddningscykler. En marknadsförare kommer säkert att ringa olika uppgifter än en utvecklare som är mycket närmare teknik och verklighet.

 • blank

  Vad är 9-3 EV "Mule" ???
  Tack på förhand för att avslöja "hemligheten"!
  En spännande rapport med stor önskan om uppföljaren!
  Tack till de två "flygande bloggarna"! 🙂

  • blank

   The Mule är ett testfordon som testar komponenter för nya generationer. I vårt fall var det en av "pot-bellied grisarna". Elbilar vars batterigrupp sticker ut över golvskålen. Det har redan blivit några bilder på det, det kommer inte att ha något att göra med serien.

   • blank

    Tack.
    Jag är lite smartare nu ... 😉

 • blank

  500 Nm. Och hastigheten oberoende av staten. E-motorer bara.
  Man kan vara nyfiken. Bra rapport. Om du inte hade förväntat dig en sista SAAB-logotyp i molnigt vädersoppa bakom denna sorgliga bild ...

 • blank

  Intressant rapport! Jag ser fram emot den andra delen.
  Vid 500Nm och 160kW är det mycket troligt att alla rörliga delar (växellåda, lager, drivaxlar, chassi) är kraftigt belastade. Delarna måste utformas i enlighet därmed. Eftersom EV kommer att vara mycket tystare än en konventionell förbränningsmotor, är "falska ljud" säkert mycket mer betydande. Det vanliga kvalitetsintrycket måste fortfarande passa. Dumt om det mullrar eller skramlar. I detta avseende kan jag förstå insatsen i akustiken. Är det någon som har erfarenhet av Tesla i detta avseende?
  Fanns det någon ny information om 9-3 EV-ättlingen för Turkiet planerad av NEVS och Tübitak?

  • blank

   Vi såg drivlinan på testbänken i följande laboratorium. Det gjorde ett mycket gediget intryck. I specifikationsbladet finns det ett tufft jobb som taxi, så komponenterna kommer att utformas i enlighet därmed. Framtida NEVS -generationer kommer att vara väldigt "tysta" på vägen. NEVS = Premium. Se morgondagens fortsättning.

   Vi pratade inte om Turkiet-projektet. Det körs, och om jag är korrekt informerad direkt Hans Martin på gården Frank Smit projektgruppen. Vi hade ingen konversation med honom.

   • blank

    Tack för mycket bra information och bakgrund! Jag ser väldigt mycket fram emot uppföljaren.

 • blank

  Åtminstone denna del av turnén var också tillgänglig för alla besökare vid den senaste Saab-festivalen ...

  • blank

   Men nästa del garanteras inte. Jag är nyfiken….

 • blank

  Bra rapport! Inom NEVS var försenad länge kan du förstå mycket bättre vad som görs i Sverige. Du borde göra så mycket oftare!

 • blank

  Bra nyheter !!! Tack !!!

 • blank

  Hej, ditt besök låter super intressant !!

  Finns det också information, huruvida det ska ge elektro 9-3 synonymt med oss ​​??

  Skulle vara vll för många här också intressant

  LG Claus

  • blank

   Åtminstone ett tag var planen att erbjuda 9-3 EV i Sverige också. Om det blir verklighet, skulle det inte vara något problem att tillåta EV i Tyskland.

 • blank

  Eftersom du ser fram emot imorgon.
  Det är bara synd att det fortfarande inte finns några riktiga läckor (med framsidan) av EV ...

Kommentarer är stängda.