9000 eller där och bakåt

Hessiens hem har oss igen. 9000 har avslutat semestern i Sverige och sin egen lilla långa lopp efter 3.460 kilometer. Resten av dagarna i Sverige hade det igen.

the-depån
Talladega-replikets körfält i specialutställningen The Long Run i SAAB-museet

På tisdag var det andra besöket på SAAB-museet på programmet, men med tidens reglering av min fru, annars hade jag antagligen varit tvungen att utföra i slutet av dagen. Det är bara en bra idé från museet att rekrytera tidigare SAAB-anställda som samtida vittnen. Dessa gamla händer har så mycket att säga att en dag inte räcker för att få nya detaljer eller mer information. Dessa gamla herrar sprayar SAAB-andan bokstavligen, genuint och ofiltrerat. En bra upplevelse.

Från insidan av bil nr. 2
Från insidan av bil nr. 2

En känsla av varför Trollhättan är känd som den svenska industris vagga finns i en vandring runt lås och vattenkraftverk. Dessutom möter man gång på gång närheten till tung industri, som länge har producerat turbiner, ångmotorer och naturligtvis lokomotiv. En riktig blickfångare är Hojum kraftverk, som går tillbaka till de tidiga dagarna och beställdes av 1912.

Generatorns hus Olide i Trollhättan
Generatorns hus Olide i Trollhättan

Sömlöst efteråt är trågbroen i Håverud, som var den personliga höjdpunkten längs Dalslandskanalen, som vi lämnade onsdagen. Vem har en svaghet för industriell kultur, som är en omväg till detta sjölandskap rekommenderas starkt.

Vid nedre lås på Håverud-broen
Vid nedre lås på Håverud-broen

9000 och författaren på den snäva bergsträckan från Håverud till Högsbyn hade jättekul, det gjorde en skön glädje att flyga på växlande asfalt- och grusspår genom tomma och ensamma blandade skogsområden. Att gå här under konkurrensutsatta förhållanden med någon som verkligen kan köra och känner till rutten skulle vara en mord sak.

9000 i specialfärgen Hunneberg
9000 i specialfärgen Hunneberg

Avgången från Trollhättan är på, vi är bokade på färjan från Göteborg till Kiel på torsdag kväll. Två museer ligger på planen innan den går på färjan. Aeromuseum och VOLVO-museet. Tyvärr bestämmer vi för VOLVO-museet och lämnar Aeromuseum, eftersom vi hade planerat för mycket tid för VOLVO-museet. Men det lever inte upp till förväntningarna. En stor specialutställning handlar om VOLVOs engagemang i segling och golf. Men vi ville se VOLVOs och verkligen bilar.

Men VOLVO är mer än bara en bil och det var utställningen, meningslöst, men helt klart. Resten var lastbilar och tjänster VOLVO erbjuder nu runt rörlighet och logistik. Men för frälsningens skull måste det skrivas att VOLVO-museet i sig är definitivt värt ett besök. Bara för att hjärtat slår till SAAB var det inget på vår sida att klaga på utställningen och utställningarna.

Tyvärr var resten av tiden inte tillräckligt för att gå till Aeromuseum och reservera en tidsreserv för att checka in färjan. Stena Line Terminal i Göteborg är på gång, liksom de många byggarbetsplatserna och trafikens höga täthet i och runt Göteborg runt redan en första smak av de närmar sig tyska förhållandena.

Färjapassagen passade oss inte subjektivt, för smal och för hektisk. Vi fann också de extra kostnaderna ombord som betydligt överdrivna, så vi kommer att föredra markpassagen i en framtida resa. En viss charm var fortfarande kvällen Bordentertainment med karaoke och disco ball.

Detaljerna om returresa från Kiel till Idsteiner Land är inte uppfriskande, det var en ständig förändring från byggarbetsplatser och trafikstockningar. 9000 och vi skulle gärna vilja gå direkt tillbaka till Sverige för mysiga kryssningsvänliga vägar och hastigheter.

Och så stänger cirkeln.

Det speciella lackarbetet Hunneberg togs bort igår och resten av 9000 byggdes tillbaka i vardagsläget. Självklart läcker vindrutetätningen, som har bildats efter högtryckstvätten, en liten pool vatten på fönstrets nedre kant. Dessutom har den (nästan nya) kopplingsoperatören bestämt sig för att återuppta gräsmärket. Dörrmatta i vänster fotvård börjar redan med materialupplösningen.

Jag tycker att det är bra att sluta med några tacksord.

Tack, kära läsare, för att följa oss på vår personliga resa. Personliga historier och åsikter är alltid subjektiva. Vi tar inte det från oss. Så mycket desto bättre har du tagit tid för oss.

Tack till Tom och Mark. Vi hade några bra timmar med dig i Trollhättan och på färjan. Tack för möjligheten att berätta för vår resa. Tack för att du hållit SAAB-andan vid liv.

Tack vare Olle Granlund och Peter Bäckström. Mötet med dem var en oförglömlig upplevelse och en unik (födelsedag) gåva.

Många tack till vår hus- och djurvakt Carina. Utan dig kunde vi inte ha gjort resan.

Vår katt sniffar 9000 efter retur
Vår katt sniffar 9000 efter retur

Slutligen går mitt tack till min fru. För de många timmarna i år slog jag ganska på SAAB och torkade, istället för att hjälpa till i huset och i trädgården. Tack för att du lät mig leva min egen SAAB-dröm.

Jag är fortfarande skyldig till en resolution. I det första inlägget skrev jag om mötet med den (okända) bil nr. 4 i Museum of Talladega. Han faller något bakom, som han aldrig har visats med sina tre silverbröder, eller nämns i relevanta rapporter. Det finns dock en detaljerad rapport om Långkörningen, som personligen skrevs av projektledare Olle Granlund, som finns på den tidigare SAAB-anställdas hemsida på Trollhättan-fabriken (Veteran Föreningen Trollhättan).

Bil nr. 4 var ett provfordon som reste ett år före det långa loppet runt 20.000-kilometer i Talladega för att få praktisk erfarenhet och ytterligare parametrar för ytterligare beslutsfattande. Han överlämnades till 1987 som en del av en NASCAR-händelse av Olle Granlund på Talladega Museum.

Hälsningar från hösten Hessen,

Thorsten

7 tankar om "9000 eller där och bakåt"

 • Kan jag helt följa Franks Trolls kommentar.

 • Tack också från mig för den stora roliga och efter "jag måste göra det ibland" berättelse! Eftersom det blir mer och roligare med 9000der att köra. Tack Thorsten

 • Tack för reserapporter! Läsningen var mycket roligt!

 • Underbar din resaapport på 3460 km. Med en Saab 9000 baklucka som heter CC.

 • Dear Thorsten,

  Tack för din resa! Det var Mark och jag hade ett nöje att träffa dig och Barbara i Saab huvudstaden! Vi är fortfarande i kontakt!

 • Kan jag bara gå med i kommentaren ovan, underbar och spännande rapport. Efter IntSaab 2016 spenderade vi också några dagar i Helsingborg och Göteborg där vi valde Aeromuseum. Det var absolut värt det, stor atmosfär i Kaverenen och välstrukturerad.

 • Landade säkert igen ...
  Tack, Thorsten, för att låta oss läsare delta i din resa till Trollcity! Emotionellt skrivna, fina okända detaljer och bilder från regionen med mycket SAAB på det!
  Det var en trevlig "resa från mitt skrivbord" för mig ..., men dina verkliga intryck är så oslagbara. Jag är säker på att denna resa kommer att resonera med dig länge ...
  Och fortfarande mycket roligt och olycksfallsfärd med 9000-avsändarens krämbit!

Kommentarer är stängda.