Saab upplever ... eller ... hur man blir Saab-fan

SAAB?

Nej, det fanns ingen hänvisning till SAAB-märket för mig, varken i min familj eller bland vänner eller bekanta hade något att göra med varumärket. Förutom en kollega som vann en SAAB 9000 i en tävling såg jag inte ens fordon från SAAB. Vid den tiden var en BMW 5-serie mer föremål för önskan.

Den gamla hunden

En vit 900er med SSD på eBay borde ändra min inställning till SAAB-världen men hållbar. Var kom intresset från?

Nyfikenhet, för att å ena sidan inte ville köra mer vanliga fordon och en vän under tiden fick 900 Turbo, är SAAB också i mitt fokus.

3-2-1-gruvan och jag hade min första SAAB. Villkoret?

Nu med ett "blindköp" i en auktion med fantastiska bilder (endast feglar tittar på objektet av önskan i förväg; -) allt kan hända. Vid första anblicken såg det inte så dåligt ut OCH det hade ett tak, eftersom en "öppen topp" motsvarar min livsfilosofi. Befintlig rost på undersidan av dörren och andra platser var ganska sekundär. Mycket viktigare var att bilen faktiskt var annorlunda och inte fanns i varje hörn, bekväm och utrustad med alternativet "Svensk bastu".

Okej, den sistnämnda fanns aldrig i utrustningslistorna för SAAB och berodde också mer på bilens tekniska skick. För att få motortemperaturen i mindre röda områden fanns bara möjligheten ... alla fönster ner, soltak öppet och värmen på högsta nivå. Under den kommande sommaren var det inte riktigt en "cool" upplevelse.

Den gamla hunden. Saab 900.
Den gamla hunden. Saab 900

När allt kommer omkring hade jag nu min första bil, där ett soltak också förtjänar sitt namn. Det var inget att vrida eller sätta upp, taket kunde bara skjutas fram och tillbaka.

Trots olika brister gillade jag 900 i vårt korta samband och jag hittade ett fordonsalternativ som var intressant för mig och inte i varje hörn. Så vi besökte ett SAAB-center som fortfarande fanns på den tiden.

Ägarens nedlåtande ordspråk, om "den gamla hunden" framför dörren var min, var riktigt väl lämpad för att vinna nya kunder. Direkt vid denna första kontakt stod det klart: "Vi kommer inte att vara vänner".

Jag hade aldrig köpt något i butiken utan den trevliga kontakten med den verkställande direktören som skyndade sig över, som lyckligtvis blandade sig i vårt "samtal". Så jag sa hejdå efter en lång konsultation och provkörning med en begagnad 9-3 I cabriolet ("topplös" är mycket bättre än bara "öppen på toppen" ;-)). 900 försvann sedan mycket snabbt på en auktion i viken.

Saab 9-3 I Cabriolet

Vi var vänner i två år. Oavsett om det var resor till bergens snöiga värld eller ner i den heta spanska solen ... det var inga problem. Tekniken fungerade perfekt och "Saab -testet" klarades tydligen. Jag antar att jag äntligen smittades av det nordiska viruset.

Saab 9-3 I Cabriolet
9-3 I Convertible

Ändå, med cirka 180.000 9 KM på vakt, kunde varken åldersproblem eller slitage förnekas och en diskussion med vd för SAAB Center (nej, ägaren var fortfarande oacceptabel som samtalspartner) om ett nytt köp var nödvändigt. Efter ett långt försäljningssamtal med utsikten att köpa en ny bil tog han tillbaka 3-9 för en bra kurs trots alla brister. Eftersom en försäljning i Tyskland exkluderades för verkställande direktören på grund av potentiella garantianspråk såldes 3-XNUMX I i kontingenter till Afrika. Körs bilen fortfarande idag?

... fortsätt med en Saab 9-3 Convertible II

9 tankar om “Saab upplever ... eller ... hur man blir Saab-fan"

 • blank

  Fick 9-3I Cabriolet faktiskt till den afrikanska kontinenten?
  Jag läser och hör det igen och igen, men jag har aldrig riktigt fått höra om en SAAB i Afrika. Och vad jag hör av argument från olika exportörer i riktning mot att en SAAB inte hittar sin väg till Afrika är också klart för mig.

  • blank

   Bra fråga ... det var åtminstone vad jag fick veta då.
   Som en näringsidkare bör bara användas bilförsäljning för 1jährige ansvar för fel (te) och 9-3 hade ena handen en hög körsträcka samt några defekter, var en försäljning i Tyskland förmodligen inte användbar.
   Oavsett om bilen äntligen landade endast hos en flagghandlare och inte i Afrika är jag inte mer änveten.

 • blank

  SAAB 93 I på bilden är en specialmodell med begränsad upplaga från 2000. Det är precis vad vi kör. Vacker del som jag tror.

  • blank

   Sedan ha det kul med det.
   För mig var det "bara" en vit SAAB då. Idag skulle jag verkligen se det lite annorlunda.

 • blank

  det verkar ha funnits andra "liknande" återförsäljare.

  Nej, "min" var från Nordrhein-Westfalen och hade andra fina saker i beredskap för att äntligen skrämma bort kunder

 • blank

  Var Saabs centrum av en slump i södra Niedersachsen ??? Jag hade liknande upplevelser ... och kör fortfarande Saab

  • blank

   vän har workshop i berlin

 • blank

  hej, jag fick också en 93 han Coupe Diesel, 317000 kom, men är hittills topp, ingen rost och när polerad nästan som ny. 2000 han. Normalt borde jag sälja det, det irriterar mig. Eftersom motorns kontrollampa gillar att lysa, litar jag nästan desperat på skruvmejseln, för när den läser är den alltid laddtryckssensorn. Vi bytte den två gånger, först en billig, sedan Bosch, men jag kör till och med 2 km med den, kör utan någonting ... Men den glödet är irriterande, någon har en idé ... ..Kid är nu i garaget för vintern. meikel

  • blank

   I nästan alla gamla saabar tänds MKl, men du kan ta bort den när du inte vet vad det betyder, sa Hans Dieter Gencher.

Kommentarer är stängda.