«Den långa vägen» till den gamla Saab 9000

Faktum är att mitt hjärta slår till BMW. Företrädesvis stor volym rak-sex. Jag växte upp i olika modeller av Ford och BMW, varigenom i vår bil entusiastiska familj modellerna av Mercedes Benz alltid var måttet på saker. Något som exotiskt som en Saab kunde inte hittas någonstans och en Saab-representant i vårt område var ute av frågan. Och ändå har jag alltid gillat de sällsynta bilarna från norra landet.

Saab 9000 CC 2.3i
Saab 9000 CC 2.3i

I min ungdom kan jag bara komma ihåg en kontaktpunkt med varumärket Saab. En vänlig hyresvärd på ett fritidshus gav oss nycklarna till hans hus och körde på med en gyllene Saab 900.

Förmodligen mer av ett fordon för äldre män nivån på utrustning, men formen på aktern har inspirerat mig och stod med den flödande kursen så dåligt i motsats till den mycket brant vinklad vindruta. Jag hittade 900er vacker och alltid glad när jag träffade ett sådant fordon på gatan. Denna grundläggande sympati har sedan smidigt överförts till 9000er i den första serien med den branta fronten. Från den andra serien av 9000ers min uppmärksamhet kvar för något nytt. Även om jag hade mitt körkort redan nu var en Saab långt ifrån att bli "min" bil.

Och ändå hade jag alltid en sympatiebonus i åtanke för fordon från Trollhättan. På semester i Sverige var besöket på Saab-museet ett måste och en betydande del av semesterbilderna skapades i dessa väggar.

Med uppkomsten av 9-5 det var i min mening designen på Saab brant uppåt. En bra bil, tyvärr tyckte jag inte att motorerna skulle vara optimala för fordonsklassen. Fyra cylindrar i övre medelklassen? Var är BMW från 320i redan silkeslen sexcylindrig på jobbet? Nu när det inte är så ... När allt kommer omkring, jag men kom igenom här godkänts i 9-5 NG till googling för Saab. Den nordiska designen, ljusbaren ... allt var bra.

Det blev snabbt klart dock att budgeten flottan jämförelsevis inte klara med en extra tvådörrars 900er i Aero trimma eller ens en 9-5 NG. Jag gränsar sökandet sedan: en 9000er CC i den första serien med en brant front, som med turbo och klassiska färger (!!) det ska vara. Här i Schweiz är det svårt, extremt svårt att hitta!

I Tyskland hittade jag faktiskt mitt drömbil. Men de byråkratiska hindren för ett äldre fordon av ett nuvarande varumärke gjorde inköp och import omöjligt. Egentligen har jag hittat många väldigt hjälpsamma människor, men ingen kunde eller ville ge mig rätt dokument och ta över ansvaret till registreringsmyndigheten.

Saab 9000 CC 1989
Saab 9000 CC 1989

Jag gav det sedan slagna först och sporadiskt sökt i Schweiz. Fram till den ödesdigra dagen för ett år sedan, där jag har en 9000er, första serien, utan turbo men med full service historia, några kilometer och färska från bilprovning (TÜV) hittats.

Jag gillade de första bilderna, även om det magenta-bruna färgschemat inte var ganska vanligt. Jag ville faktiskt det klassiskt, helst i silver ... men CC är inte längre det stora valet. Men min första fråga till säljaren berörda interiören: "Om detta kan komma dit från färgen på henne, som, eller vad som gick fel eftersom exponeringen?". Säljarens svar: "håller alla färger i bilderna och bokhararot tidiga 80er år var i slutet av 90er och tolkas som ton-i-ton magentaröd brun färg."

Schockschwerenot! Men jag var tvungen att se honom, köra och äntligen köpa som min "Erstsaab". Han är lika konsekvent, att den bara kan fyllas av en pärlfärgad med bokhararotem interiör.

Interiör Saab 9000 CC
Interiör Saab 9000 CC

Efter noggrann optisk behandling av inomhus- och utomhusbruk, (ja, det hade att bero på baksidan ser utan spoiler på något sätt inte helt) utbyte av alla vätskor och montering organiserade i Sverige spoiler turbo version gör 2.3 jag stor glädje. Den övertygar med sin jämnhet som en sexcylindrig, är hans humör inte så måttlig som förväntat och jag gillar många egenheter i dess konstruktion. Och den stora soltaket.

Några saker är fortfarande att göra, men jag hoppas kunna resa många kilometer på problemet 2.3er trots balansaxlar i 9000i motor - min Saab verkstad är här ganska säker ...

Tack till Patrick för hans Saab 9000-historia! Har du också något att berätta om Saab?

 Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot många Saab-berättelser!

13 tankar om “«Den långa vägen» till den gamla Saab 9000"

 • blank

  Vacker, särskilt eftersom det är en klippa Schnauzer (så 9000 kallades med den branta näsan av en Saab veteraner SAAB Museum) Jag har också funderat en dekonstruktion, men min 9000 att förbli original. Och det är din 9000 utan tvekan. Hans bror Nr.1 och nr. 2 som gick till världsrekord i Talladega, har också en mocka bokhararote utrustning inklusive dörr styrelser och instrumentbrädan. Riktigt coolt.

  • blank

   Självklart var jag väldigt glad när jag kom över interiören i Talladega 9000er efter att ha köpt bilen medan googling

   Tålamod krävs dock när man letar efter ett lämpligt material för dörrpanelerna. Jag har inte en lösning än. Men jag är väldigt glad att sätena och mattorna har blivit mycket väl bevarade.

 • blank

  “... och jag gillar de många konstigheterna i dess konstruktion” - äntligen någon som medger att ur skrotfraktionens perspektiv är den så tråkiga 9000er ... Det beror alltid på synvinkeln - och ändå ha kul på vägen till smycken!

 • blank

  Jag tycker att färgerna är coola.

  Du kan hänga två små discokulor på insidan av spegeln ...

  Vid ett vintageautomöte är det bäst att stå bredvid en turkosvitlackerad 55er Bel Air med tygbitar på spegeln.

  Då förstår den sista personen också vilken färg- och disco-bollar handlar om: zeitgeist, äkthet plus lite ras i halsen!

  PS
  2,3s smidiga körning med sina två balansaxlar är legendarisk. Vid den tiden uppskattade många journalister också det.

 • blank

  färgen är jättebra, jag föredrar ALLTID svart, silver eller grå. Det var också färgen på min första Saab (9000 Turbo från 88) - men den hade en "normal" färg på interiören. Grattis från mig till denna extraordinära och vackra bil och förhoppningsvis många fler nöjda kilometer.

 • blank

  Hej,
  gjort allt rätt. Inredningens färg hör helt enkelt till tiden. Grattis till ett så gott och välbevarat fordon.
  Hälsning

 • blank

  Jag mailade en inbillning till Tom tidigare. Kanske slår han på den. Den spontant skapade bilden har fortfarande några "fläckar" som redan delvis har lösts. Endast dörrklädseln i den vackra röda gör för närvarande verkligen orolig ...

  • blank

   Bara gjort. Hälsningar från Trollhattan

   • blank

    Tack Tom!
    @ Patrick: Så jag tror att inredningen är helt cool!

 • blank

  Glöm balansaxlarna, du bör bara låta oljepumpen kontrollera om den gamla med en "näsa" eller den nyare med 3 "näsor" var installerad, den förra kunde riva av

 • blank

  Grattis till denna vackra 9000er. Så jag tycker att färgen passar bra på 80-talet. Detta gör bara den knäppa svensken ännu mer märkbar. Ett foto av interiören skulle vara jättebra. Det är just dessa konstigheter som gör SAAB intressant. Alla kan silver ... ;-)

  • blank

   Grattis från mig också. Men jag ser också fram emot inredningen. ; P

 • blank

  Mycket bra CC och bra historia!
  Hälsningar från ZH-Oberland.

Kommentarer är stängda.