NEVS planen

Saab-märket demonteras, fabriken står stilla. Överraskande har NEVS i Trollhättan fortfarande fler än 900-personer som arbetar med det. Hur kan det fungera? En legitim fråga som en hel del läsare, bloggare och Dagens Industri ställer sig själva. Här är svaren.

Martin De la Vega, batteriutveckling, Hans-Martin Duringhof, Elektroandrev, Christian Bromander, elektriska och mekaniska arkitektur Michel Annink, mobilitetslösningar. Fotokredit: Bo Håkansson / DI / NEVS
Martin De la Vega, batteriutveckling, Hans-Martin Duringhof, Elektroandrev, Christian Bromander, elektriska och mekaniska arkitektur Michel Annink, mobilitetslösningar. Fotokredit: Bo Håkansson / DI / NEVS

Publicerad på torsdag DI en intressant artikel om NEVS. I Trollhättan arbetar 700 fast anställda och 230 konsulter varje dag på NEVS. Andra 30-positioner tenderas, främst för jobb som mjukvaru eller elektronikingenjör.

Förra året hade NEVS personalkostnader på 260 miljoner SEK. Under innevarande år, med nästan dubbelt så många anställda, kommer det att uppskattas till 500 miljoner SEK (cirka 51 miljoner €). Åtminstone! NEVS tillverkar reservdelar, hyr utvecklingsanläggningar och utvecklar fordon för den turkiska marknaden. Produktionen i NEVS dotterbolag New Long Ma startar i oktober. Partner Panda New Energy har redan beställt 100.000 XNUMX elbilar. Det stärker kassaflödet och tar in pengar, som NEVS VD Bergman konstaterar. Naturligtvis räcker det inte för att täcka driftskostnaderna.

Hur finansieras NEVS?

Hittills, säger Bergman, har NEVS finansierats av aktieägare. Företaget går nu mot en mer intensiv investeringsfas och kommer därför att låna pengar på den kinesiska finansmarknaden. Den nya fabriken i Tianjin kommer att vara färdig under det kommande året och produktionen av NEVS 9-3 i Kina kan då starta.

NEVS bygger en komplett fabrik i Tianjin, inte bara en monteringsfabrik som ursprungligen planerat. "Var det på grund av påtryckningar från de kinesiska myndigheterna?" Frågade DI. "Nej, men när vi pratade med myndigheterna insåg vi att detta beslut var nödvändigt för att få en produktionstillstånd", säger Bergman. Bergman ser inte att detta kan göra fabriken i Trollhättan överflödig.

"Vi stöder fabriken i Kina, nästa generation fordon för den europeiska marknaden kommer att finnas här (i Trollhättan) byggas ".

Tänk utanför konventionerna.

DI-artikeln innehåller också toppledare från NEVS.

Christian Bromander har varit i bilindustrin för 25 år. Först på BMW, då vid Saab. Nu är han ansvarig för elektrisk och mekanisk arkitektur hos NEVS. Han säger att det är kul att tänka NEVS utanför de vanliga konventionerna (Det är roligt att Nevs tänker utanför den berömda rutan.)

”NEVS 9-3, säger Bromander, har en räckvidd på minst 300 kilometer, en reviderad design och modern infotainment. Han kanske inte river henne från hennes stol, men det kommer definitivt att hända om vi är med vår (fullständig) nya produkter och tjänster kommer. "

Michèl Annink ansvarar för framtida mobilitetslösningar på NEVS. Tidigare hade han kontrakt med Microsoft, Salesforce och Toshiba. Han ser inte NEVS som en konventionell tillverkare. ”Det kommer inte bara att handla om att göra bilar. Det kommer också att finnas många virtuella tjänster ”.

NEVS kommer att ha en ny generation fordon med den senaste tekniken i år 2020. Fram till dess kommer tillverkare som Mercedes eller Volvo att ha presenterat elbilar. Hur vill NEVS konkurrera med etablerade tillverkare?

"Vi har stor respekt för andra leverantörers tekniska och ekonomiska resurser", säger VD Bergman. ”Men de kan inte helt koncentrera sig på elbilen eftersom de fortfarande har bensin- eller dieselbilar. Vi, å andra sidan, fastnar inte i det gamla, men har kunskap om det gamla (Business Technology)Värld"

5 tankar om “NEVS planen"

 • blank

  Mindre prata och producera bilar istället.
  GM 500 km, Renault 400 km Hård konkurrens.

  • blank

   Och med väte som primär energi ännu mer.

 • blank

  NEVS är tydligen på en långdistanslopp. "... Han kanske inte sliter dig från din stol, men det kommer definitivt att hända när vi kommer med våra (helt) nya produkter och tjänster ..."

  Jag skulle se fram emot de nya produkterna!

 • blank

  Min vän väntar på E-Mobile med 400km-sortimentet vid ca 130 km / h kryssningshastighet och detta med löpande uppvärmning / luftkonditionering. Jag behöver inte virtuella tjänster och permanent övervakning / växling. För mig är det skrämmande vad huvudkontoret får all information från fordonet på en Tesla. Men accelerationen är fantastisk :-). Låt oss se vad NEVS gör med blandningen av svensk teknik- och designkonst och ny teknik. Det är fortfarande spännande!

 • blank

  Det är fortfarande mycket intressant. Nästa kommer jag att fortsätta detta !!!

Kommentarer är stängda.