NEVS planen

Saab-märket demonteras, fabriken står stilla. Överraskande har NEVS i Trollhättan fortfarande fler än 900-personer som arbetar med det. Hur kan det fungera? En legitim fråga som inte några få läsare, bloggarna, och även Dagens Industri frågar. Här är svaren.

Martin De la Vega, batteriutveckling, Hans-Martin Duringhof, Elektroandrev, Christian Bromander, elektriska och mekaniska arkitektur Michel Annink, mobilitetslösningar. Fotokredit: Bo Håkansson / DI / NEVS
Martin De la Vega, batteriutveckling, Hans-Martin Duringhof, Elektroandrev, Christian Bromander, elektriska och mekaniska arkitektur Michel Annink, mobilitetslösningar. Fotokredit: Bo Håkansson / DI / NEVS

Publicerad på torsdag DI en intressant artikel om NEVS. I Trollhättan arbetar 700 fast anställda och 230 konsulter varje dag på NEVS. Andra 30-positioner tenderas, främst för jobb som mjukvaru eller elektronikingenjör.

Förra året hade NEVS personalkostnader för 260 miljoner SEK. Under innevarande år, med nästan dubbelt så många anställda, kommer det att finnas uppskattningsvis 500 miljoner kronor (cirka 51 miljoner euro). Åtminstone! NEVS tillverkar reservdelar, hyr ut utvecklingsanläggningar, utvecklar fordon till den turkiska marknaden. Produktionen hos NEVS dotterbolaget New Long Ma startar i oktober. Partner Panda New Energy har redan beställt 100.000 elektriska skåpbilar. Detta stärker kassaflödet och ger pengar, vilket noteras av NEVS VD Bergman. Det räcker givetvis inte med att täcka driftskostnaderna.

Hur finansieras NEVS?

Hittills har Bergman, NEVS finansierats av aktieägarna. Företaget går nu till en mer intensiv investeringsfas nu och därför låna på den kinesiska finansmarknaden pengar. Den nya fabriken i Tianjin kommer att färdigställas under nästa år, och produktionen av NEVS 9-3 i Kina kan sedan börja.

NEVS bygger en komplett fabrik i Tianjin, inte bara en monteringsanläggning som ursprungligen planerats. "Var detta på grund av tryck från kinesiska myndigheter?" Frågade DI. "Nej, men prata med myndigheterna, insåg vi att detta beslut var nödvändigt för att erhålla en produktionslicens." Said Bergman. Bergman ser inte att fabriken i Trollhättan kan bli överflödig som ett resultat.

"Vi stöder fabriken i Kina, nästa generations fordon för den europeiska marknaden kommer att vara här (i Trollhättan) ".

Tänk utanför konventionerna.

DI-artikeln innehåller också toppledare från NEVS.

Christian Bromander har varit i bilindustrin för 25 år. Först på BMW, då vid Saab. Nu är han ansvarig för elektrisk och mekanisk arkitektur hos NEVS. Han säger att det är kul att tänka NEVS utanför de vanliga konventionerna (Det är roligt att Nevs tänker utanför den berömda rutan.)

"NEVS 9-3, enligt Bromander, har ett intervall på minst 300 kilometer, en omdesignad design och modern infotainment. Han får inte riva henne från stolen, men det kommer definitivt att hända när vi använder vår (fullständig) nya produkter och tjänster. "

Michèl Annink ansvarar för framtida mobilitetslösningar hos NEVS. Tidigare var han hos Microsoft, Salesforce och Toshiba under kontrakt. Han ser inte NEVS som en konventionell tillverkare. "Det handlar inte bara om att göra bilar. Det kommer också att finnas många virtuella tjänster ".

NEVS kommer att ha en ny generation fordon med den senaste tekniken i år 2020. Fram till dess kommer tillverkare som Mercedes eller Volvo att ha presenterat elbilar. Hur vill NEVS konkurrera med etablerade tillverkare?

- Vi har stor respekt för andra leverantörers tekniska och finansiella resurser, säger VD Bergman. "Men de kan inte helt koncentrera sig på elbilen eftersom de fortfarande har bensin eller dieseldrivna fordon. Vi är dock inte fast i det gamla, men har kunskap om den gamla (Business Technology) World "

5 tankar om "NEVS planen"

  • Och med väte som primär energi ännu mer.

  • Mindre prata och producera bilar istället.
    GM 500 km, Renault 400 km Hård konkurrens.

  • NEVS är uppenbarligen på långdistansflygning. "... han får inte riva henne från stolen, men det kommer definitivt att hända när vi kommer med våra (helt) nya produkter och tjänster ...."

    Jag skulle se fram emot de nya produkterna!

  • Min vän väntar på E-Mobile med 400km-sortimentet vid ca 130 km / h kryssningshastighet och detta med löpande uppvärmning / luftkonditionering. Jag behöver inte virtuella tjänster och permanent övervakning / växling. För mig är det skrämmande vad huvudkontoret får all information från fordonet på en Tesla. Men accelerationen är fantastisk :-). Låt oss se vad NEVS gör med blandningen av svensk teknik- och designkonst och ny teknik. Det är fortfarande spännande!

  • Det är fortfarande mycket intressant. Nästa kommer jag att fortsätta detta !!!

Kommentarer är stängda.