Saab 9000. Den första tekniken Saab.

Vår projektbil är en tidig Saab 9-5 sportdräkt. Om du hanterar 9-5 kan du knappast undvika att jämföra den med sin föregångare. Det händer om och om igen, ofta ofrivilligt, 9000 finns alltid i bakgrunden.

Den första tekniken Saab. Saab 9000 produktion.
Den första tekniken Saab. Saab 9000 produktion.

På den tiden, när Saab 1997 presenterade 9-5, vägrade många lojala kunder att byta. Vi gillar att märka det i den saknade hatchbacken, som bara är en liten del av sanningen. Skälen är mycket djupare. Tid för en sökning efter ledtrådar och en resa genom spännande Saab-år.

Saab i början av 80 år

Individuellt skulle den fina beskrivningen vara bisarr sanningen. Saab har byggt bilar sedan 1947 och hade tagit det upp till 80er-åren till totalt två kompletta nya utvecklingar. Saab 92, varav senare 93, 96, 95 och Sonett ska komma fram. Och 1967 Saab 99, som gav grunden för 900 och 90. 99 var en design av 60-åren, 900 sin utveckling, den senare turbo-versionen var ett genialt slag. Om Saab Auto Division ville överleva, måste företaget växa och utöka produktsortimentet.

För bakom kulisserna såg det inte bra ut. Produktionen vilade på grund av låg efterfrågan om och om igen i veckor och månader, anses produktionen föråldrad. Kroppsbyggnad i Stallbacka gjordes i grupparbete, första robotarna flyttade bara 1978 med utseendet på Saab 900 på fabriken. Det var klart att Saab inte längre skulle bygga en kompakt eller kompakt bil under 900. Framtiden för varumärket såg ledningen i de högre fordonsklasserna.

Sedan 1974 startade projekt för en stor Saab om och om igen. Bristen på pengar, erfarenheter och mänskliga resurser ledde alltid till slutet. Saabs bilavdelning behövde en partner att överleva, vilket var svårt att missa. Wallenbergs föredragna fusion med Volvo misslyckades på grund av en oförsonlig motsägelse som vi kommer att diskutera senare. Hjälp för Trollhättan kom från Italien, den gamla anslutningen till Lancia återupplivades.

Saab 9000 produktion. Instrumentpanelen vi förmonterade.
Saab 9000 produktion. Instrumentpanelen är förmonterad.
Familjebolagets tid

70- och 80-talen var stora familjeföretag. Den mäktiga Agnellis i Italien, de inflytelserika Wallenbergs i Sverige. Oövervakliga företag som tillverkade flygplan, datorer, lastbilar, bilar och otaliga andra produkter. Företagsledning var också politik. Saab-produktionen i Finland var den politiskt motiverad. Mardrömbeslutet för anläggningen i Malmö skulle senare bli lika politiskt, som den planerade men aldrig realiserade Saab-fabriken i Norge.

1979 kom överens om gemensamt utvecklingsarbete för ett lyxklassfordon för Lancia och Saab. Två år senare var samarbetet historia igen. Tillvägagångssätten var för olika, för olika filosofin. Ändå har Saab särskilt haft nytta av det korta samarbetet. Vid den tiden hade Fiat-koncernen den högsta grad av automatisering inom branschen, var dess kroppshandel ansedd som ledare. Som ett resultat, robotar flyttade in i stallbageriet, kropparna av 9000 mättes med dator från 1984.

Vad har Lancia-temat och Saab 9000 gemensamt? Förutom dörrarnas konstruktion och storleken på vindrutan ingenting. Saab-folket gynnades av italienska erfarenheter, men gick sedan igenom sina egna saker. Synliga är skillnaderna när man tittar på italienarna och svenskarna nedanifrån. Där Saab poängen med tjocka hängslen är det inget som finns i ämnet. Mycket luft, en elegant italiensk kropp. För en drömlik inredning med rosenträ, Alcantara eller fint läder. Grandezza vid Lancia, ren anledning till Saab.

Tipo 4 betraktas som en term för gemensam utveckling av Saab 9000, Lancia, Alfa 164 och Fiat Croma. Ett misstag. Faktum är att det är ett internt Lancia-namn för modellen eller serien.

Saabs superbil

Vem hade Saab som tillverkare av högkvalitativa och exklusiva bilar på planen när 1984 journalister kom till presentationen i Norrköping i maj 400? Ingen, och överraskningen var desto större när 9000 Turbo presenterades.

En kraftfull Turbo, en förareorienterad cockpit. Instrument som de från flygindustrin, bakgrundsbelyst för första gången. En inbyggd dator, perfekt ergonomi, brett spår, långt hjulbas. Och framför allt den feodala rymden, den geniala hatchbacken. Pressen topplade med beröm, Saabs superbil var på allas läppar.

Saab 9000 CC 1986 i showroom. Förmodligen ANA Trollhattan.
Saab 9000 CC 1986 i showroom. Förmodligen ANA Trollhattan.

Och verkligen hade Saab levererat en genial och väl utformad konstruktion och den bästa rymdekonomin i företagets historia. Till skillnad från 900 vred motorn i sidled och växellådan anslöt sig som en förlängning - ovanligt och aldrig förverkligats i denna klass. Fördelarna är uppenbara. En extremt kompakt design möjliggör ett brett spår och en enorm interiör. Friktionsanslutningen mellan motor och växellåda sker omedelbart och utan förlust, sparar montering på sin egen bärare tid. Dessutom: Saab startade filosofin om intelligent lättviktskonstruktion med 9000, från vilket ett tysk märke senare skulle gynnas.

Pressrapporterna var fulla av eufori, leveranstiderna i Sverige exploderade, kopior med några kilometer kunde säljas dyrare än nya bilar. Saab var tillbaka på scenen och Saab var på allas läppar.

Skräck i Göteborg

År tidigare hade samtal om en fusion mellan Volvo och Saab avbrutits utan resultat. Skillnaderna ansågs vara överbryggbara eftersom Volvo definierade framtiden för bakhjulsdrift och Saab var ett framhjulsdrivet varumärke. Nu såg Volvo med den vinklade bakhjulen ut gammal över natten, framtidens bil byggdes på Göta Älv. Det var snabbt, elegant, flexibelt. Den hade en turbo, och den var mycket snabbare än den nya 740 Turbo, som tog andfådd vid 200 kilometer i timmen, medan Saab slog på efterbrännaren vid 230.

Sämre, Saab pocherade framgångsrikt i området för lyxklassen i Volvo. Och om man hade kunnat leverera kvantiteter i Trollhättan redan från början, skulle den stora Volvo ha haft ett allvarligt problem.

Volvo behövde nu desperat sina egna 9000 - och Volvo borde få det. Strax efter presentationen av 9000 flyttade projektledaren Gunnar Larsson till Göteborg och med honom delar av sitt team. Det skulle ta honom från Volvo-anläggningen i Hisingen till Ingolstadt på några år, där han, som chef för Audi Development, skulle mejla filosofin om intelligent lättviktskonstruktion i aluminium som började med Saab 9000. Men innan detta insåg han 850, Volvo-räddningen och samtidigt svaret på Saab 9000.

Preview: Vad är nästa? Saab fortsätter att uppgradera, investera och är mer innovativt än någonsin. 9000 är en bil tillverkad av en high tech smed. Ändå slutar 80ers med ett ödesdigert beslut. Att fortsätta

Tack:

Vi tackar dig Saab arkiv av Wolfgang Schmel för pressfoton som tillhandahålls.

35 tankar om “Saab 9000. Den första tekniken Saab."

 • blank

  saab_owl - Jag kan bara hålla med det och säga av min egen erfarenhet att jag fortfarande saknar min 2001 9-5SC mycket! Efter många år på olika Fiat och Opel var det här min första bil med över 100 hk, plus turbo, automatisk, nästan full utrustning och svart - fortfarande genial del! Vi pratar fortfarande om vår Saabine här hemma daher. Därför följer jag ivrigt Pauls återkomst till gatorna och jag var glad att vara med i projektet med företaget ...

 • blank

  Även om jag tror redan att svenskarna i 9-5 inte helt fel, men många har gjort rätt och inte bara ställa in tändningslåset till rätt ställe. Båda modellerna har sin charm och deras berättigande. Jag kan bli glad över båda.

 • blank

  https://www.youtube.com/watch?v=9lxWnilM0L8
  Original är bara bättre hahahah
  Kör själv NEN 9000 Aero nu 374000km och även om vi har mer modern Saabs hem (9-5 2005, 9-5 NG 300PS; ..) det 9000er är helt enkelt fortfarande en stor bil !!! Något sådant skapar faktiskt ingen modern bil mer, över 20 år fortfarande en sådan kvalitet varje dag !!

 • blank

  Även intressant i tekniken för EV-vagnar är återkomsten från att svänga bar Bekant för första gången i andra världskriget tankar och dragkraft Avant. VW kafer, Porsche och ALKO chassi på Reise mobile. Också perfekt med hjälp av luftfjädring.

 • blank

  Intressant att läsa Volvos älskare jämfört med Saab. Både Kina huvudstaden.

 • blank

  Det börjar i tht och Nevs. Se SaabsUnited med Google-översättning. Pengar spelar ingen roll. Stallbacka förblir intakt.

 • blank

  Nu inser jag också varför jag alltid gillade 850 ... 😉

  • blank

   Det stämmer! Jag känner mig på samma sätt.

 • blank

  Tack för den stora artikeln! Jag ser verkligen fram emot den andra delen! Jag har en fråga:
  "... 9000 kroppar mättes med dator från 1984 och framåt."
  Var det möjligen om 3D-mätningen av kroppsskalorna med hjälp av datorstyrda 3D-mätmaskiner? Om så är fallet, kan du fortfarande förstå vilka system som användes?
  Om SAAB har orienterat sig på Fiat / Lancia misstänker jag företaget DEA från Turin som leverantör. Zeiss skulle också vara troligt ...
  Tyvärr för den här speciella frågan!

  • blank

   Det var precis vad det handlade om. Frågan är verkligen mycket specifik och kan inte besvaras på plats. Vi är i Trollhättan nästa vecka, med många möten. Så småningom kan en av våra samtalspartners ge information.

   • blank

    Det skulle vara bra. Tack!

 • blank

  Super spännande !!

 • blank

  Trevlig rapport ... 🙂

  ... Allt började med oss ​​med en livlig silver Saab 9000 som en ersättning för en 528i BMW sedan .... (eller vid den tiden med min far; till och med ett kylskåp eller tvättmaskin passar lätt där!)

  ... och lyckligtvis slutar "lojaliteten" till Saab fortfarande inte för tillfället! 😉

 • blank

  Bra rapport Tom, väldigt fin sammanfattning.
  Jag ser fram emot uppföljaren.

 • blank

  Fin text. Om du inte har en 9000 ännu, bör du börja titta senast ...

 • blank

  Vänner kommer och går Men Saab stannar kvar så länge de fortfarande kunde köra. Schemat blir kortare och kortare. Många internationella Saab och forum som saabs förenade är nästan döda.

 • blank

  Tom. Dina rapporter är bara fantastiska. Fortsätt det bra arbetet! Jag ser fram emot att dela 2.

 • blank

  Stor och tankeväckande samtidigt. Varför är varumärket inte längre tillgängligt? Och varför blir vi alla Youngtimer-drivrutiner (nästan alla). Är GM skyldig? Svenskarna?

  • blank

   GM var skyldig. Svenskarna var bara slavar till GM

   • blank

    Det här är över punkten andra linjer. Nevs har inget att göra med Saab.

    • blank

     Och det jag läste idag. Har 2020 kört Europa. Ingen hund tror det längre.

     • blank

      Det saknas alltmer ett alternativ till Volvo från svenskt hem.

      Om den helt nya utvecklingen från Trollhättan faktiskt förmedlar andan i det tidigare SAAB, står inget i vägen för en strålande framtid - det är inte så viktigt om SAAB är på bilen eller NEVS. Produkter som är samtida och har skandinaviska rötter kommer att fortsätta att säljas utan problem i framtiden, även om viktiga saker som särskilt bra marknadsföring också äger rum. Som känt var den senare under ledning av GM för SAAB knappast någon gång - bortsett från de andra klagomålen under GM. Det kan bara bli bättre på NEVS.

 • blank

  Och om jag har valet mellan en Volvo 760 Turbo och en 9000….
  då tar jag Volvo!

  • blank

   Detta skämt är ...

   ... riktigt riktigt, riktigt bra! ! !

   Och även om jag hade (och tyckte) olika Volvos, förstod jag nästan omedelbart honom.

   • blank

    Sedan har du passerat det svenska bilprovet

    • blank

     Artikeln har också gjort det enkelt.

     Välskriven och mycket informativ. De personliga omständigheterna i 850 var okända för mig och förklarar mycket ...

     Det var också den första Volvo där turbonen äntligen tändes. På sin debut i Storbritannien dominerade han omedelbart några brittiska turneringsbilracer och tog de första 3 platserna av alla tyska märken, om jag minns rätt ...

     Vid den tidpunkten hade Volvo till stor del skuldat allt detta till kunskapen hos nyligen ändrade SAAB-anställda. Mycket spännande. Med så mycket SAAB i den första fronthjulsvägen Volvo, skulle 850 nästan ha tjänat sin egen artikel, eller hur?

     • blank

      850 är en spännande bil, definitivt. Jag gillade det länge innan jag visste om Saab-Volvo-anslutningen. En direkt jämförelse skulle i alla fall vara spännande, och när det gäller motorljud skulle Volvo bli min favorit. Har en av läsarna en fin 850 i hans garage?

     • blank

      Den första Volvo med framhjulsdrift var 480 från 1985 ...

      Volvo var redan mycket framgångsrik inom motorsport med Volvo 240, 1985 var Volvo den övergripande vinnaren av turneringsmästerskapet….

      Både 200er och 700er och 900er med lastare hade för den här tiden betydande prestanda!

      Du kanske inte borde titta på allt med de rosa märkesglasögonen ...
      och ja jag gillar varumärket SAAB väldigt mycket, det är därför jag har två 900ers

     • blank

      @saabist,

      Oroa dig inte, jag tittar inte så mycket på märkesglasögonen, men jag vet inte allt som finns att veta om Volvo eller Saab ...

      Tack för att ni påpekade 480. Mycket motiverat. Framhjulsdrift och turboer fanns redan på Volvo före 850 i personalunion, det stämmer ...

      Och ändå tändde turboen till Volvo bara i 850 verkligen. Han var också Volvos första framhjulsdrift ovanför golfklassen. Att detta åtföljdes av ny personal från Saab tycker jag fortfarande intressant.

      Amazonas designers eller Snow White's kista klippte inte heller 480 ur revbenen utan var tvungna att använda Renaults ...

      När det gäller framgång i nära motverkande motorsport är de tydligt långt bortom 850, eller långt före dem. Alla vet det. Med en begagnad bult vann två indiska bröder (Sikhs) en gång en prestigefylld ras genom halv Afrika, där även fabrikslag var inblandade, bland annat Porsche.

 • blank

  9000 var redan en bra bil (och fortfarande är). Spännande att läsa gamla tider igen.

  • blank

   Saab 9000 utom bakluckan är känd för älskare som den fyra kanten Saab.

 • blank

  Tom, bra! Tack för den spännande och upplysande rapporten!
  (och det den dag då ett "främmande fordon" intar platsen i carporten ... 🙁)
  Jag stannar med bloggen!

  • blank

   Inte mer Saab? Vad gör du för saker?

   • blank

    Kör mycket på kilometer.
    Det finns inga fler SAAB med max. (!) Att köpa 60 tusen km på hastighetsmätaren ... 🙁
    Det är som det är ...

    • blank

     Helt förståeligt. Vårt vanliga problem.

Kommentarer är stängda.