Var går övriga SAAB? På väg till Sverige

På det dagliga sättet att arbeta på A3 från Idstein till Wiesbaden (vid 110 km / h på höger och maximal mellannivå) letade jag dem redan.

Övriga SAAB.

Oavsett vilken modell. Men de var inte där. Inga. Oavsett vilken tid jag slängde ner A3 i söder eller norr och såg Passats och AUDI A6-stationsvagnar som flyger förbi. Ingen annan SAAB.

Saab 9000 med Öresundsbron
Saab 9000 med Öresundsbron

Okej, så tänkte jag. Låt oss göra en undersökning på väg till Sverige.

På 03. Oktober 2016, på A7-riktningen Hamburg. Tre SAAB

I Hamburg (St. Pauli): Två SAAB

På väg till Köpenhamn: Fyra SAAB

I Köpenhamn: Fem SAAB

Inte för att vi nu gå vilse i statistiken, men ibland så kort utflykt till yngre fordonsnystartade företag, en jämförelse med Tesla (Model S) ensam i Köpenhamn: att räkna mer än tio, sedan slutade jag.

Bruce Hornsby - Hur det är

Tillbaka till resan, på väg till Trollhättan.

9000 körs som ett urverk. Ingenting blinkar eller scrambles vid den gamla kvarnen som vi trivs på 03. Oktober började norr.

De många fall och väskor och andra tillbehör såsom gummistövlar och kikare (bredvid på lång sikt är även tåget av kranarna i söder på programmet) lätt försvinner in i bagageutrymmet. Han har alltid varit en rymdbesparare.

Den styva axeln i ryggen kommer att spela med nyttolastet, det verkar nästan som om 9000 som han kanske nu äntligen börjar på väg norrut.

Den bakre, vänstra fotbrunnen är endast avsedd för reservdelar och eventuella nödsituationer (en liten hyllning till bröderna från 9000 som startade sina tester i Alabama för 30 år sedan).

Under vår kommande resa kommer dessa troligen att tjäna mer för att trösta samvetet än det hopplösa behovet att behöva. Författarens kompetens inom självdiagnostik och reparation på 9000 är extremt begränsad. Men när tänkandet går, när vi är i Sverige, kommer det redan att finnas någon på plats, som kan fixa fallet vid en defekt med de "importerade" delarna.

img_20161002_105429_634
Emergency kit.

Skräppården på vägen till Trollhättan är markerade, men återigen finns den mängd 9000-disponeringsfordon som finns tillgänglig i en hand, även i Sverige.

Kort stressigt är det bara i Köpenhamn, kullerstenarna och de många cyklisterna kör förarens pärlor svett på pannan och 9000-bucklarna och rapplarna.

07.10.1986 - Långkörningen börjar

07.10.2016 - Överföring från Köpenhamn till Helsingborg

img_20161007_101015_702

Hollow Talk - Kör av unga troende

Öresundsbron ligger bakom oss. Hanteras. 9000 är på fastlandet Sverige. Och är glad att se så många andra SAABs. Direkt bakom Öresundsbron är den svenska polisens första 9-5-stationsvagn.

img_20161007_103854_707
Saab 9-5 kromram. Svensk polis.

Att köra bil i Sverige är något underbart. Kryssa, krama bekvämt i sätet och titta på landskapet eller den andra SAAB. Tätheten av 9-3 och 9-5 ökar dramatiskt. Alla utrustningsvarianter är representerade, liksom alla bevarandeförhållanden.

Jag tänker på Fred Astaires första rader - Kind till kinden:

”Himmel, jag är i himlen, / Och mitt hjärta slår så att jag knappast kan tala; Och jag verkar hitta lyckan jag söker ”

Skandinavisk Skies - Billy Joel

Bra att vi är här nu. En bra känsla. Det stora landet, Sveriges rymliga gataarkitektur, vars tillstånd är enviably utestående nästan överallt. Den stora parkeringen överallt.

Överallt?

Nej, för i slutet av igår finns det en annan skrämmande sekund i vår stadsvandrarhemmets underjordiska parkeringsplats. Kommer fram till parkeringsplatsen, föredrar jag att parkera igen och parkera i flyktningsriktningen. Omvänden vill inte gå hela vägen. Endast efter upprepad sortering av växlarna fungerar det äntligen. 9000 är redan ganska arg och erkänner det med filt, oändlig drift av fläkten, även om vi bara har 14 ° grader i underjordiskt garage. Oavsett. Vi anlände.

Att stänga dörrarna låter underbart i ekot från den nästan tomma underjordiska parkeringen. Full och huggen ur full. Det är svårt att föreställa sig att någon ljuddesigner på SAAB räknade ut hur det låter när dörrarna slog igen för trettio år sedan eller mer. Kiekertlåsen (Made in West Germany) fungerar fortfarande som de gjorde första dagen. Funktionskontrollen av larmsystemet (som en amerikansk version, detta var en godkännandeföreskrift redan 1991) är särskilt imponerande på en underjordisk parkering. LED-strålkastarbatteriet på 9000 CSE, som stod parkerat framför IKEA, var också imponerande. Tyvärr var föraren inte närvarande för en demonstration. 9000 och jag vill ha något liknande också.

Visst kommer mer av detta slag att följa under resan.

img_20161008_142502_575

Den första Laddöl vid solnedgången på Helsingborg-piren ringer redan. I morgon tar vi färjan tillbaka till Danmark, en dagsutflykt i termer av kultur eller historia eller något liknande. (Obligatoriskt program för co-pilot).

Vad som helst är det viktigaste att köra 9000.

(Sittin 'On) The Dock Of The Bay - Otis Redding

Det fortsätter under den kommande veckan, sedan från inredningen, till Trollhättan.

17 tankar om “Var går övriga SAAB? På väg till Sverige"

 • blank

  Det är också märkbart för mig nu att man sällan möter en Saab på tyska motorvägar.
  För bara tre veckor sedan körde jag nära Genève (omkring 900 Km) och såg bara en Saab på resan!
  Men det var en identisk tvilling av min svarta 9-5 Aero SC.

 • blank

  Jag anser att livet kommer att komma igen i THT-planerna med Ev-bilar med batterier och senare väte a la die Hindenburg Zeppelin Saab-logotypen också ..

 • blank

  Jag är fortfarande ganska på väg med min 9-5 NG och håller med dig. I Tyskland kan du se mindre Saabs på vägen. Men i Holland, Belgien och Polen kan du fortfarande se Saabs ofta.
  Men turer i Saab Clubs i Tyskland är fortfarande mycket bra. Är inte tyska Saab-förare mycket oroliga för sina bilar så att de kör dessa stora Saabs vem det är för roligt? Jag är glad att överväga att Ferrari-förare bara kommer ut som har fint väder :).

  • blank

   Jag tror att MA Rossa (RED) Ferrari-förarna alltid kör. Du beräknar ditt öde om vi fortfarande stannade på tullen Sten Sten. Och alla ögon och lydnad är på Ferrari. Dixit Peage Frankrike.

 • blank

  Tack för de lättlästa linjerna!
  Fotoet med SAAB 9000 framför Øresundsbron är fantastiskt! Värt ett kalenderblad ...

 • blank

  SAAB: s täthet av alla år och modeller är mycket hög här i Schweiz i Zürich-regionen. Speciellt nyare 93 konvertibler är mycket vanliga.

 • blank

  Hallå Thorsten,
  en bra rapport!

  9.5-stationvagnen är polisfordonet för 2000-åren i Sverige. Eftersom jag hade två Saab, kan jag skriva något här?

  Förresten, med min Volvo 960 stationvagns första serie, är jag ännu ensam på vägen! De utrustade 700er- och 940er-stationsvagnarna räknas inte, eller det (mörka läder) 960er i den andra serien (dåligt förvrängd framsida!)

  Hur många 900 Saab kör fortfarande runt? Du känner till mitt tragiska förhållande till dessa konstiga konstruktioner. Vindrutan är dock himmelsk! Ta bara med en till mig. Soltak, klimat är välkomna. Automatisk? (3-stegs Borg-Warner)-Jag skulle helst inte tro det!

  Jag ser fram emot din (personliga) rapport.

  Trevliga dagar för dig - och tjock byte!
  KvB

 • blank

  Jag är definitivt för den gamla Hellascheinwerfer -modellen "Varta Volkssturm", men jag tillåter mig att rapportera tvivel om damerna och herrarna från Technical Monitoring Association kommer att hålla med mig när vi har vår nästa dejt om två år. Här i Sverige är detta lika normalt som tilläggsinstallerad motorförvärmning. Om någon har ett tips om försörjningskällor, oavsett om de är i Sverige eller i det hessiska hemlandet, tack på förhand. Jag ska försöka stoppa nästa, uppgraderade SAAB och fråga vad den svenska biltillbehörsleverantören heter. Fram tills vidare gäller följande: strålkastare och dimljus måste alltid vara tända under körning. Hälsningar,
  Thorsten

 • blank

  Detta är inte en reserapport, även om jag har gjort väldigt fina resor med den här bilen, min SAAB 2.2TID från 2004, och nu har landat på 299 tkm, men en stor fråga: reparationerna ackumuleras och ackumuleras. En reservdel (hydraulledning) kunde bara sparas av en smart hantverkare eftersom denna del inte längre finns. Något annat väntar. Första rostfläckarna. Efter att ha rört ett räcke i byggarbetsområdet i 80 km / h revs vänster sida upp och repareras med "ålderdomsreservdelar". Bucklor och repor finns kvar. Det är nu irriterande att luftregleringen av dieseln misslyckas cirka 3 till 4 gånger om året tills den har tappat framdrivning de senaste tre åren. Dieselspecifik? Så tankarna är hemska: Jag vill egentligen bara överlämna bilen med tunga hjärtan (jag är 75 nu). Men inte till en skrotplats, utan till en Saab -vän med en kärlek för att antingen kannibalisera honom eller renovera den. Så om du är intresserad, vänligen kontakta mig på 0151 24 25 62 60. Han är förresten svart. Och i vår lilla stad finns det fortfarande cirka 3-4 SAAB. Amerikanerna var här en gång och köpte mycket SAAB, enligt den tidigare SAAB -verkstaden.
  Jag skulle gärna få din feedback.

 • blank

  LED-hjälpljus på 9000, snälla gör det inte. Annars snäll rapport.

 • blank

  Vi var i Usedom i juli. Jag har aldrig sett så många Saabs av olika typer som där. De kom från hela Tyskland. Då var vi fortfarande i Feldberg, vid Feldberg sjödistrikt. Där hade även värden av fiskrestaurangen en 9.3. Sportcombi.
  Omedelbart konversation var tillgänglig.
  Vad har märkts, inte alla Saabfahrer återfår hälsningen.

 • blank

  Trevlig reserapport. ja, jag känner alltid samma sak när jag är i Sverige med bilen - SAAB förstås - på vägen. Så här fungerar det att köra bil! Och om du vill vara glad över SAAB -densiteten, kom då till Berlin. Där jag bor, i sydväst om Berlin, är världen fortfarande i ordning. Det finns minst 2-3 stående på varje gata, de flesta av dem konvertibler, men också många 93-tal och några individuella 95-tal.

  • blank

   Zehlendorf?

   Jag märkte också att densiteten är högre där.

   • blank

    Nee, Lichterfelde, som gränsar direkt till Zehlendorf. Jag tror att det finns för många människor som kör dit och om du regelbundet får en ny bil, kan det inte vara Saab längre.

 • blank

  Var är de andra? var i Ryssland på en kulturresa i augusti: Moskva, tre dagar Golden Ring och St Petersburg: trots allt Saab, 9000 eller 900 nästan varje dag.
  I september gick vi på vandring i North Devon och Cornwall, på South West Coast Path. Det finns mer och mer modern Saab -kultur. Det finns en snygg 9-5 polerad i det öppna garaget, en timme senare vänder en ljusblå cabriolet med ljust läder kurvan. Varje dag gled minst två till tre vackra Saab förbi. Nu i oktober, i "Cillento" söder om Neapel, är de små italienarna närvarande. Saab en gång, detta var redan medvetet behandlat, du kan se att när föraren stiger ut, låser och ser tillbaka på sin bil. medvetet lurviga hälsningar

 • blank

  Så jag gillar inte lysdioderna på 9000 ...

  De första 9000erna får redan H-licensplattor. Nu är det viktigt att ägna stor uppmärksamhet åt det som var nutida i sin tid.

  Övriga tillbehör och andra märken förbjuder. Annars faller de vackra bilarna i kategorin och förloras i värde.

  Det skulle vara synd eftersom de faktiskt ökar ...

  Om hjälpljus, då med varmt ljus - klassisk älgförångare även! ! !

  • blank

   Men då bara Hella.

Kommentarer är stängda.