Hållbar rörlighet för en bättre framtid

Kommer några läsare att komma ihåg de ursprungliga tiderna av IT? Runt 30 år sedan, när innovationen bestod av mer och mer kraftfull hårdvara? När du köpte en av de stora grålådorna några år eftersom processorn, minnet och hårddisken öppnade nya galaxer?

Hållbar rörlighet från Trollhättan. Printversion TTELA.
Hållbar rörlighet från Trollhättan. Printversion TTELA.

Tiden på de stora, gråa dinokassorna är över. Och hårdvaran ändras fortfarande. Men idag är det mer en användbar händelse. Det är mjukvaran som driver innovation och öppnar ständigt nya lösningar. Vad som tidigare var ett problem i IT var idag utmaningen för bilindustrin. Hårdvara som inköpsbeslut blir mer och mer i bakgrunden i framtiden. Smarta och hållbara mobilitetslösningar blir viktiga.

På NEVS är Michèl Annink ansvarig för framtiden som Senior Director Mobility Services & Customer Journeys. Han visar vart resan går och håller föreläsningar i Lindholmens Science Park, Swedish Silicon Valley i Göteborg. Eller prata med pressen, som den lokala TTELA, om framtiden för rörlighet.

Hållbar rörlighet, en grönare framtid

Jag tycker det är spännande att vara där. Eftersom vi faktiskt fixeras på hårdvara som en blogg. Visst, vi skriver om bilar av ett märke som inte längre finns - det var fortfarande ganska analogt. Men framtiden går framåt och NEVS och engagemanget för hållbar rörlighet är ett bra komplement till vårt innehåll. När Michèl Annink pratar om hållbara lösningar, om fordon som tillfälliga föremål, är det vettigt. 96% av dess livslängd är en tomgång någonstans, i det vänliga fallet i carporten hemma. Men mestadels någonstans i innerstadsområdet, där parkeringsplatser är knappa och markpriserna är höga. Slöseri med resurser och en lyx som man inte kan och inte borde ha råd med i storstadsregionerna.

Föreläsning Lindholmen Science Park.
Föreläsning Lindholmen Science Park.

Som lösningsleverantör vill NEVS förlita sig på bildelning redan från början. Tillfällig användning var och när du vill. Med rätt fordon, som kan vara en stadsbil eller en skåpbil. Kunden kan välja om han vill ta ratten själv eller låta sig köra. Personliga preferenser som sätesinställning och önskad temperatur i interiören, föredragna artister och schemaläggaren kan hämtas via molnet.

Elektrisk bil som mobilitetslösning

I Kina arbetar NEVS med Panda New Energy. 150.000 elbilar och 100.000 minibussar och kommersiellt fordon beställs. Panda New Energy ska hyra elbilarna till sina kunder. Med eller utan chaufför. För en timme, en dag eller en längre period. Idag bor omkring 60% av den kinesiska befolkningen i stadsområden. Metropoliserna är tungt förorenade. Hållbara mobilitetslösningar, en lättnad för innerstadsområdet, är dagens utmaningar.

Om 2017 eller 18 rullar den första NEVS-hårdvaran på gatorna kommer den att nätas. Kunderna får tillgång till intelligenta, hållbara, NEVS-specifika mobilitetslösningar. Först i Kina, med viss dröjsmål då i Sverige. Senare i andra delar av Europa och resten av världen.

23 tankar om “Hållbar rörlighet för en bättre framtid"

 • blank

  Inte min framtid

 • blank

  Här ringer larmblocken när jag läser maskinvaru / mjukvarujämförelsen.

  Jag hörde det för 20 år sedan. "Åh, hårdvaran blir så billig och obetydlig att den blir ett tillägg till programvaran". Och nu, 20 år senare, hur är situationen?

  Maskinvara kostar ytterligare pengar, mjukvara kastas efter en. Och när den nya iPhone kommer ut, echauffieren människor över det ändrade meddelandefönstret, nu i grå / vit med elegant rundade hörn, eller diskutera allt om kameror (hårdvara), jackkontakter (hårdvara) eller enhetens färg (hårdvara)?

  Som automaker, tjänar bilförsäljning du pengar, inte tillhandahållande av en tjänst. Det är vinstprincipen för biltillverkare att ha sålt icke-rörliga fordon. På den grunden är stora delar av den tyska ekonomin baserade.

  Privata transporter. individ.

  De andra tillverkarna är alla utom att gå med, för att de måste missa en trend. Unga stadsboende har färre och färre bilar och ser dem inte längre som en statussymbol. Men med så många hyrbilar kan du inte komma fram mot ett tunnelbanenät, och ofta inte ens mot en cykel.

  NEVS verkar ha insett att batteripriserna per energienhet helt enkelt inte går ner. Så du behöver ett överlevnadskoncept, för att de inte har pengar för batteriforskning. Det skulle bara ha Apple.

 • blank

  Liten uppskattning av ”batterikapaciteten” för en SAAB 9000 (baserat på tillgängliga data på lång sikt): cirka 150 kWh energi.

  Baserat på: 130 kW effekt, 227 km / h toppfart, 27.1 liter / 100km förbrukning, 70 liter tank kapacitet.

  Vilken av de bilar som anges under [1] erbjuder nästan så mycket?
  Dessutom behålls kapaciteten på 9k helt även efter nästan 30 år (om inte tanken rostar igenom 😉) och jag kunde "ladda" den till 3% inom 5-100 minuter.

  [1] https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Elektroautos_in_Serienproduktion

  BTW: Det kan naturligtvis finnas vissa skillnader i energieffektivitet mellan en konventionellt driven bil och en elbil, som jag inte har diskuterat här, som sedan sätter det hela i perspektiv ...

 • blank

  Det fanns en marknad. Jag kör inte mig själv i en utländsk bil, bara en taxi som passagerare. De magra bilarna är överbelastade och osäkra. Köp aldrig en hyresbil ... Michael Annick kör en 95 NG Sport Combi som vi alla ville ha. Och prata om mobilitet en gammal 93. Med en guiden plattformkod?

 • blank

  Ganska internationellt idag. Den svenska kommentaren innebär förmodligen att NEVS äntligen ska bygga bilar och inte berätta så mycket. Är korrekt, eftersom produkten i sista hand spelar roll. Det måste inspirera, annars blir det ingenting. Jag hoppas att en dag verkligen kommer något riktigt briljant från Trollhättan, om NEVS är på det eller inte. Men tiden blir långsam.

  • blank

   Överens.

 • blank

  Dax att producera bilar är en för att prata så mycket.
  Konkurrenshandel med 500 km (GM), 400 km (Renault) och 640 km? Fisker med sina EVs inom kort.
  Then we've got their cars, so if Nevs wants to be on a horn, they'll probably put in a new gear.

 • blank

  Men det är en skillnad med NEVS. De lägger allt på ett kort, nämligen att den här nya rörligheten råder. Men om du läser kommentarerna här kan du se att inte alla ser fram emot denna framtid och vill fortsätta på den gamla modellen. Korporationer som bara VW gör det till en division och erbjuder båda sätten i framtiden. Om den nya rörlighetssynet inte råkar ut, kommer ljusen troligen att gå ut igen snart vid NEVS.

  • blank

   Läsarna är således helt i trenden. Youngtimers och klassiker blir allt mer, marknaden växer. Några Saabs tar färg i vardagen.

 • blank

  Nästan alla biltillverkare utför forskning inom bildelning, nätverk, elektromobilitet etc.
  Jag ser ingen skillnad mellan NEVS och de andra tillverkarna ...

 • blank

  Biltilldelning har länge upphört att vara ny och, som erfarenhet visar, är endast meningsfull i stadsområden.

  De befintliga leverantörerna begränsar till och med det tillåtna parkeringsområdet i staden till ett innerstadsområde. Men det är just där, i stadens alltmer cyklister och fotgängarvänliga centrum, med betalda parkeringsplatser, överbelastade gator och utmärkt kollektivtrafik, som motoriserad privat transport gör minst meningsfullt eller roligt ...

  Inte konstigt då den där bilen delas - en lösning för nu och då - finns en tillväxtmodell.

  Tydligen är det längre bort ett bilförmedlingsföretag från stadens centrum, ju fler bilar den måste hålla sig redo för varje potentiell kund, särskilt eftersom nästan alla bilar kräver mer eller mindre samtidigt eller lämnar samtidigt.

  Du skulle behöva ett helt annat samhälle för att kunna dela meningsfullt och också kunna använda delade bilar.

  inte bara inom transportsektorn - i några av barnen på morgonen inför 24 till skolan och en del bara går till kontoret, när andra redan har gjort sina inköp och middag, skulle i själva verket spara mycket resurser en 7 / 2-flextid samhälle ,

  Skolbyggnader och kontor skulle arbeta dygnet runt, och familjer kan bygga mindre hus med färre sovrum och badrum eftersom det skulle göra bättre användning av sängar och duschar.

  Men allvarligt är vi klockade och det är en bra sak och det är därför, på grund av samtidigheten, någon form av delning av gränser.

 • blank

  Bilservice erbjuds permanent i Berlin. Sparar rätt kostnad och speciellt den dagliga bilen. Sparat pengar kan investeras smart i en 9k och ett torrt parkeringsutrymme. Om du har något för de soliga dagarna och allt stannar SAAB!

 • blank

  I framtiden måste det definitivt gå i riktning mot bildelning och nätverk. Jag tycker rätt. Men jag undrar om jag vill överlåta mina uppgifter till ett mer eller mindre kinesiskt företag. Ett moln som en totalitär regim har tillgång till ... hm ...

  • blank

   De är så stora att vi inte har något alternativ.

 • blank

  När jag tittar på posten ”fordonskostnader” i min självdeklaration är jag alltid förvånad över mängden underhållningskostnader som har strömmat in i och in i Saab det senaste året ... Jag kan också få ett abonnemang från en mobiloperatör som säkerställer min rörlighet under veckan / på semester / under året.
  Ibland använder jag en stationsvagn, även en konvertibel skulle vara trevligt och med sportgruppen kan jag använda vanbrunnen. För mig skulle det vara underbara tider! Denna rörlighet naturligtvis GREEN = Miljövänlig!
  PS: sätena behöver inte vara förinställda för mig ... 😉 (då fungerar det kanske utan molnet ...)

  • blank

   Säten ???

   Tiderna då bilar fortfarande tillverkades med plats, men sedan slutet av 1998 är över.
   Snart kommer du förmodligen att behöva göra utan dem helt - förutsatt att du väljer en produkt från Wolfsburg [1]. 😉

   BTW: Din mobilitetslösning är _garanterad_ inte billigare. Och hur ”miljövänligt” bör passa ihop med tillväxten av ett stort företag bakom det, måste du först förklara för mig ...

   [1] http://www.viva-lancia.com/lancia_fora/read.php?137,1344583,1344583#msg-1344583

 • blank

  La voiture électrique a une autonomie trop faible, elle ne restera que des voitures de ville. Problemet med importörer demeurent, en France l'électricité est produite par le nucléaire dont on ne sait pas détruire les déchets, en Allemagne c'est le charbon. Les batterier används ne seront pas encore korrigeringsåtervinning. Problemet med autonomin est majeur, pourquoi ne trouve t on pas de poids lourds avec 40 t et 1000 km d'autonomie en électrique: car on ne sait pas faire, il ya dans la technique des limites qu'on ne peut pas depasser, c'est malheureusement le cas de cette mode pour l'électrique.

 • blank

  Alla data i molnet, det borde vara lösningen? Vem skyddar data mot missbruk? Och vem arbetar med mina data? Idéerna kan vara bra, tvivel är betydande. Kära fortsätter att köra analogt genom området

  • blank

   Även om jag hittar en bil i framtiden, om det behövs, som känner till alla mina preferenser med data från molnet, och därmed anpassar sig perfekt till mina preferenser, etc., kommer det säkert att misslyckas på grund av de grundläggande sakerna: inte heller kommer jag att hitta den perfekta platsen för en Saab 9000 ser också till att vindrutan inte är förvrängd som Saab 900 och jag kommer säkert inte att hitta de många små saker som jag alltid har med mig i bilen och som säkert skulle fylla ett medelstort vagnväska. För att inte tala om den önskade barnstolen för avkomman, som sedan måste tas bort och installeras om och om igen. Jag tror att jag kommer att fortsätta att köra analog så länge jag kan, även om jag är medveten om att detta är ren lyx. Data i molnet är inte allt - hårdvaran måste vara rätt, särskilt för vardagliga föremål.

 • blank

  NEVS bilar finns endast i bildelning? Jag är slutligen ute av det.
  Jag är för gammaldags och skulle vilja äga och ensam.
  Det kan låta gammaldags, men det är precis som det är. Point.

  • blank

   Så här föreställer tillverkarna framtiden. Inte bara hos NEVS, utan även de etablerade leverantörerna går på detta sätt. VW vill ha mobiltjänster till 13. Expand varumärke i gruppen. Bilen som en egendom kommer så småningom vara historia. Vare sig dessa idéer råder bestämmer kunderna.

   • blank

    Ja, Volvo / Geelys nya märke är förmodligen i den här riktningen. Saab kommer inte kalla henne så, dåligt. Läs på Nordicweels.

   • blank

    ”Bilen som egendom” är redan historia i de allra flesta fall. Jag är _absolut_ säker på att om alla bara körde vad de hade råd (och följaktligen också ägde), skulle fordonsflottan i Tyskland (och även den tyska bilindustrin) se ut _diameter_ annorlunda ...

Kommentarer är stängda.