1986 - 2016 Glory Days på Sweet Home Alabama

De av er som, förutom passion för SAAB, känner också till en annan passion, nämligen för bra musik, som gömmer sig under titeln på två sångtitlar som går bra med min SAAB-berättelse.

9k Talladega Number 2 på Saab Bil Museum
9k Talladega Number 2 på Saab Bil Museum

Det är oktober 1986. Ett litet svenskt biltillverkare har kommit med tre slumpmässigt utvalda från serieproduktion fordon öppnade i södra USA för att skriva här bilens historia och för att säkerställa tillförlitligheten i kritisk faktor vid tiden Turbo-teknik på prov.

Jag har just blivit 10 år gammal och det tar ett ögonblick för meddelandet (vi lever i en tid utan internet) för att komma igenom mig i form av tryckta medier och en klistermärke. SAAB har framgångsrikt tagit de tre 9000 Turbo, 100.000 kilometer på sträcka och under full belastning, utan avbrott, till mål.

Från och med nu, ser jag igen awesome SAAB Turbo 9000 16 illamående färg guld metallic vår by läkare efteråt än jag gjorde innan de har fått kunskap Talladega världsrekord. Att helheten är faktiskt kallas det långa loppet jag visste ännu på etiketten, som nu har fastnat på min kassa från mitten 1987 (i kassa var min favorit Corgi, Siku och Matchbox bilar) var Talladega världsrekord. Även om den dubbelsidiga reklam från Auto Motor und Sport min far skrev något (då det inte fanns så många anglicismer i media) från denna "lång rida", sa min pappa, men det var för mig trivialiteter.

30 års världsrekord
30 års världsrekord

SAAB 9000 verkade vid den tiden i oåtkomligt avstånd. Även för min gamla man var det en dröm. Men alltid hade vi en hel del SAAB broschyrer i huset, och affischer, men bara så dum och tråkig ut, mestadels svart SAAB med dubbla strålkastare och många klistermärken på hela arket bara någonstans ganska snabbt så det verkade, tävlade genom tallskog. Dessutom hade föraren skrivit sitt namn på dörren. Hans namn var barnens detektiv från radiospelen på mina kassetter: Blomqvist

19 Något - Mark Wills

februari 2001

Den oönskade kallbearbetning min nu andra VW Golf II GTI 16V vid jul förra året, och en oförutsedd oväntade i form av en företagsrelaterad utlandsvistelse ledde till min första SAAB 9000 en B202 CD med automatisk växellåda och en full utrustning. Endast färgkombination (Irdiumblau metalliska och läder i Atlas (blå läder) var inte vad jag hade i åtanke. Men sinnet gick tom. Bilen hade en kull unga 86.000 kilometer och endast två tidigare ägare, inklusive 9 år pensionär är bland annat en parkeringshjälp av BOSCH med trafikljus på hatthyllan har eftermonteras. han alltid verkade lite på sin plats när han parkerade framför lokala byn disco

Jag spenderar året 2001 renoverar bilen och anpassar den till behoven på mitten av 20-talet. Jag kan fortfarande komma ihåg exakt köra på vägen hem från Frankfurt flygplats (som jag arbetade vid den tiden) till Wiesbaden på 11.September 2001. Becker-tuner i rotträoptik spelade "Only Time" av Enya.

Från och med nu gick 9000-CD-skivan nedförsbacke. I november möter jag min nuvarande fru och cd-skivan försummas kriminellt. Korta avstånd som orsakas av att säga farväl först av Garrett-lastare och kort efter ZF-automaten. Dessutom skadar onda människor SAAB när den parkeras otillfredsställande i centrala Wiesbaden. En arbetsplatsbil blir förälskad i SAAB och fortsätter sig i den (laboriously) målade Bi-Color-stötfångaren. Dags att säga adjö

Detta följs av tio års bilar från Wolfsburg.

Juni 2012

NEVS ansluter sig till SAAB Automobile för att ta över anläggningar och fastigheter. Början på slutet Då hade jag inte det på skärmen. Det är min fru som regelbundet håller mig informerad med rapporter från internet och utskriftsmedia. Jag bekämpar min egen kamp på jobbet, trots allt får jag den operativa uppsägningen och står där utan bil.

Beslutet för den kommande egen bil är tydligt, eftersom 2002 såldes som cd-skivan och jag körde känslolösa men pålitliga bilar från Wolfsburg. Återigen en SAAB 9000, och igen en modell före augusti 1991

Och den här gången var det en växel och en CC och en större motor. Vad skulle stenarna ha sagt? Du kan inte alltid få det du vill ha.

Men. Det fungerar.

Jag hittar min dröm SAAB direkt och genast, en 1991er CC i amerikansk utrustning med B234L maskin och manuell växellåda. Han var antagen till den amerikanska staten Maryland på 01.07.1991.

Saab 9000 CC Turbo
Saab 9000 CC Turbo

Tillbaka i High Life - Steve Winwood

I avsaknad av mening och anledning, efter hjärtat och känslor, är oändlig tid och pengar investerat i Ami. Det är som bloggarna skriver. Det finns inte många CCs kvar, och ännu färre som inte är nere eller till och med helt färdiga. De nordamerikanska vintrarna har avslutat bakhjulets bågar, de tidigare ägarna (tyvärr finns det ingen historia om SAAB) var noga passionerade golfare. Efter utvidgningen av vardagsrummet liknande interiör, hittar jag ett antal golfbollar inbäddat bredvid styrenheterna under förarsätet. Så jag måste le varje gång jag ser de digitala reklamfilmerna på bloggen här, från den vackra, vita Amerika i de tidiga 90-åren. Segelbåtar och golfbanor, och bredvid en SAAB.

september 2014

Långkörningen lämnade aldrig riktigt mitt minne. Visst, den dubbelsidiga reklam var nu i en bildram på väggen och silver stift i samma design som sticker (du kommer ihåg att på kassa) hade fästs på instrumentbrädan, men jag sedan Onn ibland hade jag inte verkligen på skärmen. Specifikt var det i sensommaren 2014, på semester i södra USA.

På vägen från Savannah via Atlanta till Memphis?

Talladega, Alabama

Så jag kom till Talladega, och fullständigt naivt säger jag till min fru. Skulle det inte vara kul om de har en av de tre 9000 i det bifogade museet?

Saab 9000 på Talladega Museum
Saab 9000 på Talladega Museum

Ja, och vad ska jag skriva till dig? Det fanns faktiskt två SAABs i det här museet i Talladega, men på något sätt passade färgen och även numret på 9000 inte. Han var svart och hade numret 4 på baksidan, vänster sidofönster. 900 såg ut som Talladega Challenge visste hur man gör något unikt igen för 1996 klonade försök. Ändå var jag upphetsad. Resan på Talladega Superspeedway skulle ha varit mer spännande med en SAAB eller Nascar turnébil, men med buss var det okej. Dessa branta kurvor är ofattbara, tyvärr fick vi inte gå och försöka krypa där uppe. Det hade redan trängt ner för många turister, så bussföraren.

Talladega - Eric kyrka

September 2015 på SAAB Bilmuseum Trollhättan.

Ett år till Talladega, och nu med lite mer kunskap om vad som händer med bil nr. 4 i Talladega, kör vi till Sverige. Växelkursen EUR till US $ är ganska fet och en resa till USA är för närvarande inte i den. Också för att SAAB alltid börjar bumla och ständigt behöver något repareras eller repareras. Det är lite som Phil Collins mot alla odds, så mot alla möjligheter. Det verkar som att SAAB inte vill ge upp sin rost, som om det var en del av sin identitet.

Du förstör mig - Tom Petty

Men då är allt bortglömt i SAAB-museet. I september 2015 är specialutställningen 9000, från projektet Cecillia på Eco Sport till sista 9000 av tejpen sprang allt som utfärdas. Och självklart är en av de två The Long Run 9000 i arkivet på museet. Jag möter bilnummer 2.

Kan cirkeln vara obruten -Carter Family

Låt oss ta det på - Marvin Gaye

I början av oktober 2016

SAAB är redo att ta av och väntar på resan tillbaka till sitt hemland. Det känns lite som laxen som återvänder till sina hem floder i slutet av sitt liv (och dör efter gyning).

Resan planerar, via Hamburg och Köpenhamn, genom den centrala södra delen av Sverige, äntligen på 17. Oktober 2016 i Trollhättan. Jag skulle vilja dela min 40 med min fru. 30-årsdagen för den långa loppet, som firas på SAABs bilmuseum i Trollhättan, kommer att firas med en speciell utställning.

Cirkeln stänger, låt oss börja (med resan)

SAAB 9000 och Log Run. Att fortsätta

3 tankar om “1986 - 2016 Glory Days på Sweet Home Alabama"

  • Riktigt trevlig historia och välskriven! Jag önskar er en bra resa - och en säker återkomst! Ta bara inte laxen som ett exempel 😉

  • Ja, dessa kallade musikartister har också hänt i mina Saabs. Nästan alla modeller! 960.

  • Bra start på resan! Det är spännande för mer!

Kommentarer är stängda.