Saab 9000 saga

Kommer du fortfarande ihåg din första Saab? Min första bil från Trollhättan var en Saab 900S, men den allra första Saab i mitt liv var en 9000. En helt ny 9000 CS, som jag fick köra som hyrbil i några veckor 1992 tills min 900 levererades.

Saab 9000. Det här var vad min allra första Saab såg ut.
Saab 9000. Det här var vad min allra första Saab såg ut.

Faktum är att CS var inte särskilt spännande. Han var röd med depressionsgrauemem tyg, och som motor var det inte ens en turbo. 2.3-litersmotorn med 145 PS var sedan tillräcklig för säker och avslappnad körning. Och jag gillade att köra den, även om jag hade en officiell bil med de fyra ringarna som ett alternativ.

9000 på något sätt fastnade i mitt huvud. Ännu senare, efter 3 Saab 900 och otaliga andra fordon från Ingolstadt. Vid något tillfälle separerade våra vägar, märket med ringarna kom aldrig in i min carport, men Saabarna stannade. Och det fanns mer och mer. Ett helt paket 9000 har ackumulerats genom åren. En 89er 9000 CC, en 92er CS, två årsdagar. Den skyldige är förmodligen den enda 9k från 1992.

Hur viktigt var 9k för Saab?

För Saab var 9000 en viktig bil. Kanske den mest innovativa i företagets historia. Vi glömde bara hur viktig 9k var under åren. Under de senaste veckorna har jag granskat Saab-litteratur, läst gamla pressmeddelanden och tester, pratat med Saab-människor. Jag är nedsänkt i de gamla, ibland galna tiderna då turbos lärde sig att flyga från en av de minsta tillverkarna. 30-årsjubileet för Talladega Long Run var anledningen till att intensivt ta itu med 80- och 90-talet - tiden för Saab 9000, dess historia och dess roll för varumärket och Saab-DNA. Och med sin karisma långt efter slutet av produktionen 1998.

Oktober handlar om Saab 9000-sagan. En serie artiklar tar oss tillbaka i tiden för över 30 år sedan. Medan jag skriver om det förflutna åker Thorsten på en resa till Trollhättan. Med sin vackra 9000 CC Turbo, som han har gjort att flyga med mycket passion de senaste månaderna. Från Rhen-Main-området via Danmark går det till Sverige. Tillbaka till födelseplatsen för hans Saab, och han kommer att rapportera om sin resa från onsdag.

Mark och jag går sedan norrut om två veckor, besöker museet, träffar Thorsten och har datum med några Saab-personligheter.

Blir det tråkigt på bloggen? Blir vi ensidig? Nej! Vi kommer naturligtvis att tillhandahålla den nödvändiga variationen för alla läsare som inte kan göra så mycket med svenskt stål, som inte längre är så ungt. Några av berättelserna om vår Saab Summertime-kampanj har ännu inte publicerats och Paul, vårt projekt Saab, kommer att fortsätta spela en roll. Framtiden på NEVS, utsikterna för den tidigare Saab-fabriken, kommer också att uppta oss. Oktober blir mycket spännande ur bilsynpunkt. Bloggteamet lovar mycket läsglädje.

11 tankar om “Saab 9000 saga"

 • blank

  9000-enheten var redan min drömbil under mina studier, jag kunde alltid se den stå runt hörnet från Saab-återförsäljaren - tyvärr alldeles för dyrt då .... Under tre år har jag äntligen 96 CSE, svart, läder ... och varje dag är jag glad att jag gjorde denna dröm till verklighet .... 9000 är en mycket speciell bil, på något sätt väldigt suverän och helt bromsande även om den inte är långsam.
  Jag ser fram emot ytterligare rapporter och kanske några tips om vård, reservdelar och värdehantering !!!

  • blank

   Ta en titt här i bloggen under nyckelordet Youngtimer eller gå till ett forum efter eget val, där ägarna och skruvmejslarna skriver om nästan alla Saabs från 95/96 och Sonett fram till sista 9-5. Även om jag känner till en, vill jag inte nämna den här av reklamskäl ....

 • blank

  För mig är SAAB 9000 fortfarande referensmodell för den övre mellankroken. Skälen skrivna av thylmuc har lett oss att köpa 1996 9000er och inte senare 9-5. 9000 är fortfarande i vår besittning och väntar på omorganisationen

 • blank

  Min första SAAB var också ett 9000 år 1991 med 145 hk. Däremellan fick jag köra en 88 9000 Turbo och därefter ville jag inte ha en injektor längre 🙂. Under ADAC? När jag sa upp mig från denna klubb frågade en representant mig varför och vilken bil jag skulle köra. då var det en 95 900 SE. Han sa sedan, ah, en SAAB, min son kör också. Då behöver du verkligen ingen ADAC längre. Och mina 9-5: or har ofta betraktats som "fortfarande relativt" nya 😉-Min nuvarande 9-5 Aero med 275 PS / 400 Nm var så kul för mig på resan till DK förra veckan, och jag kommer definitivt att vara för en lång tid att resa ...

 • blank

  Jag tror att Saab med bakluckan var framför SUV. Modellerna med eller utan var ett misstag. Flikarna från CC var inte vattentäta de första åren.

 • blank

  Jag har varit Saab-förare i cirka tio månader. Under denna tid har jag uppskattat min 10 CC mycket, även om den måste klara sig utan turbo. Efter bra service och lite visuell renovering är det mycket körglädje - och stoppades nyligen på bensinstationen för en ny Saab-bil ...

  Så såklart är jag väldigt glad över "Saab 9000 saga"!

 • blank

  Kåt lådan. Vad blev jag besviken när den tråkiga 9-5 uppträdde. Mindre interiör, inte snabbare, ingen baklucka.

 • blank

  Jag kommer fortfarande ihåg en ADAC-fråga med en 9000 AERO i testet.
  Det var mycket berömt om den påstådda enorma storleken på turbolaget och dess Durchgangsschwäche.

  I samma fråga var ett jämförelsetest MB 300E vs .. Audi 100 2,8E. Audi var mycket berömd och anlände till ögonivå. Båda motorerna inspirerade testarna.

  Det var riktigt roligt ...

  ... för att bläddra fram och tillbaka mellan de två testerna och jämföra de uppmätta värdena för de tre fordonen. AERO underskrider tydligt de två tyskarna i konsumtion och från 0 till 100!
  I rörelsen spelade han i en helt annan liga. Svaghet? Ha ha ha ...

  Roligt? Nej, för att vara ärlig, blev jag ganska irriterad av den dumma tidningen.

  • blank

   Audi 100 2.8E var min senaste Audi. På mindre än 1000 kilometer på disken körde han på bogsering i verkstaden. Bursted vakuumpump, olja på gården. 2.8er var låg, trög och använde mycket olja. 9000 var i direkt jämförelse en sportbil.

 • blank

  Vänner säger alltid att de aldrig borde ha sålt sin 9k. Han var den bästa bilen SAAB byggdes. Jag ser fram emot berättelserna!

  • blank

   Hej frankiska troll, jag har svurit evig lojalitet till min 9000 CD (första hand), sedan 1 maj har jag och min CD FPT bott i bekant sällskap med ständigt olika följeslagare, för närvarande är dessa en 95 CD 9000 i från 2,3 och a 90, Combined 9,5 från 00. Eftersom min 95 CD aldrig bytte hållare är den i ett mycket fint skick. Jag kommer att skydda det som mitt ögon och vid något tillfälle vidarebefordra det till mitt barnbarn (Saabinfinziert). Tills dess hoppas jag på mer avslappnade kilometer med "Schwatten"

Kommentarer är stängda.