Weekly Review. Training. Rykten. Lagerauflösung.

I början av veckan fick vi goda nyheter från Sverige. Orio AB, den ursprungliga reservdelsleverantören, utbildar tekniker för auktoriserade Saab servicecenter. På svenska vägar finns 200.000 Saabs från år 1998 på vägen.

Saab Museum. Mekanisk träning av Orio i verkstad.
Saab Museum. Mekanisk träning av Orio i verkstad.

För att säkerställa tjänsten för dessa fordon erbjuder Orio introduktionskurser för svensk mekanik. Utbildningen äger rum i Saab Museums verkstad och leds av de tidigare teknologutbildarna från Saab Automobile AB, Magnus Hellkant och Bengt Frick. Kurserna sträcker sig över 3 dagar och är fullbokade.

Ett positivt drag av Orio AB för att förmedla Saabs kompetens och garantera kompetent service. Det är inte känt om det kommer att finnas kurser för andra marknader utanför Sverige.

Ryktet kvarn

Några dagar efter att NEVS beslutat att det inte skulle bli någon Saab -comeback, dök en spekulativ rapport upp i Expressen. En journalist nära Volvo lekte med tanken att Volvo och Geely kunde återuppliva Saab tillsammans och att NEVS skulle ha blivit kvar. Ryktets ursprung är Geely -projektet "L".

På den modulära CMA -plattform som utvecklats vid CEVT i Göteborg ska nya Volvos, nya Geelys och fordon av ett ännu okänt märke skapas. Denna etikett är avsedd att täcka segmentet mellan dyra Volvo och prisvärda fordon från märket Geely. Saab har sett sig själv som "nära premium" de senaste åren och skulle passa bra in i klyftan. Försäljningen ska ske via det befintliga återförsäljarnätverket.

Efter ett premiärdatum i början av sommaren passerade oanvända, påstått för att du ville låta Volvo med Conceptstudios det första steget, och även på Motor Show i Paris, ingenting ska upptäckas, det finns ett nytt spår. Auto Tom i Kina rapporterar 20. Oktober som datum för uppträdandet. Inte i Peking, inte någonstans i världen. Men i Sverige!

En SUV kommer som den första modellen, sedan en sedan. De baseras på CMA-plattformen som den kommande Volvo S40 och XC40. Det nya premium-märket startar sedan 2017-försäljningen. Det finns dock ingen officiell bekräftelse.

Premiere i Sverige = nytt svenskt varumärke?

Geelys verksamhet i Sverige går fort. Li Shufu är alltid i Göteborg, det europeiska huvudkontoret för Geely Group ska byggas där och Geely investerar i stor skala. En tidigare Saab -utvecklingschef driver verksamheten på CEVT. Storleken på de nya fordonen av märket Project "L" bör gå i riktning mot en Saab 9-3. Om informationen stämmer startar världspremiären i Sverige.

Allt detta kan tolkas i en viss riktning. Ändå tycker jag att det är extremt osannolikt, och tror mer på ett varumärke med något konstnamn som är född till Geely.

Åh ja. Den 20.10 oktober Mark och jag är i Sverige. Av en slump - naturligtvis!

Lagerförsäljning på Wedde.

En snabb påminnelse. Som meddelades förra veckan, börjar den 1 oktober kl Wedde den stora delförsäljningen. Ett möte i Hamburg-området, vilket inte får missa!

Hallen är förberedd, urvalet är bra. Lageravlägsningen sker från 10.00 klocka till 18: 00 klocka och är särskilt intressant för fans av klassiska bilar från Trollhättan.

26 tankar om “Weekly Review. Training. Rykten. Lagerauflösung."

 • blank

  Vad jag märkte om de nya VOLVO: motorerna ”bara” har upp till 2 l slagvolym, men med en turbo över 200 hk och mycket Nm. - Ser bekant ut för mig från SAAB 😉

  • blank

   Jag läser även om 8 PS på T4-motorn (2-cylinder, biturbo, 320 liter). Plus 80 PS över elstöd via hybrid ger statlig 400 PS-systemprestanda (se nuvarande XC90 T8).
   Detta kan verkligen börja något
   Om du tänker på ett varumärke i mellansegmentet kommer du säkert att förvänta dig mindre. Men hej-med 250 PS kan också leva bra. Hela visar hur skalibar är det nya Volvo-drivsystemet.

 • blank

  Saab är historia, det måste vara tydligt. Du kan inte tro Nevs. Framtiden är Jaguar / Landrover. Det betyder inte att du ska ta hand om den sista Saab till slutet

  • blank

   Jaguar / Landrover är framgångsrik med en tysk ceo Ralph Speth och designern Gerry MC Govern. Och stora investeringar från Tata. Som volvo vill du sälja en miljon bilar. Jag har också en. Men längtan efter saabs försvinner inte.

 • blank

  det är inte meningsfullt. Om jag vill köpa en Volvo köper jag en Volvo. Ett andra märke är fortfarande långt ifrån Saab. Det handlar inte om namnet, men om ande och produktion. Även om många Saab-personer har åkt till Volvo.

 • blank

  Volvo vet också hur man klokt använder Volvo-märkesbilden (säkerhet, skandinavisk design etc.). Det skulle vara detsamma med SAAB.
  Hej SAAB AB vakna !!!!

 • blank

  Ja, jag ser det på samma sätt - varför inte SAAB + Volvo = Geely? Bättre än att hoppas på NEVS. SAAB AB kommer säkert att ge Geely namnet mot en avgift, men inte längre till NEVS. Det finns för många SAAB-fans och en alltför stor potential för Volvo att inte kunna använda ett andra märke för sig själv. VW har också 2.

 • blank

  Det skulle vara för bra att vara sant. Livet kan vara bäst med anslutningen SAAB-Volvo.

 • blank

  Ja. Dessutom är Saab 93 Epsilon 1 eller Phoenix IX tillbaka i Turkiet.

 • blank

  Skulle vara intressant från SAAB AB för att få veta om ämnet SAAB Automobile / varumärkesrättigheter äntligen är gjort eller inte.

  • blank

   Intressant fråga! Det skulle också vara intressant att veta hur exakt samtalen mellan NEVS och SAAB AB gick. Kanske kan du tolka något mellan linjerna. Men sådan information är vanligtvis inte tillgänglig. Synd!
   Kan projektet ”L” anspela på TroLLhättan? Eller kanske menas målgruppen mellan XL (Volvo) och S (Geely). Varför den 20 oktober? Finns det någon viktig årsdag på denna dag i SAAB eller Volvos historia? Frågor om frågor ...

   • blank

    Det finns bara representation av NEVS. En hög engångsbetalning för licensiering plus en betalning per fordon. Det efter NEVS presenterade en konkret plan för de kommande åren och produktutbudet. Jag tror att det är trovärdigt.

    Ingen aning om hur man får på 20.10. kommer. Frågan är hur pålitlig informationen är. Det finns bara en webbplats, som alla andra rapporter gör gällande.

    • blank

     Om licensinformationen är korrekt, skulle användningen av varumärket för ett ekonomiskt starkt företag (vilket naturligtvis annars skulle ha den nödvändiga förmågan) fortfarande vara en mest lockande sak.

     Skulle det vara bra om Geely eller helt andra företag redan är i väntan efter att NEVS har avbrutits och har tagit kontakt med SAAB AB. Eventuellt. Nya SAAB-modeller kommer snart till och med att presenteras av en tidigare helt oväntad leverantör - åtföljd av entusiasmen från det globala SAAB-samhället!

     • blank

      Skulle redan vara möjligt! Faren är att namnet degenererar till en tom fras. De produkter som skulle komma ifrån någonstans skulle behöva tjäna namnet. Annars skulle du inte accepteras som riktiga SAABs av samhället. De många nämnda DNA måste passa.
      Jag litar på Volvo. Först ska en SUV följas av en limousin, rapporterade Tom. Om du tittar på studien av XC40.2 (Länk: http://www.motor-talk.de/news/volvos-neues-fundament-t5697865.html) och framsidan och baksidan tycker annorlunda kan man känna igen en SAABs linjer med lite fantasi. Men en sådan bil vädjar inte till den traditionella SAAB-publiken. Huruvida det måste också betyda SAAB?
      Enligt nuvarande fakta är NEVS mycket närmare DNA än Volvo. Kommer vi att vara smartare efter den 20 oktober? Vi får se ...

 • blank

  Varför är Valmet Automotive Building i Finland Bilar som kör EU-marknaden Och varför arbetar inte Schulerpressen i Trollhattan?

 • blank

  Saken med de så kallade konstgjorda namnen fungerade inte ordentligt. Li Shufu kommer att vara mer intresserad av varumärket SAAB igen. Som känt var detta intresse redan för några år sedan - men jag vet inte orsakerna till att det inte gick för tillfället.

  • blank

   Det stämde, det fungerade bäst på Lexus. Men det tog också lång tid ...

 • blank

  Det finns mer än det mot det. Mellan SAAB och Volvo var det alltid överlapp, i många familjer kördes båda varumärkena. För GEELY skulle det vara det smartaste beslutet någonsin. Bara två europeiska märken under ett tak kunde affären bli stor, framgångsrik och farlig för de stora pojkarna.

  • blank

   Visst, för många är affiniteten med sverige en viktig faktor.
   Familjer där det finns två bilmärken är inte ovanliga.

   Finns det hopp där? Det skulle vara coolt!

 • blank

  Hos oss i Belgien var den här veckan mycket att göra med statligt nät. Denna jätte av el som vi känner från Nevs. De ville investera nästan 900 miljoner euro i flamländska Eandis. En gas-el-distributör. i stadens och kommunens händer. Stad Antwerpen blockerade affären. Hon var rädd för att förlora kontrollen och spionerade. Synd att behöva köra som en länk nevs 93 Ev via stategrid. Volvo cma V40 och XC 40 i Gent kommer snabbare än planerat och det tar lite tid att byta plattformar. Kanske kommer vi att bygga saabar i Belgien med cma.

 • blank

  Nåväl, det är några goda nyheter för ett sådant molnigt väder och kommande långhelg. Saab stannar Saab, piller hjälper inte :)

 • blank

  Jag skulle också vilja ha det ...

 • blank

  Ryktet kvarn kockar en läcker soppa med fantastiska ingredienser. En Saab comeback av Volvo och Geely Jag skulle personligen vilja ............

  • blank

   Jag skulle helt lita på Geely / Volvo. De har investerat miljarder dollar i Volvos Volvo-återkommande. De har rätt plattformar, drivtekniken, och den första EV-enheten är inte heller långt borta. Dessutom anlitar de tidigare Saabs utvecklingschef och designchef. Å andra sidan talar frågan med varumärkesrättigheterna. Jag kan inte föreställa mig att du kan hantera det.

   • blank

    Allt skulle passa förutom barnets namn! Det skulle vara möjligt att SAAB AB hade hemliga samtal med Volvo och NEVS parallellt. Det vore också vettigt att få namnet kosta lite. Du skulle omedelbart ha en bred fansbas, av vilka många snabbt behöver nya SAAB. Med ett helt nytt varumärke börjar du från grunden. Mhhh - om det finns något till det, skulle det vara otroligt spännande.

 • blank

  Det låter bra, men det är faktiskt för bra att vara sant. Ändå borde vi inte ge upp hoppet ännu. I vilket fall som helst, ett mycket intressant bidrag till den veckovisa stängningen.

Kommentarer är stängda.