Längtan efter (sverige)?

Det var 1980 på sommaren. På en sommarlov på ön Rügen var höjdpunkten besöket på kaféet på Hotel Saßnitz. Chic, vi satt i Trabi på vägen. På toppen krävde jag att sitta på sidan med utsikt över färjan. Där kom du från den oåtkomliga norr, Volvos och Saabs. Jag gillade både i början. Det viktigaste ska vara Sverige.

Saab 9-3 Cabriolet av Jörg
Saab 9-3 Cabriolet av Jörg


På vägen tillbaka passerade vi en 900 i Sedan i svart. En girig herre styrde det ädla fordonet över motorvägen omedelbart. En sådan bil skulle vara och skulle förmodligen vara en dröm, tänkte den då nioåriga författaren.

Då var även den första självbyggda Trabant, även i färdig ålder. 1993 med en snygg Ford Sierra Coupe den första västliga bilen. Detta följdes av en röd Sierra II Coupe och 1999 a Mondeo. Nu för 30. Födelsedag den första nya bilen som ska köpas. Färgen? Naturligtvis, röd. Och bilen?

En Saab 9 3 I Coupe 2,0t SE. En dröm stod med bågar på födelsedagen framför huset. 3 år gick allt bra. Tyvärr var den tidigare Saab-representationen i Freital nära Dresden en mer garantiorganisation. När jag inte fick tid verkstad möte i vinter med ovanligt värmefläkt ersattes natten verkan av Saab med en ny BMW 520i.

Men Saab-viruset kunde inte elimineras. Efter 7 år av olika BMW ägde jag nu en 1er BMW-konvertibel, även om jag tidigare hade kört Saab 9-3 II-konvertibelt prov och erkändes som bättre bil för mig. Efter provkörningen hade jag signalerat till återförsäljaren att jag tar bilen och (igen på min födelsedag) kommer över för att köpa den. När jag kom i tid 9 klocka fick jag veta att den här bilen skulle vara att installera en speciell Navis i verkstaden och inte kan säljas till mig.

Stor. Så nu körde jag på BMW-konvertibel. Jag var aldrig nöjd med det. Varför? Färg och sittplatser samt utseende var ganska bra. Men motorn, en 2,0-suger med 143 PS, precis under jorden. Som då verkade olika defekter (det var i april 2010) och Saab krisen kom till ett huvud, var jag fast besluten att bli Saabianer igen.

Bilhandlaren hade redan min Saab 9-3 2,0T Cabriolet Vector i svart metall med nästan full utrustning (förutom elektriska platser), beige interiör. Han fick mig för en provkörning och frågan var klar. Några Saab-hjul förhandlades fortfarande till sommaren och sedan kör jag min drömbil med 210 PS, som också är ganska tillräckliga. Hur fortsätter man med Saab-viruset?

Detta följer i del II ...

Tack till Jörg för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

 Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig, med stöd av Orio Tyskland GmbH, med Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

2 tankar om “Längtan efter (sverige)?"

 • blank

  Hej, jag har en fråga:

  Min AERO kombi från 2006 med nästan 270 km har problemet att den kör "inhiberad" i 4: e och 5: e växeln, nästan exakt upp till den röda turbo-gränsen, medan den i 2: a växeln verkligen "exploderar" och utvecklade en sådan kraft som jag aldrig hade känt förut. Detta har inträffat under LPG under de senaste veckorna (Prins V1 med digital ValveCare-pump, sedan 85tkm utan problem), jag byter till bensin, du kan fortfarande känna problemet, men lite mindre allvarligt. Jag är inte en stoker, LPG brukar bara upp till 150 km / h. Jag observerar det inte alltid, särskilt inte när jag redan har kört 30 minuter på motorvägen bakom mig. Jag har kört bilen i åtta år (8tkm), med snäva serviceintervaller (cirka 232tkm) etc. Frekventa förare (10tkm per år). Om jag jämför den röda turbozonen med min Viggen Cabrio är den helt annorlunda på toppen än den Viggen från 80 med 1999 hk - men det beror troligen på motorstyrningen (och körsträcka: bara 306 ton här).

  Någon som har en idé? Turbo slangar allt hårt, jag har redan byt ut magnetventilen. Är tecknen på en turbulens svaghet? Jag har fortfarande en originalturbin.

  Tack för alla kommentarer,

  Wolfgang

 • blank

  Fortsatt önskat! Vad är nästa?

Kommentarer är stängda.