Saab i släpfordon - Praktisk erfarenhet

Inledande anmärkning: Som min sista historia "Saab i alkoholläge - Praktisk erfarenhet ", så den här historien är fiktiv. Vänligen imitera inte.
Det var den officiella delen. Nu är det dags att läsa!

Saab 9-5 stationvagn. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9-5 stationvagn. Bild: Saab Automobile AB

Nyligen har min 9-5 en trailerhitch. Perfekt för att dra en båt trailer. Testet ska dock vara annorlunda.

För fyra veckor sedan träffade jag min nya flickvän. Hon är en ryttare. Så jag satt i ranchens restaurang, tittade på hennes träning. Lyckligtvis åtskilda av en skiva av klimat i ridhallen. Som sjöman är du mer van vid frisk luft. Slutligen kom du in och vi åt tillsammans. En klubbkamrat och vän berättade för henne om en hästvisning nästa vecka där hon rapporterade. Tyvärr var hennes bil död, så hon kunde inte delta. Först hade hon kopplingen av hennes ett år gammal, enligt återförsäljaren påstås oförstörbar Golf TSI 4motion brändes, men endast en häst var i släpvagnen. Förra veckan då en stor motorfel, som vanligt, tidkedjan.

Spontant föreslog min flickvän att de skulle driva till turneringen tillsammans, eftersom hon också ville delta. "Hur svår är en sådan häst egentligen?" Frågade jag. "Tja, så om 600 kg, 2-stycke med släpvagn tillsammans om 1700 kg, det är okej, eller hur?" Var hennes spontana svar. På något sätt fjärrstyrda, nickade jag och tre av oss ordnade att träffas för nästa lördag klockan åtta.

När vi körde till hästgården på morgonen, var hennes vän redan i färd med att lura sin envisa häst i släpvagnen. När vid halv tio båda hästarna äntligen kom in tänkte jag på hur lätt en segelbåt kunde lastas på en släpvagn med hjälp av en kran, och hur snabbt!
Men nu, de två kvinnorna är redan upphetsade, för det är alltid senare.

De två sadlarna, mat och vatten i förvaringsutrymmet på släpvagnen, resväskor och stövlar i bagageutrymmet på sakerna på det, vad varje seglare driver där. Koppling, plugga in, gjort.

Vi har fyra timmar för 330 km, det räcker. Dubbelaxeln med nästan två ton är knappast märkbar på motorvägen bakom Saab, tjejerna berömmer låg ljudnivå, jag kör med farthållare.

En halvtimme till mål, Saab löper som ett urverk.

Plötsligt - Kontrollera Motor - Motorn är utan varning, jag rullar i planet på den hårda axeln, som lyckligtvis är dubbelt så bred på grund av en brokonstruktion här.

Kvinnorna klagar över den missade turneringen, jag tror med ett meningslöst försök att börja och bestämma med ODBII-adapter med min telefon, det är tändningen. Då kommer jag ihåg, i djupet på bagageutrymmet är det förmodligen också en detonator. Nu måste det vara snabbt. Jag bara berodde på trailern för att få mer utrymme, rum i hela stammen, hitta tändkassetten och samtal när jag redan på väg framåt: "All Rensar igen, om vi har tur, fortsätter vi . "

Efter några minuter är det gjort, trots värmen på motorn. Nu kommer det spännande ögonblicket: Jag gör ett försök, motorn startar utan problem, så det var faktiskt tändkassetten defekt, lycklig. Huvud och dörrar stänga, och bli av med dem, vi kan fortfarande göra det till turneringen!

En halvtimme senare, jag lämnar bara motorvägen, jag hör ett trafikmeddelande: "Attentionståg, på A 2 nära Hannover är hästar på motorvägen. Snälla kör långsamt .... "

Blåsan träffar mig nästan som jag ser i backspegeln: ingen följare!

När du har tagit ett djupt andetag och snabbt kört tillbaka. Han väntar redan på mig: Två fridfulla hästar i sin släpvagn, två mindre fridfulla poliser i sin bil, vissa vill ha hö, de andra också, men med betalkort. På den fortsatta resan med släpvagnen är stämningen lite deprimerad, den första starten på turneringen missades tyvärr.

På söndag efter en bra frukost går sakerna bättre, tjejerna rider, jag tittar på ridklubbens grunder i går kväll trots det stora regnet. Slående många tränare med fyrhjulsdrift, mestadels SUV och några riktiga terrängfordon, men också några stora bilar med bakhjulsdrift.

Efter prisutdelningen vill alla gå fort, förvirringen är stor och nästan alla parkerar med släpvagn på en svagt sluttande äng som "generöst har tillhandahållit" av en grannbonde. Inte en bra idé under våta förhållanden.

Den verkliga SUV med matchande däck och de flesta stadsjeepar fortfarande göra det på egen hand, någon annan drar hjälp Bauer mot anständigt tips med sin traktor fram till jordbruks taxi ända till bakaxeln att sjunka, med S-Class i släptåg.

Vad nu? Upp till den räddande grusvägen uppskattas att 80-mätare kan övervinna mudliga, lilla höjder. Jag tänker på 80 meter långa ankarlinjen i min bagage. Så jag stannar på grusvägen, rik den förbryllade bonden ena änden av koppeln med en kort kedjeledning och pjäxor, häng det andra klyftiga ögat slumpmässigt på min släpvagn.

Längden är bara nog. Efter att ha lovat att donera hälften av hans "intäkter" till ridklubben rullar jag på, koppeln blir hård. En kraftig gaschock i Saab på grusvägen sträcker sig linjen två till tre meter och hoppar sedan de gamla Porsche-dieselhopparna från den självgrävda Kuhle och kommer fri. En applåder från många åskådare från ett säkert avstånd kan höras.

En höjdpunkt är då den eleganta GLK, föraren lägger på fåraktigt, inte att ha fyrhjulsdrift. Han får också koppel, men ser lite osäker ut, innan han klädd i vita byxor, vit skjorta och italienska tofflor, ner den tunga passagen till sin bländare. Läsaren misstänker det, mannen glider ut. Det är så han ser ut.

När allt är befriat, stuger jag den lojala koppeln i den återförenade släpvagnen och vi kör hem i mörkret. Efter ett kort tankstopp sover kvinnorna redan, följt av en trafikstockning. Precis som det fortsätter hör jag på radion: "Observera, här är ett annat resesamtal: Mr xxxx från xxxx, på väg med en Saab, kom tillbaka till resten av området xxxx." Jag menar. Jag ser förvirrad i backspegeln, till min lättnad, även om släpvagnen, men också en tom baksätet. Så tillbaka till bensinstationen, samla flickvännen. Medan jag tankade och betalade gick de till badrummet "bara".

Det var därför det var så tyst i den sista timmen.

Tack till Jörg för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig, med stöd av Orio Tyskland GmbH, med Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

6 tankar om “Saab i släpfordon - Praktisk erfarenhet"

 • blank

  de och redan din senaste historia är fantastiska! Jag ser fram emot meh !!!

 • blank

  Efter överbelastning av min 1.9 TiD på 1980 kg, gör de två hästarna vanligtvis det, eftersom 1800 redan är ganska knappa.

  Talar om glidande mot tåg: Har någon erfarenhet av quaife-differentialen? Skulle det hjälpa till att minska slippa, till exempel på en våt äng? (Det verkar inte erbjudas mer, men för nyfikenhetens skull)

 • blank

  Intressant att läsa. Att hitta en bra tågbil för din sluttning och vikt är inte lätt. En Saab är inte bra för det. En Saab XWD är inte heller ett terrängfordon som landkryssare och Landrover eller Mercedes unimog. Stagarna kunde köra igenom 70 cm klokt.

 • blank

  Finns inte ens ...

  Det hände mig faktiskt exakt samma sätt! Men min 9-5 var till tjänst, varför jag sträckte min cykel framför hästarna. Det var förstås ett höghjul med framhjulsdrift. Annars skulle det inte ha varit möjligt

  Mer specifikt var det en high-wheel rickshaw. Var annars kunde damerna sitta?

  Men på allvar är en 9-5 NG med AWD definitivt den bättre arbetshästen. Eller till och med andra stora bakhjulsdrivna bilar. Om detta inte ger några eller knappast några fördelar kan du åtminstone låta bakhjulen gå med släpvagnar ...

 • blank

  För bra att vara sant, att glömma blir en serie. Är redan saker för en vägenfilm

 • blank

  Tack Jörg,
  Det är det verkliga livet som du kan uppleva med en SAAB.
  Sann mottot ... Han kom till Saab och vann ...
  Fortsätt ha kul med din arbetshäst

Kommentarer är stängda.