Saab 9-5 - bortskämd med val?

Från tid till annan ser jag kommentarer och artiklar om ämnen som "Saab 9-5 före / efter ansiktslyftan," General Motors policy eller allmänna "nostalgiska tankar" - "allt var bättre i gamla dagar". Som så ofta i livet är ett balanserat tillvägagångssätt värt.

Saab 9-5 kromram
Saab 9-5 kromram

Varför är ämnet intressant? Gilla mig i mina första bloggartikeln skrev, 9-5 stationvagnen är förmodligen den Saab som erbjuder mest bil för pengarna idag (om du vill ha en stor stationvagn, annars är 9-3 verkligen ett bra val). Dessutom finns det ett stort urval av begagnade fordon, åtminstone i Sverige - detta borde också ha en positiv inverkan på tillgången på reservdelar. Nästan varje bil ger upp någon gång - då måste du antingen investera mer än marknadsvärdet för att hålla den redo att köra (om det fortfarande är möjligt) eller så skjuter du bort den och köper något - kanske en 9-5?

Tillbaka till den balanserade utsikten och frågan om vilka 9-5 du ska köpa - en modell från före eller efter 2006-ansiktslyftningen? Innovationerna och förändringarna med denna ansiktslyftning (som det förbättrade chassiet) är säkert kända för de flesta läsare. I ämnet här bara en kort hänvisning till en intressant artikel från den svenska bilmagasinet "Teknikens Värld", där bland annat skillnader i upphängning av bensin (Aero) och diesel beskrivs (http://teknikensvarld.se/provkorning-av-saab-9-5-aero-122976/). I denna blogginlägg vill jag bara ta med några kommentarer och allmänna tankar som kan vara viktiga i ditt köpbeslut.

Fördelen med en mer modern saab

Ålder är naturligtvis viktigt när man köper en begagnad bil. Även om du hittar ett "pre-2006" -exempel med låg körsträcka och i gott skick - materiella åldrar och det är därför jag föredrar att köra en bil byggd 2009 än en byggd 1999 (bortsett från att min fru köpte en så gammal Bilar skulle inte ha kommit överens om hur som helst - de flesta bor inte ensamma och inte alla partner är intresserade av bilar). Det finns också andra aspekter som kan påverka köpbeslutet. Vissa av dessa kan avfärdas som detaljer - men också saker som Saab gradvis har lämnat ut (se bloggartikel nyligen "Alla de fina små sakerna") Är ofta bara detaljer.

 • Motorn: Du läser oftare om gasproblemen med 1.9 TiD. Men jag hörde också att FIAT förbättrade kvaliteten i slutet av byggperioden (vilket säkert borde gälla för Griffin-modellerna). Detsamma gäller "Oil Sludge" -problemet med bensinmotorerna - det inträffade i tidiga modeller (under vissa förhållanden), uppenbarligen inte efteråt. Uppenbarligen gäller regeln ”ju nyare motorn, desto bättre” - åtminstone hade vår 9-5 TiD inga problem hittills (om verkstadsräkningarna för den tidigare ägaren var fullständiga).
 • Dieselvalet: Om du vill köpa en 9-5 med en dieselmotor är 1.9 TiD uppenbarligen det bästa valet. 3.0 V6 TiD är ​​generellt avskräckta och 2.2 TiD är ​​uppenbarligen för svag och har dåliga utsläpp. Från min egen erfarenhet kan jag bekräfta att 9-5 kör fantastiskt med 1.9-diesel och automatisk - i Alperna, på motorvägen och även i staden. Det senare bör undvikas, eftersom konsumtionen då blir för hög - även om skillnaden mellan stad och landsbygd inte är lika extrem som för bensinmotorerna, där fabriksinställningen med automatisk är över 15 l / 100 km.
 • Huvudbelysningen: Jag vill inte köra bil utan xenonljus (även om den redan är föråldrad i LED- och laserljusets ålder). De flesta 9 5s från 2006 ingår, men många (eller mest) instanser av 2006 gör det inte.
 • Reglage i mittkonsolen: Jag gillar radio/ACC-panelen från 2006 bättre på grund av den tydliga layouten och att det inte längre finns något kassettdäck. Även om dessa två aspekter verkligen hänger ihop - ju färre knappar och fack, desto elegantare kan designen vara (de nya Volvobilarna har inte ens en CD-spelare längre). Men som alltid slutar man aldrig lära sig - det fanns också de äldre modellerna utan kassett, vilket den här Orio-reservdelen visar (http://webshop.saabparts.com/9-5-gen1/audio-kommunikation-95/radio- cd -95). Till detta kommer den användbara AUX-funktionen, som endast var tillgänglig från fabrik från 2006. Äldre modeller kan tydligen eftermonteras "inofficiellt" – men sådana eftermonteringar undviker jag helst eftersom jag vill att bilen ska vara i originalskick. GPS-navigeringen har också förnyats, även om jag skulle föredra ett fordon utan GPS. Navigationssystemet var redan då föråldrat och jag vill ha CD-växlaren fram och inte i bagageutrymmet.
 • Designen: Några av kommentarerna på min förra artikel tyder på att "kromglasögonen" (eller ska vi säga "Cartier-looken"?) inte ser så illa ut trots allt. Unikt och omisskännligt – ja. Trevlig? Det tror jag nu. Det är värt att ta en ordentlig titt på hela strålkastarenheten (se bild) - är inte det ett designmästerverk? Här kan du jämföra utseendet på själva strålkastarna: http://webshop.saabparts.com/9-5-gen1/belysning/stralkastare95
 • GM-sparande organ: Ingen förnekar uppenbarligen att GM har tvingat Saab att rädda. Men var det verkligen så dramatiskt? Vilken procentandel av produktions- och inköpskostnaderna sparades? Visst inte mycket genom att lämna ut detaljer som några små lampor eller tanken släpps från förarsätet. Riktigt trä i instrumentpanelen? Jag vill inte ha trädekor i bilen, inte riktigt och inte heller imitera. Ser plasten hög kvalitet? Nej, inte alltid, men det märks inte heller. När det gäller läderkvalitet kan jag redan föreställa mig besparingar på några hundra euro - jag skulle föredra en bil med tygskydd ändå, men de generellt bättre utrustade Vector / Aero-modellerna har vanligtvis läder. Det är tunnare än före ansiktslyftningen, OK - det betyder att skonsam behandling och regelbunden vård är ännu viktigare än tidigare modellår eller i tidigare Saab-modeller.

Kanske är dessa tankar intressanta för vissa - jag ser fram emot kommentarer. Jag hoppas att se många av er på Saab Car Museum Festival från 9 till 11.6 juni. 2017 i Trollhättan!

34 tankar om “Saab 9-5 - bortskämd med val?"

 • blank

  Varför ska 4-växlad automatik vara sämre än 5-växlad? Åtminstone så vitt jag vet var den senare mer benägen för defekter. Sidokrockkuddar saknas: de första modellåren presterade fortfarande mycket bra i sidokollisionstestet. Med sidokrockkuddar är det också mycket svårare att byta ut sätet senare ...

  • blank

   Jag kan inte säga något om mottagligheten för defekter (även om båda maskinerna inte var Saab-specifika). Denna artikel belyser historiken för automatiska överföringar på ett intressant sätt, tror jag. Den största fördelen med fler växlar är den lägre förbrukningen på grund av lägre hastigheter vid högre hastigheter, du kör bara i 5. Gang istället för 4.: https://www.welt.de/motor/news/article141743039/Tradition-75-Jahre-Automatikgetriebe.html

 • blank

  Rätt!
  ESP var endast tillgänglig från 2002 (ansiktslyftmodellnivå 1) och sidokrockkuddarna var endast tillgängliga från kromglas.
  Det finns fortfarande en nackdel jämfört med de första modellerna
  Från ansiktslyft modell 1 fanns det bara plast strålkastare istället för glas strålkastare och från början var 13 kontroller tillgängliga i kromglaset över 53.
  När det gäller sutomatiska har du definitivt rätt ... ursäkta mig för detta falska uttalande.

  Hälsningar från Östersjön

 • blank

  Så jag skulle också vilja bidra till ämnet, om du har chansen, bör du också vara mycket försiktig när bilen kommer ifrån, eftersom den sista 9-5 företrädesvis kom från Holland / Belgien eller Italien.
  Du kan då nästan självklart nästan alla packa i pressen, eftersom dessa bara har drivits och inte riktigt bibehållits.
  Annars var och är kromglaset en av de bästa bilarna jag hade (Audi A6, Mercedes E-klassen kunde glömma för att vara förvirrad, för bara pengar-dödande maskiner.
  I annat fall var besparingarna tydligt synliga i isoleringen och på instrumentpanelen eller i meddelandet.
  Vem kan helst föredra att tygsätena (robustare) och den automatiska överföringen (som för övrigt inte har ändrats sedan den första 9 5 i 97 verkade).
  Manuell växellåda var i nytt skick ne orimligt och blev värre med åldern.
  Jag var också en av de personer som ursprungligen sa vad krom trimmen på strålkastarna skulle, idag finner jag det här tidlösa och vackra.
  Den 9-3 kombination av den första generationen med 9-5 jämför uteslutas eftersom det Schlechtweg kvalitet eller behandlingen av de mest fruktansvärda var där var att datum Saab (fanns innan den första leveransen instruktion olika dörrhandtag, Kats, att utbyta syresensorer, strålkastare etc.) har det varit eller med den nya ansiktslyftning från änden 2005, därefter Dorte kallas XP2007 modell kvalitet som används (specificera de olika från krom glasögon eller caddies, Holdens etc.) bättre från mitten 1.
  När det gäller 1.9 TID som var verkligen fallet, virvelventiler, generatorer, tvåmassesvänghjul och kopplingar har gått fel, men som var tvungen att köra från VAG Konsert gånger 2.5TDI (kamaxlar, insprutningspumpen, kamrem, Multitronic etc.), vet vad kan det kosta Varor gjorda i Tyskland för att köra.
  Kommer inte att säga nu att det är billigt att köra en 9-5 med nämnda diesel, men det är enligt min mening åtminstone hanterbart jämfört med andra fordon.
  Det finns dock en brist för mig, navigationssystemet ....
  I stället för att tillgripa den normala radioen, är den dephi som levereras den här delen inte alls och varför det inte fanns något Harman / Kardon-system som i 9-3 vet bara GM.
  Sammantaget gråter jag efter mina kromglasögon men nu, någon gång var det över och jag skulle ge en mycket tydlig köprekommendation för alla modeller från Facelift 1 (2002) eller från 2006 och om Diesel då 1.9 TID istället för 3.0 TID (knappast mer kraft ... ur hästkrafts synvinkel och uppföljningskostnaderna oh weia ...)

  Hälsningar från Östersjön

  • blank

   Tack för den intressanta kommentaren! Några fler svar:
   - Det automatiska systemet har uppenbarligen ändrats helt. Enligt den tyska och engelska Wikipedia-artikeln var det en fyrväxlad automatisk fram till 2001, den femväxlade automaten var endast tillgänglig från 2002 (en annan anledning för mig att undvika de första åren), men uppenbarligen inte för diesel först.
   - Tja, kromgränsen - jag tycker att den ser mycket bättre ut i matt på Griffin-modellen. Denna matta design borde ha använts 2006.
   - Det jag inte nämnde i min artikel är säkerhetsutrustningen. Enligt svensk Wikipedia var ESP endast tillgängligt för 2002-9 från 5, men endast som valfri utrustning (standard från 2006) - mycket viktigt för mig. Nordsvenska vägar förvandlas till snötäckta isbanor på vintern. Du kan köra på den med dubbdäck (Dubbdäck på svenska). Om du inte har det behöver du åtminstone ESP. I Tyskland var ESP uppenbarligen standard men inte tillgänglig för dieselversioner (http://www.autobild.de/artikel/saab-verbessert-serienausstattung-37489.html). Enligt wikiartikeln fanns också förbättrade krockkuddar från 2002.
   - Vad kan jag säga som en slutsats - Jag vill köpa en modell före 2006 och värdera vissa funktioner (som nämnda xenonstrålkastare), jag måste titta noga på vad som finns inuti.

   • blank

    Fel i 1. Peka med det automatiska: Enligt svenska och engelska Wikipedia.

 • blank

  Tja, bryr dig inte om du vill klä på sina kromglas helt vackra. Vem kan direkt jämföra MY99 och MY06 kommer mest att komma till ett annat resultat.

  • blank

   Du kan se att ämnet förblir kontroversiellt 🙂 Jag var bara nyfiken och tittade på Blocket.se. För tillfället erbjuds 616 9-5 stationvagnar MY 98 - 05, varav 27 med mindre än 150 TKM (alla under 50.000 27 SEK). Av dessa 2006 verkar vissa vara i gott skick. För jämförelse: Från år 2010 till 425 erbjuds 80 bilar, varav 150 med mindre än XNUMX TKM.

 • blank

  Synd att Saab B-motorerna inte reagerar.

 • blank

  Bättre lite mer tolkning. Bypass har alla moderna förbränningsmotorer med modern te. Avgaserna går igenom gasmotorn efter explosionen som är borta.Motorn producerar också oljegödsel och vatten. Motorn ska äta samma sak Inget får sprängas. Allt angriper oljan dåligt för allt turbo och intercooler Shell och Esso vet det och har reagerat. En stationär Caterpillat-kran har inte problemet.

 • blank

  Bra bidrag. Vad jag hittade var att duoturbotiden var mycket bättre. Och oljeslammet var ett enormt problem. Vad jag vet om det kom med elektrisk gasgas och trioniska. Tidigt 1999 och min viggen med B235R Med många modifieringar fram till 2006. med ett hål i det korta blocket som volvo. Intressant att veta, problemet är ofta över. Idag är de många ormarna och hållarna över. Endast en kompakt del ovanför underhållsfri. marknadsledare Mann-Hummel. Problemet hade också många andra märken som BMW. Men min hobby läser fortfarande patentstegen.

 • blank

  Jag kör ett 9k år 97 med Annysitzen - det är en annan värld. Jämfört med 95 sitter han. Sittkomfort är inte bättre än 9000er.
  Och han rasar inte. Till skillnad från 95er. Om jag har valet kör jag alltid 9000er. Den inre känslan är galen!

  • blank

   Anne har ett nytt ord för mig. Många amerikaner sitter fortfarande i dig hemma. 9000 aero i imolaröd är en drömbil

 • blank

  När det gäller radio i pre-facelift: den del som nämns utan kassett är den "minsta" varianten av de olika ljudsystemen i 9-5 ... de större har ett bandspelare igen ...
  När det gäller ljus: xenonerna i pre-facelift är inte riktigt ett skrik, jag har det i mitt själv och tänker ibland "på 9k är min fru ljusare fram" ... kanske jag borde sätta i ovanstående bättre brännare?
  och @turboseize: Jag förstår inte riktigt dina problem med 2003er. Gruvan är samma byggår och jag känner mig som hemma i den. Inget märkbart slits eller trasigt. För en 13 år gammal bil med över 300 ton km tycker jag fortfarande att den är mycket välbevarad. Och läder är överskattat ändå! 😉 Ha tygstolar och hitta locket mycket robust. Om barnen har trasslat igen kommer jag att surra med en dammsugare och en fuktig trasa och då är de eleganta igen. Jag är mycket nöjd med kvaliteten och robustheten. Jag behöver inte läder ...

  • blank

   Jag ser samma sak med lädret; skulle inte köpa en ny bil med läderinredning. Det är annorlunda med de begagnade - om du vill ha en med bra utrustning har den vanligtvis lädersäten. Tack också för information om banddäck!

  • blank

   Xenoner: En skillnad som dag och natt!

   Kontrasten är bättre med en högre färgtemperatur. Jag finner faktorn viktigare än bara ljusare. Hot OSRAM XENARC COOL BLUE D1S INTENSE

 • blank

  Är glasögonens läder fortfarande olycklig än tidigare? Är det möjligt? Jag finner mina 2003er-platser redan på gränsen till orimlighet. (Tänk på: läder på den, sittplatsen själv och längden på sätet är bra.)

  “Utifrån” gillar jag kromglasögonen väldigt mycket - och de har alltid gjort, jag behövde inte ta en god drink, vänta eller vänja mig vid dem.
  Om 9-5 skulle du behöva ta antingen den branta Schnauzer eller bara kromglaset av estetiska skäl. Och i själva verket skulle du behöva eftermontera de små inredningsdetaljerna som rationaliserades bort över tiden. Och ge bilen till sadelaren för att dölja plastläder och GM-baconplast. Det kan vara dyrare än bilen, men om du hade pengarna och alternativet skulle vara en ny bil, varför inte?

  Vad mer ska du köra?

  • blank

   Skinnet sparades kontinuerligt. Även övergången från 9k till en tidig 9-5 visar regressionen. Ändå finns det briljanta platser med extremt långdistanskomfort till slutet. Andra tillverkare tar extra avgift (.. och levererar för gott extra pris bra läder).
   Bilen till sadelaren ensam är inte. På isoleringsmaterial sparades också från 2006. En blick på en expanderad instrumentpanel visar den. Det finns också behov av åtgärder.

   • blank

    Intressant information. Men vad ska du göra - ingen kommer att ta bort instrumentbrädan och (vilken?) Isoleringsmaterial installerat ... Enligt ADAC-testet är bilen för hög, men vi märker det inte och stör oss inte. Även om modernare bilar verkligen är tystare.

    • blank

     varför inte? Det finns också situationer där instrumentpanelen måste tas bort ändå. Frågan är, om isoleringsmaterialet är separat utbytbart och om de är kompatibla, så kan du bara installera de gamla (om de fortfarande är tillgängliga). Intressant historia.

   • blank

    Framför allt var de tvåfärgade sportsätena i Aero de svarta insatserna av billigt syntetiskt läder. Dessa insatser kan inte andas och kommer att gå sönder med tiden. Ett tydligt bedrägeri hos kunden som beställde sportsäten i läder och betalade dyrt. I flera år tidigare hade jag en känsla av att jag fick ”ärliga” fordon från SAAB. Efter> 300 000 km var sätet lite utslitet för första gången i en SAAB och borde ha fått nytt stopp. Även här pressades de sista centen uppenbarligen ut. Ovärdigt för ett fordon i denna prisklass.
    Någonting skymmer förtroendet för ett varumärke, om man kommer över tiden med punkt för punkt. Det finns tydligt hemgjorda problem har överförts till kunden.

    Sittokomforten var fortfarande stor och en av de främsta anledningarna till att jag körde varje SAAB lång. Idag kör jag ett annat märke med ventilerade komfortstolar med massagefunktion och el. Justerbarhet i alla tänkbara riktningar. Detta har sina fördelar, i ren komfort på långdistans SAAB-stolar är bland de bästa jag någonsin har kört.

 • blank

  Sparorgie: Har du läst någonstans så sparar Saab vinstzonen betydligt (det var över ett år?) Räcker tidigare än ursprungligen planerat. Så det måste ha blivit räddat mycket.

  • blank

   Hm, när borde dessa vinster ha gjorts? Har just läst DN-artikeln igen, så det var bara två år sedan 1988 där vinst gjordes, nämligen 1994 och 1995. Åtkomstspelet startade tydligen först efter att GM har tagit över de återstående 50% av Saab-bilarna? Artikel här (tidslinje i slutet): http://www.dn.se/nyheter/sverige/saab-blodde-11-miljoner-om-dagen/

   • blank

    Det handlade allt om vinst från modellen. Det var ursprungligen planerat att nå vinstzonen efter 9 år eller så, och sedan gjorde de det till 8. Eller något sånt.

    Det anmärkningsvärda med det är hur länge det faktiskt tar för en sådan bil att verkligen tjäna pengar, trots att den började med en befintlig plattform.

 • blank

  Xenon ljus på väg, fann jag bara bättre än H4 ljus på 9-3 (med blåare ljus) när jag gjorde det mot Osram intensivt blå eller hur den varma brännaren bytas ut.

 • blank

  Emellertid uppstår frågan om hållbarheten hos 1.9 TiD. Jag har den med manuell växellåda, vilket har visat sig bra i tidigare Saab 9-3 2.2 TiD. Men bilen är nu närmar sig 250000 km och jag kan inte hålla koll på bytet.

  Virvelklaffarna har bytts ut för ett tag sedan. För övrigt finns det robusta reservdelar för trasiga stånglager. Omkring 230000 knäcktes en av fästskruvarna på avgasgrenröret och turboen var redan sliten och olika slangar byttes också ut. Hjullager, en ventil i kylsystemet, svänghjul med dubbelmassa, koppling, generator, drivaxel, hjälplandningsutrustning och motorlager var eller kommer att vara de närmaste dagarna utan någon garanti för att bilen kommer att gå igen utan drönning och användbar tyst. Och på lördag hade jag en ”check engine” -händelse av okänd orsak. Spel accepteras om det är injektionspumpen.

  För 9-3 2.2 TiD hade jag upp till 340000 km hjullagers, 2x kylvätskepump och injektionspump. (turboen behövde inte full kraft längre, men det blev inte katastrofalt rivet)

  Värmaren ska också bytas ut, men det har inget att göra med motorn.

  • blank

   Visst, det kan vara dyrt och jag kunde bara förklara sådana utgifter för min fru genom att påpeka att den här bilen är mer en hobby än ett transportmedel 🙂 I allmänhet håller dieselmotorer längre än bensinmotorer; Vi får se om detta också gäller FIAT-diesel. Men huruvida en Saab-diesel håller längre än en bensinmotor beror på bensinmotorns kvalitet och det fanns problem. Svårt att generalisera, det beror också på körstil / användning - vi kör ganska försiktigt, så jag behöver inte ställa hjortchip.

 • blank

  Jag kan bara hålla med designen.
  Designen av 95 från 06 var långt före tiden. Log i början. Och idag? Tio år efter utseendet ser det fortfarande friskt ut på gatorna, i motsats till andra 10-åriga bilar. Omisskännligt skandinaviskt. Lamporna är välproportionerade. Från alla håll. Cockpiten är fortfarande super ergonomisk idag. Dörrhandtagen är en katastrof inuti. Lädersätena jämfört med "gamla" 10 är mycket dåliga. Det luktar inte längre heller av läder.
  Aero-suspensionen är en kraft. Jag har nu en 95 1.9 tidhjort och suspensionen är väldigt dålig. Trots identiska däck. Få en tydlig köp rekommendation från mig!
  Ensam på grund av den låga rosten.

  • blank

   Jag har inte jämförelsen med Aero, men jag tycker att TiD kör mycket bra. Men när jag byter till Volvo V50 känner jag skillnaden - Volvo kör nästan som en gokart jämfört med Saab. Ratten svänger lättare, bilen är helt enkelt smidigare. Helt enkelt annorlunda, inte nödvändigtvis bättre.

 • blank

  Vi kör en 9-5 Aero kombi, modell 2007. Det är den bästa 9-5 vi någonsin har kört: helt enkelt g ...! Innan dess hade vi samma modell men byggdes 2000: en riktig morot och anledningen till att vi ångrade att vi sålde vår 9000 CSE 2,3 tu i flera år. Bara tack vare våra "kromglasögon" har vi slutit fred med 9-5 igen. Och hon kan bli gammal i fred med oss.

  • blank

   Låter bra, ha kul och en bra resa!

 • blank

  Bra argument för kromglasögon! Du är bortskämd för valet. Kromglasögonen är den svalare bilen, den första serien mer något för hjärtat. Svårt, svårt ...

  • blank

   Ja, det kan du säga. Liknar framsidan av 9-3, som ser mer aggressiv eller "sportigare" ut efter ansiktslyftningen, beroende på din synvinkel

Kommentarer är stängda.