Weekly Review. Saab i hjärtat. Och i luften.

 • Lensch & Bleck. Saab i hjärtat.
 • Sanicole Airshow. Svenska klassiker i luften.
 • Automechanika. Orio firar sin premiär.
Lensch & Bleck. Saab i hjärtat.
Lensch & Bleck. Saab i hjärtat.

Saab i hjärtat på Lensch & Bleck

Hamburg är och var ett Saab-fäste. Vi köpte vår senaste helt nya Saab 2011 från Lensch & Bleck. Egentligen var det mitt intryck då, en Opel-återförsäljare med lite Saab i bakgrunden. Men Saabs varumärke har fortfarande betydelse, och reklam slog mitt bord för några dagar sedan.

Lensch & Bleck har fortfarande Saabs verkstadsteam ombord och fortsätter att erbjuda expertis för det svenska varumärket. Samtidigt ber de om att kunddata ska uppdateras och ger ut kuponger för verkstadsuppgifter upp till 50,00 €. Saab som en ekonomisk faktor, till och med fem år efter varumärkets slut? Dedikerade workshops har också fullständiga orderböcker i år, och det finns alltid väntetider innan du får ett möte.

Saab som affärsmodell fungerar. Men bara där varumärket verkligen bor. Eftersom vi Saab-förare är krävande i detta avseende.

Saab i luften.

Saab-klassiker och youngtimers är populära. Inte bara när de har fyra hjul utan också när de flyger. Sanicole Airshow ägde rum i Belgien från 9 till 11 september. Saab AB var där, även med flygande Saab-klassiker. Varumärkets rötter ligger i flygplanbyggnad och fram till slutet av 80-talet var bilkonstruktionen en division av Saab AB Nyköping.

Saab 29 Tunan kunde ses i Belgien - den första svenska jetplanen som bryter ljudbarriären. Även Saab JA 37 Viggen, vars silhuett är omisskännlig, och Saab JAS 39 Viggen. Bilder av flygande Saabs och de andra deltagarna kan ses på flygshowens hemsida.

Orio på Automechanika

Det var långt ifrån Saab Automobile Parts AB till Orio AB. Idag är Orio ett modernt företag vars ursprung ligger i Saab-märket, men som expanderar starkt på andra marknader. Orio ser sig som en modern logistik och leverantör för många märken och erbjuder en garanti för 3-år på reservdelar.

Orio Tyskland firade premiär i veckan. För första gången var den tyska filialen representerad med en monter på Automechanika. B2B-mässan kommer att äga rum i Frankfurts utställningshallar fram till den 17.09 september. Orio Deutschland GmbHs mässuppträdande är i Hall 4.0, monter F31.

9 tankar om “Weekly Review. Saab i hjärtat. Och i luften."

 • blank

  SAAB J 29 'Tunnan' är med 'gula R' det sista luftvärdiga exemplaret WORLDWIDE! Det borde fortfarande finnas flera luftvärdiga bitar av Viggen. Det var en bestående upplevelse att kunna "flyga" dem i simulatorn 1996.
  Trevligt att se de aerodynamiskt flygande klassikerna fortfarande!

 • blank

  Jag råkade vara i Leopoldsburg på 9. September med min 9-5 som körde denna Saab JA 37 över flygfältet Sanicole.
  Vad är väldigt stolt över att se denna Saab med sin karakteristiska form från min 9-5er ... och att höra!

 • blank

  Det faktum att SAAB AB med sina marknadsföringsaktiviteter nu också finns här i bloggen avslöjar sig inte för mig - föreningen bidrog i slutändan till att SAAB-bilar inte längre finns - tänk bara på den efterföljande försäljningen till GM, för du var för dumt även för automatisk uppdelning på lång sikt eller beteende beträffande SAAB: s varumärkesrättigheter.

  Verkligen överflödig!

  • blank

   Saab AB och plan som Saab Tunan är bland varumärkets rötter. Gränserna mellan biltillverkning och flygplansbyggande var flytande fram till 80-åren, och det var ofta personalöverlappningar. Därför är planen värda en anteckning på bloggen.

  • blank

   Du gör det för lätt för dig själv när du förbannar SAAB AB ... Tänk bara på Scania, en lastbilstillverkare, de var där fram till början av 90-talet och var är de idag? Höger, köpt upp av VW ... Det faktum att bildelen slutligen såldes helt till GM (som redan hade haft aktier i AB i några år) berodde inte bara på SAAB AB (som nu gick helt till den svenska staten). Förresten, här i bloggen tror jag att Tom en gång tog med en artikel om vem som i slutändan var intresserad av att köpa de återstående aktierna i Saabs bilavdelning och erbjöd mest pengar?

  • blank

   Din kommentar, herr Rudolf,

   Jag förstår inte. Utan Maria skulle det inte finnas någon Jesus och utan SAAB AB skulle det inte finnas en enda SAAB-bil ...

   Historien kan vara beslagad vid något tillfälle, men födelsen av SAAB-bilen var inte!

   Vad du här påminner mig om auktoritära regimer med deras officiella historier och förfalskningar.

   • blank

    Det beror alltid på vad du gör med ett företag - jag har inte skrivit om Maria med lille Jesus eller om födelsen av SAAB fordonsdivision. Det senare uppstod också bara för att SAAB "sjönk" lite med flygplansdivisionen efter andra världskriget och var på jakt efter nya entreprenöriella verksamhetsområden.

    På 80 -talet var autodivisionen inte längre tydlig och de letade efter en köpare - var är "historiens skrivning" fel här?

    Vad är det inte att förstå i den trassliga företagsledningen av SAAB AB? Även om vissa inte tycks gilla förverkligandet - har hanteringen av den automatiska uppdelningen tydligt trasslat. Detta började redan inom SAAB AB och lyckades då, som känt, bara bättre under en kort tid under ledning av GM - det yttersta dåliga resultatet beror också på en trasslig företagsledning. Att beskriva det hela med bara en fläck, å andra sidan, tycker jag är trivialiserande och därför helt felaktigt!

 • blank

  Förresten, på Airpower 2016 i Österrike för två veckor sedan var "flygkärlet" Saab 2 (Tunnan), Saab 29 (Draken), Saab 35 (Viggen), Saab 37 (Gripen) också i aktion (www.airpower. gv. på)! Saab 39 sägs ha varit den sista fortfarande luftvärdiga kopian.

  • blank

   Jag var där och det var riktigt bra (med fri entré!). Jag tror också att Viggen var det enda luftvärdiga provet i Europa där.

Kommentarer är stängda.