Färre jobb för Trollhattan. Mer för Kina.

Återgång i stablebacka. NEVS anpassar produktionsstrategin, vilket kommer att få en direkt inverkan på framtida sysselsättning vid den tidigare Saab-fabriken. Efter sommaruppehållet planerades anställningen av 200 för ytterligare anställda och början av pressaffären och färgbutiken. Det kommer inte att komma till det.

NEVS-logotypen
NEVS-logotypen

Planen var att bygga en ren monteringsanläggning i Tianjin, som skulle levereras från Sverige med målade och delvis förmonterade kroppar. Den slutliga expansionen till en fullfärdig fabrik bör ske över en längre tid.

Idag rapporterar Sveriges radio P4 Väst en förändring av planerna. NEVS kommer att bygga en komplett fabrik, inte bara en monteringsanläggning i Kina. För Trollhättan innebär den förändrade strategin färre nya jobb och mindre produktion. I detta sammanhang ändras schemat; De första NEVS-elbilarna baserade på Saab 9-3 ingår inte i 2. Kvartal 2017 slår av linjen. Det finns ingen information om förseningens varaktighet och de ytterligare investeringarna.

Stramta förhållanden i Kina

Som bakgrund kan de förändrade förhållandena i Kina sedan årets början tillämpas. För att erhålla en av de eftertraktade produktionstillstånden behöver administrationen inte längre byggandet av en monteringsanläggning. Volvo, som ett utländskt företag, hade också startproblem och det tog mer än 1 av år att få godkännandet.

Mål korrigerade nedåt

Men det verkar som om villkoren i Kina dessutom förvärrats för start. Förvaltningen vill stoppa översvämningen av nya leverantörer för elbilar och därmed skruva upp de tekniska kraven. Enligt Bloomberg-rapporten får endast en mycket liten andel av 200s nya företag chansen att till och med slå på marknaden.

Samtidigt utvecklas inte elförsäljningen lika bra som förväntat. Även om marknaden växer dynamiskt, också på grund av massiva subventioner. Men 700.00s årliga mål för "New Energy Vehicles" för 2016 kommer förmodligen inte att vara kvar. China Association of Automobile Manfacturers i fredags korrigerade numret på 400.000-enheter.

26 tankar om "Färre jobb för Trollhattan. Mer för Kina."

 • Vi talar här ”om bilkaross i vitt” vad det betyder. Vi vet inte exakt vad de vill transportera ordentligt. Vad vi vet är att detta projekt fortfarande är.

 • Är inte galenskap. BMW gör det inte annorlunda. Och inte bara till Kina!

 • ... citat: Sedan början av de ändrade ramvillkoren i Kina gäller.
  Så fort den "speciella kinesiska politiken" har sina händer på spelet blir det "komplicerat" ...
  NEVS-kortets kort kan kollapsa snabbare än väntat ... För folket i Trollhättan en ny dålig nyhet om scenariot som beskrivs ovan blir verklighet. 🙁

 • exakt !!!

 • Det var bra att SAAB AB har förnekat vidare användning av namngivningsrättigheterna för NEVS!

 • Egentligen är du helt rätt; utveckla en EV för Europa och USA och producera dessa bilar i THT. Men det finns fortfarande mycket vatten att flöda innan det kan bli sant. Utveckling !!!!!

 • Varumärket är den viktigaste tillgången / det måste hyllas som en skatt

 • Bara rätt. 200000 coaching till Kina med tåg var vansinne. Försäljning borde vara nevs, bättre för arbete. Saab Trollhattan är en stillastående carplant.

 • Jag hoppas inte! När NEVS börjar demontera stallbacka är det över.

 • Som du sa. Anläggningarna är här! Bara på fel plats.
  Kanske inte snart heller

 • Synd! Bortsett från jobben, förlorar NEVS tid det egentligen inte har. Investeringar i Kina för pressaffär, kroppsaffär och färgbutik måste föras fram. Många pengar och tid måste investeras. Synd - för i Trollhättan är allt det där det behöver. Så du måste bara smälta företaget en gång.
  Många utbildade yrkesverksamma finns fortfarande i Trollhättan på marken för att få veta hur man får det hela.
  De stora kända märkena sover inte. Tidsfönstret och ledningen som kan vara där smälter. Jag hoppas att NEVS packar det ändå.

 • Så länge Tom inte går till Kina kan jag leva med det 😉

 • Vad finns kvar i THT? Tesla kommer också till Kina.

 • Det är precis vad det är!

 • Det var hoppas att det inte kommer att hända, men på något sätt sågs det fortfarande. Kommer snart att bli nästa namnändring på grund av. NEVS blir NEVC

 • Trollhättansregionen kan tacka den inkompetenta svenska politiken (med avseende på SAAB / NEVS) - det har inte varit mycket stöd från starten av bergskedsturen. På samma sätt med SAAB AB - varför ska NEVS i Sverige lägga in sakerna, om man inte ens får namngivningsrättigheterna?

  För NEVS hoppas jag, efter all denna ansträngning, att Kina kommer att bli ett blomstrande företag. Kursen sattes i enlighet därmed och den kompletta tillverkningen av fordon kommer att bli mycket billigare där än i Sverige ändå. Ur ett globalt perspektiv är de svenska ramvillkoren inte riktigt gynnsamma. Som företagare kan du antagligen bara acceptera dem om du också får förmåner och stöd (exempel: namnrättigheter) för din sak.

  Du kan göra det som du vill ha det - orsaken till detta dilemma är inte ensamstående.

 • Tyvärr, den här händelsen i Trollhättan överraskar mig inte alls.
  Jag har varit i Trollhättan i sommar.
  Saabwerk är bara en sorglig syn, jag tror att det aldrig kommer att bli en bil byggd!?

 • Varför inte göra EV-värden för resten av världen istället? Glöm Kina och producerar bilar till dina lojala kunder !!!!!

 • Jag har alltid varit skeptisk till NEVS.
  Speciellt nu när de stora biltillverkarna som VW eller BMW intensivt forskar och investerar inom området elektromobilitet, ser jag ingen chans för NEVS.
  De stora biltillverkarna har mycket bättre förutsättningar för att främja utvecklingen av elektromobilitet.
  Lägg till det år av oprofessionellt utseende av NEVS.
  NEVS ska försvinna helt från Trollhättan, då skulle det vara en rimligt modern bilanläggning
  att ha igen och även varumärket SAAB.
  Jag hoppas det ...

 • Låt oss se om det finns mer än en NEVS-brevlåda i Trollhättan om ett år. Tråkigt men förutsägbart.

 • Det var det igen. I slutet blir Trollhättan en ren utvecklingsplats.
  Även om Nevs inte har presenterat något i den här riktningen, vilket får mig att känna mig som att köpa en bil från det här företaget en dag.

 • I Trollhättan kommer du inte att bryta något. När var den senaste investeringen i anläggningen? Förmodligen 2007 / 08 eller något. Sedan mars 2011 är det tyst, du kan se från 300 9-3 från NEVS har byggt. Det här är 5 år utan investering!
  Mer sannolikt kommer du så småningom att skilja sig helt, för om 2020 irgedwas ska byggas måste investeras igen före kraftigt. Dessutom, om NEVS misslyckas i Kina, är historien på ett eller annat sätt.

 • Tja, man behöver inte "alltid ha känt" för att ha en sådan utveckling i sikte. Kina är hård omtvistad och är inte längre en lätt marknad. Men kanske har andra också 9000Cds tankar? Jag håller mina fingrar korsade för en e-mobil med SAABs anda och en produktion i Sverige.

 • I Trollhättan först organen för Kina, senare skulle nya fordon för Europa tillverkas. Åtminstone den andra punkten har ännu inte betalats. Men den första NEVS EV bör först komma till 2019, tills dess är det viktigt att nya jobb saknas. Arbetslösheten bland tidigare produktionsarbetare är fortfarande högre än genomsnittet.

 • Det är tufft. Jag väntar bara på kommentarer från dem som alltid har velat veta. 🙁

 • Mhh ... förhoppningsvis kommer platsen TH att bevaras. Inte så att du får tanken att skicka maskinerna till Kina.

  Eller ändrar du planen och producerar fordon för Europa / Nordamerika ... hur är det med det?

Kommentarer är stängda.