Färre jobb för Trollhattan. Mer för Kina.

Återgång i stablebacka. NEVS anpassar produktionsstrategin, vilket kommer att få en direkt inverkan på framtida sysselsättning vid den tidigare Saab-fabriken. Efter sommaruppehållet planerades anställningen av 200 för ytterligare anställda och början av pressaffären och färgbutiken. Det kommer inte att komma till det.

NEVS-logotypen
NEVS-logotypen

Planen var att bygga en ren monteringsanläggning i Tianjin, som skulle levereras från Sverige med målade och delvis förmonterade kroppar. Den slutliga expansionen till en fullfärdig fabrik bör ske över en längre tid.

Idag rapporterar Sveriges radio P4 Väst en förändring av planerna. NEVS kommer att bygga en komplett fabrik, inte bara en monteringsanläggning i Kina. För Trollhättan innebär den förändrade strategin färre nya jobb och mindre produktion. I detta sammanhang ändras schemat; De första NEVS-elbilarna baserade på Saab 9-3 ingår inte i 2. Kvartal 2017 slår av linjen. Det finns ingen information om förseningens varaktighet och de ytterligare investeringarna.

Stramta förhållanden i Kina

De allmänna förhållandena som har förändrats i Kina sedan början av året kan tjäna som bakgrund. För att få en av de eftertraktade produktionstillstånden är administrationen inte längre tillräcklig för att bygga en monteringsanläggning. Volvo som utländskt företag hade också motsvarande startproblem och det tog mer än ett år att få relevant godkännande i sina händer.

Mål korrigerade nedåt

Men det verkar som om ramvillkoren för startups i Kina har skärpts ytterligare. Administrationen vill stoppa översvämningen av nya leverantörer av elbilar och av den anledningen ökar de tekniska kraven. Enligt denna Bloomberg-rapport kommer endast en mycket liten andel av de cirka 200 nya företagen att ha möjlighet att ens komma in på marknaden.

Samtidigt utvecklas inte försäljningen av elbilar så bra som väntat. Marknaden växer dynamiskt, även på grund av massiva subventioner. Men det årliga målet på 700.00 2016 “Nya energibilar” 400.000 kommer sannolikt inte att uppnås. China Association of Automobile Manufacturers korrigerade antalet till XNUMX XNUMX enheter i fredags.

26 tankar om “Färre jobb för Trollhattan. Mer för Kina."

 • ... Citat: De allmänna förhållandena har förändrats i Kina sedan årets början.
  Så snart den "särskilda kinesiska politiken" har fingret i spelet, blir det "komplicerat" ...
  NEVS korthus kan kollapsa snabbare än väntat ... Nya dåliga nyheter för folket i Trollhättan om scenariot som beskrivs ovan blir verklighet. 🙁

 • blank

  Det var bra att SAAB AB har förnekat vidare användning av namngivningsrättigheterna för NEVS!

 • blank

  Jag hoppas inte! När NEVS börjar demontera stallbacka är det över.

 • blank

  Synd! Förutom jobben förlorar NEVS tid som den faktiskt inte har. Investeringar i Kina för pressbutiken, karossen och målarbutiken måste flyttas fram. Mycket tid och pengar måste investeras. Det är synd - för allt finns där i Trollhättan. Så du måste smälta det företaget först.
  Många utbildade yrkesverksamma finns fortfarande i Trollhättan på marken för att få veta hur man får det hela.
  De stora kända märkena sover inte. Tidsfönstret och ledningen som kan vara där smälter. Jag hoppas att NEVS packar det ändå.

  • blank

   Som du sa. Anläggningarna är här! Bara på fel plats.
   Kanske inte snart heller

   • blank

    Bara rätt. 200000 coaching till Kina med tåg var vansinne. Försäljning borde vara nevs, bättre för arbete. Saab Trollhattan är en stillastående carplant.

    • blank

     Är inte galenskap. BMW gör det inte annorlunda. Och inte bara till Kina!

     • blank

      Vi pratar om "bilkaross i vitt", vilket är vad det betyder. Vi vet inte exakt vad den vill transportera på rätt sätt. Det vi vet är att det här projektet är inaktivt.

 • blank

  Vad finns kvar i THT? Tesla kommer också till Kina.

  • blank

   Så länge Tom inte går till Kina kan jag leva med det 😉

   • blank

    exakt !!!

 • blank

  Det var hoppas att det inte kommer att hända, men på något sätt sågs det fortfarande. Kommer snart att bli nästa namnändring på grund av. NEVS blir NEVC

 • blank

  Trollhättan-regionen kan tacka den inkompetenta svenska politiken (med avseende på SAAB / NEVS) - det har inte funnits mycket stöd därifrån sedan berg-och-dalbanan började. Likaså med SAAB AB - varför ska NEVS arbeta hårt i Sverige om du inte ens får namngivningsrättigheterna?

  För NEVS, efter alla dessa ansträngningar, hoppas jag att ett blomstrande företag kommer från Kina. Kursen har fastställts i enlighet därmed och hela fordonsproduktionen blir mycket mer kostnadseffektiv där än i Sverige. Ur en global synvinkel är de svenska ramförhållandena verkligen inte riktigt gynnsamma - som företagare tar du antagligen bara dessa på dig själv om du också får fördelar och stöd (exempel: namnrättigheter) för din sak.

  Du kan vända på det som du vill - NEVS ensam ansvarar inte för detta dilemma.

 • blank

  Tyvärr, den här händelsen i Trollhättan överraskar mig inte alls.
  Jag har varit i Trollhättan i sommar.
  Saabwerk är bara en sorglig syn, jag tror att det aldrig kommer att bli en bil byggd!?

 • blank

  Varför inte göra EV-värden för resten av världen istället? Glöm Kina och producerar bilar till dina lojala kunder !!!!!

  • blank

   Egentligen är du helt rätt; utveckla en EV för Europa och USA och producera dessa bilar i THT. Men det finns fortfarande mycket vatten att flöda innan det kan bli sant. Utveckling !!!!!

 • blank

  Jag har alltid varit skeptisk till NEVS.
  Speciellt nu när de stora biltillverkarna som VW eller BMW inom området elektromobilitet forskar och investerar ser jag ingen chans för NEVS.
  De stora biltillverkarna har mycket bättre förutsättningar för att främja utvecklingen av elektromobilitet.
  Lägg till det år av oprofessionellt utseende av NEVS.
  NEVS ska försvinna helt från Trollhättan, då skulle det vara en rimligt modern bilanläggning
  att ha igen och även varumärket SAAB.
  Jag hoppas det ...

  • blank

   Det är precis vad det är!

  • blank

   Varumärket är den viktigaste tillgången / det måste hyllas som en skatt

 • blank

  Låt oss se om det finns mer än en NEVS-brevlåda i Trollhättan om ett år. Tråkigt men förutsägbart.

 • blank

  Det var det igen. I slutet blir Trollhättan en ren utvecklingsplats.
  Även om Nevs inte har presenterat något i den här riktningen, vilket får mig att känna mig som att köpa en bil från det här företaget en dag.

 • blank

  I Trollhättan kommer du inte att bryta något. När var den senaste investeringen i anläggningen? Förmodligen 2007 / 08 eller något. Sedan mars 2011 är det tyst, du kan se från 300 9-3 från NEVS har byggt. Det här är 5 år utan investering!
  Mer sannolikt kommer du så småningom att skilja sig helt, för om 2020 irgedwas ska byggas måste investeras igen före kraftigt. Dessutom, om NEVS misslyckas i Kina, är historien på ett eller annat sätt.

 • blank

  Tja, du behöver inte ”alltid ha känt” för att hålla koll på en sådan utveckling. Kina är mycket konkurrenskraftigt och är inte längre en lätt marknad. Men kanske andra fortfarande har 9000Cds tankar? Jag håller tummarna för en e-mobil med den anda som SAAB identifierat och en produktion i Sverige.

 • blank

  Det är tufft. Jag väntar bara på kommentarer från dem som alltid har velat veta. 🙁

 • blank

  Mhh ... förhoppningsvis kommer TH-platsen att behållas. Inte för att du nu får idén att skicka maskinerna till Kina.

  Eller ändra planen och producera fordon för Europa / Nordamerika ... hur är det?

  • blank

   I Trollhättan först organen för Kina, senare skulle nya fordon för Europa tillverkas. Åtminstone den andra punkten har ännu inte betalats. Men den första NEVS EV bör först komma till 2019, tills dess är det viktigt att nya jobb saknas. Arbetslösheten bland tidigare produktionsarbetare är fortfarande högre än genomsnittet.

Kommentarer är stängda.