Saab historia. Specialbilar.

Jag var särskilt intresserad av bilar som stod ut från mängden. Så 1981 kunde jag äga en helt ny mörkblå Zastava 1100. Dessutom den ljusa sittgruppen - en stunner. Zastava 1100 var en licens för Fiat 128, som byggdes i det som då var Jugoslavien som en femdörrars luckback. Vi kom till detta eftersom det helt enkelt fanns för få registreringar för det och Zastava var också lite känd.

Saab 9 3. Två generationer
Saab 9 3. Två generationer

Tyvärr var vi inblandade i en bakre kollision i mitten av 80, och på grund av saknade reservdelar var han i garaget i några år. Efter det att plåtdelarna och ett år efter att färgen kungblå hade blivit utspridd kom turen. Zastava var kvar i garaget, något nytt var tvungen att komma ifrån. Först en Opel-kadett, senare en Opel Vectra B, som CD-utrustning i grön. Bilar har alltid varit mitt intresse. Sedan tonåren har jag samlat in broschyrer och tack vare en lastbilsförare som jag ägde och äger fortfarande många autoprospeks från 60er och 70er år över hela Europa.

Saab. Specialbilar.

Av Saab hade jag redan läst många gånger, men hade egentligen bara kontakt när jag var 1996 för AMI i Leipzig. Jag var stolt över Saab Performance Team och dess demonstrationer, och Saab lämnade inte mitt huvud.

Ofta på affärsresa i Tyskland körde jag de närmaste åren, de mest olika biltyperna av en stor biluthyrning. Plötsligt hade det också några Saab 9-5er SportCombis.
Jag kommer inte att glömma min första resa i en svart bil av denna typ till Berlin. Resan var en dröm.

Det kom till ett slut snabbt när jag kom fram i tid för utnämningen i Berlin, men trots många försök kunde nyckeln inte dras av. Det var förtvivlan. Endast ett samtal till biluthyrning kan hjälpa till. Det var bokstavligen en viktig upplevelse med Saab. Därefter körde jag flera gånger Saab ibland, även den nya 9-3.

När Vectra B förföll 2005, måste något nytt hittas. Nu var det klart: en Saab. Efter att ha tittat på olika saker hittade jag vad jag letade efter i Zwickau - en 9-3 limousine i nattblå med ljusa aerosits. Den vackraste resan var besöket på Saab-festivalen 2013 i Trollhättan, en resa som jag inte kommer att glömma.

Saab passion

Saab var och är min passion. Många böcker, modeller och andra saker pryder min showcase. Det finns också åtta tjocka mappar fyllda med Saab-utgåvor sedan 1994. Hela drama de senaste åren kan följas här.

I slutet av 2014 gick jag till ålderspension. Som förberedelse tänkte jag på vad jag börjar med många fritid bra. Kanske köpa en annan Saab? När jag surfar på internet hittade min son en Saab 9-3-konvertibel i gul med ett blått tak av 2000. En dröm om en bil.

Efter ett utbyte av idéer med Tom från saabblog.net köpte jag bilen. Sedan februari tillhör 2014 de vackraste dagarna av året det konvertibla och utgångarna. Så vi deltog redan i Saabtreffen och gemensamma utgångar i Thüringen och Sachsen.

En annan Saab i familjen

En liten episod än. Den konvertibla som jag köpt i ett Heilbronn-återförsäljare, men senare hittade i handskfacket ett visitkort från den tidigare ägaren. Efter en tid kontaktade jag honom och skickade också en bild. Det fanns också märkskylt att se, ... WU 93. De är de första bokstäverna till min fru och mitt förnamn. Omedelbart kom svaret tillbaka: Kodplattan skulle också passa de tidigare ägarna, de skulle ha samma namn.
Omedelbart blev vi inbjudna och tillbringade i juni 2015 några fina dagar i Baden-Württemberg. På hösten kommer det att bli ett returbesök.

För närvarande finns det en tredje Saab i familjen. För några dagar sedan köptes en 9-5 SportCombi (kromglas) av 2006.

Tack till Wolfgang för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Vad det än är, skriv till oss. Vi vill tacka dig, med stöd av Orio Deutschland GmbH Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

11 tankar om “Saab historia. Specialbilar."

 • blank

  Underbar berättelse Wolfgang! Jag ser fram emot det, när äntligen fungerar den första gemensamma utloppet! Din SLK-vän från Bayern

 • blank

  Trevlig historia, jag hittar mig helt och hållet i det igen! Vi har också en gul Cabi från år 1998, kör underbart och är i ett mycket fint skick. Innan 2 månader köpte jag fortfarande min 4. Saab, en 93-konvertibel, 2005, i Lime Metallic! Också en bra färg med en speciell karisma!
  Ev. Ser du dig själv vid Saabs möte i Schwarzwald?
  Bra tid och mycket roligt med Saab!

 • blank

  På din fråga köpte 9.5 min sons vän.
  Hon är mycket nöjd, är också en blickfångare, färg svart och beige läderstolar.

 • blank

  Hej Wolfgang,
  Din gula konvertibel är alltid en speciell färgstråle vid utgången här i centrala Tyskland.
  Kommer 9-5 att vara den tredje SAAB med dig, eller kommer han att resa i den bredare familjen?
  Trevligt att ha läst mer från dig - vi träffas definitivt igen snart.

 • blank

  Stor historia. Jag träffade också Saab genom en biluthyrning. Egentligen borde jag få en VW Golf levererad. SAAB 9-5 Aero lossades sedan med anmärkning av speciell hantering för tändningen. Den efterföljande resan till Berlin övertygade mig omedelbart såväl som infekterad. Det var bra! Den gula 9-3er-konvertibla med blå toppen ser riktigt bra ut. Jag kunde inte få nog av en utgång i 2015 (tror jag).

 • blank

  Det är rätt och det är bara en våning i showcase. Jag letar alltid efter böcker och andra artiklar relaterade till Saab.
  Hälsningar.

  • blank

   Måste jag sortera mitt SAAB-lager igen !?

   Låt oss ta en titt på 2.10.16 för avfarten Thüringen

  • blank

   Stor bokstav, Wolfgang. Ha det roligt med din Saab.

 • blank

  om jag ser Saab Altar, det kan bara vara Wolfgang! 🙂

 • blank

  Mer individualitet än 9-3 CV är knappast möjligt. Synd att så få (tyska) bilister visar sina färger: /

 • blank

  Ja, saken med tändningsnyckeln, min däcktjänst fick inte ut nyckeln när jag bytte till vinterdäck för första gången, nådde inte mig och lade sedan en hjullastare framför och bakom Saab så att den inte skulle stulas över natten ... 😉

Kommentarer är stängda.