Weekly Review. Advokater och ingenjörer

Den korta nyheten i veckan, från Saabs synvinkel:

 • Timpriser. Vad Saab Unwinder förtjänar.
 • Avtalad tid. Trial av Jan-Åke Jonsson och Muller.
 • Arbetsmarknad. Jakten på ingenjörer.
 • Möte. NEVS VD Bergman talar.
Saabs huvudportal. Hösten 2011.
Det var en gång ... Saab-anläggningen hösten 2011.

Advokater - del I

Med en timpris på cirka 470,00 € kan du förvänta dig mycket. Snabba resultat och kompetent bearbetning, kanske. Resultaten kan dock också saknas. Kanske för att det med en sådan ersättning inte finns den största motivationen att avsluta ett förfarande.

Vi pratar om resten av Saab Automobile AB och den pågående behandlingen av det förflutna av Anne-Marie Pouteaux och Hans L. Bergqvist. Hittills har processen förtärat mer än 28 miljoner euro, cirka 270 miljoner svenska kronor. Timpriset är upp till 4.500 kronor, rapporterar Victor Jensen von P4 Väst. Det finns inget slut på förhandlingen; nya framsteg begärs om och om igen. Svensk bilindustris förening kritiserar timprisets varaktighet och nivå.

Resultaten är dåliga, och det faktiska minimimålet att föra Saab-företaget tillbaka på marknaden har helt misslyckats. Vad gör Anne-Marie Pouteaux och Hans L. Bergqvists advokatbyrå? Ett antal tidigare Saab-leverantörer är under tvister som svarade på Mullers förlikningsförslag och fick förskottsbetalningar efter dagen för den etablerade insolven. Advokaterna kräver nu pengarna tillbaka, vilket bör sätta mindre företag under press.

Advokater - del II

Namnet Saab kommer fortfarande inte att vila i Sverige. Det kommer att fortsätta under året 2017. På 24. I januari börjar försöket med tidigare Saab-chefer i Vänersborg, inklusive advokat Kristina Geers, VD Jan-Åke Jonsson och Victor Muller. Åtalet har utredt 2012 och anklagat de anklagade för skattebedrägerier. Den anklagade avvisar påståenden.

Processen är planerad till 23 dagar, media kommer att vara fulla av rubriker från det förflutna.

Jakten på ingenjörer

I norr är arbetsmarknaden varm efter Saab-tiden när det gäller ingenjörer. CEVT, NEVS och Volvo PV kämpar för de bästa hjärnorna. Den svenska bilindustrin är helt i kinesiska händer, vilket gör utvecklingen i landet till synes bra. Volvo driver en stark expansion och meddelar hela tiden nya samarbeten. Medan listan över lediga platser vid NEVS har minskat märkbart nyligen, behövs mer 400 ingenjörer för forskning och utveckling hos Volvo, vilket ytterligare skulle förvärra situationen.

Den pågående anställningskampanjen är den största i varumärket 89-årets historia. De flesta anställda söker på Göteborgs webbplats, och en ny filial på Lund campus har redan rekryterat 35.

Leverantörsmöte i Göteborg

Från 12 till 13 oktober kommer den årliga leverantörskonferensen för den nordiska bilindustrin att äga rum i Göteborgs Lindholmen. Enligt vår uppfattning är två deltagande talare intressanta. Tidigare Saabs utvecklingschef och nu CEVT-vd Mats Fägerhag berättar om sitt företag, som är en av de spännande aktörerna i Sverige. VD Bergman för NEVS, som firade sin 50-årsdag i dag, gör också sitt uppträdande. "Nyheter från NEVS" är på inbjudan att läsa. Kanske spännande, för det finns för närvarande inget att rapportera från den tidigare Saab-anläggningen.

11 tankar om “Weekly Review. Advokater och ingenjörer"

 • blank

  Det kan vara att det finns något i bosättningen i det värsta och inte gå vidare, för att du kan tjäna en gyllene näsa med den.

  Livets erfarenhet visar dock också att du alltid ska låta båda sidorna prata först innan du bildar en åsikt och namngivna skådespelare även vid namn.

  Vad sägs om till exempel en intervju med advokatbyrån?

  • blank

   Skådespelarna var förra veckan med namn och delvis med bild i nästan alla svenska medier ett problem. Ingen anledning att inte nämna namnen, särskilt eftersom de ska betraktas som offentliga personer sedan förfarandet inleddes. Förfrågningar om intervjun har alltid avslagits av advokatbyrån tidigare.

 • blank

  Det är bara Sverige, för du är transparent tills du faller över. Den oändliga processen är verkligen inte bra för landet och har förmodligen förhindrat återkomsten av SAAB. Konkurs av samma storlek skulle bli mycket välbetald i D och en stor vinst för advokater. Det är dåligt för alla leverantörer som var lojala och intresserade av den fortsatta existensen av SAAB. De dras nu till domstol.

 • blank

  Hur är det här? Finns det ingen i Sverige som har någon etik i huvudet som kan stoppa denna olyckliga karusell? Beschaemend är detta.

 • blank

  Ja, det är inte lämpligt att vanärda yrkesgrupper över hela linjen ...

  ... men även i Tyskland tjänar advokater sina pengar så snart - och detta är praktiskt taget första handlingen - en klient har undertecknat fullmakten. Och det oavsett framgång och ofta också oavsett arbetsbelastning. Det är ett system som under de givna förhållandena blir många varg i fårkläder grå eller till och med svart mycket snabbt ...

  Fötter och tjäna pengar!

 • blank

  Från början extremt dålig prestanda i förhållande till återintroduktionen av varumärket - nu drar det ut och skapar också negativa rubriker. Har de faktiskt fullständig idiotfrihet?

  Jag skulle inte bli förvånad om Jiang och hans folk vänder ryggen mot Sverige mer och mer. Men det hela beror också på SAAB AB (tvetydigheter i varumärkesrättigheterna - fram till nuvarande vägran) och naturligtvis på svenska politiker - ganska kontraproduktivt fram till i dag. Tillsammans säkerställer de att GM fortfarande kan genomföra sin förstörelsestrategi till hela fattiga Sverige!

 • blank

  Glöm bosättningsbanken och den tidigare chefen.

 • blank

  Jag gör det till hälften - när kan jag börja ... vad sägs om schablonbelopp? Kan jag fortfarande förhandla fram? Vad inget intresse? Hur kan det vara ? Nåväl, de känner alla varandra ... - ja då finns det inget att vinna ... Bra erbjudanden ges bland "vänner".

 • blank

  Den som får en timpris på 470 euro skulle vara en dåre att hantera hela proceduren snabbt ...

  • blank

   Sant, sant!
   Men i sådana "mudstrider" finns det alltid förlorare! Vi vill hoppas att RA möjligen kunde ha "tagit hand om" efteråt, men har sina bekymmer med uppföljningsorder ... 😉

 • blank

  Så länge domstolar och advokater i Sverige talar om SAAB kommer ingen att våga återuppta. Det är ledsen, men sant. Hela händelsen kan fortsätta i många år!

Kommentarer är stängda.