Vi gör inga kompromisser. Vi gör Saabs.

80ers och tidiga 90ers var de mest kreativa åren på Saab. Aldrig tidigare - och aldrig mer - har det blivit mer innovationer från Trollhättan. Saab var Saab. Det svenska varumärket hade utvecklat sin egen identitet och medvetet placerat sig som ett smart alternativ utöver det vanliga.

Vi gör inga kompromisser, vi gör Saabs! Bildfilm 1990.
Vi gör inga kompromisser, vi gör Saabs! Bildfilm 1990.

Filmen visar mycket passande hur du såg dig själv på den tiden, hur du ville bli uppfattad av kunden. ”Vi dont make compromises. We make Saabs</em>" von Saab Nordamerika. Saab 900 und Saab 9000 waren uneitel und gut durchdachte Autos. Intelligente Multitools, so könnte man sagen. Konstruiert,  um die Passagiere sicher von A nach B zu bringen, vielseitig mit einem unerhört flexiblen Ladevolumen. Schnell, verdammt schnell, wenn man es wollte, denn modernste Turbotechnologie befeuerte damals schon die meisten Saabs.
<h4>We don
t göra kompromisser. Vi gör Saabs

Det faktum att en Saab är bekväm, ergonomiskt sofistikerad, att en Saab kommunicerar med sin förare och den mannen och maskinen är en enhet, som alla gjorde fordonen väldigt speciell.

Då lovade Saab livslängd. Modiga, eftersom turbos ansågs sårbara på 80-talet, var 4-ventils motorer som teknisk avantgarde. Saab höll löfte. Om du tar väl hand om dina 9000 eller 900, har du en bil resten av livet.

Saab är nu historia. Kanske också för att filosofin om den tysta långsiktiga bilen, som också ingår i den tekniska avantgarden, inte längre kunde förmedlas idag. Kanske faller Saab-läran om att leverera det bästa och mest mångsidiga till sin kund helt enkelt utan att vi inser det. Då uppfanns bilar av ingenjörer, inte av marknadsförare. Den tråkiga SUV-vågen, det var helt enkelt otänkbart då.

80- och 90-talet var inte bara solsken. Vid den tiden var 900 redan hopplöst föråldrad och producerade bara röda siffror, vilket till och med de framgångsrika 9000 inte längre kunde kompensera. Missbedömningar av företagarna tvingade Saab AB: s bilindustri att leta efter nya partners. GM började med 50%, resten är känt.

Vårt projekt för att rädda gamla Saab-filmer pågår fortfarande. På nackdelen, men ett stort berg av VHS-band skulle ändå vilja redigeras av mig. Att spara Saabs historia, vilket gör det offentligt, kan vara viktigare än någonsin idag.

21 tankar om "Vi gör inga kompromisser. Vi gör Saabs."

 • Fordonen var förmodligen för dyrt för den prisnivå som Saab kunde uppnå på marknaden vid produktion och / eller utveckling. Självklart var det redan ett lönsamhetsproblem vid den tiden. I en bok om den nya Saab 900 som jag har läst, beskriver hur flera projekt inleddes för att starta nya 9000 från 900 komponenter, som alla måste stoppas av ekonomiska skäl. Saab stod väl (baserat på berättelsen i denna bok) utan 900 efterföljare där tills räddningen kom i form av GM2900 plattform från GM.

  Vad GM förstod inte är att premium betyder mer värde för kunden, inte mer pengar till tillverkaren.

  Var inte Mercedes i en liknande situation? Den 1995, speltypen 210 E-Klass mer från tidigare utvecklingssystemet från, bara för att utveckla och sedan räkna ut vilka kostnader bilen, och kostnaden omgående på grund av rost, etc. Mercedes rykte som en premie tillverkare.

 • Markera, det här är de historier du bara upplever med Saab. Är bara ett speciellt varumärke och jag hade igår också en mycket speciell, väldigt trevlig Saab-upplevelse. Kort berättelse kommer på bloggen nästa vecka!

 • Det är rätt, avtalen existerar. Det faktum att varken målarbutik eller pressaffär redan kör i Trollhättan har inget att göra med att NEVS skulle ifrågasätta Sverige som en plats. Skälen till förseningen är i Kina.

 • Håll spiken på huvudet! Exakt allt (opretentiöst, universellt, etc.) var 9000.

  Övre delen av medelklassen ligger nu över 1.900 kg tomvikt. Det är ett helvete av mycket material för en engångsprodukt. Kanske skulle det finnas en annan marknad för "långsiktig bilens långsiktiga filosofi"?

  Den som bara vill ha en bra bil - och det är bara bra, men inte billigt - har ett problem idag. Inte konstigt att marknaden för unga och gamla timare blomstrar och mer pengar investeras i vård av baby timers.

 • Trevlig historia!

 • Markus; kanske för sent men jag tror fortfarande att du måste skriva detta brev till TATA. Kommer att kunna bita tänderna kraftigt hope Jag hoppas se dig nästa gång jag kör runt i Zürich.

 • Intressanta fakta om "Long Run", inkl. En tabellöversikt över de uppnådda dokumenten: https://duddha.me/2016/02/08/touringcarmadness-saab-turbo-the-long-run/

  Förresten, i alla 9k efter ca 75% av avståndet avgas blåst (som förra sommaren med min "gammal dam" ;-)) eftersom bränslepumpen på grund av krökarna av 34 ° i en nästan tom tank för en alltför mager blandning och därigenom alltför höga temperaturer i förbränningskamrarna har säkerställt.
  Som ett botemedel ändrades det fullständiga cylinderhuvudet (och som en försiktighet, den helt intakta turboladdaren).

 • Har nu varit 4 veckor 4ten SAAB min (99 - 900 - 93 - 95combi) och är alltid mycket nöjd med bilen.
  Och topp serviceverkstad från Bad Tölz.
  Det handlar inte längre om kvalitet eller människor runt om i världen idag - bara handelstullar.

 • Rätt. Men du har ett kontrakt för färdiga 93 ev-kroppar. Totalt 150-200000.Minnesest tre års arbete tills fabriken i Kina är klar. De borde redan ha börjat produktionen.

 • Hej tom Ja, ja. Jag ska. I månaden kör jag om 6'500 km, privat och företag. Jag har 500'000 km relativt snabbt. Min far har haft Saab sedan 1967. med alla problemfria 450'000. Dagliga långdistanser är bättre än bara korta turer. Mitt Saab-garage i St.Gallen (välkänd Saab-tuner "Hirsch") ville alltid sälja mig en "ny". Eftersom 2004er nio till fem är det bästa som någonsin byggdes Saab för mig, bryter jag aldrig upp. Skulle egentligen motorn eller automaten nå de eviga jaktmarkerna, ska jag helt enkelt återställa den professionellt på Hirsch St.Gallen, för det är mitt värde. Han är också helt rostfritt, eftersom kaviteten förseglar med vax. Saabs ande.

  Min arbetsgivare ville ge mig som företagsbil en Audi A6, helt ny, stationvagn, V6 bensinmotor. Självklart sa jag tacksamt. Han frågade varför, då en gång som medförare från Zürich till Genève. På vägen hem till Zürich lät jag honom köra själv (som jag aldrig gör!). Tucked away i Zürich, sa han graciöst att han nu förstår varför kör jag Saab-svängaren istället för en helt ny mainstream Audi. Den bästa delen var hans grin, ljusa ögon och spänning när han fick komma in på motorvägen, utan avbrott, bara accelerera; uiii, 160 km / h, förlåt han sa att han inte inser att han reser så snabbt

  Jag berättade för Saabs berättelse, men han lyssnade inte, han var för entusiastisk över Swedys slott. När han vågade sparka, kunde jag inte säga någonting. Han litade inte på sina lysande ögon som 190km / h visades, och i Schweiz, max. 120km / h. Han ville verkligen se motorn, för han kunde inte tro att det var "bara" en 2,3 Lt. 4-cylinderverk. Förresten, driver han nu privat nio till tre 4 × 4 2,8 SC privat. Trevligt, bara trevligt att kunna uppleva något för dig själv.

 • fantastisk idé om gamla saab-videor. Han ger en om viggenproduktionen på valmet på ditt rör men jag tappade länken. Var bara 40 sekunder.

 • De gamla filmerna är emotionella ... Jag kan inte förstå många saker om den nuvarande utvecklingen, men kunden verkar vilja ha det. Ha kul med 9-5 och rapportera till oss Blogger när en miljon är full!

 • Kan jag förstå Alex, jag känner mig lika

 • Det har skett en rapport om NEVS i den tyska pressen de senaste dagarna. Den här är mycket spekulativ och för det mesta hänvisar inte till fakta. Hittills vet vi bara att schemat ändras, allting är rent spekulation.

 • att förstå ännu mindre beteende Sverige är själv NEVS verkar enorma ansträngningar nu vara på rätt spår -. faktiskt fortfarande obegripligt varför SAAB AB har inte relented i namn av rättigheter.

  Samtidigt är det klart att NEVS med Trollhattan inte längre har mycket i åtanke - redan prefabricering av kroppsdelar till Kina står för Trollhättan på kanten. Man kan förstå NEVS - offren blir de svenska arbetarna. SAAB AB samt statliga myndigheter ger fortfarande en eländig bild. Även insolvensförvaltarna kan inkluderas här - alla mycket oförståeliga!

 • Varför och hur ett bra märke drevs mot väggen? Man kan läsa i den aktuella bilbilden, där också något om Saab står. Det här handlar om Plymouth om studien XNR. Varumärket Plymouth, massades senast med inmatningen av Daimler på Chrysler. Något sånt gick Saab också till GM. Bara det där ingen post på GM, men inom företagets varumärken såldes, mM efter, ville inte följa det nya årtusendets mainstream eller kunde. Bland dem var också SUV-vågan. Kan man också se på Volvo med sin XC90 eller VW med sin Touareg eller eller ...

 • Emosionell rapport. tack tom Jag hade också en CD och sedan en CSE. Så mycket utrymme i den här klassen kan inte hittas idag. Jag kommer nog aldrig att förstå "SUV" -vågen heller. Eftersom de inte har mer utrymme än 9-5er. Jag vill inte prata om den katastrofala klarheten. De erbjuder sin vägdammare med bakåtvända kameror, i stället för tydligt anordnade fordon. Min 9-5er Aero 2,3Lt. 2002 SC har blygsam 356'000km det, den första motorn, den första maskinen, jag gör allt 50'000 km bil mate Noel-Spühlung. 2x en månad kör jag från Zürich till Bremerhaven till min framtid. Jag finner inga andra fordon bekvämare. Jag förstår aldrig varför TATA inte sparar Saab också. De skulle ha det vanliga varumärket Volvo och ett exklusivt nischmärke Saab. Eftersom de har tillräckligt med pengar. Jag tror att jag seriöst skriver ett brev till dem.

 • Mycket välskriven, Tom. Ta med mig tillbaka till 1991; min första saab var en xnumx cd följt av några xnumx cse s Eftersom det var en affärsbil skulle jag behöva byta ut varje 9000 KM för bilen, och förstås för en ny Saab. Så kom min passion för Saab om.

 • Jag tog nyligen 901 Aero tillbaka till reguljärbordet, istället för 9-3 l convertible,
  medan jag märkte att Aero har mycket bättre ljus, och jag föredrar att köra den som konvertibel, har GM GM redan gjort mycket värre!

 • Hur kunde du sätta ett så bra märke på väggen? Jag tror fortfarande inte på det. Bra film, var god och leverera mer!

 • Mycket trevligt skrivet igen, särskilt "den meningslösa SUV-våg .... "!
  Jag har ridit med min Turbo CD sedan 3 veckor snarare än med min 9-3 cabriolet ... det är enkelt, bara vackert ... de gamla rutorna!

Kommentarer är stängda.