Vi gör inga kompromisser. Vi gör Saabs.

80ers och tidiga 90ers var de mest kreativa åren på Saab. Aldrig tidigare - och aldrig mer - har det blivit mer innovationer från Trollhättan. Saab var Saab. Det svenska varumärket hade utvecklat sin egen identitet och medvetet placerat sig som ett smart alternativ utöver det vanliga.

Saab 9000. Saab är mångsidighet.
Saab 9000. Saab är mångsidighet.

Filmen "Vi gör inga kompromisser". Visar hur människor ville upplevas av kunden vid den tiden. Vi gör Saabs "från Saab Nordamerika. Saab 900 och Saab 9000 var opretentiösa, väl genomtänkta bilar. Smart multitools, så du kan säga. Konstruerad för att få passagerare säkert från A till B, mångsidigt med en otroligt flexibel lastvolym. Snabbt, jävla snabbt, om du ville ha det, eftersom den mest avancerade turboteknologin drev mest av Saabs då.

Vi gör inga kompromisser. Vi gör Saabs

Det faktum att en Saab är bekväm, ergonomiskt sofistikerad, att en Saab kommunicerar med sin förare och den mannen och maskinen är en enhet, som alla gjorde fordonen väldigt speciell.

Saab lovade sedan livslängden. Fet, för att turbos anses vara sårbara under 80-åren, är 4-ventilmotorer som en teknisk ledare. Saab höll löftet. Om du tar hand om din 9000 eller 900 har du en bil för resten av ditt liv. Om han gillar.

Saab är historia nu. Kanske också för att filosofin för den oanvända långsiktiga bilen, som också räknas till den tekniska avantgarde, idag inte längre skulle vara förhandlingsbar. Kanske Saabs lära om att leverera det bästa och mest mångsidiga för sin kund gick helt enkelt ur tid utan att vi märkte. Bilar tänkades sedan av ingenjörer, inte marknadsföra människor. Den meningslösa SUV-vågan, det var helt enkelt otänkbart då.

80er och 90er var inte bara solsken. 900 var redan hopplöst föråldrad och producerade bara röda nummer som även den framgångsrika 9000 kunde inte kompensera. Affärsmässiga avgöranden tvingade Saab ABs automotive division att söka efter nya partners. GM gick upp med 50%, resten är känd.

Vårt projekt för att rädda gamla Saab-filmer pågår fortfarande. På nackdelen, men ett stort berg av VHS-band skulle ändå vilja redigeras av mig. Att spara Saabs historia, vilket gör det offentligt, kan vara viktigare än någonsin idag.

21 tankar också "Vi gör inga kompromisser. Vi gör Saabs."

 • Mycket trevligt skrivet igen, speciellt "den meningslösa SUV-våg .... "! 🙂
  Jag har ridit med min Turbo CD sedan 3 veckor snarare än med min 9-3 cabriolet ... det är enkelt, bara vackert ... de gamla rutorna!

  • Kan jag förstå Alex, jag känner mig lika

 • Hur kunde du sätta ett så bra märke på väggen? Jag tror fortfarande inte på det. Bra film, var god och leverera mer!

  • Varför och hur ett bra märke drevs mot väggen? Man kan läsa i den aktuella bilbilden, där också något om Saab står. Det här handlar om Plymouth om studien XNR. Varumärket Plymouth, massades senast med inmatningen av Daimler på Chrysler. Något sånt gick Saab också till GM. Bara det där ingen post på GM, men inom företagets varumärken såldes, mM efter, ville inte följa det nya årtusendets mainstream eller kunde. Bland dem var också SUV-vågan. Kan man också se på Volvo med sin XC90 eller VW med sin Touareg eller eller ...

  • Fordonen var förmodligen för dyrt för den prisnivå som Saab kunde uppnå på marknaden vid produktion och / eller utveckling. Självklart var det redan ett lönsamhetsproblem vid den tiden. I en bok om den nya Saab 900 som jag har läst, beskriver hur flera projekt inleddes för att starta nya 9000 från 900 komponenter, som alla måste stoppas av ekonomiska skäl. Saab stod väl (baserat på berättelsen i denna bok) utan 900 efterföljare där tills räddningen kom i form av GM2900 plattform från GM.

   Vad GM förstod inte är att premium betyder mer värde för kunden, inte mer pengar till tillverkaren.

   Var inte Mercedes i en liknande situation? Den 1995, speltypen 210 E-Klass mer från tidigare utvecklingssystemet från, bara för att utveckla och sedan räkna ut vilka kostnader bilen, och kostnaden omgående på grund av rost, etc. Mercedes rykte som en premie tillverkare.

 • Jag tog nyligen 901 Aero tillbaka till reguljärbordet, istället för 9-3 l convertible,
  medan jag märkte att Aero har mycket bättre ljus, och jag föredrar att köra den som konvertibel, har GM GM redan gjort mycket värre!

 • Mycket välskriven, Tom. Ta med mig tillbaka till 1991; min första saab var en xnumx cd följt av några xnumx cse s Eftersom det var en affärsbil skulle jag behöva byta ut varje 9000 KM för bilen, och förstås för en ny Saab. Så kom min passion för Saab om.

 • Emosionell rapport. tack tom Jag hade också en CD och sedan en CSE. Så mycket utrymme i den här klassen kan inte hittas idag. Jag kommer förmodligen aldrig att förstå "SUV" -vågen heller. Eftersom de inte har mer utrymme än 9-5er. Jag vill inte prata om den katastrofala klarheten. De erbjuder sin vägdammare med bakåtvända kameror, istället för klara fordon. Min 9-5er Aero 2,3Lt. 2002 SC har blygsam 356'000km på den, första motorn, första automaten, jag gör alla 50'000 km en maskinoljekylning. 2x en månad kör jag från Zürich till Bremerhaven till min framtid. Jag finner inga andra fordon bekvämare. Jag förstår aldrig varför TATA inte sparar Saab också. De skulle ha det vanliga varumärket Volvo och ett exklusivt nischmärke Saab. Eftersom de har tillräckligt med pengar. Jag tror att jag seriöst skriver ett brev till dem. 🙂 svenska hälsningar från Zürich.

  • att förstå ännu mindre beteende Sverige är själv NEVS verkar enorma ansträngningar nu vara på rätt spår -. faktiskt fortfarande obegripligt varför SAAB AB har inte relented i namn av rättigheter.

   Samtidigt är det klart att NEVS med Trollhattan inte längre har mycket i åtanke - redan prefabricering av kroppsdelar till Kina står för Trollhättan på kanten. Man kan förstå NEVS - offren blir de svenska arbetarna. SAAB AB samt statliga myndigheter ger fortfarande en eländig bild. Även insolvensförvaltarna kan inkluderas här - alla mycket oförståeliga!

   • Det har skett en rapport om NEVS i den tyska pressen de senaste dagarna. Den här är mycket spekulativ och för det mesta hänvisar inte till fakta. Hittills vet vi bara att schemat ändras, allting är rent spekulation.

   • Rätt. Men du har ett kontrakt för färdiga 93 ev-kroppar. Totalt 150-200000.Minnesest tre års arbete tills fabriken i Kina är klar. De borde redan ha börjat produktionen.

    • Det är rätt, avtalen existerar. Det faktum att varken målarbutik eller pressaffär redan kör i Trollhättan har inget att göra med att NEVS skulle ifrågasätta Sverige som en plats. Skälen till förseningen är i Kina.

  • De gamla filmerna är emotionella ... Jag kan inte förstå många saker om den nuvarande utvecklingen, men kunden verkar vilja ha det. Ha kul med 9-5 och rapportera till oss Blogger när en miljon är full!

   • Hej tom Ja, ja. Jag ska. I månaden kör jag om 6'500 km, privat och företag. Jag har 500'000 km relativt snabbt. Min far har haft Saab sedan 1967. med alla problemfria 450'000. Dagliga fjärrsträckor är bättre än bara korta väderutflykter. Mitt Saab-garage i St.Gallen (välkänd Saab-tuner "Hirsch") ville alltid sälja mig en "ny". Eftersom 2004er nio-fem är för mig den bästa någonsin byggt Saab, kommer jag aldrig att dela. Om faktiskt motorn eller automaten ska nå de eviga jaktmarkerna, kommer jag helt enkelt att få dem professionellt restaurerade av Hirsch St.Gallen, för det är mitt värde. Han är också helt rostfri, eftersom kaviteten förseglar med vax. Saabs ande.

    Min arbetsgivare ville ge mig som företagsbil en Audi A6, helt ny, stationvagn, V6 bensinmotor. Självklart sa jag tacksamt. Han frågade varför, då en gång som medförare från Zürich till Genève. På vägen hem till Zürich lät jag honom köra själv (som jag aldrig gör!). Tucked away i Zürich, sa han graciöst att han nu förstår varför kör jag Saab-svängaren istället för en helt ny mainstream Audi. Den bästa delen var hans grin, ljusa ögon och spänning när han fick komma in på motorvägen, utan avbrott, bara accelerera; uiii, 160 km / h, förlåt han sa att han inte inser att han reser så snabbt

    Jag berättade för Saabs berättelse, men han lyssnade inte, han var för entusiastisk över Swedys slott. När han vågade sparka, kunde jag inte säga någonting. Han litade inte på sina lysande ögon som 190km / h visades, och i Schweiz, max. 120km / h. Han ville verkligen se motorn eftersom han inte kunde tro att det var "bara" en 2,3 Lt. 4-cylinderverk. Förresten, driver han nu privat nio till tre 4 × 4 2,8 SC privat. Trevligt, bara trevligt att kunna uppleva något för dig själv.

    • Trevlig historia!

    • Markera, det här är de historier du bara upplever med Saab. Är bara ett speciellt varumärke och jag hade igår också en mycket speciell, väldigt trevlig Saab-upplevelse. Kort berättelse kommer på bloggen nästa vecka!

  • Markus; kanske för sent men jag tror fortfarande att du måste skriva detta brev till TATA. Kommer den en gång stark nog att bita tänderna

 • Fantastiska idén om gamla saab-videor. Han ger en över viggenproduktionen vid valmet på dig, men jag är borttappad länken. Var endast 40 secunden.

 • Har nu varit 4 veckor 4ten SAAB min (99 - 900 - 93 - 95combi) och är alltid mycket nöjd med bilen.
  Och topp serviceverkstad från Bad Tölz.
  Det handlar inte längre om kvalitet eller människor runt om i världen idag - bara handelstullar.

 • Intressanta fakta om "Långkörning", inklusive en tabellöversikt av de upptagna optionerna: https://duddha.me/2016/02/08/touringcarmadness-saab-turbo-the-long-run/

  För övrigt blåste i alla 9k efter ca 75% av avståndsavgasventilerna (som förra sommaren med min "gamla dam" ;-)), eftersom bensinpumpen på grund av kurvan superelevation av 34 ° med nästan tom tank för en alltför mager blandning och därigenom för höga temperaturer i förbränningskamrarna har säkerställt.
  Som ett botemedel ändrades det fullständiga cylinderhuvudet (och som en försiktighet, den helt intakta turboladdaren).

 • Håll spiken på huvudet! Exakt allt (opretentiöst, universellt, etc.) var 9000.

  Den övre delen av medelklassen ligger nu över 1.900 Kg-kurvvikten. Det är ett helvete av mycket material för en engångsprodukt. Kanske skulle det finnas en annan marknad för "filosofin för långsam bil med lång livslängd"?

  Den som bara vill ha en bra bil - och det är bara bra, men inte billigt - har ett problem idag. Inte konstigt att marknaden för unga och gamla timare blomstrar och mer pengar investeras i vård av baby timers.

Kommentarer är stängda.