Vi gör inga kompromisser. Vi gör Saabs.

80-talet och början av 90-talet var de mest kreativa åren på Saab. Aldrig tidigare - och aldrig mer - har det funnits fler innovationer från Trollhättan. Saab var Saab. Det svenska varumärket hade utvecklat sin egen självbild och positionerat sig medvetet som ett intelligent alternativ utöver mainstream.

Vi gör inga kompromisser, vi gör Saabs! Bildfilm 1990.
Vi gör inga kompromisser, vi gör Saabs! Bildfilm 1990.

Filmen visar mycket passande hur du såg dig själv på den tiden, hur du ville uppfattas av kunden. ”Vi dont make compromises. We make Saabs</em>" von Saab Nordamerika. Saab 900 und Saab 9000 waren uneitel und gut durchdachte Autos. Intelligente Multitools, so könnte man sagen. Konstruiert,  um die Passagiere sicher von A nach B zu bringen, vielseitig mit einem unerhört flexiblen Ladevolumen. Schnell, verdammt schnell, wenn man es wollte, denn modernste Turbotechnologie befeuerte damals schon die meisten Saabs.
<h4>We don
t göra kompromisser. Vi gör Saabs

Det faktum att en Saab är bekväm, ergonomiskt sofistikerad, att en Saab kommunicerar med sin förare och den mannen och maskinen är en enhet, som alla gjorde fordonen väldigt speciell.

Då lovade Saab livslängd. Modiga, eftersom turbos ansågs sårbara på 80-talet, var 4-ventils motorer som teknisk avantgarde. Saab höll löfte. Om du tar väl hand om dina 9000 eller 900, har du en bil resten av livet.

Saab är nu historia. Kanske också för att den lugna långtidsbilens filosofi, som också ingår i den tekniska avantgarden, inte längre kunde förmedlas idag. Kanske har Saabs doktrin om att leverera det bästa och mest mångsidiga till sina kunder helt enkelt fallit ur tiden utan att vi märker det. Vid den tiden uppfanns bilar av ingenjörer, inte marknadsförare. Den tråkiga SUV-vågen, det var helt enkelt otänkbart då.

80- och 90-talet var inte bara solsken. Vid den tiden var 900 redan hopplöst föråldrad och producerade bara röda siffror, vilket till och med de framgångsrika 9000 inte längre kunde kompensera. Missbedömningar av företagarna tvingade Saab AB: s bilindustri att leta efter nya partners. GM började med 50%, resten är känt.

Vårt projekt för att rädda gamla Saab-filmer pågår fortfarande. På baksidan av brännaren, men jag vill fortfarande arbeta på ett stort berg av VHS-band. Att spara Saabs historia, göra den offentligt tillgänglig, är kanske viktigare än någonsin idag.

21 tankar om “Vi gör inga kompromisser. Vi gör Saabs."

 • Fordonen var förmodligen för dyrt för den prisnivå som Saab kunde uppnå på marknaden vid produktion och / eller utveckling. Självklart var det redan ett lönsamhetsproblem vid den tiden. I en bok om den nya Saab 900 som jag har läst, beskriver hur flera projekt inleddes för att starta nya 9000 från 900 komponenter, som alla måste stoppas av ekonomiska skäl. Saab stod väl (baserat på berättelsen i denna bok) utan 900 efterföljare där tills räddningen kom i form av GM2900 plattform från GM.

  Vad GM förstod inte är att premium betyder mer värde för kunden, inte mer pengar till tillverkaren.

  Var inte Mercedes i en liknande situation? Den 1995, speltypen 210 E-Klass mer från tidigare utvecklingssystemet från, bara för att utveckla och sedan räkna ut vilka kostnader bilen, och kostnaden omgående på grund av rost, etc. Mercedes rykte som en premie tillverkare.

 • Markera, det här är de historier du bara upplever med Saab. Är bara ett speciellt varumärke och jag hade igår också en mycket speciell, väldigt trevlig Saab-upplevelse. Kort berättelse kommer på bloggen nästa vecka!

 • Det är rätt, avtalen existerar. Det faktum att varken målarbutik eller pressaffär redan kör i Trollhättan har inget att göra med att NEVS skulle ifrågasätta Sverige som en plats. Skälen till förseningen är i Kina.

 • Håll spiken på huvudet! Exakt allt (opretentiöst, universellt, etc.) var 9000.

  Medelklassens övre ände är nu över 1.900 kg egenvikt. Det är en hel del material för en engångsprodukt. Kanske skulle det trots allt finnas en marknad för ”den oexciterade långtidsbilens filosofi”?

  Den som bara vill ha en bra bil - och det är bara bra, men inte billigt - har ett problem idag. Inte konstigt att marknaden för unga och gamla timare blomstrar och mer pengar investeras i vård av baby timers.

 • Trevlig historia!

 • Markus; kanske för sent men jag tror fortfarande att du måste skriva detta brev till TATA. Kommer att kunna bita tänderna kraftigt hope Jag hoppas se dig nästa gång jag kör runt i Zürich.

 • Intressanta fakta om "Long Run", inklusive en tabellöversikt över uppnådda poster: https://duddha.me/2016/02/08/touringcarmadness-saab-turbo-the-long-run/

  Förresten, på alla 9k avgasventiler brände ut efter cirka 75% av avståndet (som förra sommaren med min "gamla dam" ;-)), eftersom bränslepumpen på grund av kurvhöjningen 34 ° med en nästan tom tank för en alltför mager blandning och därmed orsakade alldeles för höga temperaturer i förbränningskamrarna.
  Som ett botemedel ändrades det fullständiga cylinderhuvudet (och som en försiktighet, den helt intakta turboladdaren).

 • Jag har haft min 4: e SAAB (4 - 99 - 900 - 93 combi) i 95 veckor nu och är alltid mycket nöjd med bilarna.
  Och topp serviceverkstad från Bad Tölz.
  Idag handlar det inte längre om kvalitet eller människor världen över - bara handel räknas.

 • Rätt. Men du har ett kontrakt för färdiga 93 ev-kroppar. Totalt 150-200000.Minnesest tre års arbete tills fabriken i Kina är klar. De borde redan ha börjat produktionen.

 • Hej Tom. Ja gärna. Jag ska. Jag kör cirka 6 km i månaden, privat och i affärer. Jag har de 500 500 km relativt snabbt. Min far hade haft Saab sedan 000. med ALLA problemfria 1967 450. Dagliga långa sträckor är bättre än bara korta trevliga turer. Mitt Saab-garage i St.Gallen (välkänt Saab-tuner "Hirsch") ville alltid sälja en "ny" till mig. Eftersom nio till fem år 000 är den bästa Saab som någonsin byggts för mig, kommer jag aldrig att dela. om motorn eller automaten faktiskt skulle nå de eviga jaktmarkerna, kommer jag helt enkelt att få dem professionellt restaurerade vid Hirsch St.Gallen, för det är värt det för mig. Det är också helt rostfritt eftersom håligheten är förseglad med vax. Saabs ande.

  Min arbetsgivare ville ge mig som företagsbil en Audi A6, helt ny, stationvagn, V6 bensinmotor. Självklart sa jag tacksamt. Han frågade varför, då en gång som medförare från Zürich till Genève. På vägen hem till Zürich lät jag honom köra själv (som jag aldrig gör!). Tucked away i Zürich, sa han graciöst att han nu förstår varför kör jag Saab-svängaren istället för en helt ny mainstream Audi. Den bästa delen var hans grin, ljusa ögon och spänning när han fick komma in på motorvägen, utan avbrott, bara accelerera; uiii, 160 km / h, förlåt han sa att han inte inser att han reser så snabbt

  Jag förklarade Saabs historia för honom, men han lyssnade inte, han var för entusiastisk över det svenska slottet. När han fortfarande vågade kickdown kunde jag inte säga något mer. Han kunde inte lita på sina lysande ögon att det visade 190 km / h, och att i Schweiz, max. 120 km / h. Han ville verkligen se motorn eftersom han inte kunde tro mig att det bara var en 2,3 Lt. 4-cylindriga arbeten. För övrigt kör han nu en nio-till-tre 4 × 4 2,8 SC privat. Trevligt, bara trevligt att kunna uppleva detta själv.

 • fantastisk idé om gamla saab-videor. Han ger en om viggenproduktionen på valmet på ditt rör men jag tappade länken. Var bara 40 sekunder.

 • Med de gamla filmerna blir du känslomässig ... Jag kan inte förstå mycket om den aktuella utvecklingen heller, men kunden verkar vilja ha det. Ha kul med 9-5 och rapportera till oss bloggare när en halv miljon är full!

 • Kan jag förstå Alex, jag känner mig lika

 • Det har skett en rapport om NEVS i den tyska pressen de senaste dagarna. Den här är mycket spekulativ och för det mesta hänvisar inte till fakta. Hittills vet vi bara att schemat ändras, allting är rent spekulation.

 • Svenskarnas beteende är ännu mindre förståeligt. Efter enorma ansträngningar verkar NEVS nu vara på rätt väg - faktiskt fortfarande obegripligt varför SAAB AB ännu inte har gett efter med namngivningsrättigheterna.

  Under tiden blir det uppenbart att NEVS inte längre har mycket i åtanke med Trollhättan - prefabricering av kroppsdelar för Kina är redan på randen för Trollhättan. Man kan förstå NEVS - de svenska arbetarna kommer att drabbas. SAAB AB såväl som statliga myndigheter ger fortfarande en patetisk bild. Insolvensadministratörerna kan också inkluderas här - allt mycket obegripligt!

 • Varför och hur slogs ett stort varumärke mot väggen? Du kan läsa i nuvarande Auto Bild, som också säger något om Saab. Det handlar om Plymouth, mer exakt om XNR-studien. Varumärket Plymouth krossades senast när Daimler gick med i Chrysler. Något liknande hände med Saab på GM. Endast att det inte fanns något inträde på GM, men varumärkena inom gruppen som efteråt inte ville eller inte kunde följa det vanliga millenniet, såldes. Detta inkluderade också SUV-vågen. Kan du också se Volvo med sin XC90 eller VW med sin Touareg eller eller ...

 • Känslomässig rapport. tack så mycket Tom. Jag hade också en CD och sedan en CSE. Du kan inte hitta så mycket utrymme i den här klassen idag. Jag kommer antagligen aldrig att förstå “SUV” -vågen heller. Eftersom de inte har mer utrymme än 9-5. Jag vill inte ens prata om den katastrofala klarheten. De erbjuder sina streetångare med backkameror istället för tydligt ordnade fordon. Min 9-5 Aero 2,3Lt. 2002 SC har blygsamma 356 000 km på sig, första motor, första automat, jag gör en automatisk oljespolning var 50 000 km. Två gånger i månaden kör jag från Zürich till Bremerhaven för att besöka min framtida fru. Jag tycker inte att något annat fordon är bekvämare. Jag förstår aldrig varför TATA inte räddade Saab också. Du skulle ha det vanliga Volvomärket och ett exklusivt nischmärke Saab. Eftersom de har tillräckligt med pengar. Jag tror att jag på allvar skriver ett brev till dem. 🙂 svenska hälsningar från Zürich.

 • Mycket välskriven, Tom. Ta mig tillbaka till 1991; min första Saab var en 9000 CD och därefter följde några 9000 CSE. Eftersom det var en affärsbil var jag tvungen att byta ut var 120.000 XNUMX KM och naturligtvis mot en ny Saab. Så här blev min passion för Saab.

 • Jag tog nyligen 901 Aero tillbaka till reguljärbordet, istället för 9-3 l convertible,
  medan jag märkte att Aero har mycket bättre ljus, och jag föredrar att köra den som konvertibel, har GM GM redan gjort mycket värre!

 • Hur kunde du sätta ett så bra märke på väggen? Jag tror fortfarande inte på det. Bra film, var god och leverera mer!

 • Mycket snyggt skrivet igen, särskilt "den meningslösa SUV-vågen .... ”! 🙂
  I tre veckor nu har jag kört min Turbo CD istället för min 3-9 cabriolet ... det är enkelt, helt enkelt vackert ... de gamla lådorna!

Kommentarer är stängda.