Min Saab-historia

Det måste ha varit slutet på 80-åren när jag blev smittad med SAAB-viruset. På den tiden gick jag på skidsemester på morgonen med en vän från stugan till dalen för att få bröd - med SAAB 900. Jag blev omedelbart imponerad av traktionen i snön och det säkra körbeteendet, eftersom jag oftast var med olika Ford Capri eller min anka på vägen. Dessutom var de sedan lika stora bilarna (Opel Rekord, Ford Granada, Daimler eller BMW) alla bakhjulsdrift. Sätesuppvärmningen lämnade dock ett varaktigt intryck ...

Saab 9000 - äggplantan
Saab 9000 - äggplantan

Efter några år senare med hjälp av TÜV, måste förhållandet med min älskade anka avslutas som en tröst en vit 900er precis rätt. Vilket kvantesprång från 29 till 110 PS! Klass var också att man kunde bjuda en cykel löst efter att ha fällt baksätet - och det utan att demontera framhjulet! För att inte tala om känslan av absolut säkerhet, om du bara stängde förarens dörr bakom dig!

Saab 9000 CS

Efter några år kom önskan om mer kraft. Lyckligtvis hade vi möjlighet att köpa en liknande vit 9000 CS med 193 Turbo-PS från en företagsflotta till ett rimligt pris. Välutrustad, bara två och ett halvt år gammal och med 185.000 km återvänt just för maskinen. Det var jättekul! Om ett trafikljus hoppade på gult skulle kunna vara med en snabb tryck på gaspedalen fortfarande bra röd över skärningen - tyvärr blinkade det en gång men ändå: det hade varit ett tempo-mätning ...

Eftersom familjen hade under tiden ökat med två döttrar och nu anständighet bygga ett hus jag ville lyssna till gamla byggare göra efter på en konstruktion finansiering fortfarande en bil är att ingå. Som tur skulle ha det, hade Saab-handlare en trevlig 9000 170 CSE kvar med Ecopower hk aubergine-metalliska, bara 100.000 km och med en dragkrok. Detta invigdes därefter kort därefter med en kompressor till en jackhammer - synd att jag inte tog en bild av denna sällsynta kombination!

Vi var nöjda med vår aubergine i sju år, särskilt när mina svärföräldrar lämnade oss till sin äldre husvagn. Han var nästan 35 år gammal, men väldigt bra, och så utforskade vi hälften av Europa. På motorvägen i centrala Frankrike ledde en radiatorslang till belastningen, helst på lördagar vid middagstid! Men tack vare en resursfull och erfaren Renaults minutskruvmejsel, som efter några få meningsfulla försök med Renaultslangar bara gjorde originalet med en slangklämma, gick vi igen efter några timmar obligatorisk paus. Och provisorisk till Barcelona, ​​hela semester och även på väg hem - merci beaucoup!

Från Saab 9000 till Saab 9 5 Aero godsbil

Så en dag stå vid SAAB återförsäljare av vårt förtroende en mörkblå 9 5 Aero vagn, i första hand, utan 100.000 km - Jag kunde inte motstå för länge. Aubergine kom i goda händer och från och med då flyttade vi 230 Aero-PS genom landet. Vi besökte flera gånger

Saab 9 5 Aero. På en campingplats nära London
Saab 9 5 Aero. På en campingplats nära London

Brittiska öarna, Katalonien, Toscana, Kroatien och äntligen vår Aero, Sveriges hem. Naturligtvis, som Mankell fans, flyttade vi först till Ystad innan vi njöt av några vilsamma dagar på Östersjöns strand. Där fick vår Aero hemlängden för en svensk SAAB-verkstad (Turbo Wastegate), som vi nådigt gav honom. Tyvärr var det ingen tid för en resa till Trollhättan, men vem skulle ha tänkt på tiden, vad brygger det där?

Strax innan den sydtyska hemland men vi hade fortfarande en eureka ögonblick: När plocka upp husvagnen från depån innan semestern hade han sin egen verksamhet i ett par hundra meter, men detta var försiktigt bromsas av en offer staketet. Så skadan var begränsad - det var bara den elektriska kabeln sönderdelad - som kunde ersättas med den vänliga hjälpen från kunniga grannar innan Sverige började. Men vi märkte då - efter ca 2.300 kilometer, att SAAB blinkade rätt, men husvagnen till vänster och vice versa! Vi hade just kontrollerat: "Blinker?" - "Goes" ... .but just not, which!

Från Aero till Aero

Efter sex år med Aero kunde jag köra ett kromprov under påskhelgen - även en Aero-Kombi, men med 260 PS och Automatic. Bara fyra år gammal, med bara 60.000 på klockan, vem kunde ha sagt nej? Efter att en vän kunde hittas som köpare för första Aero så kom SAAB nr 5 i huset.

Flyger ändras från Aero till Aero
Flyger ändras från Aero till Aero

Den automatiska passar perfekt med motorn, speciellt med bifogad husvagn. Så gick det till Baskien, till Skottland, igen till Toscana och Bretagne. Under tiden gav den åldrade husvagnen också plats för 41, men fräsch TÜV en efterträdare, men mycket tyngre, men för Aero var inte ett problem.

Men ju längre kromglasögonen var i bruk desto mer var GM-regleringarna uppenbara: även om bilen var konceptuellt en dröm, visade det sig i detalj att det var ospecificerade defekter. Högtalarlocket i instrumentbrädan hoppade upprepade gånger ut ur guiden. Dörrhandtaget på plastskalet var en konstant haptisk och akustisk uppläggning, tändningsboxar och cylinderhuvudpackning alternerades. Men körning var fortfarande roligt och du kände dig alltid säker och snygg bort från det vanliga. Det var den vackraste, men om det hade bråttom och kunde använda till och med små luckor i kommande trafik att övervinna ...

En höger Aero skär en bra figur som en jackass också!
En höger Aero skär en bra figur som en jackass också!

Tyvärr var det allra bästa av alla att få frivilligt ta hjälp av de gula änglarna några gånger och CHECK ENGINE-lampan verkade bli en integrerad del av inredningen. Dessutom orsakade ett felfritt försök att dra husvagnen ur en våt äng till den brådskande önskan om fyrhjulsdrift.

Banorna separeras

Så vårt sätt skilde sig med tungt hjärta - från SAAB, inte från fruen! Och efter 24 år och 425.000 km gjorde vi det som kommissionär Wallander och bytte till ett nordtyskt märke.

Som en komfort vistelse nu - förutom de många vackra minnena - den oumbärliga SAAB-bloggen och de gamla Wallander-episoderna med patrullbilen från Trollhättan!

Tack vare Gerd för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

9 tankar också "Min Saab-historia"

 • Underbart. Vad en husvagn kan göra med en Saab Kan, .Travel ..

 • Trevlig rapport med sorglig slut! Jag kunde inte tänka mig att vara minst en SAAB. Hur gör du det, du saknar bara SAAB, eller hur?

  • Men självklart - du saknar honom mycket! Men trots allt finns det en bra blogg - där du kan fråga frågan huruvida det konsoler mer eller salt i såret

   • Om bloggen kan hjälpa till att lindra smärtan av separation, då är det bra. Självklart skulle det vara bättre om bloggen gav argumenten att få en Saab klassisk bil eller ett klassiskt hem vid rätt tidpunkt. Då skulle uppdraget vara uppfyllt.

    Kära Gerd, tack för Saab-berättelsen!

   • Salt! Vad mer? Så att det fortfarande finns anledning att återvända!

 • Mycket bra intressant rapport, ja Mankell har något

 • Klassrapport och en bra nedbrytning av nästan 24 års mobila njutningar. Tyvärr, ingen lycklig avslutning. Även Kurt Wallander har inte helt frivilligt valt den nordtyska produkten.
  För övrigt, utan Saab, varade jag bara 9 månader. Därefter, på grund av abstinenssymptom, fick jag mig en gång igen. Det var ett bra beslut!

 • För alla resor mobil med ett draghuvud saab gjorde ett fantastiskt bidrag. Konstigt så sehn .. Men turbo saabs med haldex 4wd är bättre på de bara ängarna ..

 • En vacker historia med en bitter avslutning ...
  Förändringen från 9000 CSE till 9-5 (före 1.Facelift) pekade på nedgången kunde krom glasögon svika bara ... Som Tom föreslår och om igen: strike på den gamla (till MY2000, ännu bättre MY1998), är en sådan långsiktig kvalitet inte längre.
  Och "mellantidskvaliteten" av nuvarande nordtyska varumärken är nästan en cliché idag ...

Kommentarer är stängda.