Ett och ett halvt år Saab 9-5 NG TTiD - Massor av ljus, men också skugga

Flashback till året 2009, IAA i Frankfurt: Där står den nya stora Saab. Jag har inget att leta efter men spenderar mest av min tid på mässan vid Saab-båset. Sätt mig i x gånger. Spel med saker som head-up-skärmen, jag är fram och tillbaka från det formella språket och tänker euforiskt: "Med bilen kör Saab ur krisen".

För att förverkliga endast i Skandinavien: genomsnittlig konsumtion av under 6 liter
För att förverkliga endast i Skandinavien: genomsnittlig konsumtion av under 6 liter

Min flickvän vid tiden order hemlighet broschyr "Den nya Saab 9-5 sedan" och tjuvaktiga nöjd med min entusiasm när jag fiskar den ur brevlådan. Men det är också klart: En 9-5 NG är vid den tiden ingenting för min budget. Han är ett föremål som jag skakar på avstånd. Den korta broschyren jag löser upp och ner igen och igen. Vad mer: Från missnöje med min bitchy 9-3 hade jag just svängt och hade köpt en begagnad Volvo V50 som jag mycket nöjd körde genom landskapet.

Med sorg var jag uppfattad om att mitt favoritmärke skulle gå förbi. Nästan som ett svar, jag köpte en klassisk 2012 900 Cabriolet, byggd 1992 var Volvo ersatts av en ansiktslös tjänstebilar Golf Variant. men snabbt insåg jag, att vilja, som bor i VW hjärtat, mobil sprängdes bort igen från monotonin på gatorna i östra Niedersachsen. Vid någon tidpunkt kom jag över Saab-bloggen och började söka på relevanta begagnade bilforum på Internet för en 9-5 NG. Nu när Saab var nere, ville jag seriöst överväga att köpa en av de sista stora Saabarna.

En Saab 9 5 NG. Laserrot.

På grund av min årliga körsträcka tänkte jag på en diesel och hittade en i Saab-centret i Kiel som jag gillade mycket av utrustningen, men kom i ljus laserrött. Och med en så stor limousin? Jag visste inte riktigt ...

Sedan på hösten gav 2014 Tom på Saab-bloggen en testrapport för en utgång med bara den laserröda 9-5 TTID av Saab centrum Kiel, Trots Toms ganska försiktiga entusiasm för motorisering blev mitt intresse drivit av rapporten. Det var februari 2015 när jag landade på natten färjan från Oslo i Kiel, som kommer från en vinterferie i norr på måndagsmorgon. Jag hade tidigare sagt till min tidigare flickvän att det oundvikligen skulle leda till ett besök på Kiel Saab-centret.

Efter en testrunda och detaljerad Schnack med Markus Lafrentz nådde jag samma kväll, kom hem, till telefonen för att göra avtalet klart. Att se bilen i Natura i hans laserröd kastade några farhågor om huruvida det iögonfallande färgjobbet var överbord. Färgen är mycket bra för 9-5.

Han är en vektor, byggd i 2011, har Hyper Strut landningsutrustning, sat nav, färgdisplay, xenon strålkastare, det stora glasstaket. Saab Zentrum Kiel har gett honom det fina läderinteriöret med minnesfunktion för förarsätet i beige. Hans första år spenderades i sitt inhemska Sverige. Den enda downer: den saknade huvudbilden. Hittills kunde jag inte ta med mig för att låta den vara eftermonterad, vilket säkert är synonymt med att jag inte är helt övertygad om motorn och chassit. En omvänd kamera, emellertid lämnade jag med Saab-finesserna av Bilhandlare Stephan installera senare i Vienenburg.

Saab 9-5 NG. Ljus & skugga.

Tyvärr måste jag lägga några skuggor på en Saab för den skonsamma läsaren. Det faktum att motorn är märkbar som högt högt grumpy diesel, tycker jag bra. Jag gillar det köttiga ljudet. Att störa är dock en viss klumpighet, som jag inte skulle ha misstänkt i 190 PS. I bilens lägre hastighetsområde är det långsamt, speciellt vid start. Försöket att övervinna detta med en modig spark på acceleratorn, erkänner han med spinnande framdäck. Han går uppåt och det är ett nöje hur lätt han kan vinna även vid höga hastigheter. Spänning i vardagen, det gör jag inte, för att han är törstig. Även med måttlig körstil är det svårt att komma under 8 liter, är fabriks specifikation av 6,1 liter absolut utopisk. Chassit är halt, på våta vägar finner jag vägtillståndet inte särskilt övertygande.

Tre gånger i ett och ett halvt år, brytt han mig med en plötslig nedgång i prestanda. Från sportsedan till lastbilen i en bråkdels sekund, så att säga. Först var de magnetventiler för styrning av turboladdaren. Andra gången strömavbrott var inom några ögonblick så fort som han kom att läsa ut feldiagnos inte tillbaka. Tredje gången denna sommar, jag var faktiskt tvungen att stänga av 9-5 på vägrenen i A7 i hessiska Bergland. Laddtrycket slangen var porös. Då och då han behagar mig som "rattlås vänta", utan att det skulle vara en defekt med fin information på displayen. är bra, med Elmar Valentine av Bilhandlare Stephan att ha någon påtaglig, som alltid har ett öppet öra och bra idéer.

“Det finns ingen trevligare bil”

Ändå har jag aldrig satt i en bil som får mig att må bra, med en känsla av att vara i Abrahams varv. Från utsidan och från insidan kan jag inte få nog. I timmar kunde jag stå framför bilen och titta bara på den. Från det formella språket finns ingenting som är jämförbart enligt min åsikt. Även min farbror, en svåra VW-förare i årtionden, säger: "Du kan inte sälja den igen. Det finns ingen bättre bil. "Och om jag lät honom springa på backarna sprider ett permanent gniss i mitt ansikte.

Kanske är det så här: Saab är alltid lite bisarr, lite knäckt. Kanske, det är därför vi gillar Saab så mycket på grund av de grova kanterna, för Saab är inte så vanligt slät och konturlös. Jag skulle köpa igen en 9-5 NG. Förmodligen med en annan motor, kanske inte diesel, hade jag inte tillräckligt med tid att jämföra. Men jag tänker inte på en förändring, för glädjen överväger uppenbarligen krångorna.

Tack till Laurenz för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

10 tankar om “Ett och ett halvt år Saab 9-5 NG TTiD - Massor av ljus, men också skugga"

 • blank

  Trevligt läst!
  Gör din egen bränsleförbrukningsberäkning! Jag har en TTiD xwd, enligt bordsdatorn behöver den 7,4-8,0 för 100 km. Men i verkligheten är det lägre, mer som 6,3-6,9

 • blank

  Tack för den fina artikeln! Jag kan bara hålla med dig - jag älskar min feta (9-5 Aero 2.0T Hirsch Bj. 2010) men det är de små och stora konstigheterna som irriterar mig och enligt min åsikt också visar att den här underbara bilen är under kostnadstryck och brist på kvalitetsmedvetenhet.
  Jag har just ämnet rattlås bakom mig - dyr, väntetid på en reservdel ...
  Förlust av olja - ny tätning - klar, nu lyser ljusstången bara - en välkänd, dyr sjukdom ...
  Men också små saker som avskalning av etiketter på kontrollknappar, folier / lack på sittbrunnen, splittrar på indikatorinsatserna på ytterbackspeglarna ...
  Inte tragisk men irriterande!
  Jag har kört SAAB sedan 1990 och har haft nästan alla modeller från 900, 9000, 9000CS till 9-5 och 9-3 eller fortfarande i början (för närvarande 9-5 nG 2010, 9-3 Lim. 2007, 9-3 SC Aero TTid , 2010 och 9-3 Aero Cabrio 2002) - bearbetningen när tjock är värst ...
  Men - jag älskar honom mycket och kommer att vårda och ta hand om honom, (sommarfordon)

  • blank

   Jag är ledsen för dig - men jag känner inte till något av de nämnda problemen, även ljusstången lyser fortfarande pålitligt.
   Kanske på grund av MJ 2010 på 2011 ne schippe förbättrad kvalitet.
   Förresten 91t km på klockan.

   • blank

    Den senare producerade, ju bättre fordon. Trots de dramatiska omständigheterna vid den tiden.

 • blank

  BTW: Vid den punkt där 9-5 gick sönder, för inte så länge sedan kunde jag ta bort en mycket närbild M5 med några hundra meter efter ett fordon med ett mycket liknande griffinemblem (men med V8 och de matchande ”raka rören”) har vänt åt höger. 😉

 • blank

  Mycket färgad SAAB! Okej då! Färg på gatorna! Vitt, silver, svart, hur tråkigt!
  Mitt TTID gjorde mig glad för upp till 6 månader sedan: Att dra igenom "utan slut" och det med ett måttligt max. 6 l / 100 km! Men nu blir ledningsnätet sprött ... och RPT aktiveras inte längre 🙁. Vem vet var man kan hitta en ny ledningsdel ???

 • blank

  Sedan 03/2011 har jag ”bara stulit TiD4 med 160 till 180 hk, men förutom den citerade trögheten när jag startar kan jag inte klaga. Förbrukningen under flera år är cirka 7 liter.
  Jag hade också strömförlusten 1x 2013, eftersom EGR-ventilen var stängd men aldrig kom upp efter bytet.
  Att chassit är inställd något poltrig, sant, men jag har blivit van vid det själv och vid högre hastigheter och en del nyttolast som är inte längre en fråga, tvärtom, med 245 / 40 R19 är tjockleken som nämnda styrelse på vägen.
  “Vänta på rattlåset” inträffade också en gång, efter att ha konsulterat min verkstad i Bamberg, drogs rätt säkring (nr 1 bakom ratten), och efter en programuppdatering var jag inte längre ett problem.
  Sedan dess, förutom 1x nytt batteri efter 4 1 / 2 år och förarsätet värmer inga defekter.

  • blank

   Den hackneyed 180 PS versionen är enligt min mening mer harmonisk och prestandan ökar definitivt rekommenderas. Vår 2.0 Biopower har sportfjädring, vilket är svårt, men i höga hastigheter är 9-5 riktigt full på vägen.

 • blank

  Mycket trevlig historia om en mycket trevlig bil. Jag känner på samma sätt med min 9-3 SC Aero TTID. Konsumtionen verkar ibland lite (för) hög för mig och den ena eller den andra lilla galen är lätt irriterande, men jag hoppas fortfarande att den kommer att förbli hos mig "för alltid".
  Bra resa och en trevlig helg.

 • blank

  Färg behöver landet, ser fantastiskt ut ur bilen!

Kommentarer är stängda.