Ett och ett halvt år Saab 9-5 NG TTiD - Massor av ljus, men också skugga

Flashback till året 2009, IAA i Frankfurt: Där står den nya stora Saab. Jag har inget att leta efter men spenderar mest av min tid på mässan vid Saab-båset. Sätt mig i x gånger. Spel med saker som head-up-skärmen, jag är fram och tillbaka från det formella språket och tänker euforiskt: "Med bilen kör Saab ur krisen".

För att förverkliga endast i Skandinavien: genomsnittlig konsumtion av under 6 liter
För att förverkliga endast i Skandinavien: genomsnittlig konsumtion av under 6 liter

Min flickvän vid tiden order hemlighet broschyr "Den nya Saab 9-5 sedan" och tjuvaktiga nöjd med min entusiasm när jag fiskar den ur brevlådan. Men det är också klart: En 9-5 NG är vid den tiden ingenting för min budget. Han är ett föremål som jag skakar på avstånd. Den korta broschyren jag löser upp och ner igen och igen. Vad mer: Från missnöje med min bitchy 9-3 hade jag just svängt och hade köpt en begagnad Volvo V50 som jag mycket nöjd körde genom landskapet.

Med sorg var jag uppfattad om att mitt favoritmärke skulle gå förbi. Nästan som ett svar, jag köpte en klassisk 2012 900 Cabriolet, byggd 1992 var Volvo ersatts av en ansiktslös tjänstebilar Golf Variant. men snabbt insåg jag, att vilja, som bor i VW hjärtat, mobil sprängdes bort igen från monotonin på gatorna i östra Niedersachsen. Vid någon tidpunkt kom jag över Saab-bloggen och började söka på relevanta begagnade bilforum på Internet för en 9-5 NG. Nu när Saab var nere, ville jag seriöst överväga att köpa en av de sista stora Saabarna.

En Saab 9 5 NG. Laserrot.

På grund av min årliga körsträcka tänkte jag på en diesel och hittade i Saab-centret Kiel, en av de utrustning jag tyckte om mycket, men kom i en blink röd laser därför. Och med en så stor sedan? Jag visste inte

Sedan på hösten gav 2014 Tom på Saab-bloggen en testrapport för en utgång med bara den laserröda 9-5 TTID av Saab centrum Kiel, Trots Toms ganska försiktiga entusiasm för motorisering blev mitt intresse drivit av rapporten. Det var februari 2015 när jag landade på natten färjan från Oslo i Kiel, som kommer från en vinterferie i norr på måndagsmorgon. Jag hade tidigare sagt till min tidigare flickvän att det oundvikligen skulle leda till ett besök på Kiel Saab-centret.

Efter en testrunda och detaljerad Schnack med Markus Lafrentz nådde jag samma kväll, kom hem, till telefonen för att göra avtalet klart. Att se bilen i Natura i hans laserröd kastade några farhågor om huruvida det iögonfallande färgjobbet var överbord. Färgen är mycket bra för 9-5.

Han är en vektor, byggd i 2011, har Hyper Strut landningsutrustning, sat nav, färgdisplay, xenon strålkastare, det stora glasstaket. Saab Zentrum Kiel har gett honom det fina läderinteriöret med minnesfunktion för förarsätet i beige. Hans första år spenderades i sitt inhemska Sverige. Den enda downer: den saknade huvudbilden. Hittills kunde jag inte ta med mig för att låta den vara eftermonterad, vilket säkert är synonymt med att jag inte är helt övertygad om motorn och chassit. En omvänd kamera, emellertid lämnade jag med Saab-finesserna av Bilhandlare Stephan installera senare i Vienenburg.

Saab 9-5 NG. Ljus & skugga.

Tyvärr måste jag lägga några skuggor på en Saab för den skonsamma läsaren. Det faktum att motorn är märkbar som högt högt grumpy diesel, tycker jag bra. Jag gillar det köttiga ljudet. Att störa är dock en viss klumpighet, som jag inte skulle ha misstänkt i 190 PS. I bilens lägre hastighetsområde är det långsamt, speciellt vid start. Försöket att övervinna detta med en modig spark på acceleratorn, erkänner han med spinnande framdäck. Han går uppåt och det är ett nöje hur lätt han kan vinna även vid höga hastigheter. Spänning i vardagen, det gör jag inte, för att han är törstig. Även med måttlig körstil är det svårt att komma under 8 liter, är fabriks specifikation av 6,1 liter absolut utopisk. Chassit är halt, på våta vägar finner jag vägtillståndet inte särskilt övertygande.

Tre gånger i ett och ett halvt år, brytt han mig med en plötslig nedgång i prestanda. Från sportsedan till lastbilen i en bråkdels sekund, så att säga. Först var de magnetventiler för styrning av turboladdaren. Andra gången strömavbrott var inom några ögonblick så fort som han kom att läsa ut feldiagnos inte tillbaka. Tredje gången denna sommar, jag var faktiskt tvungen att stänga av 9-5 på vägrenen i A7 i hessiska Bergland. Laddtrycket slangen var porös. Då och då han behagar mig som "rattlås vänta", utan att det skulle vara en defekt med fin information på displayen. är bra, med Elmar Valentine av Bilhandlare Stephan att ha någon påtaglig, som alltid har ett öppet öra och bra idéer.

"Det finns ingen bättre bil"

Ändå har jag aldrig satt i en bil som får mig att må bra, med en känsla av att vara i Abrahams varv. Från utsidan och från insidan kan jag inte få nog. I timmar kunde jag stå framför bilen och titta bara på den. Från det formella språket finns ingenting som är jämförbart enligt min åsikt. Även min farbror, en svåra VW-förare i årtionden, säger: "Du kan inte sälja den igen. Det finns ingen bättre bil. "Och om jag lät honom springa på backarna sprider ett permanent gniss i mitt ansikte.

Kanske är det så här: Saab är alltid lite bisarr, lite knäckt. Kanske, det är därför vi gillar Saab så mycket på grund av de grova kanterna, för Saab är inte så vanligt slät och konturlös. Jag skulle köpa igen en 9-5 NG. Förmodligen med en annan motor, kanske inte diesel, hade jag inte tillräckligt med tid att jämföra. Men jag tänker inte på en förändring, för glädjen överväger uppenbarligen krångorna.

Tack vare Laurenz för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

10 tankar om "Ett och ett halvt år Saab 9-5 NG TTiD - Massor av ljus, men också skugga"

 • Trevligt läst!
  Gör din egen bränsleförbrukning beräkning! I got to TTiD XWD, Gemäß färddator, behöver den 7,4-8,0 100 för km. Men i verkligheten är det lägre. Mer som 6,3-6,9

 • Den hackneyed 180 PS versionen är enligt min mening mer harmonisk och prestandan ökar definitivt rekommenderas. Vår 2.0 Biopower har sportfjädring, vilket är svårt, men i höga hastigheter är 9-5 riktigt full på vägen.

 • Den senare producerade, ju bättre fordon. Trots de dramatiska omständigheterna vid den tiden.

 • Jag är ledsen för dig - men jag känner inte till alla nämnda problem, även ljusstrålen är fortfarande tillförlitlig.
  Kanske på grund av MJ 2010 på 2011 ne schippe förbättrad kvalitet.
  Förresten 91t km på klockan.

 • Tack för den fina artikeln! Jag kan berätta bara instämma - (. 9-5 Aero 2.0T Hirsch Bj 2010) Jag älskar min tjocklekar, men det finns stora och små egenheter som irriterar mig ganska vacker och även visa min uppfattning att denna underbara bil i kostnadstrycket och bristande medvetenhet om kvalitet har vuxit fram.
  Ämnet med styrlås jag har precis bakom mig - dyrt och väntar på reservdelen ...
  Förlust av olja - ny tätning - klar, nu lyser ljusskenan bara - en känd, dyr sjukdom ...
  Men små saker som lossnar etiketter på vreden, filmer / beläggningar på cockpit, flisning vid blinkande sätter speglarna ...
  Inte tragisk men irriterande!
  Jag har kört 1990 SAAB och har haft nästan alla modeller från 900er, 9000er, 9000CS över 9-5 och 9-3 eller mer (vid starten för närvarande 9-5 nG 2010, 9-3 Lim. 2007, 9-3 SC Aero TTiD , 2010 och 9-3 2002 Aero Convertible) - behandlingen i tjocklekar är det värsta ...
  Men - jag älskar honom hjärtligt och kommer att vårda och bryr sig om honom, (sommarbil)

 • BTW: I den plats där 9-5 har gått sönder, jag kunde inte mycket lång tid en mycket tät kolliderande M5 till ett par hundra meter beroende efter en olagligt längst till vänster omkörning fordon med ganska lika Griffin Emblem (men med V8 och lämpliga "Raka rör") har skära till höger.

 • Mycket färgad SAAB! Okej då! Färg på gatorna! Vitt, silver, svart, hur tråkigt!
  Min TTID gjorde mig nöjd tills 6 månader sedan: Durchzug "utan slut" och med måttlig max. 6 ltr / 100 Km! Men nu blir ledningsnätet ömtåligt ... och RPT är inte längre aktiverat 🙁. Vem vet var man ska hitta en ersättningsnät?

 • Sedan 03 / 2011 har jag bara "stumped TiD4 med 160PS på 180PS, men jag kan inte klaga förutom den citerade trögheten i starten. Förbrukning i flerårig betyder så runt 7l.
  Jag hade också strömförlusten 1x 2013, eftersom EGR-ventilen var stängd men aldrig kom upp efter bytet.
  Att chassit är inställd något poltrig, sant, men jag har blivit van vid det själv och vid högre hastigheter och en del nyttolast som är inte längre en fråga, tvärtom, med 245 / 40 R19 är tjockleken som nämnda styrelse på vägen.
  "Rattlåsventil" var också 1x på, efter samråd med min verkstad i Bamberg höger säkring (# 25 bakom ratten) Jag kom tillbaka och efter SW-uppdateringen var det inte längre ett problem.
  Sedan dess, förutom 1x nytt batteri efter 4 1 / 2 år och förarsätet värmer inga defekter.

 • Mycket fin historia om en väldigt fin bil. Jag liknar min 9-3 SC Aero TTID. Konsumtion verkar mig ibland lite (för) hög och även den ena eller den andra lilla quirks irriterar ganska enkelt, men jag hoppas ändå att han fortfarande är "evig" bevarad.
  Bra resa och en trevlig helg.

 • Färg behöver landet, ser fantastiskt ut ur bilen!

Kommentarer är stängda.