Talladega Long Run 30 år Jubileum

Svårt att föreställa sig faktiskt! FIA-tjänstemän hos en liten biltillverkare tar 3 slumpmässigt utvalda fordon av en helt nyutvecklad typ från produktionslinjen. Sedan jagas de 100.000 kilometer dag och natt i hög hastighet över en tävlingsbana. Inte bara någon, utan den skoningslösa Talladega Superspeedway i Alabama, där Mercedes och Audi tidigare hade misslyckats.

Talladega Long Run. Klistermärke för årsdagen
Talladega Long Run. Klistermärke för årsdagen

Hur skulle det bli idag, 30 år senare? Vad händer om du försöker köra Talladega Long Run igen med nuvarande fordon från någon tillverkare? I brutal värme, utan paus, utan nåd för materialet och med konstant fullgas? Med dagens förbruknings- och materialoptimerade motorer? Skulle de 3-cylindriga, turbo-ventilerade nedskärningarna och framstegs mirakler överleva 100.000 kilometer hög hastighet? Det kan finnas en anledning till att tillverkare inte längre planerar galna saker som detta.

1986 var världen en annan. Inte bättre, men kanske mer ärlig. Bilar byggdes för att hålla, och om du är osäker var komponenterna ganska stora. Det var så på Saab - varumärket tycktes öka. 9000 sålde som galet, allt verkade möjligt då. Långt borta, och vem skulle ha trott på Saab 1986 att 25 år senare skulle allt bli historia?

Talladega Long Run 30 år Jubileum

I oktober firar vi 30-årsjubileet för Talladega Long Run. Mark och jag förbereder en serie artiklar som kommer att återuppliva de gamla Saab-tiderna och 9000. Det är ungefär 30 år sedan, Long Run, rollen som Saab 9000 på sin tid och varför den var den viktigaste och mest innovativa bilen i varumärkets historia. Naturligtvis skriver vi också om missade möjligheter, hemliga och aldrig realiserade projekt. Serien börjar den 7 oktober; dagen då Saab startade skivkörningen i Alabama.

Saab-museet planerar också oktober och det stora jubileet; Besökare som kommer att vara hemma hos vårt varumärke just nu bör planera ett besök i Trollhättan.

Naturligtvis är en årsdag alltid ett tillfälle för någon Saab-galenskap. Vi tänkte mycket på Talladega Long Run, för på något sätt måste du visa din flagga och bevisa för världen att varumärket trots allt inte är dött. Som ett förspel finns jubileumsmärket i stil med de vilda 80-talets turboår. Passar inte bara på en 9000 utan på alla Saab. Talladega ”30 år Jubileum” klistermärke finns som alltid i vår fanbutik.

9 tankar om “Talladega Long Run 30 år Jubileum"

 • "Talladega Superspeedway" och "nådelös" - Jag vet inte, men den (då) betongplattans körväg var redan ansvarig för den ena eller andra däckskada, särskilt INNAN luftflödesbegränsaren infördes.
  Särskilt incidenten med Bobby Allison 1987 har säkert kommit ihåg av många (men bara några som följer den här bloggen här ;-)).

  Om det ska finnas ett spår i NASCAR-kalendern som förtjänar titeln "nådelös" är det utan tvekan "Darlington Raceway" med en banbredd i kurvorna på samma nivå som en typisk motorvägskonstruktionsplats.

  Att ha en lång sikt går skulle vara en stor utmaning, möjligen för att bevisa möjligheterna i ett autonomt fordon.

 • blank

  Riktigt coolt ämne. Jag ser fram emot dina kommentarer. Det är bara synd att klistermärket inte är transparent.

 • blank

  Bra åtgärd - mail skickat till beställning! Min 9000er borde få limet ändå ... Jag ser fram emot de ytterligare åtgärderna runt 9000er och Talladega ...

 • blank

  Vid den tiden märkte bara ett par SAB-galna det. Jag är en av dem,
  Jag vet inte om det fortfarande vet vem. Den dåvarande motorutvecklaren hatar sig själv
  Uppgift att konstruera en fyrcylindrig som går lika smidigt som en sexcylindrig.
  Han installerade balansaxlar. Resultatet var inte tillfredsställande för honom, han hade demonterat det och magnetiserat det som var riktigt lugnt! .
  2,3 16v Turbo föddes. Jag hade en 9000 BJ 1991 med ett tyskt kraftpaket
  250 PS vridmoment uppmätt 420 nm. Jag säger en dröm.

 • blank

  Bra, bra, bra! Bra åtgärd, det är roligt!

 • blank

  Talladega Challenge-klistermärken på dörren skulle också vara intressanta. Jag redigerade det lite. Tyvärr är upplösningen inte så att du då kan pimpa honom vid dörren

  • blank

   Allvarligt? Av misstag har jag ett original av utmaningen i arkivet. Skulle reprint verkligen vara intressant?

 • blank

  Jag hoppas att frågan är tillåten: är klistermärken transparent eller faktiskt vit? Tack så mycket för åtgärden, riktigt bra!

  Hälsning

  • blank

   De är faktiskt vita!

Kommentarer är stängda.