Autonom körning. Autonom NEVS EV.

Autonom körning är ett av framtidens stora ämnen. Den helt autonoma vågen bör rulla senast 2025, alla tillverkare forskar i denna riktning. Halvautonoma fordon kan redan köpas idag, men föraren är fortfarande ansvarig. Att NEVS också vill vara där med den första nya generationen fordon som borde vara helt nätverkade är inte riktigt en överraskning.

Aktiv cykelhjälm av Anna Haupt. Utveckla autonom körning hos NEVS nu
Aktiv cykelhjälm av Anna Haupt. Utveckla autonom körning hos NEVS nu


Men, i enlighet med traditionen med fordon från Trollhättan, ligger en historia bakom dem att berätta. Vad gjorde en Saab tidigare? Det var alltid de små konstigheterna som gjorde en Saab bättre och annorlunda. Det fanns den förarorienterade sittbrunnen - i en tid då andra tillverkare fortfarande byggde instrumentbrädor i ordets bokstavliga mening. Den asymmetriska hastighetsmätaren, den geniala nattpanelen, den automatiska sätesuppvärmningen, det aktiva nackstödet. Små innovationer som gjorde livet med en Saab speciell och som kunde sätta ett leende på dess ägare.

Människor: Anna Haupt utvecklar den självgående elbilen på NEVS

NEVS kan gå in i denna tradition av specialfunktioner. Svenskan Anna Haupt kommer att stärka utvecklingsgruppen i framtiden och kommer att arbeta inom självkörande elbilar. Industridesignern har potential för särskild kreativitet och kanske till och med den ”galna faktorn”, som Saab brukade säga.

Tillsammans med Terese Alstin utvecklade hon den osynliga cykelhjälmen och grundade startupen Hövding. Den osynliga hjälmen fungerar som en krockkudde, utlöst av två sensorer i händelse av ett fall eller vältning, vilket skyddar huvudet mer fullständigt än en konventionell hjälm. För även nackområdet och bakhuvudet skyddas av Anna Haupts innovation.

Precis som i en svart låda lagrar Hövding hjälmen data omedelbart före och under påverkan. Utvärderingen av olycksdata i huvudkontoret i Malmö fördjupar produktutvecklingen och förbättrar skyddet. Innovationen från södra Sverige har redan nominerats som finalist för European Inventor Award 2014 och för andra priser.

Anna Haupt engagemang för NEVS är mer än bara en person och väcker nyfikenhet på produkter från Trollhättan. Kreativitet för att designa olika och bättre lösningar har varit en del av Stallbacka-ingenjörernas DNA tidigare. Det verkar som om NEVS skulle vilja fortsätta denna tradition med Anna Haupt. Det tar lite tid innan vi kan se det första resultatet. NEVS är (fortfarande) en liten nykomling, vägen till den första färdiga produkten blir en utmaning. Anna Haupt förväntar sig 5 års utveckling.

Människor: Jörgen Schribe Ekonomichef på NEVS

Ur personlig synvinkel finns det fortfarande ett meddelande från Trollhättan. En annan ny tillägg publicerades förra veckan av NEVS. Jörgen Schribe blir ny CFO på NEVS och lyckas med Ove Eriksson, som kommer att leda den kinesiska verksamheten som CFO i framtiden. NEVS anställer därmed en annan toppchef, som tidigare arbetat för Volvo Lastvagnar och Volvo Personvagnar.

10 tankar om “Autonom körning. Autonom NEVS EV."

 • blank

  Så jag är nu så långt som att säga att en ren förbränningsmotor inte längre kommer in i mitt hus på något sätt är igår ... som hästen som ett transportmedel. (Även om den fortfarande har sina användningsområden 😉)
  Autonom körning har säkert sin mening eftersom de flesta olyckor inträffar av vårdslöshet, det kan bara inte vara vårdslöshet främjas.
  De första bilarna, liksom deras vagnar, tog visserligen lite att vänja sig vid och var inte så pålitliga ... låt oss prata mer om några år.

  • blank

   Nej, tvärtom, de första "bilarna" såg nästan exakt ut som vagnar och var ursprungligen baserade på dem tekniskt. De kallades ofta sådana (motoriserade vagnar).

   Namnet bil, å andra sidan, borde ha sparats i bra 100 år, eftersom den grekiska självkörningen först nu verkar vara helt tillämplig - nämligen för autonoma fordon ...

   Det verkar för mig att steget också och särskilt kulturellt från dagens bil till en autonom för att vara betydligt större än en tränare till de första motorbussarna.

   Tygarna är helt borta - det är ett helt annat nummer och kommer inte att vara för alla.

   • blank

    Ja, tyglarna ur hand och grundläggande förtroende för tekniken ... (där människan ofta är en "kontrollfreak" ...)
    Och låt oss inte lura oss själva: när människor inte längre behöver oroa sig för körning och trafik, tar de hand om något annat ... mobilspel, inköpslistor, fritidsplanering etc.

    • blank

     Det är så det är. Löftet om frälsning av autonom körning - att vara en vinst i tid, livskvalitet och frihet - kommer för det mesta att absorberas av meningslös hektisk business ...

     Skämt här är att det juridiskt kommer att detta förmodligen inte kommer att tillåtas under en längre tid eftersom lagstiftaren vill se en kapten med uppgifter på bron. Någon som på Havarie (så sällan som hon kan vara) har sitt huvud att hålla.

     Dessutom (förutom trafikstockningen) finner många människor bilkörning nästan meditativ. Ensam i bilen. En otrevlig aktivitet där du kan låta ditt sinne springa vild. Värda stunder mellan familj och arbete. Vill jag verkligen låta det ta mig? Vill jag verkligen hålla fast vid total nätverk varje minuts dag och överallt i kommunikations- och mediekvarmen?

 • blank

  Fordonstillverkarna bör hellre undersöka alternativa eller miljövänliga enheter ...

 • blank

  De kan bygga vad du vill. Men vi har inga Nevs. Vi fortsätter att köra våra SAAB “S tills absolut inte längre fungerar.

 • blank

  Det kan vara för sent, många företag har redan implementerat det.

 • blank

  Autonom körning liknar att resa med tåg - jag skulle inte vilja!

  • blank

   Under rusningstiden i Frankfurt skulle jag behöva det. Annars inte nödvändigtvis. Varigenom adaptiv farthållare är en trevlig leksak ...

 • blank

  Trevlig historia! Det skulle vara trevligt om något av SAAB överlever. Och om det bara är sättet att göra saker annorlunda. Men en elbil kommer aldrig att komma in i mitt hus, åtminstone inte om jag på något sätt och någonstans kan få en bra SAAB

Kommentarer är stängda.