Saab 9-5 sport kombination 1999 projekt. Interim uppgörelse.

Vi ville bara veta! Att få en Saab från skrotet är en galen idé, även om du får Saab som present. Eller vad? Med vår Saab 9-5 sportdräkt från år 1999, Paulprojektet, har vi så fångat alla problem som kan ha en äldre Saab. Idag är sanningen och tiden för en första mellanliggande proposition. Låt oss se hur mycket pengar som har gått in på projektet.

Kraftverk. Optiskt så friskt från tejpen.
Kraftverk. Optiskt så friskt från tejpen.

Villkoret för 9-5 var ynkligt, för han hade faktiskt blivit borttagen för att gå till återvinnaren. Markus Lafrentz, alltid involverad i Saab Mischief på bloggen, gav oss stationen. En första gnista för projektet, och hans lag var att föra Saab tillbaka till livet.

Ny turboladdare, ny koppling

Den första delar Installation i mars var bara toppen av isberget. Vi var tvungna att köpa en ny turboladdare som en förspel, Skandix betalade Paul en hel del små delar som en gudfar, och stod redan som om den var magisk 1.900,00 Euro på räkningen.

Det förblev inte, för att knappt sprang Saab igen, rapporterade kopplingen som bruten. En ny kopplings~~POS=TRUNC sats~~POS=HEADCOMP därmed också flyttat till räkningen. Detta följdes av den stora inspektionen med alla vätskor, en partiell målning, många små och slitdelar. En ny skiftnyckel beställdes från Orio, eftersom den ursprungliga nyckeln med chunky vintage fjärrkontroll från år 1999 verkade mer ett fall för en historisk samling och reservnyckeln saknades.

Tillägget till detta var verkstadsräkningen för demontering av oljepannan, förnyelsen av motorventilationen. Plus installation av koppling, turboladdare, alla nya bromsar och dynor bak och fram. Nya buskar på bakarm och framram ... även chassit var en öppen byggplats. Liksom upphängningsbussningarna var fjädrar och dämpare i slutet. Skandix levererade oss Sachs stötdämpare, med Eibach sportfjädrar en subtil sänkning för sporty optik realiserades.

Under tiden hade vi Paul på förberedaren, fönstren fanns. Som en fin touch tog företaget över en del av kostnaden och blev en annan av Paulas fadder. Emellertid var räkningen fortfarande långt över 6.000,00 €, och vi hade fortfarande inte pratat om nya fälgar och däck.

18 "Inca fälgar för ett sportigt utseende

Lyckligtvis fanns Inca-fälgarna i 18-formatet till våren Orio till den särskilt gynnsamma kursen, som bara skulle tvingas in i budgeten. Valet av däck, med åtstramning, föll på Kumho Ecsta SPT i formatet 225 / 40 R18. Normalt är jag en avyttrad Michelin-fan, alla mina Saabs-rullar på däck av detta märke. Men för 80,00 € per däck finns det ingen Michelin, så vi testar Kumhos. Det första intrycket är bra, mycket bättre än väntat. Vad däcken är bra, kommer vardagen att visa med Paul.

Vad har vi investerat hittills?

OBS: Läs inte mer i cirkulationssvaghet och hjärtproblem!

På räkningen är för närvarande 7.157,83 €, så Projektaab har helt utnyttjat vår budget. Som tröst för det är tekniskt regummerad, optiskt acceptabel men fortfarande inte täckt, försäkrad eller godkänd ....

Är det galenskap att få en gammal Saab ur skräpet?

Frågan är i rummet, hur galen är projektet egentligen? Beloppet som investeras kommer aldrig att lösas in, värdet på den årliga stationvagnen 17 är mycket lägre. Men det gjorde vi aldrig.

Paulprojektet handlade om att hålla en tidig 9-5 på vägen. Och för att visa att du kan vända en gammal, rutt Saab tillbaka till en användbar daglig bil. Förutsatt att du nu kan använda stationsvagnen i flera år som en bra familjebil utan att investera utanför det vanliga underhållet mycket, var åtgärden inte dyr.

Utgående från antagandet att du inte behöver köra hela programmet på några gamla Saab turbo, fjädring, koppling, bromsar, rost, partiell målning och så vidare, sedan en 9-5 ett ekonomiskt sätt att en elegant och individuell bil tillbaka att få till stånd.

Tidigt Saab 9-5 står för små pengar till salu på grusfälten i Republiken. De är oförlösta, tuffa farfarklockor, inga snabba rörelser. Miles bort från klassikerna, som moderna bilar för moderna, har de en blygsam prognos för framtiden. Men om du får en bra, välskött bil för små pengar (ingen Paul tack!), Det går inte fel. Eftersom dessa gamla, undervärderade och undervärderade bilar är trevliga och tidlösa vänner för vardagen.

En tidig Saab 9-5 kan vara ett fynd.

Det finns många konsumentbilar som ignoreras bättre, men om och om igen faller garaget guld från 1. eller 2. Hand på marknaden. Regelbundet service, mestadels chaufför av äldre människor. De är billiga, situationen liknar den för Saab 9000 för några år sedan, även om erbjudandet på 9-5 är mycket tunnare. Orio har upprepade gånger justerat priserna på reservdelar till marknaden under senare år, utbudet är bra, luckor stängs också av tredje part och delar produceras igen.

Paul kommer att kunna visa hur roligt och viktigt stilen kommer att vara de närmaste månaderna. För Mark och jag är projektet en lektion med en ständigt ökande inlärningskurva. Eftersom det förde oss personligen och ekonomiskt till gränserna och har försämrats avsevärt. Bloggen är inte en professionell händelse, utan bara en hobby av två oupphörliga Saab-personer.

Saab 9-5 sport vagn kommer därför att följa med oss ​​längre tid än planerat, vi kommer Paul till sommaren 2017 köra in ... så att vi har tillräckligt med tid att besöka Paul gudfar att ta Paul till Saab möten och fans för att kunna flytta Paulus själv.

Det är också klart att ett fordon som har stått så länge kommer att ha obehagliga överraskningar i butiken. Den första är redan antydande, Paul kommer snart att besöka laget av Saab Service Frankfurt.

Om det finns en annan fråga om mellanliggande fakturering:

Har vi ångrat att lansera denna galenskap - Paulprojektet?

Nej.

För att fortsätta ...

10 tankar om "Saab 9-5 sport kombination 1999 projekt. Interim uppgörelse."

 • Är det galenskap, en gammal ...

  Ja, men du kan inte få en ny SAAB!

  Idag såg jag ett ovanligt stort antal på vägen till kontoret. 5 SAAB, vilken fest. Inklusive en välskötta tvillingbror till Paulus. Trevlig syn. Annars kan en 9-3 SC och 3-flöde (9-3 I eller 900 II) i början.

  Det nyaste och 6. SAAB på min väg var krom och samtidigt den jag såg inifrån. Han behöver också mer och mer uppmärksamhet och jag finner mig själv alltmer tänker på dess kostnadseffektivitet ...

  Ja, det är definitivt fantastiskt! Men var det inte redan SAABs bästa tider och även med nya SAAB? Betyder det att SAAB-drivrutiner inte alltid har uppnått något vars värde inte har upplåsats av hela grannskapet, men endast av initierade?

  Det kan vara (ekonomisk) galenskap, men också alltid ädla skandinavisk underdrift att driva en SAAB. Ju äldre och mer behövande de blir, desto mer!

 • Ja, "knocker" kan ersättas med Orio mot ett FB senare modellår. Precis som han var med 9-3 I-serien. Är mycket bättre för varje byxor!

 • Jag spenderade mer på underhåll och reparation under de senaste 12 månaderna, men jag tror :-(. Bj 2009, TiD.

  Dynamo hos 245000 är bara föråldrad (efter däck, bromsar, turbo, dubbelmass svänghjul, koppling). och han gör flera roliga ljud som definitivt kommer att kosta 1000-2000 igen.

 • Jag tror att det är en investering i framtiden och jag skulle göra detsamma med min

 • Det kan jag bekräfta med det positiva sättet att gå vidare. I åren 2013 - 2016 (efter återbetalning av lånet) var kilometerkostnaden för min gamla 9-5er 25 cent per kilometer. Det är billigt ...

  Vad chockar mig: 7 I åratal förstörde Klopper på fjärrkontrollen mina byxor på fickorna och dämpade, och det finns ett alternativ?!?

 • Den första kontakten med 9-5 ägde rum på Pauls Day (namnkalender) ... är en slags Saab-tradition att ta över namnen

  Vi hade också minnen av liknande projekt med äldre Saabs, inklusive vår 9k. Det är nu verkligen en motvärdering. Paul är bara för ung för det, men det är fortfarande roligt!

 • Listan över färdigställt arbete samt summan som läggs in återger fortfarande några minnen av reparationen av min "gamla dam" ...
  Med den lilla men subtila skillnaden att jag fick tillbaka en viss motsvarighet, som det skulle ha varit fallet med 9k.

  BTW: Hur får du smeknamnet "Paul" ???
  Skulle inte "Adam" (namngiven efter grundaren av en stor tysk symaskin, cykel- och gurkafabrik) ha varit mer lämplig?

 • Paul har blivit en cool bil! Grattis till laget!

 • Ser fram emot att träffa Paul på ett möte!

 • Wow! Men det finns mycket SAAB Spirit i den. Hats off, genomgår ett sådant projekt krävs redan mycket!

Kommentarer är stängda.