En SAAB-sommarsemester med konsekvenser ...

Lite inspirerad av rapporterna om Baltic Circle Rally hade vi planerat i år att göra en smalare och mer bekväm resa runt Östersjön på grund av begränsad semester. Frågan om 9-5 stationvagn eller 9-3 cabriolet besvarades sedan snabbt med tanke på bagaget som reste med oss.

Strax före vår nordligaste punkt av resor - Tallinn
Strax före vår nordligaste punkt på resan - Tallinn

Vår resa bör ta oss från Lübeck via Stettin, Danzig, Allenstein till Litauen. Därifrån - specifikt från Kaunas - bör resan leda oss till Riga och därifrån till den estniska badorten Pärnu, en omväg till öarna Muku och Saaremaa och slutligen till vår nordligaste resepunkt Tallinn. Därifrån planerades färjepassagen till Stockholm, en omväg till släktingarna och sedan via Jönköping rakt hem. Vi förbokade hotell på de relevanta portalerna, säkrade en tysk bilklubb och framför allt adresserna till SAAB-servicecentra längs vägen fanns i handskfacket eller iPad.

Så vi var på väg i mitten av juli med det bästa vädret. Vi utforskade norra Polen, särskilt Masurian Lake District, och fann att SAAB-densiteten minskade markant jämfört med (norra) Tyskland. Det var främst fordon "i deras sista livsfas". Bilden förändrades inte i Litauen, som vi nådde genom den så kallade Suwalki-korridoren. I Kaunas åtnjöt vi den kulturella mångfalden i staden, vädret och gastronomin - staden har verkligen stått ut sedan vårt senaste besök för tio år sedan och är värt en rekommendation.

Riga. Saab-densiteten ökar.

Vi var inte så entusiastiska över utvecklingen i Riga, som - antagligen på grund av de regelbundna flygningarna från lågprisflygbolag från öarna - har blivit en enda stor ölräknare. SAAB-densiteten ökar ju - och de första 9-5 NG.

Och just nu måste jag tillägga att jag är en vanlig blocket.se-läsare, så också på semester i Lettland. Och se och se - återigen en snygg 900 övre våning med rimlig körsträcka och ett acceptabelt pris. Så, e-postmeddelanden snabbt - min erfarenhet är att 3/4 av leverantörerna inte svarar, av de återstående 1/4 då kan en "vi säljer inte utomlands" eller en stark prisökning förväntas.

Inte i det här fallet - det finns en trevlig e-postkontakt och varför inte ta bilen med dig på väg hem? Jag vet a.) Du köper inte en bil osynlig och b.) Du köper inte en bil utan att informera dina medresenärer. Förädlingen fortsätter.

SAAB kommer in på estniska språket
SAAB kommer in på estniska språket

Vi lämnar Riga i riktning mot Pärnu, som inte har förändrats till det bättre även efter vårt sista besök, men resan till öarna Muhu och Saaremaa kompenserar för det - här kan du verkligen koppla av och färjekapaciteten reglerar också turistinflödet. Dags att tänka, att noggrant föreslå om en fjärde SAAB kanske inte är trevlig ...

Tallinn. Vi köper en Saab 900.

Vi fortsätter till Tallinn. SAAB-densiteten ökar avsevärt, cirka 9–5 NGer korsar vägen och vi finner att ”SAAB” till och med har hittat sin väg in i det estniska språket - om än i samband med försäljning och specialerbjudanden. Men det kanske också passar vårt varumärke.

Så nu, men innan färjan passerar naglar gjorda med huvuden. 900er köps, banköverföring initieras, vår försäkringsmäklare vet redan vår preferens för svenska exportlicenser och så utarbetar förberedelserna smidigt.

Resultatet av vår sommarsemester
Resultatet av vår sommarsemester

Så vi kör (så snarare jag) - förväntan bland mina medresenärer är fortfarande begränsad - till Sverige, njut av skärgården framför Stockholm i några dagar innan vi går till Växjö, där "vår" SAAB med exportlicensplatta är tillgänglig för insamling. Han är där också - men utan en registreringsskylt. Den svenska registreringsmyndigheten är också i sommarläge och därför beslutar vi att fortsätta. Trots allt kompenserar det nya IKEA-museet på vägen hem.

Nästan efter 3.700 km och 14 dagar kom hem, visar e-posten att plattorna är där. Så, nästa dag i tåget till Malmö, kommer SAAB att levereras från Malmö till Småland (utan kostnad) och sedan går det hem via Öresundsbron och Danmark. I sitt nya hem.

För närvarande är SAAB betrodda av SAAB-återförsäljaren och kommer att godkännas denna vecka och då vill vi njuta av en andra sommarlov.

Tack till Björn för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

2 tankar om “En SAAB-sommarsemester med konsekvenser ..."

 • blank

  Trevlig historia.
  Varor på semester på Usedom och Feldberg sjölandskap.
  Vi har aldrig sett så många Saabs tidigare. Det var jättekul att träffa dem, trots att alla inte svarar.
  Även värden på fiskrestaurangen hade en 9.3 Sportcombi.
  Självklart var det dags för mycket Saabtalk förutom god mat.

 • blank

  Typisk SAAB-historia

Kommentarer är stängda.