NEVS Phoenix 1.1 och Phoenix E

När automakers öppnar sina dörrar till kunder är det något speciellt. Vid NEVS bör detta vara framtiden - en öppen och vänlig företagskultur i linje med hållbara mobilitetslösningar från Sverige. För deltagarna i pre-tour till IntSaab 2017 rummen i Experience Center, en del av byggnaden, fansen öppnade för några dagar sedan som Design Center av den tidigare Saab Automobile AB förväntas vara känd.

NEVS elbil prototyp i Experience Center
NEVS elbil prototyp i Experience Center

VD Mattias Bergman och Hans Martin Duringhof, Director Powertrain och Chassi, föreläste och gav svar på öppna frågor. Avslutningen var Mattias Bergman - jag håller innehållet kompakt vid denna tidpunkt. Inte bara för att Bergman Hans Martin Duringhof än låter mycket mer spännande del, men också för att många uttalanden, såsom sammansättningen av aktieägaren redan är kända och redan varit föremål på bloggen.

En NEVS-anläggning på alla kontinenter

Ändå fanns det nya insikter. I den framtida försäljningsstrategin, som främst kommer att användas på Internet. För att, som Bergman sa, handlar näringsidkaren vinst genom tjänster i stället för försäljning. Och eftersom NEVS kan föreställa sig givande distributionspartner för tjänster som tillhandahållande av fordon för provkörningen i framtiden.

Från Trollhättan kommer fabriken i Tianjin levereras med redan målade kroppar för den nya EV, tills dess egen bodyshop och färgbutik träder i drift i Kina. Leveransen av ordern 150.000 elbilar till kommersiella kunder är ex 2017 dessutom den nya långa Ma levererar fabrik i södra Kina mer redan beställt elektriska minibussar och MPV`s.

NEVS-sortimentet kommer att täcka många segment i framtiden (Detaljer avslöjar senare Hans-Martin Durighof), och NEVS kommer senare att ha en fabrik i Nordamerika, och därmed på alla kontinenter. 850-anställda arbetar för närvarande för koncernen vid sitt huvudkontor i Trollhättan, 90 i Peking och 1.200 på New Long Ma. NEVS utvecklas för andra tillverkare, och Trollhättans testanläggningar används av olika varumärken, bland annat Volvo.

NEVS ser sig som en leverantör av hållbara mobilitetslösningar och integrerar i sina produkter det bästa av Saab DNA-design, Saab-kulturen, produktens livslängd. Ett varumärke, enligt Bergman, är mer än bara bokstäver. Viktigt är de anställda bakom och deras erfarenhet. Och det är där traditionen för platsen är baserad och där det som provas och testas kombineras med något revolutionerande.

Hans-Martin Afthof

En personlighet med Saab-bakgrunden är Hans-Martin Afthof. När han kom tillbaka till Trollhättan förra sommaren fann jag det mer än anmärkningsvärt. Han har ett visst gott namn i branschen, och jag hade inte förväntat mig en avkastning. Han kommer, som jag inte visste, från en familj med en lång Saab-tradition. Hans farfar var en av de första Saab-återförsäljarna i Nederländerna, och hans föräldrar fortsatte verksamheten. Gården är, om du kanske säger det, den gamla Saab-adeln.

Ämnet för hans föreläsning: Phoenix. Mer än intressant, och i början tog thoughhof en viss ordning i definitionen av arkitektur, plattform och produkt. Under en arkitektur förstår industrin en virtuell definition, plattformen är ett fysiskt arrangemang av komponenter och även av programvara, produkten är ett färdigt fordon. Ju mer precist arkitekturen definieras desto större skalverkningar för plattformen och den färdiga produkten.

Phoenix 2011 var en konceptbil från Saab Phoenix-plattformen en till 80% av färdig efterföljaren till Saab 9-3, avsedd för konventionell enhet och möjlighet att en elektrisk bakaxel med hybriddrift. De nya arkitekturerna och plattformarna på NEVS har knappast något att göra med detta, eftersom NEVS har ändrat sina definitioner de senaste åren.

Phoenix 1.1

2017-elbilen, som erbjuds i Kina och även i Sverige, har inget gemensamt med 2014 Saab 9-3. Under metallplåten radikalt omdesignades i riktning mot elbil har gränserna för ett ursprungligen konventionellt utformat fordon försvunnit till förmån för ett stort batteripaket. Phoenix 1.1 är fullt utvecklad och kommer inte att modifieras ytterligare. Test för godkännande och godkännande i Kina pågår, produkten är klar.

Prototypen av en NEVS elbil, inte helt i linje med serien, släpptes för besökarna till bedömningen. En annan sportbil och en konvertibel med en konventionell enhet var också på show i Experience Center. NEVS elmotorer kommer att ge körprestanda vid Saab Aero-nivå och ännu högre, visade Inhof i en graf. Och ännu mer spännande kommer vara produkterna från Phoenix 4 eller Phoenix E-arkitekturen.

Phoenix E

NEVS skulle kunna ta med Phoenix E många nya produkter i olika marknadssegment med olika kroppsformer de närmaste åren. Från segmentet B (liten bil) till E-segmentet (Övre medelklassen) skulle det vara möjligt att täcka marknaden med en variation av varianter. Citybilar, kuponger, limousiner, stationvagnar, SUV och MPV är möjliga. Bekräftat är 4 nya modeller i C- och D-segmentet, konstruerade för fram-, bak- och fyrhjulsdrift, men klart och utan kompromiss som rena elbilar.

Sortimentet är rikare än vad Saab någonsin har erbjudit, och alla fordon är nätverksbaserade och kommunicerar med varandra. NEVS ser hållbar rörlighet som en tjänst och bygger på progressiva lösningar redan från början.

My Opinion

Vi vet att aktieägarstrukturen i NEVS, filosofi hållbarhet och främja 10.000 mjukvaruingenjörer för aktieägarna i bakgrunden, lösningar förmåga. Här skapas en leverantör av mobilitetstjänster. revolutionen i branschen är i full gång. Förändringen kommer också att förändra kundernas förväntningar. Borta är de dagar då publiken var glad på de stora bilsändningarna, eftersom det fanns några extra hk, några krom och andra fälgar.

Framtidens kund blir mer kritisk, upplyst och krävande. Bilindustrin seglar i en hård vind, som det alltid har varit i IT. Innovationspress och konkurrens blir brutala, kunden kommer inte längre köpa eller hyra en bil. Han kommer att shoppa en flatrate för rörlighet. En stadsbil för veckan, en konvertibel för söndag. Eller en SUV för bergen, stationvagnen, MPV, när det gäller svärföräldrarna med barnen. Framtiden kommer att bli spännande, och det kommer snabbt. Kanske inte i Bielefeld, inte i Oldenburg. Åtminstone inte samma sak. Men i Peking, London, New York, Berlin, Paris. Det kommer att förändra våra vardagsliv och vår rörlighet.

Althoughhof ansvarade för att designa Saab 9-5 NG och 9-4x. Fantastiska bilar som jag fortfarande älskar, och det kunde ha förändrat hur varumärket fungerar. Jag tycker att det är spännande att han, liksom så många andra Saab-ingenjörer, arbetar på framtiden. Jag är inte ensam. Redaktörer för en stor tysk biltidning ser likadant ut och kommer att testa den nya NEVS-elbilen i Trollhättan.

17 tankar om "NEVS Phoenix 1.1 och Phoenix E"

 • 100% håller med Frank.
  Tack Tom för det här stora inlägget. Att bli riktigt spännande. NEVS verkar vara på väg i rätt riktning.

 • Jag håller mina fingrar korsade för NEVS och hoppas på nyheter med saabisk DNA. Ta med något som ser ut, känns och kör som en SAAB!

 • Hyran är definitivt framtiden. Ingen vill / kan vilja köpa den här nya generationen fordon längre. En analog SAAB i garaget bör alla ha på planen brådskande, inte heller kan du köpa dessa bilar för lite pengar!

 • Vi älskar alla Viggene! Ha det roligt och ta hand om dig!

 • Phoenix är en drömbil vacker

 • som en lojal saab-fan - ha en älskad saab 2002 9-3 viggen cv Jag är glad att höra rykten om en ny cv jag ska börja köpa förstörda saab bilar bara för att ha delar - bara 322 02 ′ 9-3 viggen cv i USA !!

 • väl vi hoppas på framtiden men saab apears brukade ibland!

 • Information där du kan läsa komma i tid på bloggen, som även är nyfiken. Förresten, som en preliminär information, uppfödde en bilmagasin snart Saab .... Vi varnar alla Saab-fans i god tid

  CV och SC är enligt mina uppgifter inte från NEVS.

 • så det är vettigt att tänka på att hyra rörlighet och för att hålla privat en vacker analog SAAB! Tyvärr påverkar problemet fortfarande invånarna i landsbygden, där mobilitet ska ges eftersom hyresvärd och kollektivtrafik är långt ifrån.

 • "Redaktörer för en stor tysk biltidning ser likadant ut och testar den nya NEVS-elbilen i Trollhättan." När och var kommer denna testrapport att visas?
  Och 9-3 CV och SC är inte från NEVS-produktionen eller var det något som inte är känt?

 • För några dagar sedan var jag tvungen att sätta 600,00 € på återförsäljarens bord eftersom bagagerumslåset på min Renault inte längre var stängt. Orsaken var strömförsörjningen från den centrala styrenheten. Så ny styrenhet. I ett fordon som skulle ha byggts några år tidigare skulle ha kostat mig detsamma om 10,00 € för ett nytt relä. Vad kommer en sådan defekt i framtiden att kosta på en sådan färdig dator, om jag då måste förnya den centrala datorn på grund av den. Det bästa sättet att vänja sig på tanken att ta hand om vintagebilar är att vänja sig vid det. Kunde vara ännu billigare i den här utvecklingen på lång sikt och driva dig själv gör det ändå roligare än att köra från en dator eller att vara nedlåtande.

 • Trots att jag ser det här med NEVS mycket kritiskt och jag anser inte den elektriska enheten som den framtida tekniken alls, håller jag fortfarande mina fingrar korsade för NEVS ...

 • Turbo har alltid varit med Fisker. Karma hade samma 2-litersmotor som intervallförlängare som användes som Saab 9-5 NG. Jag misstänker (ingen kunskap!) NEVS planerar med en rad extender som ett alternativ åtminstone, eftersom inte alla marknader är upp 2020 har den nödvändiga infrastrukturen i varje region för en EV.

 • Cool sak som gör mig seriös tankeväckande. Får vi fortfarande bilar från Sverige vi kan gilla? NEVS är spännande, trodde aldrig att jag skulle skriva det en gång. Snälla berätta för Tom & Mark!

 • I KARMA (efterföljare till Fisker) kan du dessutom ordning på begäran av E. driva en konventionell turbomotor i framtiden - för den så kallade utökad räckvidd ..

  Varför erbjuder NEVS inte en sådan variant i framtiden? Hyllorna skulle ha utmärkta SAAB turbomotorer.

Kommentarer är stängda.