NEVS Phoenix 1.1 och Phoenix E

När biltillverkare öppnar sina dörrar för kunder är det något speciellt. På NEVS bör detta vara regeln i framtiden - en transparent och vänlig företagskultur, i harmoni med hållbara mobilitetslösningar från Sverige. För några dagar sedan öppnade rummen i Experience Center, en del av byggnaden som fansen borde känna till som designcentret för tidigare Saab Automobile AB, för deltagare i pre-touren till IntSaab 2017.

NEVS elbil prototyp i Experience Center
NEVS elbil prototyp i Experience Center

VD Mattias Bergman och Hans Martin Duringhof, chef Powertrain och Chassis, gav presentationer och gav svar på öppna frågor. Mattias Bergman startade det - jag håller innehållet kompakt just nu. Inte bara för att Bergman lämnade den mycket mer spännande delen till Hans Martin Duringhof, utan också för att många uttalanden, som sammansättningen av aktieägarstrukturen, redan är kända och redan har varit ett ämne på bloggen.

En NEVS-anläggning på alla kontinenter

Ändå fanns det nya insikter. I den framtida försäljningsstrategin, som främst kommer att baseras på Internet. För, som Bergman sa, kommer köpmans inkomst främst från tjänster, inte från försäljning. Och för att NEVS kan tänka sig att belöna säljpartner för tjänster som tillhandahållande av fordon för testkörningar i framtiden.

Från Trollhättan kommer fabriken i Tianjin levereras med redan målade kroppar för den nya EV, tills dess egen bodyshop och färgbutik träder i drift i Kina. Leveransen av ordern 150.000 elbilar till kommersiella kunder är ex 2017 dessutom den nya långa Ma levererar fabrik i södra Kina mer redan beställt elektriska minibussar och MPV`s.

NEVS-sortimentet kommer att täcka många segment i framtiden (Detaljer avslöjar senare Hans-Martin Durighof) och NEVS kommer senare att ha en anläggning i Nordamerika och därför på alla kontinenter. För närvarande arbetar 850 anställda för gruppen vid huvudkontoret i Trollhättan, 90 i Peking och 1.200 XNUMX i New Long Ma. NEVS utvecklas för andra tillverkare och testanläggningarna i Trollhättan används av ett stort antal varumärken, inklusive Volvo.

NEVS ser sig själv som en leverantör av hållbara mobilitetslösningar och integrerar det bästa av Saabs DNA - design, Saab-kulturen och produkternas hållbarhet i sina produkter. Ett varumärke är enligt Bergman mer än bara bokstäver. De anställda som ligger bakom det och deras erfarenheter är viktiga. Och här litar du på platsens tradition och kombinerar det beprövade med det revolutionerande nya.

Hans-Martin Afthof

En personlighet med Saab-bakgrunden är Hans-Martin Afthof. När han kom tillbaka till Trollhättan förra sommaren fann jag det mer än anmärkningsvärt. Han har ett visst gott namn i branschen, och jag hade inte förväntat mig en avkastning. Han kommer, som jag inte visste, från en familj med en lång Saab-tradition. Hans farfar var en av de första Saab-återförsäljarna i Nederländerna, och hans föräldrar fortsatte verksamheten. Gården är, om du kanske säger det, den gamla Saab-adeln.

Ämnet för hans föreläsning: Phoenix. Mer än intressant, och i början tog thoughhof en viss ordning i definitionen av arkitektur, plattform och produkt. Under en arkitektur förstår industrin en virtuell definition, plattformen är ett fysiskt arrangemang av komponenter och även av programvara, produkten är ett färdigt fordon. Ju mer precist arkitekturen definieras desto större skalverkningar för plattformen och den färdiga produkten.

Phoenix 2011 var en konceptbil från Saab Phoenix-plattformen en till 80% av färdig efterföljaren till Saab 9-3, avsedd för konventionell enhet och möjlighet att en elektrisk bakaxel med hybriddrift. De nya arkitekturerna och plattformarna på NEVS har knappast något att göra med detta, eftersom NEVS har ändrat sina definitioner de senaste åren.

Phoenix 1.1

2017-elbilen, som erbjuds i Kina och även i Sverige, har inget gemensamt med 2014 Saab 9-3. Under metallplåten radikalt omdesignades i riktning mot elbil har gränserna för ett ursprungligen konventionellt utformat fordon försvunnit till förmån för ett stort batteripaket. Phoenix 1.1 är fullt utvecklad och kommer inte att modifieras ytterligare. Test för godkännande och godkännande i Kina pågår, produkten är klar.

Prototypen för en NEVS-elbil, inte helt i linje med serien, släpptes för besökare att undersöka. En annan sportdräkt och en cabriolet med konventionell körning ställdes också upp i Experience Center. NEVS-fordon med elektrisk körning kommer att erbjuda körprestanda på Saab Aero-nivå och ännu högre, visade Duringhof i en grafik. Och produkterna från Phoenix 4- eller Phoenix E-arkitekturen blir ännu mer spännande.

Phoenix E

NEVS skulle kunna ta med Phoenix E många nya produkter i olika marknadssegment med olika kroppsformer de närmaste åren. Från segmentet B (liten bil) till E-segmentet (Övre medelklassen) skulle det vara möjligt att täcka marknaden med en variation av varianter. Citybilar, kuponger, limousiner, stationvagnar, SUV och MPV är möjliga. Bekräftat är 4 nya modeller i C- och D-segmentet, konstruerade för fram-, bak- och fyrhjulsdrift, men klart och utan kompromiss som rena elbilar.

Sortimentet är rikare än vad Saab någonsin har erbjudit, och alla fordon är nätverksbaserade och kommunicerar med varandra. NEVS ser hållbar rörlighet som en tjänst och bygger på progressiva lösningar redan från början.

My Opinion

Vi känner till NEVS-aktieägarstrukturen, hållbarhetsfilosofin och förmågan att skapa lämpliga lösningar med de 10.000 XNUMX mjukvaruutvecklarna från aktieägarna i bakgrunden. Här växer en leverantör av mobilitetstjänster fram; branschrevolutionen är i full gång. Med omvälvningen kommer också kundernas förväntningar att förändras. Borta är de dagar då publiken var nöjda på de stora bilutställningarna eftersom det fanns några fler hästkrafter, lite krom och olika fälgar.

Framtidens kund kommer att vara mer kritisk, mer upplyst och mer krävande. Bilindustrin kommer att segla i tuff vind, precis som IT alltid har gjort. Trycket på innovation och konkurrens kommer att vara brutalt, kunden kommer inte längre att köpa eller hyra ut en bil. Han handlar för ett fast pris för rörlighet. En stadsbil för veckan, en cabriolet för söndag. Eller en SUV för bergen, stationvagnen för järnaffären, MPV när du tar barnen till svärföräldrarna. Framtiden är spännande och den kommer snabbt. Kanske inte i Bielefeld, inte i Oldenburg. Åtminstone inte direkt. Men i Peking, London, New York, Berlin, Paris. Det kommer att förändra vår vardag och vår rörlighet.

Duringhof var ansvarig för utformningen av Saab 9-5 NG och 9-4x. Fantastiska bilar som jag fortfarande älskar och som kunde ha förändrat märkets uppfattning. Jag tycker att det är spännande att han, som så många andra Saab-ingenjörer, arbetar med framtiden. Jag är inte ensam om detta. Redaktörer för en stor tysk biltidning ser det på samma sätt och kommer att testa den nya NEVS-elbilen i Trollhättan.

17 tankar om “NEVS Phoenix 1.1 och Phoenix E"

 • blank

  100% håller med Frank.
  Tack Tom för det här stora inlägget. Att bli riktigt spännande. NEVS verkar vara på väg i rätt riktning.

 • blank

  Jag håller mina fingrar korsade för NEVS och hoppas på nyheter med saabisk DNA. Ta med något som ser ut, känns och kör som en SAAB!

 • blank

  Phoenix är en drömbil vacker

 • blank

  som en lojal saab-fan - ha en älskad saab 2002 9-3 viggen cv jag är glad att höra rykten om en ny cv jag ska börja köpa förstörda saab-bilar bara för att ha delar - bara 322 02 ′ 9-3 viggen cv i USA !!

  • blank

   Vi älskar alla Viggene! Ha det roligt och ta hand om dig!

 • blank

  väl vi hoppas på framtiden men saab apears brukade ibland!

 • blank

  ”Redaktörer för en stor tysk biltidning ser det på samma sätt och kommer att testa den nya NEVS -elbilen i Trollhättan.” När och var kommer denna testrapport att visas?
  Och 9-3 CV och SC är inte från NEVS-produktionen eller var det något som inte är känt?

  • blank

   Information där du kan läsa kommer att läggas ut på bloggen i god tid, vi ser fram emot det själva. Förresten, som förhandsinformation kommer en bilmagasin snart att ge Saab trötta…. Vi varnar alla Saabs fans i förväg om 😉

   CV och SC är enligt mina uppgifter inte från NEVS.

 • blank

  För några dagar sedan var jag tvungen att sätta 600,00 € på återförsäljarens bord eftersom bagagerumslåset på min Renault inte längre var stängt. Orsaken var strömförsörjningen från den centrala styrenheten. Så ny styrenhet. I ett fordon som skulle ha byggts några år tidigare skulle ha kostat mig detsamma om 10,00 € för ett nytt relä. Vad kommer en sådan defekt i framtiden att kosta på en sådan färdig dator, om jag då måste förnya den centrala datorn på grund av den. Det bästa sättet att vänja sig på tanken att ta hand om vintagebilar är att vänja sig vid det. Kunde vara ännu billigare i den här utvecklingen på lång sikt och driva dig själv gör det ändå roligare än att köra från en dator eller att vara nedlåtande.

  • blank

   så det är vettigt att tänka på att hyra rörlighet och för att hålla privat en vacker analog SAAB! Tyvärr påverkar problemet fortfarande invånarna i landsbygden, där mobilitet ska ges eftersom hyresvärd och kollektivtrafik är långt ifrån.

   • blank

    Hyran är definitivt framtiden. Ingen vill / kan vilja köpa den här nya generationen fordon längre. En analog SAAB i garaget bör alla ha på planen brådskande, inte heller kan du köpa dessa bilar för lite pengar!

 • blank

  Även om jag ser NEVS väldigt kritiskt och jag inte anser att den elektriska enheten alls är den framtida tekniken, håller jag fortfarande fingrarna korsade för NEVS ...

 • blank

  Cool sak som gör mig allvarligt omtänksam. Får vi fortfarande bilar från Sverige som vi kanske gillar? NEVS är spännande, trodde aldrig att jag skulle skriva det en dag. Tom & Mark vänligen fortsätt att rapportera!

 • blank

  På KARMA (efterföljare till FISKER) kan du beställa en konventionell turbomotor förutom den elektriska drivenheten - för den så kallade intervallförlängningen.

  Varför erbjuder NEVS inte en sådan variant i framtiden? Hyllorna skulle ha utmärkta SAAB turbomotorer.

  • blank

   Turbo har alltid varit med Fisker. Karma hade samma 2-litersmotor som intervallförlängare som användes som Saab 9-5 NG. Jag misstänker (ingen kunskap!) NEVS planerar med en rad extender som ett alternativ åtminstone, eftersom inte alla marknader är upp 2020 har den nödvändiga infrastrukturen i varje region för en EV.

Kommentarer är stängda.