60 år Saab 32, elbilar, projektor

Sommarstoppet på bloggen är över, vi börjar med nyheter från Saab-världen. Den här veckan sker en balans mellan det stolta förflutna, Saab DNA i nutid och framtid, som är "Gjort av Trollhättan". Mycket intressant, underhållande läsmaterial. Dessutom kommer Paul, vårt projekt saab, igång.

Saab 32 Lansen. Upphovsrätt Saab AB
Saab 32 Lansen från F6 Wing. Upphovsrätt Saab AB

60 år Saab 32 Lansen

En Saab Jet på bloggen är ovanlig. Det har, erkänner jag öppet, något att göra med psykologi. Faktum är att Saab inte längre bygger bilar; gruppen och rötterna inom bilindustrin finns fortfarande. Vi borde inte glömma det. En historisk Saab-jet, 32 ”Lansen” firar sin årsdag. Även om det första flygplanet överlämnades till Kungliga flygvapnet i december 1953, anses 1956 vara utgångspunkten för 60-årsdagen.

”Lansen” var en viktig milstolpe för gruppen. Saab 32 var det första svenska jetplanet som kunde bryta ljudbarriären, Sverige var den 5: e nationen i världen som levererade ett flygplan med denna prestanda.


Lansen var i bruk fram till 1978, mycket längre än Saab 93, som bilavdelningen presenterade sommaren 1955. Efterföljaren till 92 var utvecklingen från 2- till 3-cylindrig och språnget till USA. Som debutant 1956 tog 93 den sensationella totala segern för Great Mountain Rally och lade grunden för framgång på den amerikanska marknaden. Ytterligare ett jubileum - 1956 måste ha varit ett intressant år.

Från historien och gamla tider svänger den plötsliga in i nutiden. Elbilar är raseri och en EV med Saab DNA visas också i kinesisk statistik.

BAIC EU260 EV. Fotokredit: BAIC
BAIC EU260 EV. Fotokredit: BAIC
Saab elbil i Kina Del 1

Marknaden för "New Energy Vehicles" i Kina blomstrar. I juli rapporterade statistiker en imponerande ökning med 188% och 34.000 12 fordon gick på gatorna. Spännande, för det är en EV med Saab DNA under. Vi hittar EU1.135 EV på 260: e plats med 9 godkännanden. Den är baserad på 3-41.4-plattformen, som modifierades av BAIC, har ett batteripaket med 260 kWh från CATL och en räckvidd på XNUMX kilometer.

Loppet, som erbjuder den första elbilen med Saab-DNA i Kina, har således körts. BAIC var snabbare än Trollhättan, NEVS startar bara 2017. Men då med bättre prestanda. Förmodligen.

Saab elbil i Kina Del 2

Affären med Saab är en träff för BAIC. Den gamla Saab 9-5 och dess turboladdade motorer är mycket framgångsrika, och den svenska veteranen är nu också elektrifierad. BAIC meddelar produktionsstart för EH400. En stor sedan baserad på 9-5, presenterades i april vid Peking Motor Show. EH 400 ska ha en rad 400 kilometer, bilder visar CarNewsChina.

Under bloggpausen kom en inflationsmängd rapporter om elbilar i min brevlåda. Det är svårt att hålla reda på saker. Nya företag tillkommer ständigt, gamla och etablerade leverantörer går med. Daimler kommer att presentera en schwabisk motgift mot Tesla S med en räckvidd på 600 kilometer i år. Påstås att de vill etablera ett nytt bilmärke. Och VW meddelade att de vill bli världens största leverantör av elbilar till 2025. Det kunde inte vara något mindre eller mer blygsamt. Stuttgart, Wolfsburg, Trollhättan. Där utvecklas också saker som är intressanta, de kommer också att visas på bloggen den här veckan.

Titta nu tillbaka igen ... Saab-museets tidning har en mycket speciell 9-5. En svart sedan från 1999, drygt 30.000 1.5 kilometer på disken, under huven en 5 liters 225-cylinder med XNUMX hk och variabel kompression.

Infiniti ger den variabla komprimeringen

Saab SVC-motor var resultatet av genial konstruktion som började på Saab på 80-talet. Saab APC-kontroll på 900 och Trionic på 9000 var två milstolpar; revolutionerande variabel komprimering skulle ha varit nästa. GM drog i projektet med den slutliga övertagandet av Saab 2000, även om bara ”komfortproblem” måste lösas.

Vad Saab inte fick slutföra vad Porsche är oroad över, att Infiniti har utvecklat till seriemognad. Komprimeringen i 2-liters Turbo 4-cylinder varierar mellan 8: 1 och 14: 1, 272 PS Performance beror på. Premiere kommer att fira VC-T-motorn 2018 i Infiniti QX50. Var Saab-ingenjörerna så visionära att idéerna för nästan 20 år sedan fortfarande är så relevanta idag? Det verkar.

Nyheter från Paul

Vad händer vi med? Intressanta nyheter i Stallbacka väntar på release, vårt projektet Saab är idag med professionell balsam. Sedan fortsätter det att limma, godkännandet är väntande, och sedan har Paulus tyvärr återigen till verkstaden. Eftersom han har ett litet problem.

Uppdateringar följer.

8 tankar om “60 år Saab 32, elbilar, projektor"

  • blank

   Borgward har gjort det för oss som en blogg ändå. Einar Hareide är inte längre där, så ingen spänning för nytt arbete av den här tidigare Saab-designeren mer.

 • blank

  Men om det är uppenbart. I dag i min regionala dagliga Teckbote (nära Stuttgart, säte Borgward) är Borgward nöjd med försäljningsstart i Kina. Jag tror att vi borde vänta på försäljningsstart i Tyskland. Om pressen får göra de första testerna med fordonen och du kan läsa kommer första jämförande tester att visa om det är tillräckligt för Einzubürgern kinesiska fordon.

 • blank

  Och sorg blåser om och om igen. Vad skulle ha hänt och var skulle Saab Automobile vara idag om VM såldes till Baic vid rätt tidpunkt. Nu finns Borgwards från Baic

  • blank

   Borgward gillar inte att läsa detta med BAIC. Från kinesiska gener eller till och med en möjlig jämlikhet med andra fordon i gruppen dissocierar sig sig starkt.

 • blank

  Varje semester slutar ... men välkommen den nya informationen är alltid! Tack för det och för "resten" av året kreativa idéer .... 😉

  • blank

   Tack, vi arbetar för att göra "resten" riktigt intressant!

 • blank

  Välkommen tillbaka, Tom!
  Jag är väldigt glad att bloggen fortsätter med intressanta - alltid mycket läsbara - artiklar. Stort tack i förväg för detta!

  Hälsningar
  Joachim

Kommentarer är stängda.