60 år Saab 32, elbilar, projektor

Sommarlovet på bloggen är över, vi börjar med nyheter från Saab-världen. I veckan finns det en balansering av stolt förflutet, Saab DNA i nuet och framtiden, som är "Made by Trollhättan". Mycket mer intressant, underhållande läsning material. Dessutom går Paul, vår Projektaab, igång.

Saab 32 Lansen. Upphovsrätt Saab AB
Saab 32 Lansen från F6 Wing. Upphovsrätt Saab AB

60 år Saab 32 Lansen

En Saab Jet på bloggen är ovanlig. Det har jag öppet erkänner, något att göra med psykologi. Det är ett faktum att Saab inte bygger bilar längre; Koncernen och rötterna för fordonsindustrin finns emellertid fortfarande. Vi borde inte glömma det. En historisk Saab Jet, 32 "Lansen", firar sin jubileum. Även det första flygplanet överlämnades till den kungliga svenska flygvapnet i december 1953, 1956 året är utgångspunkten för 60. Födelsedag.

För gruppen var "Lansen" en viktig milstolpe. Saab 32 var det första svenska jetflygplanet för att bryta ljudbarriären, Sveriges 5. Nation över hela världen som skulle kunna leverera ett flygplan med denna kraft.


Den Lansen återstod till 1978 i bruk och därmed mycket längre än Saab 93, Automotive Division sommaren 1955 presenteras. Efterföljaren till 92 var utvecklingen från 2 till 3-cylindern och hoppet till USA. 1956 tog 93 debuten som den sensationella övergripande segern i Great Mountain Rally och därmed lagt grunden för framgång på den amerikanska marknaden. En annan årsdag - 1956 måste ha varit ett intressant år.

Från historien och antiken av den abrupta svängen till nutid. Elektriska bilar är temat, och den kinesiska statistiken visar också en EV med Saab DNA.

BAIC EU260 EV. Fotokredit: BAIC
BAIC EU260 EV. Fotokredit: BAIC
Saab elbil i Kina Del 1

Marknaden för "New Energy Vehicles" i Kina blomstrar. I juli rapporterade statistikerna en snygg ökning av 188%, 34.000-bilar slog i gatorna. Spännande, för det är en EV med Saab DNA nedan. På rank 12 med 1.135 godkännanden finner vi EU260 EV. Den är baserad på 9-3 plattform som har modifierats av BAIC har ett batteripaket med 41.4 kWh CATL och en rad 260 kilometer.

Loppet, som erbjuder den första elbilen med Saab-DNA i Kina, har således körts. BAIC var snabbare än Trollhättan, NEVS startar bara 2017. Men då med bättre prestanda. Förmodligen.

Saab elbil i Kina Del 2

Affären med Saab är en träff för BAIC. Den gamla Saab 9-5 och dess turboladdade motorer är mycket framgångsrika, och den svenska veteranen är nu också elektrifierad. BAIC meddelar produktionsstart för EH400. En stor sedan baserad på 9-5, presenterades i april vid Peking Motor Show. EH 400 ska ha en rad 400 kilometer, bilder visar CarNewsChina.

Under bloggbrottet kom inflationära många meddelanden om elbilar i min brevlåda. Det är svårt att hålla koll på. Nya företag läggs hela tiden till, gamla och etablerade leverantörer går med. Daimler presenterar en swabian motgift mot Tesla S med 600 kilometerintervall i år. Man vill förmodligen skapa ett nytt bilmärke. Och VW meddelade att det skulle vilja bli världens största leverantör av elbilar år 2025. Mindre och mer blygsam är förmodligen inte. Stuttgart, Wolfsburg, Trollhättan. Även där utvecklas saker som är intressanta, de kommer också på bloggen denna vecka.

Nu ser du tillbaka ... Tidningen på Saab-museet har en mycket speciell 9-5. En svart sedan från år 1999, strax över 30.000 kilometer finns på disken, under huven en 1.5 liter 5 cylinder med 225 PS och variabel kompression.

Infiniti ger den variabla komprimeringen

Saab SVC-motor var resultatet av strålande teknik som började under 80-åren vid Saab. Saab APC Control i 900 och Trionic i 9000 var två milstolpar; Den revolutionära variabla komprimeringen skulle ha blivit nästa. GM drog 2000 med Saabs slutliga övertagande av projektet, trots att bara "komfortproblem" skulle lösas.

Vad Saab inte fick slutföra vad Porsche är oroad över, att Infiniti har utvecklat till seriemognad. Komprimeringen i 2-liters Turbo 4-cylinder varierar mellan 8: 1 och 14: 1, 272 PS Performance beror på. Premiere kommer att fira VC-T-motorn 2018 i Infiniti QX50. Var Saab-ingenjörerna så visionära att idéerna för nästan 20 år sedan fortfarande är så relevanta idag? Det verkar.

Nyheter från Paul

Vad händer vi med? Intressanta nyheter i Stallbacka väntar på release, vårt projektet Saab är idag med professionell balsam. Sedan fortsätter det att limma, godkännandet är väntande, och sedan har Paulus tyvärr återigen till verkstaden. Eftersom han har ett litet problem.

Uppdateringar följer.

8 tankar om "60 år Saab 32, elbilar, projektor"

 • Borgward har gjort det för oss som en blogg ändå. Einar Hareide är inte längre där, så ingen spänning för nytt arbete av den här tidigare Saab-designeren mer.

 • Men om det är uppenbart. I dag i min regionala dagliga Teckbote (nära Stuttgart, säte Borgward) är Borgward nöjd med försäljningsstart i Kina. Jag tror att vi borde vänta på försäljningsstart i Tyskland. Om pressen får göra de första testerna med fordonen och du kan läsa kommer första jämförande tester att visa om det är tillräckligt för Einzubürgern kinesiska fordon.

 • Tack, vi arbetar på att göra "resten" riktigt intressant!

 • Borgward gillar inte att läsa detta med BAIC. Från kinesiska gener eller till och med en möjlig jämlikhet med andra fordon i gruppen dissocierar sig sig starkt.

 • Och om och om igen blåser wistfulnessen. Vad skulle ha hänt och var skulle Saab Automobile vara idag? VM skulle ha sålt till Baic vid rätt tidpunkt. Nu finns det borgwards från Baic

 • Varje semester tar slut ... men välkomnar den nya informationen alltid är! Tack för det och för ”resten” av året kreativa idéer ... 😉

 • Välkommen tillbaka, Tom!
  Jag är väldigt glad att det här på bloggen igen med intressanta - alltid mycket läsbara - artiklar fortsätter. Tack på förhand!

  Hälsningar
  Joachim

Kommentarer är stängda.