Varför 3 gånger 95 plus rådjur resulterar i 9000 som fortfarande är långt ifrån att kännas ...

Kära läsare,

Under lång tid tänkte jag på att dela min erfarenhet med mina Saabs med dig. Det var långt. Och ibland väldigt konstigt. Det finns flera fordon. Eller gav ... misstag från min sida ...

Och vissa släpper dig aldrig ...

Saab 9-5 TiD hjort. Bild: Daniel Schmutzler
Saab 9-5 TiD hjort. Bild: Daniel Schmutzler

Som den gamla gröna kompisen.

Kan du köra 23 km på en gång på semester i en 1000 år gammal bil? Jo det kan du !!!! Men jag berättar senare vad som utlöste det ... Men jag skulle vilja börja en efter den andra. Många har skrivit här när deras första kontakt med Saab var. Jag kan inte se tillbaka på en lång historia. Någon gång efter millennieskiftet. Och det är nyfiken nu som det står idag!

Genom reklam! I National Geographic!

Reklam har alltid fascinerat mig. Så klart och nyktert. Alltid igenkännlig. Nordiska färska. Cool. Men ouppnåelig för min då budget. Det kom som det var dags att komma - jag följde publiken. VW Passat, dock en klassisk linje i grön med läder och stora sömmade dörrar. Brännbar motor. Tills någon draufuhr mig oupplöst från baksidan vid trafikljusen Och nu?

Jag tänkte på Saab då. Vid denna tid bodde jag i södra Tyskland. Och varumärket från Sverige var mycket mer närvarande här än i mitt hemland. Den första kontakten var väldigt speciell - Saab 900 Turbo S. Jag körde dag för dag till modellen i en bosättning i München förort.

Formen brände mig. Och ljudet!

Vad gjorde jag nu? Passatskrotet och nu? Jag var den svala kalkylatorn. "Jo det trodde jag det. Turbo måste vara. Sedan letar jag efter en billigare tillverkare ". Ha, ha Daniel väldigt smart, jag tänker i efterhand. Utan ord.

Det blev en Skoda Octavia 1.8t 20V turbo.

En bekant rekommenderade det till mig. Motorn var riktigt bra. Mousserande och ekonomiskt. Men känslor? Fel! Fel tillverkare. Simly smart.

Även skuld jag trodde! Jag pratade om argument för mitt beslut. Behovet för Saab fortsatte att groa. Och det var inte lätt. För att bo i den bayerska huvudstaden och försvara önskan om en svensk bil är det inte alls lätt. Den inhemska profeten är mycket kraftfull. Under tiden rusade turboen runt. Åter och igen små misstag som missade vardagen. Nerv. Fler och fler verkstadssatser.

Dessutom växte familjen. Lusten efter en stationsvagn kom upp. Varför jag inte köpte en 93 stationvagn så vet jag inte. Jag måste ha blivit blindad. Jag minns fortfarande levande på följande scen: bensinstation i München. Bredvid mig på pumpen en 93 sportbil med frostat bakljus.

Ren design. Den enda commonalityen - turbobokstaven på baksidan.

Allt annat är världar! Omedelbar konversation med ägaren till ombudet rade om turboen! Hans hade över 200.000 km ner. Min fråga om problem? "Ingen". Han grinnde och kom in och körde bort.

Avvisa från min sida. Okej.

Jag glömde mötet och köpte sedan en Octavia Combined Mainstream. Jag måste ha varit psykiskt förskräckt. Nen diesel. Visst var han praktisk. Och ekonomiskt. Mycket ekonomiskt. Också när man hanterar varm luft för att värma inredningen. När det var höst och vinter trodde jag att uppvärmningen var bruten. Sowas att ge kunder är en skam.

Missnöjdheten växte. Små saker som irriterade igen och igen. Han var inte pålitlig. Min sökning blev väldigt specifik ... Någon gång sommaren 2011 letade jag efter en bil igen. Jag behövde en stationvagn där du kan ta med tre fulla barnstolar. Utan att dörren öppnas när den stängs.

Jag ville inte höra skrika "köpa en skåpbil". Under tiden flyttade jag igen, det fanns i mitt hem och en säljare av Saab Service Zwickau - min rekommendation! Många pressade panik-Saab-konkurs! Är du galen ???

Jag tänkte, "Just nu. Självklart är jag galen "!

Två 95 stod på gården. Sport Combi. Jag gjorde testet. Och personalen gick med i. Tre barnstolar på baksätet (en av dem Maxi-Cosi!). Dörren stängd !!! Se upp! Utan sätena ser ut som en Mikado.

Bara vilka som tar? 2.2 Tidvektorn eller 2.3t i peppargrön? Jag tog den billigare diesel på grund av min körförmåga. 2.2Tid Vector checkbook underhålls och välbevarad - några km. Innan jag läste mig själv - så var det ett medvetet beslut! Att han inte hade ett grönt märke störde mig inte. Cockpitet inspirerade mig från början. Allt förklarade sig. Tillverkningen var toppen. Skinnet luktade också av läder. Den stora Vector-utrustning med ljudsystemet var bra.

Dörrarna slog stängd. Allt var mycket massivt. Jag visste skillnaden. Värmen var fenomenal. Som Diesel! För första gången var jag nöjd. Den långa vägen till Saab!

Tänkte jag Allt var annorlunda.

Allt gick smidigt. Tills jag kom över bloggen här Det var raving om turbin bensinmotorerna. Passagen. Föreställningen.

Hm.

Hm.

I lätta ögonblick fungerade det i mig. En vän av mig har kört en 95Aero som griner i åratal. Jag borde aldrig ha fått lov att åka !!! Önskan om mer spridning av makt. Omedelbart! Det följde en hjortstämning! Lyckligtvis!

Och vad ska jag säga? Han hade plötsligt en annan själ. Ändrades. Mycket mer kraft från källaren och jämnt fördelad. Det borde bara vara 25 PS mer? Känns som 50 mer!

Och det bästa var mindre konsumtion. Från i genomsnitt 6,7 liter diesel till 5,9 liter diesel. Jag var nöjd. Men min väns aero gick inte ut ur mitt huvud. Umahl min diesel började rumzuzicken. Alltid något annat. Igen !!

Diesel rånte mig av nerven. Slutligen var jag övertygad om konceptet. Bilen själv. Men en turbin bensinmotor. Det är det. Så länge det fortfarande finns några. Jag började söka. Vad hände då hade jag ingen aning om. Jag testades till det yttersta.

Jag skulle vilja berätta det senare i del 2.

Kanske 3 eller 4 ??

Inte allt i livet är logiskt - särskilt inte att köpa en bil ...

Tack till Daniel för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

8 tankar om “Varför 3 gånger 95 plus rådjur resulterar i 9000 som fortfarande är långt ifrån att kännas ..."

 • blank

  Hej Daniel, bra historia. Och nu med Saab, där har du rätt! Jag köpte min nionde idag, jag har fortfarande 4! Och ingen för mycket! Hälsningar från CH

 • blank

  Beautiful.
  Vad jag upplevde där kommer jag att beskriva snart ... Det blir spännande

 • blank

  Man (er) kan ... kvinna, om hon vill ... köra 1000 och mer KM i taget i en gammal bil. Jag är för 40 minuter sedan. kom tillbaka från en resa på 1300 km. Kom ut ur min 23-åriga Saab ... cool ... det var trevligt, tyvärr redan över. Jag är hungrig nu…..

 • blank

  Hej Daniel, bra rapport. Jag har redan sett din 9-5 på gatan. Är inte så många med oss. Hur är du nöjd med Saab-centret i Zwickau? Jag har alltid varit i Chemnitz men eftersom Saab-verkstadsmästaren inte längre finns finns kvaliteten efter.

  • blank

   Jag är väldigt nöjd i Zwickau.
   I många år - bra, vänligt lag. Min rekommendation !!

   PS Var går silver 95?
   Jag har det inte längre - men jag berättar det i del 2 av min berättelse.

   • blank

    Har sett honom en gång i Zwickau, men har varit ett tag.

 • blank

  tre barnstolar på baksätet ... Jag har också "problemet". Men inte så mycket på grund av det lediga utrymmet, men 9-5 kombi är redan väl packat. Men snarare på grund av dvärgarna i deras säten, fortsätter de att komma in i varandras hår! 😉

 • blank

  Tack för texten - Jag kör samma 2.2er och kan bara bekräfta att denna diesel är underskattad.
  Det är verkligen inte en raket, men den springer och springer ... 🙂

Kommentarer är stängda.