Saab modellår 2017

När sommarlovet är över i augusti börjar ett nytt modellår för svenska biltillverkare. Saab-modellåret 2017 skulle ha varit ett stort steg i företagets historia. 9-5 efterträdaren skulle ha lanserats, överföringen av licensavgifter till Detroit skulle ha upphört.

Saab produktsortiment
Saab produktsortiment

Låt oss börja 2010 under året. Den nya 9-5-sedan kom på marknaden, den viktiga 9-5-stationsvagnen skulle komma med en fördröjning som 2012er-modell. Efterföljaren av Saab 9-3 baserat på Fenix ​​(Phoenix) -plattformen ska rulla under andra halvåret, Cabriolet 2013. En mycket kort sikt skulle ha gjorts i Mexiko Saab 9-4x, han skulle redan ha ersatts 2015 av en efterföljare på Fenix-basis. Och under motorhuven hade ingen V6-motor varit mer, men en laddad 1.6-liter med 4-cylindrar från BMW.

Saab modellår 2017

Samarbetet med BMW, Volvo och Fiat skulle ha sänkt utvecklingskostnaderna och greppet på GM-hyllan skulle ha fortsatt av kostnadsskäl. Vi skulle äntligen ha sett 9-3 som en kombi och en hybrid, den nya 9-5 baserad på Fenix ​​har bekräftats som en 4-dörrars coupé. I efterhand uppstår frågan hur realistisk planeringen var. Uppgifterna kommer från interna och konfidentiella presentationer från våren 2011 - då verkade allt fortfarande genomförbart. Den möjliga försäljningen till BAIC skulle ha räddat Saab, säkrat de kommande investeringarna på lång sikt, varumärket skulle fortfarande existera idag. GM och BAIC var partner vid den tiden, och i efterhand skulle BAIC ha varit den enda nya ägaren av Saab som accepterades av Detroit.

GM-problemet med 9-5

Eftersom GM hade ett allvarligt problem med nya 9-5. Under många år hade Opel, varumärket som står för genomsnittet som ingen annan, prioritet framför Saab. Allt gjordes annorlunda med nya 9-5. Och du gjorde det rätt. Den stora Saab visade vad som var möjligt i gruppen, och Opels kunder fick teknik hängd i Insignia. Opel fick bara komma ikapp med Saab med ansiktslyftningen, men det var över då. Saab som ett tekniskt spjutspets - det förklarar varför 9-5 inte licensierades för andra ägare. Förutom kanske den närmaste partnern BAIC då.

För 9-5 och 9-4x var produktionsuppgifterna mellan GM och Saab kontraktsreglerat exakt. Med 2016-modellen år skulle de sista sedansna ha rullat av monteringslinjen, ett år senare hade den sista stationsvagnen lämnat produktionen. Och vi borde nu se fram emot efterträdaren och modellåret 2017. 2011er-förhandsvisningen av Saabs modellplanering slutar med modellår 2017. Förutom en liten detalj. Utvecklingen för 9-3 Fenix-efterträdaren skulle ha börjat i år. Finansplanen listar investeringarna.

År av felbedömning

De senaste åren av Saab, från vinter 2009 till vinter 2011, präglades av felbedömningar. GM skulle inte stänga Saab idag. Koncernen har sedan dess saknats i Europa, ett godkänt premiummärke med motsvarande marginaler, Opel har bränt pengar i åratal. Även om det var en liten vinst på 124 miljoner under andra kvartalet, den första sedan 5 år. Men stigande självregistreringar, Dieselgate's fotspår och den stigande krisen vid Vauxhall visar en dyster framtid.

Muller berättade för 2011 att det skulle finnas bättre sätt att optimera vinsten än att sälja till BAIC. Han lämnade de färdiga kontrakten, bröt av förhandlingarna och flyttade med vän Antonov i konkursriktning. Han skulle inte bestämma det sättet idag.

Vi trodde att 9-5 NG och sportdräkten var övergångsmodeller på väg till nya Saabs baserat på Fenix-plattformen. Vi hade fel i det. Det var de sista nya Saabs som någonsin rullade av löpbandet. Och även nu, fem år senare, får jag regelbundet mejl från läsare som aldrig har kört en Saab men alltid velat. Vilka är irriterade över att de inte köpte en ny Saab 5. De hade också fel, och jag svarar inte på dessa e-postmeddelanden. För vad ska jag skriva?

Phonix kommer aldrig att flyga

Det var särskilt tragiskt för Fenix-plattformen. Phoenix kommer aldrig att flyga. Hans gener kommer att presenteras på Volvos CMA-plattform, som kommer att utformas för hybrid, elektriska och konventionella brännare. Och även vid NEVS kommer det att finnas spår av det. Varför misslyckades Fenix ​​i slutändan, för att vi felaktigt ansåg plattformen att vara trumfkortet för Saabs kvarlevor? Obekräftade spår pekar på Detroit. GM bör leverera gnistor och kräva delar av plattformen om och om igen, den resulterande rättsliga osäkerheten var slutet på Fenix.

Och Trollhättan? Kanske kommer det att finnas ett modellår 2018 från den tidigare Saab-fabriken i Stallbacka för att komma igång med omstarten. Elbilar med optiska Saab 9-3 släktingar, men under plåten blir allt nytt. Saab-bokstäverna har försvunnit från fabriken, beslutet har fattats att etablera ett nytt varumärke och fokusera på elektrisk mobilitet. Ett beslut för en bra framtid? Bloggaren är bara en kroniker, om några år vet vi.

15 tankar om “Saab modellår 2017"

 • blank

  Trevlig rapport. Sedan jag var 18, drömde jag om att beställa min första helt nya Saab. När jag gick upp i inkomstområden där jag kunde ha gjort den drömmen verklig, fanns det ingen ny Saab att beställa.

  Men: Jag delar inte att Opel står för genomsnittlighet som knappast något annat varumärke. Mina erfarenheter är begränsade till Insignia och Adam. Men jag hittade båda bilarna förvånansvärt bra och skulle alltid föredra en produkt från Volkswagen Group, liksom en BMW eller Mercedes. Samtidigt löser Opel de förväntningar som en gång hade haft av Opel: Inte nödvändigtvis på spjutspetsen för framsteg (till skillnad från VW men de inte), men bra, praktiska, ärliga, hållbara, billiga och trevliga bilar med vilken du inte kan göra något fel. Märkets rykte kan fortfarande vara i hinken, produkterna och tillverkningskvaliteten är inte längre.

 • blank

  Slutet är nu 5 år sedan och bryter fortfarande såret i artiklar som detta alltid lite igen.

 • blank

  Jag var i Trollhättan för en vecka sedan. Lead Silence runt fabriken, men runt 20 fordon av anställda precis vid huvudentrén. Vid Combitech var två nya 9-5 Combis runt hörnet. Det skulle behöva vara några av de få föreproduktionsmodellerna.

  Det är ett stort område och på något sätt är historien i luften - den ser fortfarande lite aktiv utifrån, och även om NEVS-flaggor blåser överallt, säger nästan varje större skylt SAAB.

  Jag var mycket glad över din artikel. När du går igenom SAAB Musum kan du se från studierna och de sista fordonen vilken väg det var. Den sista 9-5 är både en sedan och en Combi en vacker och statlig bil med närvaro.

  • blank

   Tack! Svenskarna är fortfarande på semester, liksom den (tidigare) Saab-fabriken. På sommaren 2017 borde det inte vara så tyst längre, om det kommer att vara längre är den traditionella sommarlov med fabrikslukning tvivelaktig.

   • blank

    Produktionsavbrott används ofta för att göra ändringar i linjerna eller modellerna. Jag kan väl föreställa mig att detta kommer att förbli så i framtiden

 • blank

  Om NEVS förblir smart kommer SAAB-fordons stilelement att antas där - då skulle den nya flottans ursprung vara tydligt synligt för allmänheten.

  Om kvalitet och andra SAAB-dygder också kommer igenom, i kombination med god marknadsföring, väntar en framgångsrik framtid. Det nya namnet borde vara av sekundär betydelse - det viktigaste: GÖRT I TROLLHÄTTAN AV TROLLS!

 • blank

  Mycket spännande och på något sätt frustrerande. Hur kunde det ha kommit så långt? Hoppet ligger på NEVS och på designteamet. När finns studier eller något att se?

 • blank

  Som alltid super intressant! Var skulle vi få så bra information utan bloggen. Tack Tom. Synd att det aldrig blir sant, vad du hade tidigare.
  Vad har faktiskt blivit av mönster och prototyper?

  • blank

   The Phoenix är på NEVS. Utkasten, jag känner bara till "lermodeller" också. Jag tror att de är i goda händer där.

 • blank

  Stor och intressant sammanfattning! Bitter - allt kunde ha visat sig annorlunda.

 • blank

  Tack Tom för den spännande, men också sorgliga ”krönikörsrapporten”. Även efter konkursen är det alltid bra att lära sig om SAABiges idéer. Långsam att förstå varför det blev som vi ångrar det nu. Att "PremiumCompakt-SAAB" aldrig blev verklighet är synd !!! 🙁 Modellvisionerna har fortfarande charm!
  Ja, det är och är fortfarande ledsen.
  Det som återstår är hoppet att NEVS kommer att starta något med modellarvet ... och el. får oss att flyga så att istället för turbo pressar den elektriska enheten oss in i klädseln! 🙂

 • blank

  Ledsen ledsen ...

 • blank

  Wow. Mycket intressant historia !!
  Tack för det !! 🙂

  PS: Skissmodellerna (särskilt min 2011'er) på något sätt övertygar mig i detaljer, inte riktigt så! 😉 ;-(

  • blank

   Endast provbilder från presentationerna, ska inte förstås som designscheman.

Kommentarer är stängda.