Min Saab-historia

Detta började 1980 när min chef efter försäljningen av sina boxy Volvo med en elegant ny Saab Turbo Sedan 900 i mörkgrön färg klänning och kom precis som gröna Veloursitzen och sidopaneler. Ett bra fordon som jag inte hade sett tidigare och som jag gillade omedelbart.

Saab 900 Sedan. Bild: Dietmar Erhard
Saab 900 Sedan. Bild: Dietmar Erhard

För mig var det dock ekonomiskt ouppnåeligt, eftersom jag efter min arkitektoniska studier endast var 3 års yrkesverksamhet. Efter en 2CV (jag antar idag men som specialfordon, har inte mer) golf 1 (som redan rostig efter 3 år sedan) gick jag flera år en kadett D.

1985 var jag tvungen att köpa en annan bil och jag hade fortfarande inte råd med en ny Saab. Sedan fick jag av en slump veta att min chefs Saab var till salu på återförsäljaren eftersom han fick en ny Saab. Jag tvekade inte och köpte den. Från och med nu var jag en stolt Saab-förare och Saab-ägare. De superbekväma sätena, vindrutan böjd som ett flygplanscockpit och det flätiga motorljudet från 160 hk turbo inspirerar mig fortfarande idag. För när jag sålde den gröna Saab till min far 1989 kunde jag äntligen ha råd med en ny Saab.

Det måste vara en Saab 900 turbo sedan igen. Till denna dag har jag det här och jag är glad varje dag när jag kommer in i bilen. Under tiden, så efter 27 år, körde han över 500.000 km, med den ursprungliga motorn (utan översyn) original växellåda, original stötdämpare och endast en kopplingsbyte.

En bra balans. Endast styrväxeln krävdes flera utväxlingsväxlar eftersom ingen ny, mer tillgänglig och föråldrad styrutrustning före installationen inte kan testas. Medan man äter bort rost, som han aldrig har sett ett garage och alla väder utsatt obarmhärtigt men med Fluidoil all rost i motorrummet och i dörr håligheter Gespritzt kan rosta rimligen innehålla.

Hela min familj, jag har kommit under åren med Saab fordon och infekterade med Saab-genen, enligt mottot: Vad är bra för min säkerhet, (nybörjare) bör absolut vara bra för kvinnor och barn. Min fru har kört 1997 en Saab Cabriolet, min dotter sedan 2006 en Saab 900 i Bj. 89 Sedan, min son körde Saab 900 mjuk turbo, men han halade på kort tid med en kullerbytta över skyddsräcket på en motorväg exit. Lyckligtvis var han oskadd. Nu kör han Volvo, men lugnar den gamla Saab efteråt.

För ett år sedan tillsattes en ny Saab-modell till vår familj: En Saab 9-3 Sportcombi TTid Bj.2008. En helt annan bil, med automatisk och biturbo. Det som återstår är de bekväma sätena och den goda känslan av att sitta i en Saab. Det finns några andra bilar som inspirerar mig: Saab är definitivt en av dem.

Tack till Dietmar för hans Saab Sommartid Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

5 tankar om “Min Saab-historia"

  • bra en arkitekt med SAAB! 🙂 Mina arkitektkunder har allt! 🙁

  • En trevlig historia från bättre dagar. Åh, hur skulle jag älska att läsa en sådan berättelse om 20 eller 25 år från en liknande position. Nämligen en yngre SAAB själv - till exempel en 2031 som stod på gården och hörde från en annan SAAB-förardotter att hon hade köpt en trevlig 2015 SAAB ...

    Hur som helst, fortsätt att njuta av de vackra bilarna och tack för att du läser detta.

  • Mycket snäll den här kombinationen. Den mörkgrå färg på 900 Sedan med släta hjulöverdrag, ett nöje att se.

  • det är bra (förlåt min tyska är inte bra jag är en amerikanski neil ndale1000@gmail.com Jag har en underbar 2002 saab 9-3 viggen cv är snabb!

  • Den goda gamla 900 är nästan odödlig! Jag är alltid glad när jag ser en!

Kommentarer är stängda.