Anteckningar från Sverige

För några år sedan verkade framtiden för svensk biltillverkning osäker. Situationen har förändrats totalt, mobiliteten från Sverige har en framtid. Expressen rapporterade i veckan om den "kontinuerliga jakten" på ingenjörer. Ett problem som alla spelare i södra Sverige har.

Volvo Concept 40. Rivaliteter lever upp verksamheten. Bild: Volvo Personbilar.
Volvo Concept 40. Rivaliteter lever upp verksamheten. Bild: Volvo Personbilar.

Volvo stoppar, CEVT-uppsättningar och NEVS bränner dessutom situationen. Listan över lediga platser är imponerande och längre än någonsin. Det nya varumärket från den tidigare Saab-fabriken har mycket i butik. Förtroendet för NEVS och framtiden för Trollhättan verkar existera.

Cliff Modeller, ett Göteborgsföretag, tog 2012 över före detta ”Modelverkstad”. Saab tillverkade prototyper där för sitt eget varumärke och GM-koncernen i decennier. Utöver Volvo är även NEVS en viktig kund. Cliff Models fortsätter att investera, utökar utbudet av tjänster och installerar just nu en Diamond 30 i Trollhättan, som TTELA rapporterar.

1.5 miljoner euro-maskinen, den första i sitt slag i Sverige, kommer att användas för verktygstillverkning och kommer att producera de verktyg som behövs för att producera nya NEVS-fordon. Klar för produktion är Diamond 30 från KW 32.

 

 

Födelsen av ett varumärke

Födelsen av ett nytt märke är något speciellt. Folk från IT föredrar ofta garage som födelseort, vilket ofta orsakar stora saker. Mitt första IT-jobb började i en sådan byggnad för många år sedan. Andra letar efter en pompös ram, vissa företag börjar i en oförstörd hall.

NEVS föredrog den enkla varianten och publicerade för några dagar sedan en video av ceremonin på YouTube. Jonas Hernqvist, tidigare ansvarig för den asiatiska regionen på Saab Automobile AB, meddelade starten i framtiden. National Electric Vehicle Sweden blev NEVS. Den enkla miljön och enkelheten i presentationen bör inte leda till att vi saknar företagets framtid. För som jag sa kan intressanta saker börja i garage. Eller i en enkel fabrikshall.

Elbil från Sverige. Räckvidd 500 kilometer.

Naturligtvis är NEVS inte i ett vakuum. Utbudet av elbilar fylls med nya produkter nästan dagligen. 2012, när Saabs arv köptes, lät det som framtiden. 4 år senare reser nästan alla leverantörer med ämnet. Sakerna blev specifika i Göteborg igår. De första två elbilarna från Volvo kommer 2019. En stor, antagligen baserad på XC60-efterträdaren, som har vuxit i längd, med en räckvidd på 500 kilometer. Och en liten baserad på den nya CMA-plattformen, som utvecklades av den tidigare Saab-utvecklingschefen Mats Fägerhag vid CEVT. Den borde ha en räckvidd på 300 kilometer.

Även för nya märken finns det inget valpskydd. Platsen för den nya generationen av NEVS-elbilar är enligt officiellt tillkännagivande 2019 eller 2020 redo. 8 år efter förvärvet av Saabs arv och en ny plattform står inte för ett nytt fordon samtidigt. Det kan komma 2021. Om uppgifterna är korrekta, och om du inte stack djupt i Trollhättan.

Kan NEVS-varumärket, elektromobilitet, vara grunden för företaget, låta sig vika för Volvo? Spännande fråga ... Tävlingen om serietillverkning av den första svenska elbilen pågår. Rivaliteter mellan Göteborg och Trollhättan, mellan Volvo och Saab, har varit bra för den svenska bilindustrin sedan 1947 och ett incitament för båda sidor. Varför ska det växla mellan Volvo och NEVS?

10 tankar om “Anteckningar från Sverige"

 • blank

  Bara undrar vad du (i Sverige !!!) med 300-500 km-sortimentet vill ha.

  dessutom:
  1. 500 km kommer säkerligen bara att uppnås som en del av en helt orealistisk testcykel.
  2. Batteriet måste vara helt nytt för detta.
  3. Laddningen tar mycket längre tid än vad som behövs för tankning.

  Svenska fastigheter har dock alltid varit fascinerande. 😉

  • blank

   Utbudet av min SAAB är inte heller större.

   Speciellt med E85 (lågt värmevärde) var jag glad om det fanns mer än 300 km i staden eller när man kör snabbt på motorvägen ...

   En e-bil med 300-500 km anser jag vara praktisk. Även för långa avstånd, om det kan laddas i samband med rimliga pausar ändå.

   • blank

    Speciellt i länder med hastighetsgränser som Sverige, Norge och Nederländerna passar det sålunda. 300 eller 500 kilometer är då verkligheten och EV är lämplig för vardagen.

 • blank

  Vad har faktiskt hänt med den avsedda (planerade) kontraktstillverkningen vid NEVS?
  Eller kan man nu utan intäkterna?

  • blank

   Det fanns inga uppdateringar om ämnet. Och jag har ingen prognos.

  • Ha, jag tänkte också på det här företaget eftersom jag läste en artikel om det igår (http://www.kreiselelectric.com/). Mycket spännande och framför allt visar det att även små företag kan ha och implementera nya idéer som är mycket lovande.

 • Ja, så har vissa förseningar redan kommit ihop, och förmodligen insikten att trots alla modularitet Phoenix 1 antagligen inte är så lämplig för elbilar. Samtidigt växer min oro igen, NEVS kan komma för sent, och kan eventuellt inte ge något spektakulärt på grund av brist på batteriteknik. Tja, låt oss se vad mellanproduktionen har att erbjuda.

  • blank

   Det skulle vara tragiskt om NEVS var "för sent" och faktiskt ofattbart eftersom grön och hållbar mobilitet står på agendan. Vi kan också se mellangenerationen i Europa, NEVS lämnar mycket öppet. Det skulle vara spännande.

 • blank

  Visst att NEVS inte startade vid noll, de kan spendera mycket tid. Om OVLOV landar framför NEVS, skulle det vara oklanderligt. Ingenting av e-mobilitetspionjär.

Kommentarer är stängda.