Uppgraderingar för Saab 9000 CSE

Vad händer egentligen med Saab 9000? I flera år ansågs det vara iögonfallande och i bästa fall uppskattades det som en billig konsumtionsbil. Om du körde till ett möte med en 9000, var det högst en annan daglig förare som stod i kö. Mycket plötsligt förändras saker. Varhelst 9000 - känd som Anna-projektet - drar upp, tummen upp. Också från människor som faktiskt kan göra lite med Saab.

Nya turboslangar, motorförvärmare för Saab 9000
Nya turboslangar, motorförvärmare för Saab 9000

Massan i 9000-serien har nu funnits på arket i mer än 20 år. Som billiga nyttofordon är de för gamla och försvinner från gatorna. 9000 är sällsynta, bra exempel märks. Vårt Anna-projekt har en lång historia. Räddningen startade 2015 och de viktigaste sakerna gjordes. Bilens historia, som jag aldrig borde ha köpt, kan läsas genom att ange “Anna” i sökfunktionen.

Små saker återstod att göra. En ny luftkonditioneringskompressor behövdes eftersom den tidigare hade överskridit dess livslängd. Eftersom en 9000 utan luftkonditionering inte är riktigt trevlig att köra på sommaren även med taklucka, installerade Saab Service Frankfurt en renoverad kompressor till ett bra pris. Och eftersom Saab redan var i verkstaden var det mer att göra.

Samco Sport Turbo Tubing

Det var fråga om turboslangar. Vi hade det 245 PS Kit Försökte det av Maptun, ökade trycket till mer än 1 bar, vilket knappast kan vara hälsosamt för slangar som är nästan 20 år gamla. Också ... hur bra är Saab 9000 CSEs turboslangar efter två decennier? För att minimera risken för fel har de gamla delarna bytts ut mot nya från Samco Sport. Leverans och beställning hanterades av Schlüter Motorsport och var problemfri. Samco-slangarnas kvalitet, medvetet vald i subtil svart, är hög. Mer substans och styrka än i serien bör det vara möjligt att uppnå ett boosttryck på upp till 3 bar.

Teoretiskt sett kan du göra förändringen själv, men det är inte så kul utan en lyftplattform. Gérard Ratzmanns team tog hand om utbytet och packade de gamla slangarna i 9000 på ett exemplariskt sätt. Deras tillstånd bekräftar beslutet. Tiden har inte gått spårlöst, jämfört med de samcos de verkar vara under attack. Bytet var en bra idé. Det är synd att Orio inte erbjuder några förbättrade slangar. Jag skulle ha velat ha en produkt med Saab-bokstäver. Det skulle vara fantastiskt om Orio skulle kunna erbjuda produkter av hög kvalitet till eftermarknaden i framtiden.

Calix motorförvärmare

I Sverige är Calix-motorförvärmarna vanliga. Fördelarna är uppenbara. Enkel installation, mindre utsläpp, mindre slitage, billigare pris. Förvärmarna finns tillgängliga från Saab-partnerna. den värmare för Saab 9000 CSE samlades också i Frankfurt för - kanske du antar - vårt Anna-projekt kommer inte att säljas trots allt. Efter mycket arbete ligger Anna mitt hjärta. 9000 får godkännande året runt och underlättar tillbakadragandet från Aero 2001 något under den kalla årstiden. Obs! Det fungerar bara inte utan en gammal Saab.

Saab små saker

Om du ser efter en gammal försummad bil finns det tusen saker att göra. Först tekniken, så att basen är rätt. När Saab långsamt närmar sig 2 blir du mer krävande. Det följer kosmetika, som Dörr trim, som byttes nyligen. Finns hos Orio, till skillnad från några andra bagage. Hållarna på golvmattorna på förarsidan hade det bakom, som med så många 9000. Du kan ignorera det och fixa mattorna på något sätt. Men det irriterar dig.

Eftersom de två små plastdelarna inte längre finns tillgängliga. Du kan också fråga en Saab-verkstad som lever märket varje dag ... vars anställda, och det är inget skämt, har en av dessa eftertraktade innehavare i fickorna och får den andra ur lagret. Saab Service Frankfurt tog hand om Anna. Billigt, snabbt, kompetent. Med mycket anda. Tack för det!

8 tankar om “Uppgraderingar för Saab 9000 CSE"

 • blank

  Ja, 9000 är riktigt vackra och fortfarande vardagliga bilar. Kör min 9000er Aero från 1996 varje dag. Den här veckan kommer 370 000km att vara full

 • blank

  Coola uppgraderingar! Turboslangarna bör utbytas i princip. 20 år i Hize i maskinrummet matas på substansen. Vid något tillfälle kommer sakerna helt enkelt att bryta. Skulle vara trevligt om Orio Saab Original var tvungen att eftermontera mer ånga.

  @ Tom: Kanske fråga mig?

 • blank

  Trevligt att höra från Anna. Men vad gör Paul just nu? Det var inget att höra från honom ett tag

  • blank

   Paul kommer på gatan i augusti. Han var tvungen att stå lite tillbaka, för saker och ting bortom Saab var helt enkelt prioriteringar.

 • blank

  Bloggen är att skylla på att även med mig (igen) är en 9000 på gården. För närvarande är det bearbetat, en del repainted, många föråldrade. 2017 han kommer tillbaka på vägen!

 • blank

  Hej Tom, jag är glad att Anna bor hos dig. I år är min 9000 CSE lite sen med mig igen genom landet. Och jag upprepar mig för det senaste året .... det är oändligt kul!
  Autohaus Kreil i Hof har igen arbetat igenom listan med de många små sakerna med stor uppmärksamhet på detaljer och nu äntligen har CSE det sista som jag alltid saknade ... en farthållare. Prestationsunderskottet (har ... bara ... 150 hk) jämfört med mina andra Saabs, var och en med åtminstone flygmotorer, besvärar mig konstigt inte alls i CSE. Så du har också en bra resa med 9000, som du kommer att köra under lång tid …….

  • blank

   Tack! Jag tror att 9000 kommer att springa väldigt länge

Kommentarer är stängda.