När en Autoblog blir politik

När bloggen startade för 5 år och 5 månader sedan fanns det en grundregel: Ingen politik! Aldrig ! Världen har förändrats sedan dess, Europa har förändrats. Det har gått några veckor sedan en ö bestämde sig för att gå tillbaka i isolering. Då stickade mina fingrar och jag ville skriva. Om den europeiska idén, att leva tillsammans i Europa och i allmänhet. Jag gjorde inte det.

Saabblog och politik?
Saabblog och politik?

Strax före helgen fanns det en attack i Nice. Otvivelaktigt fega, med många döda. Våra vänner och grannar i Frankrike är åter och igen på terroristernas mål. I Turkiet kastar tankar kastar jetsar bomber. Europa, och för mig är Turkiet ansett som ett europeiskt land, har blivit en obekväma plats.

Du vill förstöra vår kultur

Vad som ska uppnås med otroligt fega attacker, när det gäller det största antalet försvarslösa offer, är uppenbart. Du vill förstöra vår kultur och vår livsstil. Du vill att vi ska vara rädda - och förbereda oss för terror. Det ögonblick som vi börjar förändra våra liv, där vi anpassar oss efter terrorhotet, i det ögonblicket har terrorismen vunnit. Om vi ​​kryper hemma, inte går på konserter, går inte till fotbollsmatcher, tänker två gånger på att gå till vänner, just nu skulle det vara dags. Terrorens seger över kulturen.

Europa har varit en plats för frihet i många decennier. Det faktum att du tills nyligen kunde köra genom alla länder utan visum och kontroller är en del av vårt sätt att leva. Det säger sig självt att vi upprätthåller vänskap över språk och nationella gränser. Det har blivit en del av vår europeiska identitet, som självbilden att kunna leva och arbeta var som helst i Europa när som helst. Trevligt idag, sedan Istanbul, nästa år Paris. Varför inte…

Den enskilda friheten
Toms backspegel
Toms backspegel

Vi är skyldiga friheten och privilegiet att göra detta till Europas enhet. Vad som inte kan tas för givet och vad vi måste vara uppmärksamma på. Jag är europé och jag är glad att vara det. Vilket för närvarande inte är modernt, men jag erkänner det.

Bilen är ett verktyg för frihet. Vi kan börja nu, köra via Strasbourg till Frankrike, i riktning mot Grenoble via de maritima alperna - och sedan vara i Nice. Bilen ger oss den frihet som människor alltid har drömt om. Att kunna resa när som helst är ett demokratiskt privilegium. Bilen, vår Saab på tröskeln, är stor frihet. Speciellt när vi är ute och går i gamla, analoga fordon. Om vi ​​inte har navigering ombord tar vi istället den gamla goda färdplanen, vi betalar kontant på bensinstationerna, vi använder inte huvudvägarna, sedan reser vi vart vi vill i Europa utan att lämna spår.

Hur banal är en autoblog?

Ibland undrar jag om det är möjligt att fortsätta skriva en autoblogg inför de grymma händelserna och terrorhandlingarna. Oavsett om det inte är för banalt och om det inte finns något viktigare att göra. Jag tror att bilen är en del av vår kultur, vår individuella frihet. Och just det, individens frihet, den europeiska livsstilen, passar inte terroristerna. De vill att vi stänger våra gränser, går tillbaka bakom nationella hinder. De vill se oss skrämmas av rädsla. Vi borde stanna hemma, inte längre resa, inte längre lära känna främmande länder och människor.

När Mark och jag skriver om Saab bilar varje dag, det är en del av vår livsstil. Det är vår kultur, det är också politik. Vad det aldrig borde ha varit, men har blivit.

Blir autobloggen politisk nu? Det beror redan på att bilen är en del av vårt vardagsliv och vår kultur. Och eftersom vår kultur är under attack fortsätter vi att skriva. Om bilar som är verktyg för frihet. Det ger oss rörlighet som generationer drömde om. Vårt livsstil är i fara, men terror kommer bara att vinna om vi lever efter det. Att vi inte är imponerade av fega attacker, att vi inte är rädda och avskräckta, är varje individs uppgift just nu.

24 tankar om “När en Autoblog blir politik"

 • blank

  Kära Tom!
  Tack för att du hittade så tydliga ord och dela dem med oss!
  Jag kan bara hålla med 100%!
  Hälsningar från Wien
  Christian

 • blank

  Tack särskilt för att du inte tvivlar på ett förenat Europa! Mer än någonsin måste vi hålla fast och en bilblogg hjälper, för det visar oss varje dag att glädjen i (Saab) körning inte känner till några gränser. Låt oss samarbeta i vårt Europa som en bulwark mot terror och förtryck:

  "Förenade står vi, ojämna vi faller"

 • blank

  Friheten att prata om något så trivialt som SAAB är så underbart!
  Den här bloggen gör livet också trevligare, lättare och livligare.
  Vi bör inte låta de positiva välsignelserna i Europa utmanas! Men människor gillar att vänja sig vid positiva förändringar ... och glömmer hur svårt det var. Det krävs en positiv kultur för att komma ihåg och beskriva så att vi fortsätter att ha i åtanke vad som är värt att offentligt stå upp för.
  FEAR av terror utlöser inte med mig. Bekymmer redan.
  Varför är folk radikaliserande?
  Varför går hat?
  Som europé från det nordtyska låglandet tror jag inte att militära åtgärder kommer att lösa politisk mållöshet på kort eller lång sikt ... 🙁
  Med ett citat som ger en positiv uppfattning slutar mitt bidrag:
  Låt oss uppskatta vad vi har, ändra det för att få det att gå framåt, men låt oss inte glömma vad Europa har uppnått.

 • blank

  Så banal som en blogg kan vara, kan en jämförelse passa här:

  Min första bil hade bara taklucka ... Jag var glad. Nu har jag automatisk luftkonditionering och ett taklucka glöms bort om det inte stöder automatisk luftkonditionering :).

  Med Europa är det liknande att vi har nått status från soltak till automatisk klimatkontroll, men du får inte glömma, tillbaka till soltaket ger ingen mening .. även med analoga bilar.

  Om vi ​​uppskattar vad vi har, låt oss ändra det så att det går framåt, men låt oss inte glömma vad som har nått Europa. Även om det är ute då är jag också europeisk! Prioritet!

 • blank

  ”Jag undrar ibland om det är möjligt att fortsätta skriva en autoblogg inför de hemska händelserna och terrorhandlingarna. Om det inte är för banalt och om det inte finns något viktigare att göra. "

  Ja, det finns det. Men för det första behöver den ena inte utesluta den andra. Och för det andra har en gemensam, opolitisk passion - hur banal den än kan vara - en mycket integrerande och, eftersom den kommer inifrån, extremt stabil integrerande effekt - om du tittar på hur många landskoder som är representerade vid SAAB-möten, kommer du att finna detta bekräftat.

 • blank

  Tack Tom!
  Förra veckan var vi i Provençe med vår 9-3 Cabriolet, 1.5 timmar med bil från Nice. Egentligen vill jag skriva en kort Saab-sommarberättelse ....
  Precis som du skrev körde vi (stopp från Zürich) över de vackra sekundära rutterna och njöt av det. Även om Schweiz inte är med i EU tillhör det Europa. För mig är det två olika saker. Men även i Genève fanns ingen kontroll vid gränsen när vi anlände den 15.7 juli. körde hem! Först på motorvägens sista kilometer fick vi reda på att något hemskt måste ha hänt i Nice. Alla informationstavlor visade "Solidarité avec Nice". Och det är precis så jag känner, och du skriver sant. Vi får inte låta oss skrämmas, våra förfäder kämpade länge för våra friheter, och om vi nu låter dessa tas ifrån oss har terrorn vunnit.

 • blank

  Så banalt som en bilblogg kan vara, men i slutändan har det också något väldigt integrerande.
  Saabs fans från flera länder, med flera modersmål, läser och skriver här.
  Linus kan ha rätt, grekerna är inte skandinaver ...
  Gemensamma mål, ideal eller till och med bara "banala" hobbyer kan knyta människor över (nationella) gränser.
  Vi kan bestämma huruvida vi ska fokusera på det splittrande eller snarare på unisont. Och den här bloggen är definitivt enstemmig!

  Tack Tom!

  hälsningar
  Gerald

 • blank

  Egentligen är nästan alla uttalanden politiska. Att ha friheten att resa någonstans.
  Bloggen bör bara vara försiktig med att den inte drifter sig bort från tematiska prioriteringar och tar humör för eller mot ett tema. Att vara generellt för frihet och individuell rörlighet tror jag fortfarande att det är ofarligt. Jag skulle inte vilja diskutera ett ämne som Brexit eller Turkiet här, det finns andra bloggar för det. Det skulle i sista hand skada denna Autoblog.

 • blank

  ... "Europa är tyvärr inte längre på modet" eftersom bland annat många inte längre känner igen de många, många positiva sidorna och sakerna i ett "enat Europa" och sedan länge har tagit dem för givet (det börjar med bekymmerslösa resor), men blir ofta alltför upprörd över de (ibland till och med motiverade) negativa sakerna!

  Och det förstärks ofta idag, bland annat av ”sociala medier” (eller egentligen bara där av tendensen att missbruka eller slå ut onda, obefogade påståenden och att värdera andra åsikter som ”lögner” eller liknande).

  Jag är också en övertygad europeisk!
  Och toleransen är att också acceptera saker som inte passar dig 100% ... (trots allt måste du hitta en acceptabel kompromiss för alla)!

 • blank

  Tyvärr är Europa inte mer modernt, det har noterats av öarna. Det är synd och kan ha allvarliga konsekvenser så det är viktigt att visa din flagga. Också mot den terror som vill bryta oss. Tack för inlägget och fortsätt det!

 • blank

  Mycket välskriven!
  Endast de många saker som inte ingår i enbart skyldigheten gör livet värt att leva - detta kan naturligtvis också inkludera en blogg och kärlek till ett bilmärke.

  Jag är tysk, för jag anser att européerna inte kan ge enligt EU-riktlinjer, människor är för olika. Men det betyder inte nödvändigtvis avgränsning eller ens fiendskap, tvärtom.

  EU lider massivt från en helt galen överreglering och det ständiga försöket mot egalitarism. Detta är inte bara dödligt, men också helt onödigt, eftersom folkens mångsidighet bör göra charmen.
  Livsstilen z. B. en grek har ingenting att göra med det för en skandinav - varför skulle det?
  Tolerans är det lämpliga sättet att få ett fungerande samhälle.
  Speciellt för detta är det viktigt att uppskatta de personliga preferenser.

  • blank

   Jag är europeisk av övertygelse för att jag föddes ett fritt Europa. Grundsidan av en fri kontinent, där många olika folk lever på lika villkor i ett demokratiskt system är visionen. Vi måste jobba på det.

   Tyvärr gör ”personalen” i Bryssel det inte lätt att tycka om Europa. Jag har entusiasmen för Europa där. Överreglering, som du säger, jag skulle kalla det byråkrati, är monstret som hotar att kväva den europeiska idén.

   • blank

    Ditt mål hedrar dig - tyvärr är verkligheten långt ifrån det.
    Som ett exempel kommer jag alltid ihåg det fd Jugoslavien. Även där var idén bra i sig, men tyvärr var en despot i kraft. Hela saken ledde sedan till ett hemskt krig.
    Ett Europa där makten förblir hos staterna, men enhet och fördelar når folket - till exempel i form av en federal union, vore vettigt.
    Tyvärr är emellertid inläggen i EU så högt utrustade att ingen frivilligt kommer att ge upphov till sina tankar.

    • blank

     Ambition och verklighet - unionens tillstånd är inte bra. Kanske måste allt bli värre så att det finns en villighet till förändring i Bryssel? Ingen aning, jag skriver bara en banal autoblogg 😉….

     I Jugoslavien kunde man se hur tunn civilisationsfasaden kan vara. Låt oss hoppas att någonting så händer aldrig i Europa igen!

     • blank

      Hi Tom
      Om Europa fortsätter att göra det och allt talar för det, är chansen att det kommer att bli värre. Europaparlamentet är fyllt med egendomar, dränerade politiker som har tjänat sina hemländer. Här kan du fortsätta att expandera din statspension. Ingen i Bryssel kommer att ändra någonting. Annars skulle de ifrågasätta henne. Detta Europa som det finns i åratal vill ha de minsta människorna.
      Politiken i allmänhet är en teater och det är knappast en medborgare som inser det här. Titta på TV när politiker svarar på frågor. De pratar mycket men säger ingenting.

    • blank

     Då är det bara ett långsiktigt mål.

     Och det finns hopp. En omprövning är inte bara i form av ett växande antal eurosceptiker, men också bland EU-förespråkare.

     Schäuble förnekade mig till exempel positivt när han i en intervju på samma sätt sa att medborgarna borde ha mer av EU. Det måste finnas en märkbar ekonomisk befrielse, som också kan uppnås genom att europeiserande militära suveränitetsuppgifter och därmed komma fram till mer effektiva trupper för mindre pengar.

     Bra tanke!

   • blank

    Och varför inte bara tyska européer?

    Jag känner mig så och får därmed lätt min önskan om europeisk enhet och de kulturella särdragen av mitt specifika ursprung och karaktär under ett tak ...

    Ingenting lättare än det! ! !

 • blank

  Stort uttalande! Min respekt!

 • blank

  Vad ska hända om du inte längre har det så kallade "banala"? Det är just det som gör livet (också) värt att leva.

  Tack för ditt uttalande!

 • blank

  Kära Tom, du har svaret, varför du skriver något "banalt" som en autoblogg, som redan finns i texten: eftersom vi inte vill gömma oss, vill vi inte ge upp vårt fria sätt att leva i ansiktet av terror, för det är en del av det för oss att sysselsätta oss med vackra saker, en hobby, utöver vardagen. Och framför allt: eftersom det är viktigt att motverka de dagliga skräckrapporterna i denna värld, som blir mer och mer ur handen, för att inte förlora sin egen integritet. Tack till dig för detta och den livliga inbjudan att fortsätta glädja oss med något så "banalt" som Saab -bloggen!

  • blank

   Jag kunde inte säga det bättre som en icke-tysk talare. Men 100% håller med vad Laurenz säger här. Fortsätt att göra denna vackra blogg eftersom vi inte gillar att acceptera att dessa människor tar bort från oss också. De tar tillräckligt med sig och ingen, inklusive de som är precis framför dem, vet inte varför och för vad.
   Tack Tom, hoppas våra franska vänner läser detta också.

 • blank

  Också från mig:
  Tack!

 • blank

  Tydliga ord som talar från mitt hjärta. Också ett tack från mig!

Kommentarer är stängda.