Ut och om i Saab 9-5 Vector Griffin

Hej alla,

Jag heter Arndt, född 1973 i Oldenburg i Niedersachsen och sedan 2003 bosatt i Solna, Sverige. Jag har varit intresserad av bilar i många år, och allt mer sedan flytten till Sverige för de två stora svenska märkena. Intresset är förmodligen i familjen - min far ville köpa en Saab 90 i början av 9000-talet, men sedan blev det en Audi 100. Min bror körde en röd Saab 1986 mellan 1988 och 99, vilket var något speciellt: sommardäck i det frostiga Vintern, automatisk sätesuppvärmning, torkar för strålkastarna, vem hade det?

Saab 9-5 TID Griffin. Bild: Andt Mitwer
Saab 9-5 TID Griffin. Bild: Andt Mitwer

Jag köpte bara min första bil i Frankrike vid en ålder av 27, en Citroen Saxo. Tillbaka i södra Frankrike och som singel skulle jag aldrig ha tänkt att köpa en stor och dyr bil som en Saab. Några år senare (och flyttade till Sverige) kom frågan om att köpa en bil upp igen. Sedan med en kvinna och en hund (men fortfarande utan barn) och med saxon, som blev mer och mer ömtålig - varför inte köpa en svensk ”livsstilsdräkt”? Volvo V50 1.6 DRIVe eller Saab 9-3 TiD var kandidaterna.

Det var 2009, då Saab redan var till försäljning och stängningen av företaget strax efter den amerikanska finanskrisen verkade inte osannolik. Då var 9-3 helt klart den trevligare bilen för mig. Inte bara det - även de andra Saab-modellerna. Du ser dem fortfarande mycket i Sverige, men jag hade nöjet särskilt ofta, eftersom vi har en Saab-verkstad precis runt hörnet, där trevliga bilar ofta parkerar framför huset.

Ändå är skönhet inte allt - efter att jämföra erbjudandena var det tydligt att vi skulle välja Volvo. Fem års skattebefrielse som "Miljöbil" (miljöbil med koldioxidutsläpp mindre än 2 g / km), lägre konsumtion, mer bil för pengarna. Med jämförbar utrustning skulle Saab ha kostat 120 50.000 SEK mer än Volvo. Volvo hade fortfarande några saker som Saab inte hade: start / stopp-system, kompass i bakspegeln, nyckelfri ingång, glömt något annat? Saabs framtidsutsikter spelade ingen roll för mig, eftersom Volvo också var till försäljning av Ford på den tiden och såldes därefter till Geely, med oklara utsikter vid den tiden. Idag är Volvo i strålande form och Saabs arv utvecklas vidare av NEVS.

Jag följde händelserna kring försäljningen av General Motors (Koenigsegg, då Spyker) noga - ett intressant kapitel i svensk ekonomisk historia och jag kan fortfarande komma ihåg många medierapporter. I dag kan man säga att det var tydligt att Victor Muller skulle misslyckas. Han felbedömde många saker, men under vissa förhållanden kunde företaget ha gjort det. I alla fall bör vi vara tacksamma för honom för det han har försökt och uppnått. Enligt min mening är 9-5 II en av de vackraste limousinerna någonsin. Dessa fantastiska bilar skulle aldrig ha byggts utan Spyker.

För tre år sedan tänkte jag på att köpa en 9-3 stationvagn och läsa annonser ett tag. Men inget köp ... Sedan i år beslutade vi att sälja Citroen - ett bra tillfälle att kanske köpa en Saab efteråt? Volvo V50 släppte oss under den kalla vintern - motorn gick ut efter mycket kalla nätter. Senare fick jag reda på att det berodde på det igensatta bränslefiltret, men vi tänkte fortfarande på att sälja Volvo. Så jag började tänka på Saab igen. Eller kanske behålla Volvo? I så fall är det mer meningsfullt att köpa den större 9-5 stationvagnen.

Många erbjudanden i Sverige, och massor av bil för pengarna. Så jag började läsa annonser och köpa guider igen. Hos Blocket i Sverige visas 5-10 annonser varje dag för 9-5, men de är ofta inte längre i gott skick. Nyttbilar för prismedvetna familjer som är utslitna efter 6-10 år. Testkörningen en 2.3 ton med manuell växellåda, växeln var svampig och motorn var slut. Lite senare såg jag annonsen för KNT180, en TiD Griffin med automatisk och cirka 100.000 XNUMX km. Testkörningen var en helt annan upplevelse - automaten passade perfekt med bilen och den körde som en ny bil - såg nästan ut som den. Det måste vara och vi köpte det från en återförsäljare i Uppsala.

9-5 (särskilt efter ansiktslyftningen) är kanske inte favoritbilen för många Saab-fans, men det stör mig inte. Det är förmodligen Saab som erbjuder mest för pengarna idag och jag gillar designen väldigt mycket, särskilt som en Vector Griffin i vissa färger. Som jag en gång läste var ansiktslyftningen avsedd att förutse utformningen av nästa 9-5. Oavsett om det är sant eller inte - bilen ser definitivt utmärkande, särskilt i Griffin-versionen med matt kromlist.

Saab har byggt många slående bilar i sin historia. Det är värt att hålla denna historia - bilarna som fortfarande är i gott skick bör bevaras. Det är bra att Saab Parts / Orio är i goda händer (företaget tillhör den svenska staten), så att nya delar fortfarande finns där länge. Förhoppningsvis kommer Saaberna att vara bland de "veteranbilar" som kommer att ses på gatorna under många år framöver - när de flesta andra människor flyter rimligt (om inte med kollektivtrafik) med självkörande bilar eller i anonyma. Bilsdelningsfordon ökar, vilket mer och mer kan ses i Stockholm.

Då kommer vissa att komma ihåg att det fanns ett litet märke från Sverige från vilket dessa eleganta bilar kom. Saab - detta är sällsynt och det är speciellt, inte bara på grund av designen. Även om kvaliteten på bilarna inte alltid var i linje med standarden - men det är också fallet med andra små märken (Aston Martin, Lotus) och är en av dem, eller hur? Du kan inte ha allt i livet, och Saab-folket var också tvungna att göra många kompromisser och kunde inte alltid göra vad de ville göra. Men resultatet är fortfarande imponerande.

Så kom in och "rör dig"!

Bästa hälsningar från Sverige, Arndt

Tack till Arndt för hans Saab Sommartid Historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet ...

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi tackar dig Saab litteratur och saabigen små saker för varje publicerad artikel!

19 tankar om “Ut och om i Saab 9-5 Vector Griffin"

 • blank

  Gluckwunsch till Sverige för 9-5 Griffin, Arndt!
  Vi har nästan samma (mörkblå metallic, beige läder, svart pianolack - en dröm!), Endast TiD med manuell växellåda. Efter 230.000 XNUMX km är allt fortfarande topp, efter underhåll står det där som en ny bil. Och vi ska köra den så länge vi kan. Diskussionen om kromglasögon är irriterande, kvalitetsupplevelserna varierar från person till person, det viktigaste är att du nu är medlem i Saabs fans!
  Vi är i 4 veckor i Sverige, om vi kommer att träffas?

  • blank

   Tack för kommentaren! Jag gillar att träffas, om jag är där. Skicka mig ett mail, thearndt på hotmail.com

 • blank

  För några veckor sedan frågade jag min Saab-återförsäljare om unga kromglasögon eftersom jag vill byta från min 2005 9-5 (före ansiktslyftningen). Där blev jag starkt uppmanad att inte köpa den (”Håll bara din gamla!”), Eftersom de senaste åren av tillverkningen av kromglasögonen lider av massiva kvalitetsproblem (chassi / axlar / material i interiören etc.). Finns det några upplevelser?

  • blank

   Jag har inte hört detaljer om sådana kvalitetsproblem efter ansiktslyftningen. Men jag läste en gång att gasventilproblemet med TiD inte längre inträffade de senaste åren. Du kan verkligen köpa en äldre 9-5, men då har du andra problem, just på grund av den äldre åldern, färre fordon med xenon, värdelöst kassettdäck (jag gillar CD-växlaren mycket), oljeslam med bensinmotorerna ...

  • blank

   Jag hade en 86-serie 9000, som jag sålde med cirka 300 000 km, sedan en 9-5 SC i LPT-version från 1999 och en fullt utrustad 9-5 Aero SC med kromglasögon i blått med beige , tvåfärgat sportsäte och taklucka från 2007. Båda 9-5 med automat. Ingen av dem hade några tekniska problem.

   9-5 år 99 var stagged med steg 1, jag sålde den med 255 000 km eftersom jag ville ha Aero som hade dragkraft och ett bättre chassi, bromsar och säten. Särskilt Aero-platserna är fortfarande de bästa jag någonsin har haft.

   Aero var ett toppfordon. Jag använde den också för att dra en husvagn över bergen, som såldes i december förra året som ett förstahandsfordon med ett komplett servicehäfte med 1 314 km och ersattes av en ny bil. Det var inte fordonet.

   Tyvärr, efter flera försök, rättvis korrespondens och alldeles för mycket tid från min sida Orio kunde inte låta mig installera ett fungerande bensinpump och föra den relaterade bränslemätare för röster. För klagomål svaret från Orio var jag skulle vilja att ta itu med SAAB-basen, som nu har sålt Skoda och förlorade SAAB-Kenner, vid basen har ryckte på axlarna och sade Orio kom ingen annanstans. Det var förmodligen så att i händelse av problem med bränslepumpen i hela tanken ersätts densamma och att det är bränslemätaren på grund av problem med potentiometer på pumpen enligt vädret. Detta kan också bero på förändringen av leverantören efter SAABs konkurs. Anledningen till att jag inte bryr mig om idag.

   Efter att jag sedan slutat med husvagnar på motorvägen utan bensin, var jag tvungen att acceptera att SAAB i bruk som ett dagligt fordon är över, har gjort Gebastel ett slut och drog pluggen. Det var slutet på mina många år av SAAB-historia. Även om Orio ägs av den svenska regeringen kan det vara nödvändigt att lära sig att lönsam verksamhet endast kan uppnås med den verkliga uppfyllandet av kundbehov. De vanliga nyhetsbrev är inte heller hjälp, eftersom SAAB nu är borta. Såvitt jag vet är han nu i Rumänien eller någon annanstans i öst. Jag är inte en samlare och jag behöver inte 2. Familjen men skulle helt enkelt ha behövt ett tillförlitligt fordon för daglig verksamhet.

   Kvalitetsmässigt lämnade instrumentpanelen på Aero med kromglasögon faktiskt ett mycket billigt intryck som inte matchade priset eller fordonets annars goda kvalitet. Året 99 var helt klart bättre. Endast bakaxeln skramlade och kramade. Jag hade kontrollerat detta flera gånger, men allt var fast. Fordonstestet klarades också utan problem med 260 000 km.

   Mekaniskt fanns det inget att klaga på, inte ens konsumtionen, som låg mellan 7.5 liter på långa resor och 8.5 liter. Tvärtom, så vitt jag vet var den här modellen den första där problemet med det irriterande oljeslam löstes och en serviceintervallskärm installerades. I praktiken har intervall på knappt 30 000 km dykt upp. Både motorn och växellådan gick perfekt.

   Irriterande och obegripligt var dock att du har byggt in kromglaset till 2010 Navi, för vilket det inte fanns några fler kartuppdateringar från mitten av 2010. Det har just noterats att kromglaset är en 2. Facelift av en redan föråldrad grundläggande konstruktion av 90-ern är. Den som berör eller ersätter navigationssystemet kommer senare att ha problem med fordonets BUS-system. Investeringsskydd och vård hos befintliga kunder ser annorlunda ut.

   Slutsats: Som en ungdom, hobby eller SAAB-fläkt med flera fordon och villigheten att investera lite tid, alltid, som ett vardagligt fordon, skulle jag inte röra vid det.

   • blank

    Tack för att du rapporterat i oavslutad sanning om de problem som uppstått. Ju äldre en Saab blir desto snabbare blir det ett föremål för självgående skiftnycklar, som använder sig av reservdelar från skymningen. För de gamla modellerna som Saab 96 finns det inget alls, för den klassiska 900 förmodligen inte mycket.

    • blank

     Man kan verkligen inte förvänta sig att Orio kommer att ha ett stort antal reservdelar på lager för modeller så gamla som 900. Kanske gör de tyska "premiumtillverkarna" det fortfarande för sina bilar från 70- / 80-talet, ingen aning. Men även i Sverige ser du knappast någon Saab 900 längre, även äldre är ännu sällsynta. Då och då fortfarande 9000, men naturligtvis de nyare 9-3 och 9-5 mycket ofta. För alla dessa bilar (och i allmänhet för gamla bilar) är en webbplats som bildelsbasen.se vettig, där många / alla skräpgårdar / bilskrapor i Sverige erbjuder sina delar. Jag vet inte om det finns något liknande i andra länder också.

   • blank

    Tråkigt, en kompetent workshop skulle ha löst problemet bra. Faktum är att 9-5 är ett robust fordon för evigheten
    Förresten skulle uppdateringar för NAVI ha varit i bukten, arbeta för små pengar och utan klagomål.

    • blank

     Ja, det kan vara. Jag vill inte negativa 9-5 kvaliteter på något sätt. Dessa är obestridda.
     Själv "höll jag baren" länge och köpte till och med ett nytt fordon när det var förutsägbart att det skulle bli svårt. Jag gillade fortfarande fordonet. Du kunde inte se kilometerna på något sätt. Det är definitivt ett långsiktigt fordon.

     Jag har varit i SAAB flera gånger utomlands i olika verkstäder. Det finns faktiskt stora skillnader, passion för varumärket och kompetensen är på vissa ställen ganska närvarande och kände.

     En fläkt med tillräckligt med tid och tålamod skulle ha bilen med säkerhet och en hanterbar insats igen i staten. Det visade sig bara vara för mycket för mig.

     Jag kan inte köra 800 km varje gång när det händer något med det dagliga fordonet och det sorteras ut och löses flera gånger tills problemet är löst. Och likgiltighet Orio (jag är en rättvis idrottsman och jag har meddelat tid och flera gånger i skrivande stund är det inte om mig, bara för att klaga) som utan att lösa problemet och tillbaka mellan Orio och basen med kostnads ​​konsekvenser för mig och hela, Brist på perspektiv för varumärket har tagit fatet till en överflödig. Förresten, efter uppdateringar för Navi, bad jag om Orio och SAAB-basen i flera år. Vid den tiden officiellt fanns ingenting.

     Jag har ett jobbigt jobb och jag vill inte spendera år att oroa sig för ett konkursmärke och dess konsekvenser.

   • blank

    Tack för kommentaren, intressant! Låt oss se vilka erfarenheter vi fortfarande kan ha med bilen. Vi har åtminstone en av Sveriges äldsta Saab-verkstäder runt hörnet, och några experter arbetar där. Din GPS-kommentar är också intressant. Jag skulle ha köpt bilen med ett inbyggt navigationssystem, men jag föredrar CD-växlaren (jag skulle knappast ha använt navigationssystemet ändå). Wg vardagliga fordon - Jag tror att det är möjligt (förhoppningsvis är bränslepumpens sak ett isolerat fall, och TiD kommer att ha en annan också), men med tiden kommer du säkert att behöva investera mer tid och pengar för att göra dessa bilar fina och redo att köra håll.

    • blank

     Med en kompetent workshop runt hörnet ser sakerna helt annorlunda ut.

     Förresten: Problemet med bränslepumpen skulle ha varit ganska lösas: A SAAB bas i Tyskland har installerat en testversion av en hand en 9-3 när jag var i transit. Detta fungerade perfekt. Tillbaka i Schweiz, då jag beställde en ny, men efter upprepade utbyten och efter bytet av hela tanken (förmodligen Orio ville lägret clearing) kom inte till jobbet. (Jag hade redan skrivit tillräckligt om det ovan).

     Som en konsekvens skulle jag ha gått till skytten och få mig en begagnad pump och kan lägga en sekund för säkerhet åt sidan eller i bagaget.

     Och det är här youngtimer-berättelsen börjar ... ... .. Jag vill inte ha ett fordon som kladdades ihop från gamla delar och fortsatte att köras med stora svårigheter, utan ett för vardagligt bruk.

  • blank

   Ja, det finns erfarenhet. Våra ”kromglasögon” 2,3t (bensinmotor) från 2010 med bara 80 tonkörningar går som första dagen och förbrukar cirka åtta liter per 100 km. Vi kör dock inte mycket i staden. Jag är glad att kunna bekräfta att motorn och 5-växlad automatisk fungerar bra tillsammans. Till skillnad från 9-3 SC född 2007, som vi hade tidigare; han bytte ständigt fram och tillbaka och det fick honom att känna sig nervös. Bearbetningen av 9-5 är kanske inte riktigt lika bra som vår 2001-9 Coupé 3 (176 tkm). Ingenting skramlar där, med 9-5 hör vi sällan någonting från förardörren. Ändå är det en utmärkt touringbil. Det är att få ett nytt hålskydd och ett omfattande korrosionsskydd under hösten i år, så att det förblir som det är.

 • blank

  Så jag kan bara godkänna köpet av 9-5 chro-glasögon och motorn med automatisk passar perfekt till drömmen. Vi hade också motorn i vår första 9-3 cabriolet tillsammans med automaten. Slutsats: inga misslyckanden och många trevliga resor med en "genomsnittlig verklig konsumtion" (alltid full och sedan regeln om tre) på 6,66l. Som alltid, desto bättre är det godas fiende. Vår nuvarande Aero TTID-cabriolet (även med AT) tar bara 6,32 l / 100 km. Jag är inte en snabbare och jag kör många långa sträckor. Stadsbor / stadsförare konsumerar verkligen mer.

  Nu i juni fick det mig äntligen. Jag har nu förstorat ”Aeroflotte” med kromglasögon från 2006. Är en Beziner med automatisk och kan hållas säkert under 9,5 l / 100 km med min rutt och körprofil. Långsiktiga värden är ännu inte tillgängliga för mig. Jag måste fortfarande göra lite arbete på min 9-5, men de första 4 km var väldigt, mycket trevliga. Om jag minns rätt är nuvarande 9-5 min 23: e eller 24: e bil (många märken var också de så kallade premiumvarumärkena) och som en övergripande slutsats kan jag säga att jag har gjort de trevligaste och trevligaste resorna med SAAB: erna och förhoppningsvis kommer att fortsätta göra det under lång tid.

 • blank

  Trevligt inlägg, trevlig bil!
  Min son och flickvän köpte kromglasögon för två veckor sedan.
  Svart och inuti ljusbeige. Ser bra ut. Det fina är att du sällan ser kromstängerna.

 • blank

  .. gick till mig också, jag var verkligen rädd när jag såg kromglaset för första gången. Vid den tiden tänkte jag en åldrande diva med för mycket rouge, nu tycker jag att hon är bra!

  ... men varför kör du en 99 med sommardäck på vintern?

  • blank

   Jag skulle rekommendera till någon annan. Men då hade han nya sommardäck och försökte bara köra i den fria vintern, vilket förmodligen inte var tillåtet då. Traction var bra. I alla fall jämfört med VW Beetle hade han förut

 • blank

  Ja, kromglasögonen. Det var och är mycket omtvistat. När jag såg henne för första gången blev jag direkt förskräckt och avskräckt ...

  Men det var inte länge innan jag insåg hur fräsch och framåtblickande designen var och gillade verkligen ansiktslyftan. Det har gett 9-5 en ny stående och utseende som fortfarande ser ganska modern ut och samtidigt fristående. Verkligen SAAB!

  Jag tycker att det är vackert!

  • blank

   Ja, konstigt klagar ingen om krom på 9-5 II.

 • blank

  Stor Saab-berättelse, tack!

Kommentarer är stängda.