Nedräkning till framtiden

Det fanns många besökare i Stallbacka under de senaste veckorna. Pressen och representanterna för Saab-fansen fick möjlighet att ta en titt bakom kulisserna på den tidigare Saab-fabriken. PR-arbete på NEVS är i full gång.

NEVS E-bil
NEVS E-bil

NEVS i TTELA

Den lokala tidningen besökte utvecklingscentret. Från de säkrade rummen fanns några bilder som också kan ses online. Det finns en nedräkning på väggen. För några dagar sedan var han på 334 dagar, vad indikerar han? Förmodligen resten av tiden fram till massproduktionens start i Kina, men det är inte säkert.

NEVS elbilprojektet är också i full gång, och även om kroppen påminner om den gamla 9-3, finns det en helt annan bil under bladen. Den första elbilens kropp kommer från pressaffären i Trollhättan under en övergångsperiod. NEVS testar för närvarande sändningen på den transsibiriska järnvägen, godsvagnarna finns redan på fabriken. Järnvägen till Kina är snabbare och billigare än vid sjöfrakt, projektet är spännande.

Bättre elmotorer, bättre batterier bör vara i utveckling. Det skulle vara spännande att lära sig detaljer.

NEVS i GP

Bilindustrin är i stora omvälvningar, vars resultat och kundaccept kan inte förutsägas. Förutom elektromobilitet och autonom körning kommer fastigheten i framtiden att betraktas som ett alternativ, som delas som standard. Michèl Annink utformar framtida lösningar på NEVS, kanske har han tagit den mest spännande uppgiften någonsin.

Im Göteborg Post för några veckor sedan kan du få en första kort insikt om hur framtiden kommer att se ut. Från den första NEVS-elbilen beställdes endast en Saab 9-3, 250.000-bitar av Panda New Energy (PNE). Fordonen levereras med valfria digitala tjänster. Hittills har PNE samarbetat med Uber och den kinesiska Uber-konkurrenten Didi, i framtiden vill NEVS erbjuda egna tjänster.

PNE ska hyra elbilar från 2017 NEVS, till enskilda personer, som fordon med chaufförer, eller som poollösning för företag. Vilka tjänster som utvecklas hos NEVS i Sverige är fortfarande ett mysterium, med endast små detaljer från Michèl Annink till GP. Bilen som en tjänst kommer att anpassa sig till passagerarna. Turister kommer att föreslå resväg med sevärdheter för att rekommendera affärsresenärer den kortaste vägen till destinationen.

Klar för nya allianser

Framtiden är öppen i alla riktningar, precis som NEVS är redo för fler allianser. Universiteter och teknikföretag - samtal äger rum i Sverige, Europa och i synnerhet i Kina. Ett nytt urval av material i bilen är också ett framtida ämne. Kundens välbefinnande ligger i mitten, materialet ska anpassas till miljön och syftet.

Hur ska bilen positionera sig i framtiden? Som ett billigt, miljövänligt och helt nätverkat transportmedel, som a Studie av Leasetrend för året 2030 föreslår? Var hållbarhet ska vara trumfkortet, men designen och varumärket bör förlora i uppskattning? Hur ska den nya leverantören från Trollhättan positionera sig själv i denna miljö? Hur ska han hantera det svenska ursprunget, hur är historien om den gamla Saab-fabriken och varumärkesvärdena? Vilka distributionskanaler är valda, hur kommunicerar du med kunderna i framtiden? Svaren på frågorna kan vara intressanta.

9 tankar om "Nedräkning till framtiden"

 • Tack för ditt svar. Då måste jag vänta. Låter väldigt bra vad du beskriver ...
  Låt oss hoppas att de två, tre eller fyra modellerna kommer att bli MY 19 senast.

 • Det finns mer än dessa skisser, men inga bilder för bloggen. Besökarna har sett fascinerande interiörer och bra exteriördesign, alla var väldigt exalterade. Jag har en sådan hunch att du kommer se mycket mer under det kommande året, men jag ser för närvarande inte MY 2018.

 • Hej Tom, jag har en snabb fråga. Finns det mer än bara dessa skisser (som vi redan vet sedan en mycket gammal presentation av NEVS)? Visste gästerna mer än det i "hemliga" rummet? Så fysiska ... digitala modeller? Jag är väldigt nyfiken på vad som kommer ut ur det. Jag hoppas att vi (alla) snart kan se vad som planeras ... åtminstone en typ av prototyp för designsproget för MY 18 (om det fortfarande är realistiskt 18).

  LG från Berlin

 • För att inte tala om SAAB skulle vara att förneka det förflutna och rötterna. Trollhättan och fabriken är Saabs bilar sedan 1947 och tidigare som flygplansvarv. Det kommer alltid att vara och NEVS är nu framtiden för staden, den tidigare bil- och flygfabriken och jobben.

  Att på NEVS hänger fortfarande gamla Saab bilder på väggarna som jag tycker är mycket sympatisk!

 • NEVS E-bil ...
  Nästan otroligt när detta fordon ska vara verklighet!
  Om då hänsyn tas till kvalitet och miljövänliga produktionsfaktorer, kan det vara något NYTT !!! 🙂
  Och från detta driftsätt passar det namnet: NEVS = i bästa (!) Sense!
  Det har än en gång blivit spännande på bloggen! Kanske den här gången med ett lyckligare resultat ...
  Jag är fortfarande reserverad ... (men jag skulle vara glad!) 🙂

  Ur min synvinkel kan SAAB fortfarande kallas i samband med NEVS.
  Trots allt tas SAAB-rötterna över. Dessa gener kommer (förhoppningsvis) att fortsättas / vidareutvecklas. Även om det är säkert på ett "annat" sätt ...
  Huvud sak: Gjord av Trolls! 🙂

 • Håll upp Tom,
  är mycket intressant och från "vår" Saabfabrik. Det blir spännande. Konstigt bara att inga tyska bilmagasiner även den minsta aningen till NEVS och vad som har gjorts i Sverige har gjort hittills.

 • Jag tror det. Om du har barn kan de inte ha ditt efternamn längre, men har fortfarande lite av ditt DNA och mycket av ditt inflytande i dem. Eftersom du inte skulle förneka förhållandet på grund av det andra namnet. Och när du är död bor dina barn och en del av dig lever i dem ...
  För övrigt finner jag namnsbytet bara logiskt och mer än förståeligt. Saab som bilproducent är historia, precis som turbinerna kommer att vara om några år och konventionella enheter i allmänhet. Låt oss se om på NEVS värdiga efterträdare uppstår!

 • Varför? NEVS har nu sitt huvudkontor i den tidigare SAAB-anläggningen. Det är faktum, oavsett vad du tycker om det. Och i NEVS utvecklingscenter hänger SAAB 901 på väggen (se bilder). Det är så som det är, jag kan leva med det väldigt bra.

 • Hej, det vore trevligt om namnet SAAB inte längre nämns i samband med NEVS-produkter. NEVS har tagit steg med det nya varumärket, då bloggen ska följa så här.

Kommentarer är stängda.