NEVS elbilar med skandinaviskt DNA

Vi har redan besökt press butik och The Body Shop. Framtiden kommer att köra det Nevs elbilar i Sverige, Europa och Nordamerika från bandet. Man har ännu inte kommit upp med en överraskning för oss och så vi drivs med tre fordon på den andra sidan i utvecklingsavdelning.

Body Shop. Visa på Rohvossen vid NEVS.
Body Shop. Visa på Rohvossen vid NEVS.

Som en del av Saab Festival 2015 fick många gäster chansen att se första våningen i denna byggnad med sina testanläggningar. Men det finns golv i den här byggnaden som normalt ingen utomstående någonsin har trängt in.

Protokollkliniken för NEVS

På andra våningen, där prototypkliniken är, har du inte chansen att ställa fot varje dag. I ett trevåningsrum omgivet av kontor med fönster behandlas prototyperna vanligtvis här. För oss har PhoeniX konceptbil från Genève 2011 körts där. Vi ser också designstudien 9-3 Turbo Edition. NEVS ville ta det på marknaden innan de bestämde sig för att "lägga ner" 9-3 med konventionell enhet.

Turbo-utgåvan skulle ha varit en intressant 9-3 om denna bil hade sett dagens ljus: modifierad framsektion, olika bakre sektion, ny huva, förändringar i interiören, central turbo-display. Och allt i turbo-blastfärgen ”kardinalröd” som de första 99 turboerna!

Ny plattform för NEVS elbil

Det var intressant att Hans-Martin kunde berätta lite om hur Phoenix-plattformen har fortsatt de senaste åren. Utvecklingen har definitivt inte slutat, plattformen har anpassats ytterligare och anpassats efter behoven. Att tala om Phoenix 2.0 skulle vara en tydlig underdrift, plattformen idag är så flexibel som det skulle ha varit möjligt under Spykers dagar.

Den första NEVS-elbilen för Kina, som kommer att komma ut på marknaden 2017, kommer i stort sett att se ut som den gamla 9-3. Men plattformen som kommer att ligga till grund för den ”gamla” kroppen är helt annorlunda än den välkända golvpanelen. NEVS har beslutat att bara fortsätta använda kroppen. Genom att spara utvecklingskostnader kan elbilar erbjudas i Kina till ett attraktivt pris. Detta steg är förståeligt, 9-3 i sin sista form är mer eller mindre okänd i Kina och uppfattas därför av den kinesiska kunden som ett nytt fordon.

Inblick i framtiden. NEVS designavdelning

Som så ofta kommer det bästa till slutet: den fjärde våningen, den heliga graden i designområdet. För att få tillträde är det nödvändigt att överlämna din mobiltelefon, lämna in kameror och sedan genom säkerhetscheckpunkten. Efter dessa säkerhetsåtgärder är vi sedan på översta våningen. Ett rum som rymmer väl 35-skrivbord och har en "brainstorming" i mitten. Runt om det är de människor som kommer från 14-nationerna och arbetar med designens framtid för varumärket NEVS.

Naturligtvis kan vi inte visa några bilder på detta kontor på grund av förbudet mot fotoförbud. Överallt finns material och ritningar för de nya bilarna att se! Men vi får dela ett intryck, och det är mer än överväldigande. NEVS design språk börjar där Saab var sist. Varje enskild ritning av väggarna är designtekniskt igenkänd för en Saab-finsmakare som en vidareutveckling av designsproget. Hockeysticks på sidorna, kontinuerliga ljusremsor och cockpitliknande pulpits runt föraren kommer att forma designframtiden för varumärket NEVS.

NEVS fokuserar på långsiktig dialog

Vilket intryck kvarstår efter denna dag? Tillbaka på väg hem, med nödvändigt avstånd till växten och euforin som uppstår om och om igen? Du kan förstå varför NEVS bestämde sig mot namnet Saab. Att investera en betydande del av tillgängliga medel för licenspengar? Det hade inte varit ett smart drag.

Efter mycket överläggning beslutade NEVS att investera i eget namn och ett långsiktigt varumärke. Vilken som äger och behöver inte licensiera. De nya produkterna, elbilarna från NEVS, är avsedda att öppna en större kundbas. Inklusive kunder som kanske aldrig har gått ombord på Saab. Intrycket att detta företag kan lyckas om produkterna har rätt är definitivt det. Att veta hur mycket Saab DNA är i varje övervägande, hur mycket Saab-kunnande samlas i form av tidigare anställda, låt oss se en positiv framtid med NEVS.

Det är också mycket intressant att vi informerades i slutet av denna dag. Händelser som den förra onsdagen kommer att hållas i framtiden med en viss regelbundenhet för "ambassadörer" från Saabs scen. De är avsedda att ge Saab-samhället en inblick i den nya produkten.

Vi vill tacka Michèl Annink, Jonas Hernqvist, Mikael Östlund, Thomas Ahlzen och Hans-Martin Forhofhof för gästfriheten!

31 tankar om “NEVS elbilar med skandinaviskt DNA"

 • Varför är Saab fortfarande på Nevs-fabriken ????

 • 9-3 Turbo Edition? Det låter som om jag köpte den direkt ...

  • Jag skulle ha tagit det också. Kunskapen om denna missade möjlighet gör ont då.

   Då en Microlino för staden som en ren e-mobil. Shit, den första serien är utsåld!

 • En möjlig effektivitetsfördel för laddningsbara batterier är nog inte lika bra som Thilo antog, men du kan noga säga att den ges. Sammantaget är situationen ganska komplex och multifaktoriell och loppet mellan tillvägagångssätten är för närvarande öppet. Att betrakta bränsleceller som slutstadiet i e-bilar och batterier, precis som ett mellansteg, anser jag följaktligen också fel. Några kommentarer om situationen är komplicerade:

  Redan före 15 har jag arbetat med patentansökningar för bränsleceller, och ingen av dessa tekniker har hittills kommit på marknaden. Bränsleceller är tikar, bitchy, lättförgiftad och omedelbart knäppt.

  Å andra sidan har jag observerat batteriteknik för omkring 2008 och även då fanns det positiva rapporter om nya tillvägagångssätt med upp till tio gånger högre energitäthet. Och även detta har inte kommit på marknaden till idag.

  Det finns en massiv brist på komponenter i båda teknikerna. Vissa hävdar att det redan finns ett elnät, men inte ett vätgasnät. Men: Jag förväntar 25-40% mer strömförbrukning i elbilar (naturligtvis inte livshotande små fordon, men med riktiga bilar, som också vill använda vanliga familjer som Tesla eller ens Saab). Och det finns varken en infrastruktur eller lämpliga snabbladdningsstationer. Även den så kallade. Snabb laddningsstationer, exempelvis 25 eller 50 kan också ge belastning kW vid 200 kWh batterier, som är det minimum som krävs, nästan 10 eller 5 timmar. Det är inte snabbt. Och ändå är kablarna redan tunga.

  - Men med väteinfrastrukturen skulle det också vara möjligt om det var baserat på elinfrastrukturen. Vätet kan endast erhållas från vatten genom elektrolys, och det skulle teoretiskt också vara möjligt hemma. Men det finns inga sådana växter eller kompressorerna för 700 Bar Druck som ett litet garage. Så: Båda metoderna kräver massiva uppgraderingar.

  -Tankar med 700 bar tryck förklarades som ”färdiga för marknaden” för flera år sedan. Var är du? Det blir bara försenat. Något är helt fel i bränslecellrepresentanternas läger.

  - Trots den lägre effektiviteten hos väte jämfört med uppladdningsbara batterier kan detta kompenseras av en större genomförbarhet, eftersom väte är lika lätt att lagra som el i laddningsbara batterier. Därför beror fördelen också på hur mycket och hur mycket el är tillgänglig. Och det är en fråga som inte ligger inom fordons- / cellkemi / bränslecellfältet, men inom andra teknologier, inklusive forskning om fusionsreaktorer.

  Som du kan se, många faktorer. Batterisidan kan enkelt vinna tävlingen, för när man klarar av att göra ad hoc-batterier med en betydligt högre energitäthet och till låg kostnad på marknaden. Sedan hade tävlingen troligen gått.

  En sådan plötslig förstärkning inte sett i bränsleceller åtminstone för mig, verkar det inte vara en enda relevant faktor än tungan på vågen, men ärligt talat, inte ens i batterier sett att detta hopp skulle lyckas, eftersom det är liten framsteg. Jag trodde ens en gång som skulle vara rykten om en elbil av Apple med genombrott batteri som Apple kunde ha uppnått relaterade. Men jag är skeptisk, för att du inte lyssnar på det. Apple borde ha gjort det (och som annars skulle ha pengar till forskning) skulle Nevs men i slutet, precis som Tesla.

  • Citat: Och även detta har inte kommit till marknaden idag.
   Jag tycker att den här lobbyn från olika områden är kraftfull och förhindrar:
   - Oljeproducerande länder / FÖRETAG (!!!)
   -processing chem. Industri (även i Tyskland !!!)
   Särskilt bilfabrikat
   har inget intresse för e-mobilitet. Dessa företag vill ändra den gamla minimalt (!) Och ge "dinosaurie-teknik" till köparen så länge som möjligt. ”Revolution / drive-revolutionen” kan bara uppstå med stora summor pengar och en omedelbar massa av prisvärda e-bilar. Vem kan och bör göra detta ????
   Toyota? VW? GM? Jag tror inte på dessa 3! För "halvhjärtat".
   Personligen tror jag mer på Fa. Liksom Google, Apple och Co. De har den ekonomiska kraften, begärhuvud som vill göra skillnad, vill lämna gamla tankesätt.
   Det är fortfarande spännande!
   Die “Verbrenner” können dann später bei uns auf der “Hansa-Veteranen-Rallye”… fahren 😉

   • Det kan verkligen vara fallet med bränsleceller. Du utvecklar något för att vara beredd på allt och lämna ett bra intryck, och då tar du inte den faktiskt till marknaden.

    Fallet är förmodligen annorlunda med batterier. Det finns också ett stort intresse här utanför bilmarknaden, och där är de elektroniska (mobiltelefon- och bärbara batterierna), liksom den elektrotekniska (ellagring) och kemiska industrin (kemikalier för batterier) intresserade av vidareutveckling. Detta område hanteras inte alls av de nuvarande biltillverkarna, så vitt jag kan se. Teslas nya batterifabrik använder också konventionell teknik; Tesla har förmodligen ingen forskningsavdelning för "cellkemi", eller hur?

  • Tack för den intressanta sammanfattningen.
   Ur praktisk synvinkel skulle det säkert vara användbart för NEVS att även erbjuda hybridmodeller. Så EV med förbränningsmotor. Endera som en plug-in hybrid eller som en sträckförlängare. Att endast sätta på elmotorer med batteri medför stor risk. Väte är långt ifrån redo.
   I Kina - motorn för den nuvarande utvecklingen vid NEVS - såvitt jag vet, på grund av den ständiga smogen i städerna, får elbilar och hybrider a'la Prius och Co köra in i städerna. Normala brännare är undantagna.
   Därför kan jag väl föreställa mig att NEVS inte bara erbjuder rena EV-apparater.

 • Hoppas vi kan se 9-3 Turbo Edition. Låter som en blast

 • Saab pralade alltid på att vara på framsidan, men nu ser jag att SAAB (ledsen NEVS) ligger precis bakom. En domare skulle vara om man skulle gå direkt in i bränslecellstekniken. Tyvärr saknar detta företag modet att göra det. De batteridrivna bilarna är bara lämpliga för lokal trafik. Om du däremot standardiserar batterierna och bara byter dem, då skulle det vara intressant. Du kan ladda batterier utan bil.

  • Bränsleceller i bilar är slöseri med energi - på grund av systemet är energiförbrukningen cirka 3 gånger så hög som i en ren batterielektrisk bil. Elbilar med batterier är redan lämpliga för långa resor idag, och inom en alltför lång framtid kommer de också att vara överkomliga för en större grupp köpare.

 • Författaren till artikeln heter Gustav. Tack för det fantastiska spännande bidraget!
  Är Gustav nu en del av blogglaget?

  • Gustav har hjälpt oss i bakgrunden i åratal. Han är mycket upptagen professionellt och kan därför inte regelbundet framstå som en författare i utseende. Utnämningen på NEVS Mark och jag kunde inte uppfatta så snabbt, Gustav spontant hoppade in, för vilket vi är väldigt tacksamma!

 • Mycket trevligt, så det verkar verkligen hända mycket ...

  Master of Suspense (Tom) visste det redan mycket bra när han satte in artiklar som uppmuntrade den ena eller den andra läsaren att uttrycka sig kritiskt om NEVS igen, eller till och med vara arg ...

  Turen är över en vecka sedan idag. Men så är det, vi vill ha en spännande blogg - inklusive gissning och kontrovers. Bra sak!

 • I alla fall tycker jag att det är positivt att jobb upprätthålls och skapas i Trollhättan. Jag finner fokus på elektrisk rörlighet precis rätt, för framtiden ligger där. Det blir spännande om följande generationer också erbjuds i Europa, men inte bara bilen är viktig, men också den rätta laddningsinfrastrukturen.

  Jag har reser i Europa lite över 3 km under de senaste nästan 8000-veckorna och vill inte återvända till fossilt bränsle i vardagliga fordon. BTW: Räckvidd som jag aldrig hade upplevt, var också laddningen av fordonet vanligtvis gjort mycket snabbare än jag hade druckit min kaffe / läs post eller pratat med andra elbilister. Inte bara hos Saab finns det en sådan gemenskap

  • Då har du antingen en mirakel elbil eller dricker ditt kaffe väldigt långsamt. När tankning med lön tar in en vanlig bil max. 5 min och du kan köra 600km igen. Och med dig?

   • Kör du 1000 Km dagligen?
    För en tid sedan såg jag en undersökning om den tyska bilistens rörelseprofil (jag vet inte var längre), då skulle 85% av de dagliga linjerna redan vara möjligt med aktuella EV / rader. De återstående 15% långdistanscyklarna måste bara stanna kvar med brännare tills det finns lösningar.
    Så ser du inte alltid allt svart och vitt. Det är alltid en start.

   • För att uttrycka det i ett nötskal: Thilo är i ett land med begränsade vägar. Elbilar är nästan idealiska där, det finns inga vägar som skulle kunna jämföras med de tyska motorvägarna.

 • De delvis aggressiva kommentarerna (speciellt igår) förstår jag inte.
  Det handlar om MADE IN SWEDEN, i Trollhättan, inte gjord i Kina.

 • Några av excitationerna kan inte förstås. NEVS är ett äventyr som följer med bloggen med Tom och Mark. Om några år kan vi säga: Hej, vi var där från början ... Eller kanske inte.
  Att det inte har något med Saab att göra är klart för alla. Om design binder in med det och utvecklas, så mycket desto bättre. Vid någon tid behöver jag en ny bil, kanske kommer alternativet från Sverige. Med all brist på idéer kring detta skulle det vara det bästa som kan hända oss.

 • Hallå
  Jag finner det förståeligt att NEVs nu börjar klargöra varumärket med PR.
  Vi bloggläsare är också närmare tack vare Tom och Marc (tack)! De andra potentiella kunderna har knappt märkt något än.
  Aber natürlich darf es nicht verwundern, das es Saab-Fans gibt, die es nicht gut finden, was nun passiert. Diese Stimmen gab es auch schon früher… (z.B. Zum GM)
  Hälsning André

  • Moin
   Naturligtvis pratade jag om GM.
   Hälsning André

  • Allt är förståeligt, så länge man respekterar kommentarerna på formuläret och tonen. Tyvärr fungerar inte 100% perfekt, som du kan läsa idag. Det skulle vara trevligt om läsare som inte är kompatibla med situationen skulle vara uppmärksamma.

 • Varför inte också bjuda in den internationella handelspressen att göra det är fortfarande ett mysterium för mig ...

  • Jag skulle inte se det på så sätt. Det är för tidigt, det kommer att komma. Dessutom har NEVS en stor presspresentation i Sverige. Pressöversynen kommer nästa vecka. Innan vi fortsätter med Saab

 • Du verkar ha lärt dig av tidigare misstag. Det är också glädjande att nya anställda verkar skapa en mer öppen kommunikationskultur.
  Är det bara frågan hur dessa var olyckliga kroppar som upptäcktes i Bodyshop ???

 • Kanske förstod du äntligen att du behöver köpare att komma till marknaden. Bra produkt och nytt namn är inte nödvändigtvis förknippade med framgång (se Qoros).
  Men om SAAB-förare hoppas på och vunnit som potentiella kunder, så har du människor som presenterar produkten för allmänheten. Det förändrar definitivt den offentliga uppfattningen.
  Och om vi SAAB-ryttare är lika nöjda med NEVS-bilarna, är vi de bästa ambassadörerna som ett företag kan ha.

 • Aldrig för sent för att vara öppen och planen att organisera framtida händelser för botscans från Saab-scenen är lovande. Jag kommer att följa det här och kanske som en Saabist i framtiden skulle vi vilja köra med en NEVS.
  Detta ser dock väldigt bra ut och glad att det nu finns denna öppenhet.

 • Fascinerande ... Frågan uppstår verkligen varför NEVS har stonewalling i flera år och först nu (rykte misshandlat) närmar sig fans och potentiella köpare.

  • Vad ska de visa?
   En gång hade de byggt turbo. Jag skulle ha varit en kund med eller utan SAAB-bokstäver.

 • Spännande denna nyhet från NEVS! Jag har en fråga kvar:
  VARFÖR FÖRSTA NU DENNA OPENNESS ???

  Naturligtvis MÅSTE NEVS hitta / övertyga nya kunder! Annars är företaget som SAAB innan ... 🙁

  • Frågan är motiverad. Beslutet vad gäller varumärken är förmodligen en anledning. Dessutom ser jag medverkan av anställda som inte har arbetat på NEVS länge, i bakgrunden. Bilindustrin förändras snabbt, nya sätt att dialoga med kunden måste hittas. NEVS gör just nu bra.

Kommentarer är stängda.