Saab tradition bevara. Ny våga.

Den senaste veckan var tuff! Inte bara ur Saabs synvinkel och inte ensam för att Saabs logotyper på verket försvann. Europeiska vänner meddelade att de skulle flytta ut ur det gemensamma huset, Europa krymper (troligen), en viktig kulturnation skulle vilja hitta sin egen väg i framtiden.

Saab pre-serie på vägen
Saab pre-serie på vägen.

Ingen rädsla ! Bloggen kommer inte att bli politisk, även om jag skulle vilja. Men jag tycker att händelser gör ont. Det är främst europeisk smärta som gör ont. Vad gäller Saab var det som hände förra veckan att förvänta sig. Sedan dess har vi - Mark och jag - frågat hur vår blogg skulle kunna fortsätta. Egentligen skulle projektet vara över om du kommer ihåg det ursprungliga målet. Fabriken är historia, Saab som biltillverkare, det var en gång.

Möjligheten att komma ut skulle vara nu och här, men igen låter vi den passera oanvänd. Det nya uppdraget - att behålla arvet från det stora varumärket. Ska vi bli en ren klassisk och youngtimer-blogg? Vid ett tillfälle insåg jag att vi inte skulle vara bra på att bara skriva om det förflutna. Det är fortfarande sant. Livet är för kort, framtiden för spännande och vi är helt enkelt för nyfiken på att bara prata om historia.

Saab i hjärtat, det är klart. Bilarna i carporten, i vardagen, efter arbete kort i hangaren för skruvning. Nöjet att resa med en Saab, de stora turbosna, träffa vänner och prata med Saab. Köra Saab är kul. Allt detta kvarstår.

Under de senaste åren har vi upprepade gånger övervägt att etablera ett andra varumärke på bloggen, om det skulle komma att Saab skulle komma tillbaka. Vi är nu precis vid denna punkt. Jag har haft några märken på min radar tidigare, men vid närmare granskning visade de sig inte vara särskilt spännande.

Ett nytt märke på bloggen

NEVS-varumärket är nytt på listan. Det är inte en hel vecka gammal än, och jag skulle kunna skriva nu att den, som så många saker i Trollhättan, är byggd på Saabs grundvalar. Eller att det finns viktiga Saab-personligheter bland de nu 820 anställda som flockar till den gamla Saab-fabriken varje dag. Inklusive människor som lanserade 9-4x och 9-5 NG.

Allt detta skulle konstrueras och inte slå kärnan. Mark och jag har beslutat att fortsätta följa NEVS med bloggen. Av mycket logiska, osentimentala skäl. Ett nyfött varumärke, ett nästan tomt pappersark. Den otroliga möjligheten att följa utvecklingen av ett bilmärke, att vara väldigt nära. Långt innan produkter är färdiga och inträde på europeiska marknader äger rum. Vanligtvis finns denna möjlighet inte.

Kommunikation med NEVS har uppnått en kvalitet under de senaste veckorna som vi alltid velat ha. Om det visar sig vara hållbart skulle detta indikera en god utveckling av företagskulturen. Det kan vara inledningen till en delad resa för läsare och bloggare vars destination är okänd. Som bloggen startade för mer än 5 år sedan, utan aning om var vägen ska gå. Alla som är intresserade av bilar, rörlighet och framtiden kan uppleva med oss ​​hur ett nytt kapitel öppnas i Trollhättan. Vart tar det oss? Jag vet inte, och det är där spänningen ligger.

Saab-traditionen förblir i fokus

Allt måste förändras så att det kan förbli som det är. I framtiden kommer NEVS inte längre att publiceras under taggen "Saab", utan under "Nevs". Annars förändras ingenting. Vår blogg förblir Saab, våra projektbilar som Paul och Anna Projekt 2015 tillhandahåller läsmaterial, och med stöd av Orio Tyskland börjar den nya läsarkampanjen om några dagar. Saabs tradition kommer att fortsätta att stjärna, med en regelbunden titt på mobilitetens framtid. Vi vågar göra något nytt med NEVS. Jag skulle bli glad om läsarna följer med.

22 tankar om “Saab tradition bevara. Ny våga."

 • hm,

  Att fortsätta är alltid ett bra beslut. För läsarna ändå.

  När det gäller det andra beslutet hoppas jag verkligen att det är bra, men jag är inte lika säker på det som de flesta tidigare talare ...

  Trailers av SAAB-märket upplever ett helt nytt avtal genom att avsluta varumärkeshistoriken. Borta är de dagar då många turbo-X-chaufförer kanske har lognat på bröd, att hans V6 kommer från GM-hyllan.

  Nej, dessa diskussioner är över. Allt från Trollhättan, som heter SAAB, är en sann SAAB.

  Möte i dag, bröd och smör fläckar med sin 9-3 2,0T Convertible och Turbo-X-förare på en motorväg parkeringsplats tillsammans, de ler bara och njuta av åsynen av de andra vackra Saabar och kanske säger det också:

  "Snygg bil!"
  "Tack så mycket. Och detsamma! "

  Vad kommer att bli en NEVS och om han någonsin kommer till Tyskland? Ingen vet! Det tar bara lite otur och i slutet av en lång medföljande fas av bloggare och läsare är en bitter besvikelse.

  Det tar mycket tur och i slutändan är det en känsla från Sverige!

 • blank

  Jag tycker du tog ett bra beslut. Det handlar (också) om Saab -folket i Europa, särskilt i Trollhättan. Sinnet kan inte bara ha flugit iväg bara för att bensin inte längre rinner. Och det är inte heller den enda utmaningen. Den mycket större är digitaliseringen. Vilka är morgondagens konkurrenter? VW slösar för närvarande ut sitt "krigskista" på grund av de kriminella sammandrabbningarna. Ämnena kommer att vara olika, men inte mindre spännande.
  Låt oss delta på svenskarnas sida!

 • blank

  Även om jag fortfarande inte kan vänja mig vid det faktum att SAAB ska vara historia ... Ditt beslut för blogg, för NEVS är rätt och viktigt för att vara där från början. Jag är nyfiken och ser fram emot att fortsätta läsa din blogg! Tack för det!

 • blank

  En "NEVS" kommer inte in i mitt hus. Om du tänker tillbaka, vad kineserna inte lovade. När våra Saabs inte längre "kan" behövs andra.
  Det finns fortfarande goda varumärken idag. Jag kommer att fortsätta att besöka bloggen.

 • blank

  Snyggt drag av NEVS för att försäkra bloggarna, det hade jag inte förväntat mig. Om du fortsätter klokt, kommer SAAB-relikerna att växa till ett nytt, starkt varumärke. De kommande åren kommer att bli spännande, jag ser fram emot det!

 • blank

  Ett bra och klokt beslut som pekar mot framtiden. Klassiska SAAB är vad vi kör idag och vad vi fortfarande kan njuta av idag. Om våra barn kommer att ta över våra gamla lådor om 20 eller 30 år, eller om vi vill lämna våra klassiska skatter åt dem eller testamentera dem - vi vet inte. Även om vi inte vill ha det kommer antalet SAABs och SAABists i dag oundvikligen att minska. Det är därför NEVS, som den legitima efterträdaren med SAAB-gener, är det logiska och modiga steget in i framtiden. Modig - för ingen vet vad som kommer att bli av det. Nyheterna på senare tid ger hopp och stora förväntningar.
  Under övergången från 2- till 4-taktsmotorn fördes det gamla DKW-märket till graven och det traditionella AUDI-märket återupplivades. Du kanske kan se det på samma sätt. Visserligen är dagens förhållanden annorlunda och jämförelsen är verkligen inte så bra. Men även ur denna synvinkel är det meningsfullt att hantera NEVS. Det är också en extremt spännande historia - oavsett vad som händer med den.
  @ Tom och Mark: var snäll och säkra adressen "nevsblog.net". Det är fortfarande tillgängligt.

 • blank

  Du har tagit ett bra beslut. Ser fram emot dina insikter. (Jag ber om ursäkt för att ha använt engelska - dumma amerikaner)

 • blank

  Låt oss göra det Tom och Mark. Jag älskar mina Saabs, men jag är också öppen för nya saker.

 • blank

  Bra beslut, Tom och Mark. Jag ser fram emot att läsa din blogg och läsa om Saab och om NEVS vad du tycker är svårt någon annanstans.

 • blank

  Hej,
  Det är trevligt att välkomna ett andra märke på bloggen!
  Dessutom passar NEVS också underbart, eftersom det nästan är orört när det gäller bloggteknologi och NEV: er bär SAABs arv.
  Ha det roligt att skriva
  André

 • blank

  NEVS är den juridiska efterträdaren till Saab. Så de står i kontinuitet. Stanna nu inte med ett sådant namn, ts. Allt bra.

 • blank

  Annars skulle det vara otillräckligt - trots allt skulle man fortfarande vilja veta i framtiden vad trollen handlar om! Så det är definitivt ett bra beslut.

  Själv skulle jag vara särskilt imponerad om NEVS kom med hybridfordon någon gång. Liknar PRIUS - naturligtvis med en trevligare design och också med mer kraft. Precis som jag är van vid från ett fordon från Trollhättan.

 • blank

  Även om jag säger det mer från intellektet och mindre från hjärtat: ja, att spåra NEVS är en bra sak ... om NEVS betyder det ärligt med oss. Om allt detta visar sig vara såpbubblor (igen), då, troll eller inte, bör den här fantastiska bloggen vända sig bort.

  Men lyssna, läs mina ord, om Brexit bara var en bisarr händelse tidigare och bankerna betalar ränta till kunderna igen, så kommer Saab att stiga och bakom det kommer ett företag som skiljer sig mycket från NEVS, Saab för Saabs skull behöver ... jag hoppas på Volvo, Jaguar, Toyota eller Mahindra.

 • blank

  Jag är också glad att bloggen matas med ny information om NEVS.
  Visst, det är spännande att vara ”på nära håll” när fenixen kommer ut ur askan ... 😉
  Jag är öppen för e-mobilitet, men jag undrar
  om och hur det ska vara möjligt att utrusta miljoner (!!!) bilar med batterier ...
  om den massiva individuella trafiken faktiskt ger oss ytterligare ...
  hur "olje- / dieselanvändningen" i lastbilar och små lastbilar ska ändras ...
  om allmänheten Lokal transport bör inte utökas till det maximala (!!!) ...
  eller om andra trafikbegrepp / enheter skulle vara fördelaktiga.

  Med din chef har bloggare ombord / medföljande NEVS en bra ledning i allmänhetens uppfattning. Kan de nya ägarna vara kloka att använda den här bloggen också!
  Om tidpunkten från Trollhättan också fungerar är informationen i rätt tid nästan säker ... 😉
  Tack, ett bra beslut! 🙂

 • blank

  Ett bra beslut. NEVS bygger bilar på den plats där Saabs har sitt ursprung. Även om situationen med vitt ark är bäst för att beskriva papper och NEVS har inga riktiga fans, men viljan att producera fordon i Europa och återuppliva en traditionell fabrik är i dagens snabbt tempo mycket värde. Jag är nyfiken på vad som ska hända i Trollhättan ...

 • blank

  Världen fortsätter att vända, det enda rätta beslutet!

 • blank

  Jag tycker att det är ett mer än logiskt beslut. Tack för att du fortsätter!

 • blank

  Vem är NEVS fan? Men beslutet är rätt, kanske vi fortfarande är vänner, NEVS och mig. Bra att du fortsätter!

 • blank

  Beslutet om Hello NEVS är ett bra beslut för bloggare och läsare, för de närmaste åren kommer det att finnas många e-bilar. Tusentals människor arbetar och miljarder investeras där. Jag hoppas att våra bloggare ser bortom Saab och NEVS. Då kan den vanliga bloggen bli något väldigt stort.

 • blank

  Jag är glad att det fortsätter. Och jag är också nyfiken på hur saker går i Trollhättan. Jag hoppas också på regionen att något kommer att utvecklas igen på medellång och lång sikt med det nya varumärket.
  Jag var tvungen att lämna in min Saab (företagsfordon) i början av året och nu köra Hyundai. Ganska trevligt, men du märker plötsligt vad - ofta små saker - som Saab hade som du använde och som inte alls anses vara där.
  Jag hoppas att NEVS kommer att gå upp och att om några år kommer du också att få anständiga bilar där - även om de inte längre heter Saab - för Europa, men det speglar områdets anda. Då skulle jag verkligen vara på väg att inkludera den här produkten i ett nytt fordon.

  Jag hoppas att du fortsätter bloggen och jag hoppas att du får mer information från NEVS-området i framtiden.

 • blank

  Moin.

  Även om jag inte har varit / är ett stort “NEVZ” -fan än så länge så tycker jag att det är ett så bra beslut för dig!

  ... jag är lite nyfiken på utvecklingen ...
  ... och självklart vill jag fortfarande inte klara mig utan min ”sjaskiga” morgonläsning med en espresso !!! 😉

Kommentarer är stängda.