En gång i Trollhättan ...

Det måste ha varit 1986 eller 1987 när jag först kom genom Trollhättan ... mitt på natten, på väg till Stockholm. Jag visste ingenting mer om Saab än att varumärket var svenskt. Saab-fabriken? Spelar ingen roll. Staden blev först intressant som resedestination 2010. Ironiskt nog förde den pågående stängningen och omstarten under Victor Muller anläggningen i fokus.

Höstmorgonsol, arbetet i oktober 2011
Höstmorgonsol, arbetet i oktober 2011

Saab-festivalen fungerade som tillfälle, 9-5 fick besöka hemma. Gatorna var fulla av Saabs för festivalen, tvåtakts- och turbo-ljud låg i luften. Staden skulle aldrig vara så full av Saabs efteråt. Fabriken - en slags helig plats för fans från hela världen. Uppenbarligen var det inte. Gatorna runt platsen är fulla av gropar, byggnaderna i stil med 80-talet, grusområdet framför anläggningen är en del av naturen. Vi brydde oss inte! Fascinerad stod vi vid stängslet och såg hur varannan minut en ny 9-5 rullade av linjen efter den andra.

Om vi ​​redan vid den tiden hade vetat att varje nyproducerat fordon ägs automatiskt av ett finansiellt GM-dotterbolag, skulle vi ha misstänkt att Detroit Saab inte skulle få luft att andas. Vi skulle ha sprungit gråtande.

Trollhättan, Saab-fabriken, oktober 2011

I den svenska höstsolen utvecklar fabriken en nästan poetisk skönhet. Det sover, Saab-fabriken. Ingen produktion, inga anställda, bara en man från säkerhetstjänsten väntar på oss. Kampen för Saab är högst, vi hämtar bilarna för Saab-återförsäljarturen.

En snabb bild framför huvudportalen, ett foto framför de stora Saab-pylonerna, som verkar vara så kraftfullt byggda för all evighet. De två Saab 9-5 sportdräkterna är förserierade fordon. Vanligtvis kommer de att ha ett kort liv, och att få resa till Tyskland är ett undantag i turbulenta tider. Det är så vi tänker. Att det kommer att fortsätta till Frankrike och Spanien, att båda stationvagnarna kommer att överleva fabriken och varumärket, det är en galenskap i Saabs historia. Men ingen misstänkte det vid den tiden.

Runt Saab-fabriken, april 2012

Insolvensförvaltarna ansvarar nu för anläggningen. De håller målningslinjen i standby-läge, de samlar Saab-fordon och prototyper runt om i världen. Saab från testning, förserien, möts på grusgården framför anläggningen. Det finns sällsynta fordon bland dem; Färger som vi aldrig har sett förut, många missade möjligheter.

Mark och jag kör runt fabriken. Huvudportal, grusplats, nordport. Vägen mellan flygfält och pressaffär, nära Göta Älv. Säkerhetsservicen är stress, Skoda av säkerhetstjänsten låter oss inte komma ur sikte. Han kunde ha haft det lättare också. En lång promenad med två galna tyskar, vi skulle ha tagit honom.

Saken är ledsen. De flesta fordon, inklusive nya Turbo X och konvertibler, skrotas. 9-5-bodyshellarna kommer aldrig att bygga bilar.

Saab-flaggan blåser. Juni 2012.

Den vinkande Saab-flaggan ger intrycket att allt är okej. Om det inte är så säljs fabriken till NEVS. I Trollhättan är reaktionerna begränsade. Avgång eller glädje, ingen av det känns verkligen. Kanske en aning om vad som kommer att bli 4 år senare, nästan till dagen. Då kommer NEVS att få Saab-logotypen från fabriken.

Men det är ännu inte tid. Sommar, sol, Saab flaggor i vinden. Och hoppas på en bra framtid.

Maj 2013. Saab Festival.

Arbetet som bakgrund. Det är inte mer. Fans kör till huvudportalen, ta ett souvenirfoto. Det fanns rykten i förväg. NEVS skulle använda festivalen för att visa nya produkter. Ingenting händer, anläggningen förblir stängd, parkeringen framför anläggningen fungerar som en tävlingsbana i dessa dagar.

Du behöver inte gå runt fabriksområdet. Du kan, men det fungerar inte. Eftersom ingenting är synligt, för allt är ryddat. Siktlinjerna hindras av behållare, terrängen är som inbäddad.

December 2013. Starta om på fabriken.

Hur är det med hopp? Hon dör senast, men hon dör pålitligt. Innan dess är det en kort hög, i plantans värld talar man om en rädslablom. Arbetet kommer till liv igen efter en lång tid. En minister som inte längre är i tjänst flyger in från Stockholm. Representanter från Kina och lokala politiska kändisar. Leverantörer från Tyskland körs i bussar genom staden, avgången finns där.

Självklart vill vi tro det, och vi vill vara där. Biljett, biluthyrning, hotell bokat. Och faktiskt: NEVS levererar en stor scen och kör de första nya Saabs utanför linjen.

Slutligt besök. Saab Festival 2015

På något sätt har vi förlorat lusten och kanske hoppet. Mark och jag har varit i Trollhättan gång på gång, men antalet besök har sjunkit under åren. Kanske är vi som många svenskar som har examen i Saabs historia.

Festivalen 2015 NEVS öppnade portarna till Saab fabriken, särskilt för Powertrain komplex som rymmer så mycket historia Saab 80er år. 9000 är fortfarande närvarande i rummen som om den hade designats igår. En bra gest till fansen, även om labbens skick talar ett tydligt språk. Investeringar behövs om du vill spela i den första ligan i framtiden.

Redan 2015 fanns det ryktet med Saab-bokstaven, som bör tas bort. De stannade uppe. Mer 12 månader.

17 tankar om “En gång i Trollhättan ..."

 • blank

  Med människor är jag glad när meddelandet säger ...

  "ÖVERRASKAD"

  eller

  "EFTER EN KORT, ALLVARLIG SJUKDOM"

  Naturligtvis är jag inte glad att någon har dött, men eftersom personen och deras vänner och familj en lång pärs skonades och de kunde njuta av livet fram till slutet. Vägen till SAAB var verkligen annorlunda.

  Dealern turnerar med full ära. Det var en nödoperation som gjorde hopp för den nya SC och 9-4X och att den kunde fortsätta ...

  Men därefter blev "släktingarna" (alla SAAB -entusiaster) faktiskt bara lurade. Patienten var död.

  Fram till fullständigt avlägsnande och korv av användbara organ fick ingen veta ...

  • blank

   I ett nötskal! Super!

 • blank

  Åh, jag är glad att ha varit i 2014 i Trollhättan och att ha sett den mäktiga SAAB-bokstaven på byggnaden!

 • blank

  Om sorg uppstår medan du läser det är det väl skrivet igen.
  Var och en av oss som har varit i Trollhaettan förut kommer att hedra hans målningar.
  När du fotograferat hans Saab framför fabriken eller på den stora Saab-bokstaven, så är det! Att ha sett 9.5 och 9.4X på Saab-kampanjen finns kvar.
  Det har funnits en "ny" Saab i min familj i några dagar.
  Efter att ha misslyckats med en 9000 köpte min son och vän en 9.5 Sportcombi med Chrombrle i förra veckan, en ljus svart läderdröm.
  Låt oss hedra vad vi har. Vi kommer att vara avundsjuk, i alla fall vid nästa möte och våra utgångar.

 • blank

  Jag hade mycket tur - förutom företagsbilen - att kunna köra och äga Saab hela mitt billiv. Vi skulle säkert ha vetat att det vid någon tidpunkt inte skulle finnas fler nya bilar - vi skulle nog ha hållit den ena eller den andra nästan alla och aldrig gett bort dem. Det hela började med en av de sista 96-talet, senare kom flera Saab 90-tal, sedan tre klassiska Saab 900-tal innan en Saab 9000 CC och en 9000 CS introducerades. Detta följs av en Saab 9-5 som vi fortfarande kör. Jag kunde till och med smitta min fästmö med Saab Vierus - hon kör en Saab 9-3 Cabrio Bj 2009. För oss är det otänkbart någon gång att inte ha en Saab framför dörren eller ens i garaget

 • blank

  Det här är en ny start, en bra, EV är framtiden.
  Och jag tror att det inte är olagligt att sätta någon form av logotyp på bilen du kör.
  Så länge Det är en säker, rolig att köra, snygg och bra bil med Saab-gens.

  • blank

   LONG LIVE (varje) SAAB (där ute). OCH LONG LIVE ORIO.

   Ärligt talat är reservdelar och uppgraderingar för befintliga SAAB nu mycket mer intresserade för mig än ett företag, och de tar inget intresse av SAAB-ägare alls ...

 • blank

  Jag köpte min första 2010 SAAB, en 9-5 2.3t kombination av 10 år var av en slump, nu har jag en 2007er 9-5 AERO, tyvärr är mycket GM i det, men det är bara bra.
  När jag köpte stationsvagnen då lärde jag mig först att SAAB var i dåligt skick. Sedan dess är jag fan av SAAB och jag fortsätter att köra Saab medan det fortfarande är möjligt.
  Jag har följt under en lång tid olika SAAB bloggar med stort intresse och jag är verkligen ledsen att det inte blir någon ny SAAB längre (åtminstone inom en snar framtid) men jag tror också att det är bättre för NEVS sina nya projekt under ett nytt namn marknaden.
  Vem vet, kanske en dag SAAB kommer att dyka upp igen, se på Maybach, eller speciellt i cykelindustrin Victoria, Kreidler, Adler, etc

 • blank

  Hej till alla,

  Det gör mig verkligen väldigt ledsen på något sätt.

  Då hoppas vi att Orio inte släpper ner oss när vi får de fordon som fortfarande är tillgängliga!

  "Om vi ​​redan då hade vetat att varje nyproducerat fordon automatiskt ägdes av ett GM -finansiellt dotterbolag, skulle vi ha misstänkt att Detroit Saab inte skulle ha luft att andas."
  Finns det faktiskt mer information tillgänglig?

  • blank

   Orio är utan tvekan bakom Saab, vi har varit i ständig kommunikation de senaste dagarna. Orio får svara med ett pressmeddelande. Orio Germany kommer också aktivt att stödja vår Saab-sommaråtgärd, som kommer att påbörjas de närmaste dagarna

   Till GM och Saab: Det var ett globalt uppdrag mellan Saab Automobile och Ally Financial. Varje byggd bil blev automatiskt Allys egendom, det ekonomiska beroendet var totalt. GM kunde kompensera fordringar på viljan, som senare gjordes till konkursförvaltarna, och omfattningen för Saab var noll. Innan någon klagar över GM: Rimliga och vuxna människor har ingått dessa avtal utan tvång, kan Muller också avvisa eller omförhandla.

 • blank

  Är de vita prototyperna före testfabriken Buicks eller 9-5 Mulettos?

  • blank

   Är 9-5.

 • blank

  Mycket dåligt allt. 🙁

  Men tack vare "Saab dealer tour" (mest troligt), till exempel, är jag fortfarande med märket! Och det nästan "mer ihärdigt" än tidigare.
  Så hade också något "bra" (åtminstone för mig personligen)! 😉

 • blank

  Mycket bra sammanfattning av de senaste åren men tyvärr med en verdugiges slut för Saab nya bilar.

 • blank

  kände att vår första SAAB var bara en bil, nu är SAAB nästan en livsstil, åtminstone inom bilbranschen och inget där som ens skulle kunna ersättas till och med SAAB.
  Intresset för Saabresten är därför högt, så fortsätt att rapportera vad NEVS och andra förfalskas från resterna. Det verkar nästan som Bauhaus som 1933 utvisades från Tyskland och vars idéer spred sig över hela världen. Kanske blir det mer SAAB snart än någonsin!

 • blank

  Svanen om en bilfabrik i Trollhättan.
  Den känslomässiga sammanfattningen av de senaste åren visar återigen det smärtsamma "döende" i omgångar.
  Verkligheten är nu: världen fortsätter att vända sig utan nya SAABS. Farväl är alltid svårt.

  Kommer Trollhättan att finnas kvar som ett verk ??? NEVS måste "leverera" först!

  • blank

   Fabriken kommer att stanna, det ser ut som att NEVS kommer att "leverera". De första detaljerna om det mycket intressanta mötet på fabriken på onsdagen, där Mark och jag tyvärr inte kunde vara där, låter lovande. En av deltagarna kommer att bidra till bloggen de närmaste dagarna.

Kommentarer är stängda.