Saab snabbköp

För början av SAAB-passionen finns en eller flera nyckelmoment för var och en av oss, varav vi plötsligt utvecklade en hopplös känslomässig koppling till den här lilla bilproducenten från norr. Ibland skryter denna fetisch i oss, knappt urskiljbar, även subtilt.

Saab Supermarket 1967. Foto: Hamburger Genossenschaftsmuseum
Saab Supermarket 1967. Foto: Hamburger Genossenschaftsmuseum

Året 2002 och under den tiden kände på något sätt att jag skulle sluta gånger som en passionerad 900er förare. Jag sorterade genom mitt tidigare jobb på en liten ekonomisk förening, historiska bilder av tidningen "Konsumenten." Av någon anledning var jag fascinerad av att göra en serie bilder med gamla 96ern oerhört, så mycket att jag var tvungen att forska i gamla artiklar och min fortfarande okända SAAB fascination tog sin kurs tills det blev obotligt.

Artikeln handlar om en "stormarknad av bilar".

Denna SAAB-stormarknad var faktiskt Stockholms Bilvarahus AB, BIVA i fabrik 45 och handlade inte bara med SAAB. Det öppnades för 1961 och hade ett försäljningsutrymme på 15.000 kvm och en parkeringsplats på 5000 kvm på taket av byggnaden.

BIVA: s speciella funktion var att kunderna erbjöds bilar till ett fast pris. Det var nytt och använt för försäljning. Köpet av nya bilar var emellertid inte lätt för BIVA: s operatörer, eftersom tillverkarna inte utförde direktleveranser för att inte försvaga sina egna återförsäljare. BIVA-cheferna köpte dock överkapacitet över hela landet från återförsäljare som var tvungna att sänka sina lager.

Goda brukade fått en "fabriksrenovering" redan innan försäljningen. Alla bilar fick också en BIVA-garanti, vilket innebar att kunden kunde byta ut sin bil inom 10-dagar. Om vid den tiden något på bilen skulle behöva repareras, vilket inte var normalt slit, BIVA genomförde reparationen gratis.

I det stora försäljningsgalleriet var fordonen grupperade efter varumärke.

Köparen kunde välja sin bil där. Om mer information var önskad, eller om köparen ville veta mer om villkoret, tryckte han på nästa pelare en knapp och så kom en säljare. Det kan utföras en provkörning eller bilen som ska inspekteras på en hiss.

I Tyskland var då bilköpet på helt olika villkor. Och så kommenterade den ursprungliga författaren följande: "De höga bilpriserna i de skandinaviska länderna gör den begagnade bilhandeln för köpare och säljare i motsats till förhållandena i Förbundsrepubliken ganska attraktiva."

För bildserien skulle SAABBLOG tacka kooperativmuseet i Hamburg.

Tack till JFK för att titta på Saabs historia! Har du också något att berätta om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

4 tankar om “Saab snabbköp"

 • blank

  Trevligt tidsdokument. Jag tittade på webbplatsen av intresse på Street View och byggnaden är fortfarande där (från juni 2014). Endast som en ensidig snabbköp av ett ganska konstigt varumärke.

 • blank

  Mycket charmiga bilder. Om det fanns en affisch från snabbköpet skulle jag hänga den på kontoret.

 • blank

  Ovanlig berättelse, foton och källa - lite konstigt, vackert!
  Och också ett foto från 1967 med vänstertrafik, innan övergången - "Dagen H" - samma år till höger trafik - ser på något sätt ut som om det sista fotot var fel, men bokstäverna är helt rätt - det gör det fortfarande lite konstigt 🙂

 • blank

  Tack så mycket för denna fantastiska inblick i "bilhistoria"! Nostalgi uppstår, men på den första bilden kunde jag upptäcka min första bil, en Fiat 600 och min första SAAB 96 som jag körde 1968 :-)!

Kommentarer är stängda.