relationer

Man ser dagens ljus på samma dag och plats. Många år senare träffas du igen. Livet där en började på samma gång har utvecklats annorlunda. Det är detsamma med människor - men också med bilar! Men bilar möter vanligtvis inte igen ... vanligtvis. Om du inte föddes Saab ...

Saab 9000 CSE 2.0t, årsdag och 9000 CSE 2.3t årsdag, båda 30.03.1998.
Saab 9000 CSE 2.0t, årsdag och 9000 CSE 2.3t årsdag, båda 30.03.1998.

Det var 2014 sent på hösten. Vår 98 Saab 9000 CSE 2.3t, senare känd som Anna Project, finns i Saab Hangar. Två billängder framför honom är min 9000 CSE 2.0t, midnattblå, även från 98. Båda bilarna står igen och igen, utan att någon har en idé att leta efter VIN. I eftermiddag gör jag det och är förvånad. 9000ersna är inte långt ifrån varandra, eller snarare, de verkar ganska nära.

När det gäller produktionsdatumet.

VIN 8176 bär Anna, 8194 midnattblå. Crazy, eller hur? Förmodligen sprang de samma dag från bandet i Stallbacka, parkerade i leveransområdet och gick tillsammans på en bil i Tyskland. Därefter skiljde deras vägar.

Fram till 7. April 2013, dagen Anna flyttade in i hangaren. Efter ungefär 15 år återförenades de två, och jag misstänkte inte vid den tiden att det var exakt 15 år 8 dagar sedan båda sprang av linjen.

Det var situationen för saker 2014. Tanken att båda bilarna byggdes samma dag var inget annat än en gissning. I början av 2016 förvärvar vi den historiska CoC Saab Archive, inklusive dokumenten från både 9000er. Det som jag misstänkte kommer att vara säkert. Båda 9000erna framställdes vid 30.03.1998.

Produktionslinje i Trollhättan, leveransplats, transport till Tyskland. Där separerade vägarna, och ödet kunde inte ha varit mer motsägelsefullt. 9000 2.0t, midnattblått, med beige läder och automatisk går till Övre Franconia. Han verkar ha varit ett beställningsfordon, redan på 23.04.1998 är Saab tillåtet. Ägaren, född i 1934, måste ha älskat sin 9000 mycket. Full service historia endast hos Saab, behandlad med omsorg, han var till 2011 i Fichtelgebirge i bruk. Vården av dessa år kan du fortfarande känna idag, årsdagen är en 18 år gammal snabb ny bil.

Övre Franconia kan vara ett grovt område, på vintern är gatorna fulla av vägsalt, den svenska metallplåten har full kraft. Efter midnatt blå 2011 kom till oss, han behandlades omfattande 2012 i Saab centrum Bamberg. Historien finns i båda delarna (Del 1 och Del 2) på bloggen. Sedan dess har det varit en integrerad del av vår flotta och flyttas regelbundet.

Det var inte så bekvämt Anna-projektet träffad. Saaben gick till Saabs centrum Wiesbaden, förmodligen som ett lagringsfordon, för att endast på 09.07.1998 var dess godkännande. Saab tog honom den första 40.000-kilometeren, då var det sporadisk service i oberoende verkstäder. Saab var palpably oförlösta i varje detalj, 2007 han omskrives till fruen. Staten för 9000 CSE 2.3 t Anniversary, som det kom till oss, med vindrutebro och en oändlig lista över andra brister var 2015-temat på bloggen; läsarna har det Anna-projektet tillsammans.

Efter att båda fordonen alltid delat endast platsen var det sen i höst 2015 hittills. Syskonen tillåtes på gatan tillsammans. Den direkta jämförelsen - spännande. Automatisk motströmbrytare, 2.0 liter mot 2.3. Svart läder mot beige Pamir outfit? Vilket är bättre?

Båda. Eftersom båda fordonen är i en klass av sig själv. ZF-automaten snugglar med den mjukladdade 2.0-litersmaskinen. Så mycket harmoni finns inte i de bästa äktenskapen, det här är överklassen ren, även i 18s ålder.

2.3-litern är en annan kaliber. Han är mer självsäker, motorn har mer karaktär än den trevliga, diskreta, med nästan modern löpande kultur som väntar småbror. Den manuella kretsen sprider sig i stor utsträckning av dagens standarder. Om du blev van vid det, i 3. istället för 4. Att rulla genom staden har man förstått. Stora långdistansvänner är båda. Om det behövs går även den lilla maskinen snabbare än 200-saker. Men snarare du kryssar på motorvägen avslappnad och lämnar andras liv och rörelse.

Vid konsumtion är båda förvånansvärt desamma. Mellan 9 och 10 liter finns på displayen, ett bra och framför allt ärligt värde för 18 år gamla superklass. Det är helt annorlunda i inredningen. Beige mot svart, vad är bättre?

Du måste ha satt plats i båda bilarna för att se en fantastisk stor skillnad. Med ljust läder, ljus instrumentbräda visas 9000-interiören mycket större, luftigare, nästan dekadent. Träet sätter sig i bättre scen, en touch av brittisk bilkultur som blåser genom Saab. Självklart måste du tycka om det.

Den mörka inredningen faller dock av. Smalare, rent optisk, naturligtvis, konventionell, neutral. Men också mindre polariserande. Mer vanligt, vilket naturligtvis är en smakfråga. Du kan argumentera för det för alltid. Båda mönster är tidlöst vacker.

De två 9000ersna är iögonfallande, speciellt när de reser tillsammans. De har blivit sällsynta på våra gator, de tider när Saab kunde sälja stora mängder 9000 i Tyskland har varit mer än 20 år sedan. Vad är nästa med de två bilarna? Livet är inte heller rättvist.

Midnattblått är ett slags kärleksrelation. Köpt eftersom jag tycker att färgkombinationen är fantastiskt vacker. Lång eftertraktade, älskade, och därför är han inte upptagen. Situationen är annorlunda med Anna-projektet. Uppdraget att rädda Saab från det sannolika slutet var uppfyllt. Han är i gott skick, tekniskt och visuellt. Det kommer att bli några förbättringar i detalj de närmaste månaderna, och bloggen kommer att täcka den.

Men banorna kommer att separera, en gång i tiden, som 1998. Inte omedelbart, kanske om några månader, kanske år kommer. Vi kommer att se. Förhoppningsvis betyder det livet lite bättre med honom.

10 tankar om "relationer"

 • Minst två av de två 9000 jag har sett ovan är fortfarande bekanta med mig:
  8181, även en midnattsblå årsdagen med beige inredning 2.0t med manuell växellåda, första registrering på den sista dagen i juni 1998 på Saab-handlare Uwe chock i Mutter - bor nu i en mycket omtänksamma människor i Ruhr.
  8182, första inträde 20.05.1998, körs i södra Tyskland utöver minst två andra 9000ers också i en älskare.

  Tack för den ytterligare informationen, så är mina mina kompiskreds också på 30.03. producerades och troligen på samma transportör kom till Tyskland.

 • Vi har något liknande med våra två 9000ers. En första erkändes i Leipzig, den andra i Karlsruhe. En jag köpte 2003, den andra köpte 2009. Jag såg inte dåligt när jag såg att båda hade samma dag för första registrering (05.05.1998).

 • Stor historia till stora Saabs ...

 • Det är roligt hur livet ibland spelar så. Trevlig historia.

 • Munich CS gör det bra. Han står fortfarande i hangaren och flyttas regelbundet. När vi slutar vår CC, är det CS: s tur. Ny himmel och så. Fram till dess finns det fortfarande en tid kvar. Förresten harmoniserar revisorn med sin blå velour ganska bra med CC och Bokhara red. Både mycket zeitgeist och 100% 80er och tidiga 90er år

 • En riktigt fin text. Faktum är att Saab 9000 är mer zeitgeistiger och förvirrad än till exempel den klassiska 900. Och ändå är det bara 9000 som jag gillar mer och mer från år till år. På baksidan av CS kan jag inte få nog. Hur är den vackra vita revisorn CS från Münchens förort? Står han fortfarande i hangaren och njuter av sin lugna pension? Jag känner mig fortfarande irriterad ibland att jag inte köpte den då, trots att den annonserades så länge.

 • Tom, det är en bra beskrivning och skillnaderna har fungerat perfekt.

  En kollega hade också CSE 2.0t automatiskt. Även om vi var på en affärsresa, måste det förvåna mig att lugnet i denna drivsystem utstrålade och kretsen ofta obemärkt utfört sitt arbete. Och det med "bara" fyra kurser - enkel, genial och högsta nivå. Kan några dagens tillverkare titta på.

  I interiören har jag (mina två också beige och svarta) samma intryck. Min CSE med beigeinteriören är också scarabae grön och ser mer brittisk ut än någon riktig bror. Men jag gillar också svart. Jag tog länge sedan från båda identiska bilderna från baksätet. Om du växlar fram och tillbaka är beslutet svårt - bara två killar

 • Om du hade hittat den perfekta Aero skulle 3 ha helt olika tecken. Vad tillverkarna gör idag är bara hovspel. SUV, sedan, stationsvagn konvertibel på en plattform, och allt går bara tråkigt. Det fanns typer tecken i det förflutna, inte idag.

 • Vilken slump. Nästan något för tvillingforskningen!

  Trevligt att läsa. Spännande, jag fann att dessa två tvillingar är så olika i karaktär - både i körning och stilistik - är. Jag kunde ha läst mer om det ...

  Det gör paret redan nästan två oberoende modeller!

  I vilket fall som helst är de inriktade på två helt olika drivrutiner / köpare med delvis motstridiga preferenser.

  Återigen kommer tanken till mig att de allvarliga modellområdena för många tillverkare är ganska mycket överdrivna.

 • Helt otroligt !! En halv miljon 9k byggdes, två byggdes samma dag träffas. Det finns bara SAAB.

Kommentarer är stängda.