relationer

Du ser dagens ljus på samma dag och plats. Många år senare träffas du igen. Livet där du började på samma gång har utvecklats annorlunda. Det är samma sak med människor - men också med bilar! Endast bilar möts vanligtvis inte igen ... vanligtvis. Om du inte föddes Saab ...

Saab 9000 CSE 2.0t, årsdag och 9000 CSE 2.3t årsdag, båda 30.03.1998.
Saab 9000 CSE 2.0t, årsdag och 9000 CSE 2.3t årsdag, båda 30.03.1998.

Det var sen höst 2014. Vår Saab 98 CSE 9000t, senare känd som Anna-projektet, finns i Saab-hangaren. Två billängder framför honom är min 2.3 CSE 9000t, midnattblå, också från 2.0. Båda bilarna står ihop då och då utan att någon bry sig om att se VIN. Jag gör det i eftermiddag och jag är förvånad. 98-talet är inte så långt ifrån varandra, eller snarare, de verkar ganska nära.

När det gäller produktionsdatumet.

VIN 8176 bär Anna, 8194 midnattblå. Crazy, eller hur? Förmodligen sprang de samma dag från bandet i Stallbacka, parkerade i leveransområdet och gick tillsammans på en bil i Tyskland. Därefter skiljde deras vägar.

Fram till den 7 april 2013, dagen Anna flyttade in i hangaren. Efter cirka 15 år återförenades de två, och jag hade ingen aning om den tiden att det var exakt 15 år och 8 dagar sedan båda rullade av löpbandet.

Så stod det 2014. Tanken att båda fordonen byggdes samma dag var inte mer än en gissning. I början av 2016 förvärvar vi det historiska  CoC Saab Archive, inklusive dokument från båda 9000-talet. Det jag misstänkte blev en säkerhet. Båda 9000-talet producerades den 30.03.1998 mars XNUMX.

Produktionslinje i Trollhättan, leveransplats, transport till Tyskland. Där separerade vägarna, och ödet kunde inte ha varit mer motsägelsefullt. 9000 2.0t, midnattblått, med beige läder och automatisk går till Övre Franconia. Han verkar ha varit ett beställningsfordon, redan på 23.04.1998 är Saab tillåtet. Ägaren, född i 1934, måste ha älskat sin 9000 mycket. Full service historia endast hos Saab, behandlad med omsorg, han var till 2011 i Fichtelgebirge i bruk. Vården av dessa år kan du fortfarande känna idag, årsdagen är en 18 år gammal snabb ny bil.

Övre Franconia kan vara ett grovt område, på vintern är gatorna fulla av vägsalt, den svenska metallplåten har full kraft. Efter midnatt blå 2011 kom till oss, han behandlades omfattande 2012 i Saab centrum Bamberg. Historien finns i båda delarna (Del 1 och  Del 2) på bloggen. Sedan dess har det varit en integrerad del av vår flotta och flyttas regelbundet.

Det var inte så bekvämt Anna-projektet träffad. Saaben gick till Saabs centrum Wiesbaden, förmodligen som ett lagringsfordon, för att endast på 09.07.1998 var dess godkännande. Saab tog honom den första 40.000-kilometeren, då var det sporadisk service i oberoende verkstäder. Saab var palpably oförlösta i varje detalj, 2007 han omskrives till fruen. Staten för 9000 CSE 2.3 t Anniversary, som det kom till oss, med vindrutebro och en oändlig lista över andra brister var 2015-temat på bloggen; läsarna har det Anna-projektet tillsammans.

Efter att båda fordonen bara delade platsen var tiden i slutet av hösten 2015. Syskon fick gå på gatorna tillsammans. Den direkta jämförelsen - spännande. Automatisk mot brytare, 2.0 liter mot 2.3. Svart läder mot beige Pamir-utrustning? Vilket är bättre?

Båda. Eftersom båda fordonen är i en klass av sig själv. ZF-automaten snugglar med den mjukladdade 2.0-litersmaskinen. Så mycket harmoni finns inte i de bästa äktenskapen, det här är överklassen ren, även i 18s ålder.

2.3 liter är en annan kaliber. Den är mer suverän, motorn har mer karaktär än sin trevliga, iögonfallande lillebror med en nästan modern körkultur. Den manuella växlingen är, enligt dagens standard, mycket spridd. När du väl är van vid att köra genom staden i 3: e växeln istället för 4: e växeln, har du förstått. Båda är bra långväga följeslagare. Om det måste, går den lilla maskinen också snabbare än 200 saker. Men det är bättre att kryssa avslappnad på autobanen och lämna den hektiska takten till de andra.

Vid konsumtion är båda förvånansvärt desamma. Mellan 9 och 10 liter finns på displayen, ett bra och framför allt ärligt värde för 18 år gamla superklass. Det är helt annorlunda i inredningen. Beige mot svart, vad är bättre?

Du måste ha satt plats i båda bilarna för att se en fantastisk stor skillnad. Med ljust läder, ljus instrumentbräda visas 9000-interiören mycket större, luftigare, nästan dekadent. Träet sätter sig i bättre scen, en touch av brittisk bilkultur som blåser genom Saab. Självklart måste du tycka om det.

Den mörka inredningen faller dock av. Smalare, rent optisk, naturligtvis, konventionell, neutral. Men också mindre polariserande. Mer vanligt, vilket naturligtvis är en smakfråga. Du kan argumentera för det för alltid. Båda mönster är tidlöst vacker.

De två 9000ersna är iögonfallande, speciellt när de reser tillsammans. De har blivit sällsynta på våra gator, de tider när Saab kunde sälja stora mängder 9000 i Tyskland har varit mer än 20 år sedan. Vad är nästa med de två bilarna? Livet är inte heller rättvist.

Midnattblått är ett slags kärleksrelation. Köpt eftersom jag tycker att färgkombinationen är fantastiskt vacker. Lång eftertraktade, älskade, och därför är han inte upptagen. Situationen är annorlunda med Anna-projektet. Uppdraget att rädda Saab från det sannolika slutet var uppfyllt. Han är i gott skick, tekniskt och visuellt. Det kommer att bli några förbättringar i detalj de närmaste månaderna, och bloggen kommer att täcka den.

Men vägarna kommer att separera, någon gång och igen, som 1998. Inte omedelbart, kanske om några månader, kanske år. Vi får se. Förhoppningsvis kommer livet att betyda lite bättre för honom då.

10 tankar om “relationer"

 • blank

  Minst två av de två 9000 jag har sett ovan är fortfarande bekanta med mig:
  8181, också en midnattblå årsdag med beige interiör, 2.0 ton med manuell växellåda, första registrering sista dagen i juni 1998 hos SAAB-återförsäljaren Uwe Schock i Mutterstadt - bor nu hos en mycket omtänksam person i Ruhr-området.
  8182, första inträde 20.05.1998, körs i södra Tyskland utöver minst två andra 9000ers också i en älskare.

  Tack för den ytterligare informationen, så är mina mina kompiskreds också på 30.03. producerades och troligen på samma transportör kom till Tyskland.

 • blank

  Vi har något liknande med våra två 9000ers. En första erkändes i Leipzig, den andra i Karlsruhe. En jag köpte 2003, den andra köpte 2009. Jag såg inte dåligt när jag såg att båda hade samma dag för första registrering (05.05.1998).

 • blank

  Stor historia till stora Saabs ...

 • blank

  Det är roligt hur livet ibland spelar så. Trevlig historia.

 • blank

  En riktigt fin text. Faktum är att Saab 9000 är mer zeitgeistiger och förvirrad än till exempel den klassiska 900. Och ändå är det bara 9000 som jag gillar mer och mer från år till år. På baksidan av CS kan jag inte få nog. Hur är den vackra vita revisorn CS från Münchens förort? Står han fortfarande i hangaren och njuter av sin lugna pension? Jag känner mig fortfarande irriterad ibland att jag inte köpte den då, trots att den annonserades så länge.

  • blank

   Munich CS gör det bra. Han står fortfarande i hangaren och flyttas regelbundet. När vi slutar vår CC, är det CS: s tur. Ny himmel och så. Fram till dess finns det fortfarande en tid kvar. Förresten harmoniserar revisorn med sin blå velour ganska bra med CC och Bokhara red. Både mycket zeitgeist och 100% 80er och tidiga 90er år

 • blank

  Tom, det är en bra beskrivning och skillnaderna har fungerat perfekt.

  En kollega hade också CSE 2.0t automatisk. Varje gång vi var på affärsresa med det blev jag alltid förvånad över den lugn som detta drivande tåg utstrålade och växeln gjorde ofta sitt jobb utan att märkas. Och det med ”bara” fyra kurser - enkla, geniala och av högsta kvalitet. Kan några av dagens tillverkare ta en titt.

  När det gäller interiören har jag samma intryck (mina två är också beige och svarta). Min CSE med det beige interiören är också scarabgrön och ser därmed mer brittisk ut än många en riktig brite. Men jag gillar också svart mycket. För länge sedan tog jag identiska bilder av dem båda från baksätet. När du byter dem fram och tillbaka är beslutet svårt - två typer 🙂.

 • blank

  Vilken slump. Nästan något för tvillingforskningen!

  Trevligt att läsa. Jag tyckte att det var spännande att dessa två tvillingar har så olika karaktär - både när det gäller körbeteende och stil. Jag kunde ha läst mer om det ...

  Det gör paret redan nästan två oberoende modeller!

  I vilket fall som helst är de inriktade på två helt olika drivrutiner / köpare med delvis motstridiga preferenser.

  Återigen kommer tanken till mig att de allvarliga modellområdena för många tillverkare är ganska mycket överdrivna.

  • blank

   Om du hade hittat den perfekta Aero skulle 3 ha helt olika tecken. Vad tillverkarna gör idag är bara hovspel. SUV, sedan, stationsvagn konvertibel på en plattform, och allt går bara tråkigt. Det fanns typer tecken i det förflutna, inte idag.

 • blank

  Helt otroligt !! En halv miljon 9k byggdes, två byggdes samma dag träffas. Det finns bara SAAB.

Kommentarer är stängda.