Saab 9-5 combi 1999 testenhet

Det finns också mycket huvudfilm runt bilen. Högt betalda marknadsförare har uppfunnit termer som "premium" eller "utseende" för att få biografen igång. Om vi ​​kommer in i en premiumleverantörs fordon har vi önskade förväntningar. Om vi ​​startar en bil som såldes på skrotgården för några månader sedan, så ... ja, jag tror att mina läsare och jag förstår varandra.

Landning. Villa Marburg i Heigenbrücken
Landning. Villa Marburg i Heigenbrücken

Förväntningarna för den första testkörningen med vår Projektsaab var motsvarande låga. Till noll, för att vara exakt. Biografen i mitt huvud förvånade mig ännu mer. Saab startar, Saab kör. Han styr, han bromsar, som bilar brukar göra. Biografen rapporterar efter några kilometer. Kör som en ny bil, står det. Men det är det inte, svara på ögonen. Men det är det, säger huvudbiografen. Hmm Om du skulle stänga ögonen, vilket för övrigt inte är en bra idé när du sitter bakom ratten, kan du verkligen få idén med den nya bilen.

Bromsar, styrningar och fjädrar som nya. Allt är nytt också! Nya bromsar, nytt chassi, nya fjädrar. Sedan 18 ″ däck i storlek 225/40. Okej killar! Om du känner till din Saab 9-5 i den första serien som ett bekvämt, något likgiltigt transportmedel för äldre, borde du senast revidera chassit och alla dess uttag. 9-5 var väl definierad från fabriken, med de större däcken rullar den över banan som en modern bil. 1999 var 16 extra extravagant, idag talar vi om mycket, mycket mer. 18 ″ Inca är maximalt för Saab och harmoniserar inte bara med 9-5 kombi. Stationvagnen kör genom livet som vuxen, utan att verka för stram eller på något sätt oskadlig.

Och 9-5 överraskar oss vid sin första utgång genom Spessart. De första kilometerna saknas revving; Han har svårt på otäcka, långa backar i det låga bergskedjan. 150 mjuk turbo PS gör inte kombi till en idrottsman. Men för varje körd kilometer vänder motorn mer fritt; Om du håller hastigheten över 2.000 turer går det snabbt framåt.

9-5-stationsvagnen rullade 1999 från bandet, det exakta datumet vi kommer att bestämma i Saab COC-arkivet än. Han kunde vara en mycket tidig stationsvagn och kommer ändå upp med kvaliteter. Karosseriet är fortfarande solidt, tillverkningen är bra, och inte alla produkter i tävlingen är fortfarande så trovärdiga efter en bra 17-år.

Utetemperaturen är 25 grader, interiören hålls till behagliga 22 grader av den automatiska luftkonditioneringen. Det gör det påfallande, dragfritt, utan förarens ingripande. Radion har bra mottagning, även i de regioner i Spessart där moderna och dyra system har problem. Med kassett- och CD-alternativen är enheten en modern anakronism men passar bra med en bil som har varit på väg i nästan två decennier. SID har sin pixelsjukdom, någon gång måste en ny läggas till. Men annars?

Allt lugnt, allt avslappnat. Att köra en Saab 9-5 är som att åka på en resa med en god gammal vän som du inte har sett på år. 5-växlad växellåda är tillräckligt exakt, ibland lite benig och krokig, men bara en riktig Saab-växellåda - som motorn med sin Trionic, som som 2 liter tillhör den mycket sofistikerade maskinen.

Tekniken fungerar Kiel du har gjort dina läxor. Interiören behöver vård, läderfärgen, mattan måste rengöras. Tätningarna kräver uppmärksamhet, endast en ersättning på förardörren och bakluckan hjälper. Små saker som jag gradvis kommer att arbeta igenom. Har investeringen varit värt det hittills? Under de närmaste dagarna kommer vi att prata om kostnader och vad som har gjorts. De är ett specialkapitel som kräver en närmare titt.

Saab har redan vunnit i en annan disciplin. Han sticker ut på Spessart-turnén. Förbipasserande vänder på huvudet, konvertibla förare ser vad som händer. Ja, 9-5 stationvagnen från den första serien har blivit sällsynt. Och när man är på väg är det ofta som en konsumtionsbil. Okorrigerad, matt färg. Du kommer annars inte se det i blankt svart och med 18 ″ Inca-fälgar. 100 poäng för vår veteran till ett kilopris! Historien fortsätter. Sedan Paul har varit med oss ​​har det varit besökare ... från Saabs vänner som tycker att Paul är bra. Och från människor som absolut inte har något att göra med Saab och som bara råkar vara våra gäster. Senast när du frågar om du kan sitta i den svarta Saab, senast vet vi att vi har vunnit med projektet Saab.

10 tankar om “Saab 9-5 combi 1999 testenhet"

 • blank

  Paul ser bra ut med dessa fälgar.

  Tja, med en välskött SAAB från 90-talet kan du fortfarande dyka upp överallt idag och får alltmer positiv feedback och intresse. De första 9-5 limousinerna kommer att vara youngtimers nästa år - du kan verkligen inte säga genom att titta på dem (i motsats till vissa konkurrerande produkter).

  Chassit är en av de viktigaste punkterna. Grad nya bussningar ger otroligt körkänsla och bilen känns ung.

  Prestationsämnet ser jag faktiskt avslappnad. Jag behöver inte delta i en bil med en 20 år gammal bil. Det är dumt att se de stressade killarna som måste visa att kanske Superb är en Km snabbare än Passat med samma motor och A4 båda trycker.
  Du njuter av ritten i SAAB och behöver inte bevisa någonting

  • blank

   Prestandafrågan är liknande. En 9-5I, även som Aero, drar inte längre smöret av brödet idag. Det är fortfarande roligt och nog.

   • blank

    Så jag har inga problem med min - Aero MY 2005. Om jag vill kan de flesta andra bilar bara ses i backspegeln

  • blank

   Tjänstebils ras?

   Mycket trevligt (och apt) ord. Jag läste faktiskt (medvetet) för första gången.

   Och nej, du behöver inte delta. Tänk bara på den legendariska hastighetsmätaren på 9000, som även i AERO 200+ var helt enkelt 200+ ...

   Och ändå att en 900 fick köra med 160 PS redan 9000 med fler och Paul år senare (trots Turbo) med 150 PS på marknaden vettigt bara ur den då ansvariga för SAAB GM-ler.

   Eftersom det nu fanns en relativt lindrig V6 på företagshyllan, som SAAB-startmotorerna behövde behålla ett visst avstånd i framtiden.

   Enligt min mening är en Hirsch-uppgradering för 2,0 inte alls någon inställning, bara avskräcka. En skuren GM-schackel. Jag tror att många av SAAB-anställda vid den tiden skulle se det på samma sätt ...

   Och även när turbos före passagen är mycket mer intressant än hastighetsbegränsningen även när 9-5. Ja, de senare stiger loss (till 10%), men ökningen av vridmomentet (jättestor 33%) är det helt förändrat bilen till en riktig SAAB-T och i första hand ger mening åt redan installerat Turbo.

   Choked, 2,0er kör nästan som en naturlig aspirerad motor (och har faktiskt samma data).

   • blank

    I 9000 Aero gick takometerskalan upp till 240km / h. Även i de tidiga 9000 turbosna var redan hastighetsmätaren skalad till över 200km / h.

    Jag kan inte förstå din åsikt med fel nybörjarmotor för 9-5. Du jämför toppmotorerna från tidigare modeller med nybörjarmotorn på 9-5 - det passar inte.
    För 9000, förutom de allra senaste modellåren, var de naturligt sugda motorerna med mellan 126-131 hk nybörjarmotorer. Även under de 900 sista åren före 110 hk, och i början ännu mindre - vilket inte ska likställas med "lite".
    Den översta motorn på 9-5, för att jämföra den med 160 hk från 900 och "ännu mer" av 9000, låg ovanför föregångarens toppmotor - så en begriplig, "smidig" utveckling.

    Jag tror att 9-5 är helt tillräckligt motoriserad även med nybörjarmotorn. Även inom den tid det släpptes bör man titta på det - vilka var de minsta motorerna i konkurrerande modeller?
    Enligt mitt intryck följer 9-5 nybörjarmotorerna inte några ”GM-beslut” utan snarare SAAB-karriären.

 • blank

  Deliciously written!

  Två saker är särskilt underbara:

  1. Introduktionen, med dess aning till förhållandet mellan sinne och känslan för marknadsföring.

  2. All information om chassit, ...

  ... för det finns mycket mer än vad som ser ut vid första anblicken.
  Faktum är att man måste först av hjulets och däckens dimensioner avstå.

  De är bara glasyren, med en gammal bil till fordonstidsandan - att få styvare och sportigare fordon som alltmer sällsynta ens tid någonstans över en grusväg - kan anpassas.

  Den mycket större skillnaden mellan gammal och ny är dock faktiskt utslitning. Det är fantastiskt hur denna skillnad kan smälta när ett fordon är väl underhållet. Inte bara däcken, och inte bara bromsbeläggen, men alla delar av ett chassi har på sig delar. All! All! ! ALL! ! !

  Det är kvar motorn. 150 Ps och 240 Nm är föråldrade för en bil av denna storlek. Tja, kanske det, men säkert inte längre spjutspets eller åtminstone övre mittfältare.

  Vad sägs om 210 hk och 320 Nm? Det går också bättre med 18 ″.

  Bara stjälk och så många Ingolstadt kommer gnugga ögonen kraftigt.
  Speciellt när Ingolstadt-föraren först medvetet vänder sig till vänster och sedan till höger igen, medan Pauls förare ser fram emot sin backspegel och hur lätt det är att accelerera ur en motorvägs byggplats.

  Och nu för många turboår.

  • blank

   Det är rätt med motorn. 9-5-fastigheten är ganska tung, 150 PS har problem. Jag tror att vi måste göra något under de närmaste månaderna

 • blank

  Vilken bra bil och hur vacker du ser igen.
  Ha kul med det

 • blank

  Det finns minnen av vår 9-5 vaken! Ditt jobb är oerhört viktigt, vem handlar annars om gamla SÄÄBen? Anteckningen med guiden är mycket bra, trots allt finns det redan några år och många 1000 kilometer körsträckor på plattan.

Kommentarer är stängda.