Tübitak besöker Saab-fabriken

Turkiets och Sveriges flaggor viftar i vinden framför huvudportalen. Om du lyfter nationella flaggor på NEVS förväntas viktiga besökare. Igår besökte Fikri Işık, turkiska minister för vetenskap, innovation och utveckling anläggningen.

Igår: Saab-fabrikkens huvudingång
Igår: Saab-fabrikkens huvudingång

Delegationen informerades om utvecklingen av det nationella bilprojektet, som för närvarande är den viktigaste och mest ambitiösa investeringen för utveckling av miljövänlig rörlighet i Turkiet. NEVS spelar en ledande roll i detta projekt; det kommande fordonet är baserat på golvet i Saab 2014-9 3 och har ändrats för elektrisk rörlighet.

En detaljerad representation av projektet publicerades på bloggen förra hösten. Under gårdagens besök i Trollhättan var det mycket glädjande att upptäcka att utvecklingen av elbilen för den turkiska kunden är enligt schemat. NEVS tillhandahåller ingenjörstjänster enligt överenskommelse. den nya Saab-baserade EV är på väg.

Den framtida utvecklingen i Saabvägen är hållbar på flera ben. Verksamheten i Kina, med produktion i två anläggningar. Utvecklingsarbetet för Tübitak och Dongfeng. Och i en lite mer framtid kommer produktionen i Trollhättan, från vilken Europa, Nordamerika och andra delar av världen utanför Asien ska levereras med nya produkter.

Mer av en slump kom ett annat namn i samtalet igår. Han kommer inte vara okänd för Saab-förare. Frank M. Rinderknecht, grundare av Rinspeed AG, har alltid gjort sig ett namn tidigare med djärva begrepp. Han skapade studier och specialserier för Saab, varav några har kultstatus idag. Jag minns fortfarande den gyllene 9-5 BioPower-studien, vars bilder kan ses här.

Rinderknecht ses igen i Trollhättan, som har en enkel förklaring. Han arbetar inte för NEVS, han är inblandad i det nationella bilprojektet via Tübitak. Vad som kommer att rulla över gatorna i Turkiet i framtiden, har det svenska Saabgenet, men får en ny design och ett varumärke som ännu inte är känt. Om Rinderknecht är ombord kan resultatet bli väldigt spännande.

7 tankar om “Tübitak besöker Saab-fabriken"

 • blank

  Det är riktiga nyheter!
  Låt oss se hur det fortsätter till hösten 2016.
  Den "Mr. Rinnspeed ”är ombord på den turkiska klienten, får dig att sätta dig upp och notera! En tilltalande design borde komma ur det .... ;-)! Och KRAFT i alla fall!
  Var snäll och fortsätt, Tom!
  (den gula 9-5 Bio-Power ser ut otroligt elegant och ädel! Finns det fortfarande det ???)

 • blank

  Jag kan bara vara personligen nöjd med att NEVS har framgång och ger nya jobb.
  Men jag är rädd att en ny Saab inte längre är tillgänglig för köp. Jag vill inte säga att jag inte seriöst kommer att fortsätta nyheter om NEVS. Nej det intresserar mig fortfarande, men så länge som ingen bil kommer ut med de kända Saab-generna, fortsätter jag att köra med min Saab idag så länge som möjligt.

 • blank

  Hur många anställda har NEVS under tiden och när produktionen återupptas, hur många ska det bli? Finns det några nummer?

  • blank

   För närvarande 600 plus 200 externa konsulter. Nu kommer 200 att läggas till i produktionen, tills sommaren blir det 1000-anställda. Mer om detta imorgon.

 • blank

  Trevligt att se att det går stadigt framåt.
  Finns det faktiskt information om planerad kontraktstillverkning?
  Det fanns rykten om att Geely eller Volvo skulle vilja ha produktion i Th. Det ryktades också att Tübitak skulle vilja göra de första modellerna i Sverige ...

  • blank

   För det första måste NEVS återuppta arbetet. För närvarande började vi rekrytera produktionspersonal, under hösten kommer vi se mer.

 • blank

  NEVS blir alltmer dynamisk, eller misstar jag mig? Jag gillar det!

Kommentarer är stängda.