Elektrifierande Saab arv och framtid

Det var ett kort pressmeddelande i fredags. NEVS förseglar posten New Long Ma och blir tillverkare av elektriska skåpbilar och mikrovansar. Knutet verkar ha sprungit, NEVS och Trollhättan banar väg för en elektrisk framtid.

NEVS HQ ​​Beijing
NEVS HQ ​​Beijing

Nästa år kommer NEVS att ha 3-verk på 2-kontinenter. Förutom fordonet New Long Ma rullar sedan de elektriska sedanserna på Saab 9-3-basen i bandet i Tianjin.

Spännande? Spännande? Imponerande? Yes! Definitivt en anmärkningsvärd utveckling. För drygt ett år sedan verkade framtiden väldigt tveksamt. Utvecklingen är positiv för arbetarna vid den gamla Saab-anläggningen och en anledning att hålla NEVS på radarn. Kanske kommer vissa elbilar från Tianjin att komma till Europa nästa år, och kanske inte i alltför avlägsen framtid kommer innovativa skandinaviska designprodukter att komma ut ur Trollhättans band.

Det faktum att NEVS blir mer attraktiva visas av följande personer. Fredrik Ahlström blir ny vice verkställande direktör för global inköp hos NEVS. Hans stationer de senaste åren har varit GM, Pininfarina, Saab, Volvo, NEVS, CEVT. CEVT utvecklar i Göteborg för Volvo och Geely, med Mats Fägerhag en annan Saab-veteran leder de ungefär 2.000-utvecklarna. Ahlström organiserade inköp i Kina och Europa för CEVT. För NEVS kommer hans stora erfarenhet av att bygga den globala organisationen vara ovärderlig.

En annan titt runt om i världen. I Sverige utvecklas nya produkter, i andra länder byggs även på Saab-basis. Elektrisk eller med intervallförlängare.

BAIC EH400. Elbil på Saab 9-5 bas. Fotokredit: CarNewsChina.com
BAIC EH400. Elbil på Saab 9-5 bas. Fotokredit: CarNewsChina.com

Elektrifierande Saab-arv i Kina ...

Utöver NEVS bygger BAIC på Saab-basen, med beprövade turbomotorer, Senova D70 sedan. Inte utan framgång, Senova var upprepade gånger ämne på bloggen. Något mer nebulous är en andra offshoot. Senova D80 är en D70 med utökad hjulbas. Den presenterades på show sedan 2014, lanseringen ägde rum i april 2015. D80 är fortfarande inte tillgänglig från Senova-återförsäljare, rapporterar Car News China. Endast några få kopior borde ha kommit från fabriken i myndigheternas flotta.

Ett derivat av den långa versionen på Saab 9-5-basen är Senova EH400 som visas under Peking Motor Show. Den elektriska bilen baserad på D90 drivs rent elektriskt 400 kilometer, topphastigheten är begränsad till 140 Km / h. Bilderna från Kina är ganska tilltalande, men om EH400 någonsin kommer att rulla in i showroomsna är det inte säkert.

BAIC är beroende av elbilar i Kina och är i detta segment med en marknadsandel på 13% bakom marknadsledaren BYD som en direkt konkurrent till NEVS i framtiden. I Kina fortsätter Saab-arvet att spridas, BAIC-subbrands som Borgward BX7 använder även Saab Turbo-motorer. Samtidigt muterar 2014er 9-3 i basen av en nationell bil till Turkiet.

Elektrifierande Saab-arv i Turkiet ...

Förra året förvärvade Tübitak licenser för 1.0 miljoner euro från NEVS på Phoenix 40-plattformen. Utveckling och konsultverksamhet säkra 100-ingenjörstillfällen i Trollhättan på lång sikt.

den Hürrieyt rapporterade för några dagar sedan om projektets framsteg. Tübitak sätter, liknar alternativen till BMW i3, på en intervallförlängare under huven. En möjlighet, om infrastrukturen för laddstationer är ojämn, och du vill ta den potentiella köparen "räckviddsangst". Designen är omdesignad, en hel del nationell teknik borde ta fram projektet framåt. Turkiet vill konkurrera med Google och Tesla och hävdar att de ska leverera en bättre och säkrare produkt.

Det låter väldigt ambitiöst, skulle jag säga. Plattformen, som kör under namnet Phoenix 1.00 vid NEVS, har vissa begränsningar. Det är inte för ingenting att de nya bilarna från Trollhättan ska byggas på en ny, flexibel grund, som lanseras som 3.xx.

Resultatet av projektet i Turkiet kommer vi att se 2018. Hur mycket svenska verkstäder kommer att inkluderas är svårt att uppskatta. Men Tübitakprojektet säkrar också jobb och är en extra pelare för Trollhättan.

18 tankar om "Elektrifierande Saab arv och framtid"

 • Håller med dig. Saab Cars, som det existerade till 2011, kommer inte att existera längre. Men det är okej. NEVS är mycket intressant och lyckligtvis har en helt annan strategi.

 • Vad är de negativa kommentarerna om elektrisk rörlighet?
  Jag hör aldrig sådana diskussioner om Tesla. På något sätt konstigt.
  Nevs kommer att tävla som Teslas konkurrent, det är kristallklart.
  Så whining om inte längre tillgängliga turbomotorer.
  Den gamla Saab-tiden är äntligen över. Men svensk teknik lever.

 • Orio, där jag besökte idag, har ett distributionsnät i Europa och Nordamerika. NEVS har kontrakt med Orio, tjänsten för 2014-fordonet körs på Orio-nätverket. Men Orio har ingen närvaro i Asien, där NEVS är för närvarande fokus.

 • Varför bildar NEVS sin egen globala (försäljnings) organisation?
  Skulle det inte vara bättre att nå ett avtal med ORIO och använda sitt internationella service- eller återförsäljarnätverk?

 • Jag tror att vi brukar titta på saker ensidigt. Om NEVS var bara Kina, så kunde du ha haft allt lättare. Fabriken, utvecklarna i Sverige, organisationen som är under uppbyggnad, skulle allt vara onödigt. Kina är ett byggstenar och källa till pengar för en global strategi. En NEVS-framgång i Kina gör det mer sannolikt att permanent förvärva Saabs varumärkesrättigheter. När produkter, strategi, soliditet och framgång är rätt.

 • Jag skulle vilja, men jag talade inte om misstag ...

  Tvärtom undrar jag emellertid huruvida inte bara framgångar och scenvinster av NEVS gör en ny SAAB alltmer osannolikt?

  NEVS (Kina) strategi verkar fungera. Sedan kortslutningen av 9-3 (upprustningar till automaker) och upphävande av arv (reservdelstillförsel) är varken felaktig eller motsägelsefull.

 • Jag är glad för Nevs, så jag ser fram emot de nya tre modellerna MY 2018, gjord i Trollhatan. Bör vara redo nästa år.

 • Nej det är tyvärr verkligheten ...

 • Jag tycker du är verkligen för negativ. NEVS gjorde misstag, ingen tvekan. Ändå har företaget fått en andra chans. Kanske kommer vi alla att bli förvånad på ett positivt sätt ...

 • Jag skulle vänta och koppla av. NEVS anställer kring 50-anställda varje månad och bygger en världsomspännande organisation. Vi hänvisar till Saab-arvet och jag misstänker att 2017 är något att se.

 • Om det är sant att Kina är huvudmarknaden för NEVS, spelar det ingen roll om Saab är på bilen eller inte. Enligt min mening var Saab aldrig ett välkänt varumärke i Kina. Hur som helst, jag var 2x i Kina (Shenzhen) och såg några Volvos där (och många Audis, BMW, Mercedes och Porsche), men aldrig en Saab. Om bilarna säljs senare i västländer så skulle varumärket säkert redan vara viktigt. Låt oss se vilken strategi NEVS förföljer. Jag tror också att SAAB AB kommer att vänta och se hur NEVS utvecklas, och endast om det utvecklas positivt kommer NEVS att ge varumärkesrättigheterna.

 • 9-3 av konventionell design var 1. Börja försök med NEVS kända, inte riktigt på gång - motorn blev tyst igen. Skälen var helt enkelt felbedömning av marknaden och, enligt NEVS, den avbrutna affärspartnern (Qingdao).

  På detta stadium hade vi förmodligen något annat med SAAB som vi vet. Samtidigt blir detta alltmer oklart i mina ögon. Det är inte förvånande då SAAB AB inte vill spela mer när det gäller varumärkesrättigheter - jag är nyfiken på hur både NEVS och SAAB AB kläcker allt.

  Å andra sidan kommer de flesta SAAB-ägare i hela världen att komma i en inte alltför avlägsen framtid när de letar efter en ny lämplig bil - tillräckliga erbjudanden från NEVS (SAAB?) Kommer då förmodligen inte längre att inkluderas.

 • Jag tror att vi redan har svaret.

  Vem gör service och reservdelar? Det lilla och krympande samhället av västliga SAAB-förare är verkligen inte målgruppen för NEVS. Andra är SAAB. NEVS är inte.

  Den lilla omföringen av 9-3 Limo var förmodligen mer eller mindre mästerverket i NEVS, med starten var först och främst till biltillverkaren. Detta öppnar verkligen några dörrar för dig. Men hjärtan hos SAAB-ryttare var nog aldrig bekymrade ...

  Ser jag det för negativt?

 • NEVS kommer förmodligen att producera alla typer av elfordon i framtiden, vilket i sig inte är förkastligt.
  Men varken NEVS eller SAAB AB
  Saab fans och kunder är inte redo att säga om Saabs kommer eller inte kommer att fortsätta att finnas som vi känner till dem
  är inte ok.

 • Menar du bilar med bensin / dieselmotorer? Det kommer inte att hända, åtminstone inte från THN. Detta har sagts flera gånger.

 • Det låter allt som mycket aktivitet på NEVS.

  Den stora frågan är: när har de verkliga SAAB-entusiasterna en chans? Finns det några fordon inom en snar framtid som i bredaste bemärkelse faktiskt kan beskrivas som värdiga efterträdare till befintliga SAAB-bilar? Vad sägs om SAABs namnrättigheter?

  PR-arbetet vid NEVS är fortfarande ganska dåligt. Åtminstone kan jag inte göra mycket med det när det gäller framtida köpbeslut. Men varför skulle NEVS ta itu med de gamla SAAB-kunderna alls - det passar verkligen inte in i konceptet längre.

 • Min Gud, vilken fula lådan. Nu måste jag bestämma Jaguar XE, men min Saab 900 II jag kommer att hålla, vakta och bryr mig som mitt öga

 • Lång version av 9-5 ... .. Det är gott. Varför bygger NEVS inte det?

Kommentarer är stängda.