Elektrifierande Saab arv och framtid

Det var ett kort pressmeddelande i fredags. NEVS förseglar posten New Long Ma och blir tillverkare av elektriska skåpbilar och mikrovansar. Knutet verkar ha sprungit, NEVS och Trollhättan banar väg för en elektrisk framtid.

NEVS HQ ​​Beijing
NEVS HQ ​​Beijing

Nästa år kommer NEVS att ha 3-verk på 2-kontinenter. Förutom fordonet New Long Ma rullar sedan de elektriska sedanserna på Saab 9-3-basen i bandet i Tianjin.

Spännande? Spännande? Imponerande? Yes! Definitivt en anmärkningsvärd utveckling. För drygt ett år sedan verkade framtiden väldigt tveksamt. Utvecklingen är positiv för arbetarna vid den gamla Saab-anläggningen och en anledning att hålla NEVS på radarn. Kanske kommer vissa elbilar från Tianjin att komma till Europa nästa år, och kanske inte i alltför avlägsen framtid kommer innovativa skandinaviska designprodukter att komma ut ur Trollhättans band.

Det faktum att NEVS blir mer attraktiva visas av följande personer. Fredrik Ahlström blir ny vice verkställande direktör för global inköp hos NEVS. Hans stationer de senaste åren har varit GM, Pininfarina, Saab, Volvo, NEVS, CEVT. CEVT utvecklar i Göteborg för Volvo och Geely, med Mats Fägerhag en annan Saab-veteran leder de ungefär 2.000-utvecklarna. Ahlström organiserade inköp i Kina och Europa för CEVT. För NEVS kommer hans stora erfarenhet av att bygga den globala organisationen vara ovärderlig.

En annan titt runt om i världen. I Sverige utvecklas nya produkter, i andra länder byggs även på Saab-basis. Elektrisk eller med intervallförlängare.

BAIC EH400. Elbil på Saab 9-5 bas. Fotokredit: CarNewsChina.com
BAIC EH400. Elbil på Saab 9-5 bas. Fotokredit: CarNewsChina.com

Elektrifierar Saab-arvet i Kina ...

Utöver NEVS bygger BAIC Senova D70 sedan på Saab-basis med beprövade turbomotorer. Inte utan framgång var Senova upprepade gånger ett ämne på bloggen. En andra offshoot är lite mer nebulös. Senova D80 är en D70 med en utökad hjulbas. Den har presenterats på utställningar sedan 2014 och marknadsintroduktionen ägde rum i april 2015. D80 är fortfarande inte tillgänglig hos Senovas återförsäljare, rapporterar Car News China. Endast ett fåtal exemplar sägs ha kommit in i myndigheternas fordonspark från fabrik.

Ett derivat av den långa versionen baserad på Saab 9-5 är Senova EH400 som visades under bilutställningen i Peking. Elbilen baserad på D90 kör 400 kilometer rent elektriskt, topphastigheten är begränsad till 140 km / h. Bilderna från Kina ganska tilltalande, men om EH400 någonsin kommer att rulla in i utställningslokalen är inte säkert.

BAIC är beroende av elbilar i Kina och är i detta segment med en marknadsandel på 13% bakom marknadsledaren BYD som en direkt konkurrent till NEVS i framtiden. I Kina fortsätter Saab-arvet att spridas, BAIC-subbrands som Borgward BX7 använder även Saab Turbo-motorer. Samtidigt muterar 2014er 9-3 i basen av en nationell bil till Turkiet.

Elektrifierar Saab-arvet i Turkiet ...

Förra året förvärvade Tübitak licenser för 1.0 miljoner euro från NEVS på Phoenix 40-plattformen. Utveckling och konsultverksamhet säkra 100-ingenjörstillfällen i Trollhättan på lång sikt.

den Hürrieyt rapporterade om projektets framsteg för några dagar sedan. I likhet med alternativen för BMW i3 förlitar sig Tübitak på en räckviddsförlängare under huven. En möjlighet när infrastrukturen vid laddstationerna är ofullständig och du vill ta bort den potentiella köparens "rädsla för räckvidd". Designen designas om, mycket nationell teknik ska föra projektet framåt. Turkiet vill konkurrera med Google och Tesla och påstår sig leverera den bättre och säkrare produkten.

Det låter väldigt ambitiöst, skulle jag säga. Plattformen, som kör under namnet Phoenix 1.00 vid NEVS, har vissa begränsningar. Det är inte för ingenting att de nya bilarna från Trollhättan ska byggas på en ny, flexibel grund, som lanseras som 3.xx.

Vi kommer att se resultatet av projektet i Turkiet 2018. Hur mycket svensk teknik kommer att finnas i är svårt att uppskatta. Men Tübitak-projektet säkerställer också jobb och är en ytterligare pelare för Trollhättan.

18 tankar om “Elektrifierande Saab arv och framtid"

 • blank

  Vad är de negativa kommentarerna om elektrisk rörlighet?
  Jag hör aldrig sådana diskussioner om Tesla. På något sätt konstigt.
  Nevs kommer att tävla som en konkurrent till Tesla, det är kristallklart.
  Så whining om inte längre tillgängliga turbomotorer.
  Den gamla Saab-tiden är äntligen över. Men svensk teknik lever.

  • blank

   Håller med dig. Saab Cars, som det existerade till 2011, kommer inte att existera längre. Men det är okej. NEVS är mycket intressant och lyckligtvis har en helt annan strategi.

 • blank

  Varför bygger NEVS sin egen globala (försäljnings) organisation?
  Skulle det inte vara bättre att nå ett avtal med ORIO och använda sitt internationella service- eller återförsäljarnätverk?

  • blank

   Orio, där jag besökte idag, har ett distributionsnät i Europa och Nordamerika. NEVS har kontrakt med Orio, tjänsten för 2014-fordonet körs på Orio-nätverket. Men Orio har ingen närvaro i Asien, där NEVS är för närvarande fokus.

 • blank

  Jag är glad för Nevs, så jag ser fram emot de nya tre modellerna MY 2018, gjord i Trollhatan. Bör vara redo nästa år.

 • blank

  Om det är sant att Kina är huvudmarknaden för NEVS, spelar det ingen roll om Saab är på bilen eller inte. Enligt min mening var Saab aldrig ett välkänt varumärke i Kina. Hur som helst, jag var 2x i Kina (Shenzhen) och såg några Volvos där (och många Audis, BMW, Mercedes och Porsche), men aldrig en Saab. Om bilarna säljs senare i västländer så skulle varumärket säkert redan vara viktigt. Låt oss se vilken strategi NEVS förföljer. Jag tror också att SAAB AB kommer att vänta och se hur NEVS utvecklas, och endast om det utvecklas positivt kommer NEVS att ge varumärkesrättigheterna.

 • blank

  NEVS kommer förmodligen att producera alla typer av elfordon i framtiden, vilket i sig inte är förkastligt.
  Men varken NEVS eller SAAB AB
  Saab fans och kunder är inte redo att säga om Saabs kommer eller inte kommer att fortsätta att finnas som vi känner till dem
  är inte ok.

  • blank

   Menar du bilar med bensin / dieselmotorer? Det kommer inte att hända, åtminstone inte från THN. Detta har sagts flera gånger.

  • blank

   Jag tror att vi redan har svaret.

   Vem gör service och reservdelar? Det lilla och krympande samhället av västliga SAAB-förare är verkligen inte målgruppen för NEVS. Andra är SAAB. NEVS är inte.

   Den lilla nya upplagan av 9-3 Limo var mer eller mindre mästerverket för NEVS, med vilket det nya företaget i första hand blev en biltillverkare. Det öppnade verkligen några dörrar för dig. Men det handlade förmodligen aldrig om SAAB-förarens hjärtan ...

   Ser jag det för negativt?

   • blank

    Som känt, första gången NEVS försökte starta 9-3, startade den konventionella designen inte riktigt - motorn tystades för tillfället. Orsakerna var en enkel och felbedömning av marknaden och enligt NEVS den kollapsande partnern (Qingdao).

    I den här fasen hade du förmodligen något annat att göra med SAAB som vi känner till det. Under tiden blir detta allt tydligare i mina ögon. Det är då inte förvånande att SAAB AB uppenbarligen inte längre vill spela med avseende på varumärkesrättigheter - jag är nyfiken på att se vad både NEVS och SAAB AB fortfarande kläcker.

    Å andra sidan, för de flesta SAAB-ägare världen över kommer tiden att komma inom en alltför avlägsen framtid när de letar efter en ny lämplig bil - tillräckliga erbjudanden från NEVS (SAAB?) Kommer förmodligen inte längre att finnas där.

   • blank

    Jag tycker att du verkligen är för negativ. NEVS gjorde misstag, ingen fråga om det. Företaget förtjänar fortfarande en andra chans. Kanske kommer vi alla att bli förvånade på ett positivt sätt ...

    • blank

     Jag skulle vilja ha det, men jag pratade inte om misstag ...

     Tvärtom undrar jag emellertid huruvida inte bara framgångar och scenvinster av NEVS gör en ny SAAB alltmer osannolikt?

     NEVS (Kina) strategi verkar fungera. Sedan kortslutningen av 9-3 (upprustningar till automaker) och upphävande av arv (reservdelstillförsel) är varken felaktig eller motsägelsefull.

     • blank

      Jag tror att vi brukar titta på saker ensidigt. Om NEVS var bara Kina, så kunde du ha haft allt lättare. Fabriken, utvecklarna i Sverige, organisationen som är under uppbyggnad, skulle allt vara onödigt. Kina är ett byggstenar och källa till pengar för en global strategi. En NEVS-framgång i Kina gör det mer sannolikt att permanent förvärva Saabs varumärkesrättigheter. När produkter, strategi, soliditet och framgång är rätt.

   • blank

    Nej, tyvärr är det verkligheten ...

 • blank

  Det låter allt som mycket aktivitet på NEVS.

  Den stora frågan är: när har de verkliga SAAB-entusiasterna en chans? Finns det några fordon inom en snar framtid som i bredaste bemärkelse faktiskt kan beskrivas som värdiga efterträdare till befintliga SAAB-bilar? Vad sägs om SAABs namnrättigheter?

  PR-arbetet på NEVS är fortfarande ganska dåligt. Jag kan åtminstone inte göra så mycket med det när det gäller framtida köpbeslut. Men varför ska NEVS hantera de gamla SAAB-kunderna alls - det passar verkligen inte in i konceptet längre.

  • blank

   Jag skulle vänta och koppla av. NEVS anställer kring 50-anställda varje månad och bygger en världsomspännande organisation. Vi hänvisar till Saab-arvet och jag misstänker att 2017 är något att se.

 • blank

  Min Gud, vilken fula lådan. Nu måste jag bestämma Jaguar XE, men min Saab 900 II jag kommer att hålla, vakta och bryr mig som mitt öga

 • blank

  Lång version från 9-5 ... .. Det är utsökt. Varför bygger NEVS inte detta?

Kommentarer är stängda.